1957 Yılında Neler Oldu

Son güncelleme: 18.05.2014 13:32
  • 1957 yılında Türkiye‘de ve dünyada neler olduğunu, önemli buluşları, savaş ve barışları, dünya ve Türk tarihine yön veren kişilerin doğum ve ölümlerini ve diğer önemli gelişmeleri okuyabilirsiniz.

    23 Ocak: Monako’da Prenses Grace ilk çocuğu Ca-roline’i doğurdu.

    9 Şubat: Binlerce İsrailli, yaptıkları gösterilerle İsrail’in Gazze Şeridi’nden çekilmesini isteyen Birleşmiş Milletler kararını protesto ettiler.

    14 Mart: Kıbrıs’ta EOKA ateşkes önerdi. roma imparatorluğu

    30 Nisan: Ortadoğu’da tansiyonun her geçen gün biraz daha yükselmesi üzerine, Amerikan Altıncı Filosu, bölgeye geldi.

    13 Haziran: ABD Başkan Yardımcısı Nixon ile insan hakları savunucusu Dr. Martin Luther King Was-hington’da bir araya gelerek ırkçılık konusunu görüştüler.

    16 Haziran: Aralarındaki çeşitli anlaşmazlıklar sonucu Ürdün bugün Kahire’ deki Büyükelçiliğini kapatma kararı aldı.

    12 Temmuz: ABD’de büyükbabası Ağa Han’ın ölümü üzerine 20 yaşındaki Harvard öğrencisi Prens Kerim Han yeni Ağa Han oldu.

    29 Ağustos: Kandaki alkol miktarını ölçerek bir insanın ne kadar içki içtiğini saptamaya yarayan ve Amerika Birleşik Devlet-leri’nde geliştirilen alkolöl-çerin denemeleri başarıyla sonuçlandı.

    15 Ekim: SSCB lideri Avrupa’daki sosyalist partilere birer mektup yazarak ülkesine yönelik Amerikan ve Türk tehditlerinden yakındı.

    28 Ekim: Lefkoşa’da EOKA yanlılarının yaptığı gösteri yürüyüşü sırasında polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı.

    30 Kasım: Endonezya Devlet Başkanı Sukarno, hayatına kast eden bir sui-kastten kılpayı kurtuldu.

    16 Aralık: Paris’te ilk NATO Hükümet Başları’nın toplantısı başladı.

    3 Şubat: İzmir yolcu gemisi,’ İzmir önlerinde bir Amerika şilebiyle çarpışarak battı.

    4 Şubat: Maluliyet, İhtiyarlık Ve Ölüm Sigortaları Kanunu kabul edildi.

    12 Şubat: Türkiye—Çin Cumhuriyeti Kültür Antlaşması imzalandı.

    7 Mart: NATO Başkomutanı Gnl. Nordstad Ankara’ ya geldi.

    5 Mayıs: Batı Almanya Devlet Başkanı Dr. Heus Türkiye’yi ziyaret etti.

    8 Mayıs: Türkiye—Batı Almanya Kültür Antlaşması imzalandı.

    30 Haziran: Sanayi Bakanlığı kuruldu.

    1 Temmuz: Kırşehir’i yeniden il haline getiren kanun kabul edildi.

    2 Temmuz: Kırşehir Milletvekili Osman Bölükbaşı tutuklandı.

    17 Temmuz: Yazar ve e-leştirmen Nurullah Ataç öldü. Doğumu: 1898.

    4 Eylül: Tunçbilek Santralı’ ndan Afyon’a elektrik verilmeye başlandı.

    7 Eylül: DP kurucularından Prof. Fuat Köprülü partiden istifa etti.

    27 Ekim: Genel Seçimler: DP: 419, CHP: 173, CMP: 4, HP: 4, Bağımsız: 2

    1 Kasım: TBMM en yaşlı üye Gnl. Ali Fuat Cebesoy’ un başkanlığında 11 dönem çalışmalarına başladı. Celal Bayar 413 oyla 3. kez Cumhurbaşkanlığına seçildi.

    28 Kasım: Hürriyet Partisi, partiyi fesih ve CHP’yle güçbirliği kararı aldı.

    28 Aralık: Kızılay’ın 2. Kan Merkezi İstanbul’da açıldı.

    31 Aralık: 1 Aralık 1957′ de tutuklanmış bulunan CHP Meclis Üyesi Cemil Sait Barlas tahliye edildi. 1956-1957 İstanbul Profesyonel Ligi’nde Fenerbahçe, Ankara Profesyonel Ligi’nde Ankaragücü, İzmir Profesyonel Ligi’nde Altay şampiyonu oldular.

    alıntı
#18.05.2014 13:32 0 0 0