Öfkeyle Kalkan Zararla Oturur - Kompozisyon Örneği

Son güncelleme: 16.12.2014 20:30
  • öfkeyle kalkan zararla oturur atasözü ile ilgili kompozisyon - öfkeyle kalkan zararla oturur atasözünün anlamı - öfkeyle kalkan zararla oturur ne demekÖfke insanın bir an tüm kontrolünü kaybetmesi ve aklın devreden çıkması sonucu kırıcı ve asabi olma durumudur. Tüm kötü duygular gibi öfke de insan ilişkilerine büyük zararlar veren bir duygudur.

    Beklentilerimiz yerine gelmediği zaman ya da biz başkalarının bazı isteklerini yerine getirmek istemediğimizde çoğu zaman kızgınlık ve devamında da öfke hissetmeye başlıyoruz. Böylesi zamanlarda kişi mantığıyla hareket etmediği için sakinleştiği zaman pişman olacağı sözler ve davranışlarda bulunabilmektedir.

    “Öfkeyle kalkan zararla oturur” atasözü de insanların sinirli anlarında yaptığı davranışlar ve söylediği sözlerin sağlıklı olamayacağını ifade etmektedir. Öfkeli anlarda iyi düşünemeyen insanlar olabilecekleri iyi hesaplayamadıkları için sonradan kendilerini zor duruma düşürebilecek hareketlerde bulunabilirler.

    Öfkeli iken yapılan fevri çıkışların insanları zor durumda bırakacağı gerçeğini ifade eden bir diğer atasözümüz de “Öfke gelir göz kararır, Öfke gider yüz kızarır” sözüdür. Bu atasözümüz de yine öfkeliyken sonradan pişman olmamak adına çok dikkatli olmak gerektiğini söylemektedir.

    Öfkenin sonu çoğu zaman pişmanlık olduğuna göre böylesi anlarda nasıl davranmak gerekir? diye bir soru aklımıza gelebilir. Bunun cevabını da herhalde en iyi Mevlana Celaleddin Rumi vermekte. Mevlana “Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol” sözüyle bize öfke anında nasıl olmamız gerektiğini veciz bir biçimde ifade ediyor.

    Sinirliyken en doğru davranış herhalde bir ölü gibi hareketsiz olmaktır. Bizi öfkelendiren ortamı terk etmek ve duygularımızın yoğunluğunun azalmasını beklemek, aklımız devreye girene kadar da bu ortamdan uzak durmak gerekir.

    alıntı
#16.12.2014 20:30 0 0 0