Gazze'de ateşkes bozuldu

Son güncelleme: 19.08.2014 18:56
  • İsrail Ordusu, Gazze'den füze atıldığı iddiasının ardından, bölgedeki hedefleri yeniden vurmaya başladığını duyurdu.

    GAZZE

    İsrail Ordusu, Gazze'den füze atıldığı iddiasının ardından, bölgedeki hedefleri yeniden vurmaya başladığını duyurdu.

    İsrail Ordu Sözcüsü Peter Lerner, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'den atılan 3 füzenin, Beer Şeva (Bir'u Seba) bölgesine düştüğünü, olayda ölen ya da yaralanan olmadığını belirtti.

    "Yeniden vurmaya başladık"

    İsrail Ordusundan yapılan yazılı açıklamada da, "Ateşkes sürerken roket saldırılarının bu akşam yeniden başlaması üzerine İsrail Ordusu, Gazze Şeridini yeniden hedef almaya başladı” denildi.

    "Saldırılardan dolayı" alarm durumuna geçildiği aktarılan açıklamada, ordunun "saldırı ve savunma yeteneklerini muhafaza ederek, İsrail vatandaşlarını korumakta kararlı olduğu" kaydedildi.

    Açıklamada ayrıca Ordu Sözcüsü Peter Lerner’in, "Hamas yönetimindeki Gazze’den ateşkes ihlal edilerek, İsrailli sivillere yeniden ateş açıldı. İsrail Ordusu, devam eden saldırıları değerlendirip devletin güvenliğini sağlamak için Gazze’de 'teröristler' takip edilerek, altyapıları vurulmaya devam edilecektir” sözlerine yer verildi.

    İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Bir ayı aşkın süren saldırılardan sonra varılan geçici ateşkes kararı, dün gece 00.00'da sona ermişti. Kahire’deki kalıcı ateşkes görüşmeleri sürerken, ateşkesin 24 saat daha uzatıldığı açıklanmıştı.

    "Bilgimiz yok"

    Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zühri ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze’den İsrail’e atıldığı iddia edilen füzeler konusunda bilgileri olmadığını söyledi.

    İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarını "kalıcı ateşkes için yürütülen görüşmeleri erken bitirme çabası" olarak niteleyen Zühri, "ateşkesi delmesinden doğacak sonuçlarından İsrail’i sorumlu" tuttu.

    “Her türlü senaryoya hazırız”

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Aşdod askeri deniz üssünde Savunma Bakanı Moşe Yalon ile askeri kurmaylarıyla yaptığı güvenlik zirvesinin ardından deniz üssünde görevli askerlere hitaben, Gazze’yi hedef alan askeri operasyonlara ilişkin “Her türlü senaryoya hazırız” dedi.

    "Operasyon henüz sona ermedi"

    İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon da yaptığı konuşmada, "Koruyucu Hat operasyonu henüz sona ermedi. Söz verdiğimiz gibi sükunet ve güvenlik gelene kadar durmayacağız. Kahire görüşmelerinin sonucunda sükunet ya da birilerinin bize meydan okuyup olayları tırmandırmaya kalkmasına karşı hazırlandık. Hamas bizi yıpratma savaşına çekemeyecek, eğer çekerse çok sert vuracağız" diye konuştu.

    İsrail’in, Gazze’de incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitmek isteyen Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü çalışanlarına izin vermediği belirtildi.

    2 çocuk yaralandı

    Filistin Sağlık Bakanlığı ise İsrail'in Refah kentinin doğusundaki tarım arazilerini hedef alan saldırılarında, 2 çocuğun yaralandığını duyurdu.

    İsrail'in Filistinlilere yönelik gözaltıları

    İsrail ordusunun Batı Şeria'da 12 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi.

    "Asker kayboldu" iddiası

    İsrail, 1 askerinin kaybolduğunu ileri sürdü.

    İsrail ordu radyosunun konuyla ilgili haberinde, "Polis teşkilatı, son olarak İsrail'in Zrivim Askeri Üssünde görülen 1.70 boyunda, 21 yaşındaki asker David Menahem Gordon'un bulunması için halktan yardım istiyor" ifadeleri kullanıldı.

    Radyoya göre, Gordon'dan cumartesi gününden bu yana haber alınamıyor.

    İsrail'in Jerusalem Post gazetesinin internet sitesindeki konuyla ilgili haberinde ise kaybolduğu belirtilen askerin, ABD vatandaşı olduğu ve orduya gönüllü katıldığı bilgisine yer verildi.

    Bakan Yıldız ile Filistin Enerji Bakanı Kittane görüşmesi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Filistin Enerji Bakanı Dr. Ömer Kittane ile biraraya geldi.

