Rüya Hakkında Bilinmeyenler

Son güncelleme: 02.06.2015 09:03
  • Uyuduğumuzda gördüğümüz rüyaların sırrı hala çözülmüş değil. Tarih boyunca bu konuda bir sürü araştırma yapılmış, rüya tabirleri üzerinde tartışılmış. Bu sefer ise bilimi kullanarak rüyaların arkasında yatan sırrın ne olduğunu öğrenmeye çalışmaktayız….



    Ömrümüzün üçte birini uykuda geçirdiğimizi düşünürsek aslında uykunun ve gördüğümüz rüyaların önemi bir o kadar daha artmaktadır. Önce neden uyuduğumuza bir bakalım, sonra detaylara ineriz.

    Neden Uyuyoruz?

    Öncelikle uykunun çok büyük bir nimet olduğunu belirtmemiz lazım. Uyumayan insanların çok ciddi problem ve huzursuzluklar yaşadığı biliniyor. Uyku, beyin için çok gerekli bir eylem. Biz, vücudumuz dinlensin diye uyumayız. Çünkü uzandığımız zaman vücudumuz dinleniyor zaten fakat beyin hala aktif. Uyku sırasında beynimiz, gün içinde gördüğü-duyduğu-öğrendiği şeyler hakkında adeta bir temizlik yapmaktadır.

    Örneğin bugün sokakta 50 kişiyle karşılaştınız, beyniniz bu yüzleri hafızasına kaydediyor ve uyku sırasında size soruyor “bunlar gerekli mi, hafızamda tutayım mı, yoksa sileyim mi?” Aynen bilgisayarın çalışma mantığı gibi. Bilgisayarda bir ROM hafıza (harddisk diyebileceğimiz kalıcı hafıza) ve bir de RAM hafıza var. RAM hafıza, bilgisayar çalışırken dosyaları,programları aklında tutar ama bilgisayarı kapattığımızda silinir gider. Oysa ROM silinmez. Beynin çalışma mantığını da biraz buna benzetebiliriz. Sokak dışında, toplantıda gördüğünüz yeni bir kişinin yüzünü beyin uyku sırasında kalıcı hafızaya atabiliyor, ilerde lazım olabilir diye. Diğer bir ifadeyle şöyle diyebiliriz: Beynimiz uyku sırasında, gün içinde edindiği verileri gözden geçiriyor ve bizim onlara bağladığımız duygusal etiket ve mantıki önem sırasına göre de eliyor. Bu temizliği de en çok REM evresinde yapıyor.

    Uykudaki REM Safhası

    Her gece uykumuzda, yaklaşık her 90 dakikada bir REM (Rapid Eye Movement-Hızlı Göz Hareketi) denilen bir evre yaşıyoruz. Uyku süresini REM ve N-REM (REM Dışı) şeklinde ikiye ayırabiliriz. Bizi ilgilendiren REM kısmı. Ortalama 20 dakika süren bu evrede beynimiz uyanık haldeki gibi aktif ve bu evrede rüyalar görüyoruz.
    noimage

    REM esnasında gözlerimiz hızlı hareketler sergiler. Bu anda uyandırılan kimseler, genellikle rüya gördüklerini söyler. Rüya anında uyandırılan kişiler de gün içinde yorgun,argın ve bitkindir. REM uykusu tamamlandığında uyanan insanların daha dinç hissettikleri bilinmektedir. Bunun nedeni ise (ki, çok ilginç) beyinin REM evresinde, hareket fonksiyonlarını engelleyerek kısmi bir felç hali geçirmesidir. Çocuklukta REM uykusunun süresi daha fazladır.
    noimage
    REM halindeki bir insan, televizyon seyrederken harcadığı enerjiden daha fazlasını harcamaktadır. İyi bir uyku, REM bilinçaltı birikimini boşaltmada yardımcıdır.
    Nasıl Rüya Görüyoruz?
    Uykuda beynimizin oldukça aktif olduğunu ve özellikle REM devresinde bazı temizlikler yaptığından bahsettik. Peki bu nedenle mi rüya görüyoruz? Beynimizin bir özelliği var: içinden herhangi bir veri geçerken, bir şey üzerinde çalışırken ona anlam vermeye çalışıyor. Çünkü beyini bir makine olarak düşünürsek onun asıl işi dünyaya anlam vermeye çalışmak. Bütün duyularımıza bir anlam verip onu kişisel tecrübeye dönüştürüyoruz. Uykuda mantık merkezimiz kapalı olduğu için beynimiz verileri gözden geçirirken adeta bir senaryo yazmaya başlıyor. O yüzden çok acayip senaryolar çıkıyor rüyalarımızda. Çünkü birbirinden alakasız verilerden bir anlam çıkarmaya çalışıyoruz. İşte bu temizlik esnasında meydana çıkan görüntülere” rüya” diyor bugünkü bilim.
#02.06.2015 09:03 0 0 0