Meyve ve Sebzelerin Saklanması

Son güncelleme: 10.05.2014 23:42
  • Yeşil-sarı sebzeler, patlıcan, karnabahar, çilek, kiraz, şeftali, kayısı gibi meyve- sebzeler buzdolabında 3-7 gün tazeliklerini korurlar. Bu tip meyve ve sebzeleri, alışverişten getirdikten sonra temiz poşetlerin içine koyup, bu poşetlerin üzerine birkaç delik açarak bırakmak dayanma sürelerini artıracaktır. Eğer yıkanarak dolaba kaldırılacaksa mutlaka çok iyi kurutulmalıdır.

    Patates-soğan, elma, ayva, turunçgiller daha uzun süre dayanmaktadır. Patates ve soğan hava alan ancak ışık geçirmeyen kutularda saklanmalıdır. Patates aydınlıkta yeşillenir.

    Yeşillenmiş ve filizlenmiş patateslerde toksik öğe ( solonin miktarı ) artar, bu tür patatesleri çok kalın soyarak kullanmak gerekir. Elma, ayva, portakal, mandalina, limon gibi besinler buzdolabında 1-2 hafta saklanabilir.

    Her tür meyve ve sebzeyi ne kadar taze yersek o kadar faydalı olacağını unutmamak lazım. Muz buzdolabında saklanmaz, oda sıcaklığının düşük olduğu yerler, pencere yakınları tercih edilmelidir.

    Her tip meyve ve sebzeyi hazırlamadan veya yemeden önce temizlemek gerekir, yenilecek kadar miktar temizlenip hemen tüketilmelidir.

    Ancak limon gibi bir kısmını kullanıp kaldıracağımız besinleri hava ve ışık almayacak şekilde streç filmle sarılarak koyu renkli saklama kaplarında saklamakta fayda vardır.

    Pişirilen yemekler buzdolabında 1-2 günden fazla saklanacaksa, soğutularak, saklama kaplarına konulup dondurucuda saklanmalıdır. Dondurulan miktarlar sadece bir kez ısıtılabileceği için, bir yemeklik veya porsiyonluk şekilde saklanmalıdır.

    Dondurulmuş sebzeler çözdürülmeden pişirilmelidir.

    Kurutulmuş sebze ve meyveler, bez torbalarda kuru yerde saklanmalıdır.

    alıntı
#10.05.2014 23:42 0 0 0