    Yıldız, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, konuk bakanla, Filistin ve Gazze'nin enerjiyle alakalı konularında bir kısım detayları görüştüklerini belirterek, "Kısa vadede gerekli izinlerin oluşmasıyla 100 megavatlık yüzer bir santralin, geminin oraya özel sektör aracılığıyla ulaştırılması ve Gazze'de bir balıkçı limanında demirleyerek enerji üretilip verilmesini amaçlıyoruz. En seri çözüm bu. Çünkü İsrail'den gelen 10 ayrı hat bombalandı ve oradaki 120 megavatlık güçten oldu Gazze. Kendi içindeki santral vuruldu ve çalışamaz hale geldi. Dolayısıyla orada orta ve uzun vadede yapılacak santraller üretime geçene kadar 2-3 ay içerisinde bu geminin oraya yanaşması lazım. Bu, İsrail'in ablukasını, enerji sektörüyle alakalı ambargosunu askıya alması anlamına gelir. Türkiye'nin enerji politikaları, barışın gerekçesi olarak kullanılması yönündedir" ifadesini kullandı.

    Kittane de Yıldız'a kısa vadeli ve acil ihtiyaçlarını, taleplerini ilettiğini ifade ederek, bu süreçte Türk halkının desteğinin lafta kalmadığını belirterek, yaralıların Türkiye'de tedavi görmesi ve prefabrik evler konusundaki destekler için Türkiye'ye teşekkür etti.

    Katarlı 12 gencin, İsrail'in saldırılarıyla birçok yerin harap olduğu Gazze'de, okulların inşası için bağış toplamak amacıyla düzenledikleri kampanyaya dikkati çekmek için Afrika kıtasının en yüksek dağı Kilimanjaro'ya tırmanacağı açıklandı.

    Gazze'ye destek gösterileri

    Yunanistan’ın başkenti Atina’da bulunan tarihi Akropolis tepesinde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları protesto edildi.

    Hollanda'nın Lahey kentinde İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto edenlere müdahale eden polis, Savunma Bakanlığı’na yürümek isteyen göstericileri gözaltına aldı.

    Gazze için 52 milyon 900 bin lira toplandı

    Başbakanlık tarafından ramazan ayında Diyanet İşleri Başkanlığı üzerinden başlatılan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) koordinasyonunda devam eden Gazze'ye yardım kampanyasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez,

    Görmez, "Yeni başlığımız 'İnsanlığın vicdanını onarmak için gelin Gazze'yi yeniden imar edelim.' Bu sadece halkımıza bir sesleniş değildir, bu aynı zamanda bütün Müslüman kardeşlerimize bir sesleniştir, çığlıktır" dedi.

    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Eski Filistin Evkaf ve Din İşleri Bakanı İsmail Rıdvan, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavileri süren Gazzeli yaralıları ziyaret etti.

    Yahudiler'den İsrail'e tepki

    "Soykırım Karşıtı Yahudiler" grubunun kurucusu Neta Golan, "Yahudi Soykırımı (Holokost) Anma Müzesi" önünde düzenledikleri eylemin ardından AA'ya konuştu.

    Golan, İsrail'in eylemlerini ve kullandığı propoganda yöntemlerini Naziler'in yöntemlerine benzeterek, "İsraillilerin Filistinlilerin yaşadığı dram karşısında gözleri kör olmuş, dahası bunları kutlayanlar var. Buradan hareketle Gazze'nin acılarını İsrail halkına duyurmak istiyoruz" dedi.

    "Yaşanan bir savaş değil, katliam"

    Grup üyelerinden Kudüs Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nurit Peled Elhanan da "Irkçılık, İsrail de daima görülen bir olgu ancak yönetim tarafından beslenmeseydi halk çapında ortaya çıkması mümkün olmazdı. Bugün şahit olduğumuz en korkunç ırkçılık şekli, İsrail hükümetinin, bakanların, milletvekillerinin yaptığıdır. Hepsi kamuoyunu ırkçılığa teşvik etmektedir" dedi.

    İsrailli çocuklara okullarda "dehşet bir ırkçılık eğitiminin" verildiğini savunan ve "İsrail Okul Kitaplarında Filistin: Eğitim ve Öğretimde İdeoloji ve Propoganda" adlı kitabın da yazarı olan Elhenan, İsrail devletinin amacının, "Gazze ve Batı Şeria'dan Filistinlileri temizlemek" olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

    "Yaşanan bir savaş değil, katliam. Biz inanılmaz yolsuzluğun yaşandığı despot bir ülkede, katil ve mafya bir yönetime boyun eğiyoruz. İsrail siyasetine destek vermeyen kesim de korktuğu için katliamı itiraf etmeye, konuşmaya cesaret edemiyor."

    AA
#19.08.2014 18:56 0 0 0