Kerebiç Tatlısı Nasıl Yapılır

Son güncelleme: 24.02.2015 19:57
  • kremalı tatlılar - mersin yöresi tatlıları - kerebiç tatlısının tarifiKerebiç tatlısı mutfağımızda Mersin yöresine ait bir tatlı çeşididir. Özellikle bayramlarda sıkça yapılan oldukça lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizde farklı yörelerde değişik tatlı çeşitleri yapılmaktadır. Bu yörelerde her zaman kendi mutfak kültürünü yansıtan, ilgi çeken bir tatlı çeşidi vardır. Mersin mutfağında en bilinen, tanınmış tatlılarının birisi de kerebiç tatlısıdır. Bu tatlı türü, beyaz ve taze bir kaymağın içinde yatan ve içi fıstık içiyle dolu, irmikten yapılan ve içli köfteyi andıran bir görünüme sahiptir. Malzemeleri içinde yer alan ve beyaz köpüğü meydana getiren çöven kökü ile kerebiç tatlısı çok bilinmeyen bir lezzete sahiptir. Dilerseniz birlikte kerebiç tatlısını hazırlamaya başlayalım.

    noimage
    Kerebiç tatlısı için gerekli olan malzemeler

    İki adet yumurta
    100 gram eritilmiş margarin
    Bir çay bardağı sıvı yağ
    Bir paket vanilya
    Yarım paket kabartma tozu
    Bir çay bardağı pudraşekeri
    Yarım çay bardağı irmik
    Alabildiği kadar elenmiş un
    İki su bardağı dolusu iri çekilmiş Antep fıstığı veya ceviz
    Toz tarçın

    Çöven kreması malzemeleri

    İki adet çöven otu
    Beş su bardağı pudra şekeri

    Çöven kremasının yapımı

    Kerebiç tatlısınıhazırlamadan bir gün önce bu kremayı yapmalısınız. İki adet çöven otunu iyice yıkayın ve bir tencerenin içine koyun. Bu tencereye dört bardak su ilave edin. Çöven otunu bu suyun içinde bir gece bekletin. Kerebiç tatlısının kremasını hazırlamak için sabahleyin tencerenin altını yakın ve çöven otunu iki saat kaynatın. Kaynarken suyu azaldıkça içine su ilave edebilirsiniz. Daha sonra suyunu süzün. İki saat kaynayan suyun içine sıcakken beş su bardağı pudra şekeri ilave edin ve iyice eriyinceye kadar karıştırın. Karışım biraz ılıdıktan sonra blenderle iyice köpürünceye kadar çırpın. Kıvamının iyice koyu olması gerekir. Koyulaşınca çöven köpüğü hazır hale gelmiştir. Bu krema içine kerebiç tatlılarını atın ve üzerine tarçın serpiştirip servis edebilirsiniz.

    Kerebiç tatlısının yapımı

    Uygun bir kabın içine bir çay bardağı pudra şekeri ile iki adet yumurtayı koyup iyice çırpın. Yumurtalar kar beyaz oluncaya kadar çırpmaya devam edin. Yumurta köpüklü bir kıvamına geldikten sonra üstüne eritilmiş 100 gram margarin, bir çay bardağı sıvı yağ, yarım çay bardağı irmik ve bir paket vanilya ilave edip hepsini karıştırmaya devam edin. Bir süre malzemeleri karıştırdıktan sonra kabın içine yarım kabartma tozu ve alabildiği kadar unu yavaşça ilave edin. Hamuru iyice karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında olan bir kıvam elde edin. Hamur hazır hale geldikten sonra bunu buzdolabına koyup on dakika bekletin. Bu arada sizde bir kasenin içine toz tarçını ve cevizi koyup karıştırın.

    Hamurdan ceviz büyüklüğünden biraz daha büyük parçalar koparın ve içini yağladığımız fırın tepsisine dizin. Fırını derecesini 180 dereceye ayarlayıp ısıtarak, tepsiyi fırına verin. Hamur piştikten sonra fırından çıkarın ve bir süre soğumasını bekleyin. Kerebiç tatlısı soğuduktan sonra daha önceden hazırladığınız çöven kremasının içine atın ve buzdolabına koyun. Çöven otunu bularak krema yapamazsanız, bunun yerine krem şanti de kullanabilirsiniz. Buzdolabında bir süre dinlendirdiğiniz kerebiç tatlısını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

    alıntı
#24.02.2015 19:57 0 0 0