KPSS Coğrafya'ya Nasıl Çalışılır?

Son güncelleme: 28.07.2015 09:22
  • KPSS Coğrafya Nasıl Çalışılır - KPSS Coğrafya Soruları Nasıl Çalışılır - KPSS Coğrafya Nereden Çalışılır
    Coğrafya dersi öğrencilerin korktuğu ve ön yargılı yaklaştığı bir ders olarak süre gelmiştir. Coğrafya dersi sayısal ağırlıklı öğrenciler için özellikle tam bir çekilmez ders olarak görülmekle kalmayıp sözel ağırlıklı öğrenciler için de ezberlenmesi gerektiğine inanılan bir ders olmuştur. Oysa ki coğrafya dersinin sadece ufak bir kısmının ezbere dayalı olduğu büyük bir çoğunluğunun mantık çerçevesinde oluştuğunu bilmek gerekir.

    Peki, Kpss coğrafya dersine nasıl çalışılır? Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki KPSS coğrafya dersi Türkiye coğrafyasını kapsamakta dünya coğrafyasını kapsamamaktadır. Dolayısıyla KPSS sınavına hazırlanan öğrenciler üniversite giriş sınavlarına hazırlanan öğrencilere göre daha avantajlı konumdadırlar. Coğrafya dersi tıpkı matematik dersi gibi birbiriyle örüntülü ilerleyen bir derstir. Dolayısıyla coğrafya dersine çalışılırken en baştan itibaren konulara hakim olmak oldukça önemlidir. Bunun dışında yapılabilecek kolay ipuçları da vardır.

    Bu ipuçlarından ilki küçük küçük notlar almaktır. Örneğin tarım konusunda Türkiye'nin zaten bir tarım ülkesi olduğu dolayısıyla tarımsal çeşitliliğin fazla olduğu kısa notlar halinde hatırlatıcı olacak şekilde yazılabilir.

    Coğrafya dersinin temelini oluşturan harita bilgisi öğrencilerde oldukça iyi olmalıdır. Örneğin Ege Bölgesi denildiğinde direkt olarak kişiler gözlerinin önüne Ege Bölgesi' ni, Ege Bölgesi' nin sınırlarını, nerede başlayıp nerede bittiğini getirmelidirler. Harita bilgisi olmadan coğrafyanın pek de bir işe yarayabileceği söylenemez. Bununla beraber harita bilgisinin içinde Türkiye' nin komşularını da bilmek oldukça önemlidir. Çünkü Türkiye coğrafyası demek Türkiye' nin bulunduğu bölgedeki konumu çevredeki ülkelere göre durumu da demektir.

    Gelelim coğrafyanın en çok gözde büyültülen kısmına, ezber kısmına. Coğrafyada ezber yapmak öğrencilerin bilgileri çok kısa sürede unutmasına yol açacaktır. Bunun önüne geçmenin en kolay yöntemi ise şifreleme tekniğini uygulamaktır. Örneğin Ege Bölgesi' nde yetişen tarımsal ürünler denildiği zaman incir, zeytin, üzüm, haşhaş ve tütün akla gelmektedir. Bunları akılda tutabilmek için "ZÜHTİ" şifrelemesini yaparsak buradan aklımıza zeytin, üzüm, haşhaş, tütün ve incir gelecektir. Şifreleme yöntemi sadece coğrafya dersi için tüm dersler için oldukça pratik bir yöntemdir.

    KPSS coğrafya dersine çalışmanın bel kemiğini oluşturacak unsur ise bol bol ve farklı kaynaklardan soru çözmektir. Böylelikle soru sayısı ve çeşidi arttıkça öğrencilerin sorulardan korkusu azalacak ve soruları çözme potansiyelleri artacaktır.

    Alıntı
#28.07.2015 09:22 0 0 0