Kavun Kilo Aldırır Mı?

Son güncelleme: 07.10.2022 15:30
  • Kavun Nasıl Kilo Aldırmaz - Kavun ve Kilo - Kavun ile Nasıl Zayıflanır
    Yaz mevsimi denince aklan gelen ilk meyvelerden biri kavundur. Sıcak günlerde serinlemek için yenilen soğuk bir dilim kavunun tadını bilmeyen yoktur. Yaz aylarının vazgeçilmezi olan kavun, diyet yapanlar ve formunu koruyanlar için de serinleme kaynağı olabilir mi? Fit kalmak isteyenler ya da kilo vermek isteyenler için kavun kilo aldırıcı bir meyve midir?

    Kavunun enerjisi ve sahip olduğu şeker miktarı karpuzdan düşüktür. Kavun da karpuz gibi kabakgiller grubundan besin kaynağı bir meyvedir. Enerji bakımından düşük, su bakımından yüksek içeriği vardır. Ayrıca mineral ve vitamin açısından da zengindir. A, B ve C vitaminlerini barındırır. Besin değerinin çoğu karbonhidrattan oluşmasının yanında potasyum açısından zengindir.

    Kavun hafif bir yiyecektir ve içerdiği yağ oranı yok denecek kadar azdır. Sıvı kaybının yüksek olduğu yaz aylarında hafif olması sebebiyle sağlıklı bir meyve tercihidir. Yağ oranının düşük olması ve yüksek su içeriğine sahip olması nedeniyle metabolizmayı hızlandırır. Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olarak kabızlık sorununu giderir ve idrar söktürücü özelliği vardır. Böbreklerinde taş ve kum olanlara tavsiye edilen bir meyvedir. Cilde canlılık katar ve güzelleştirir. İçerdiği vitamin ve mineraller sebebiyle bebeklere de yedirilebilir. Kavun çekirdeklerinin ezilip kaynatıldıktan sonra içilmesi öksürüğe de iyi gelir.

    Düzenli beslenmek isteyenlerin, diyet yapanların ya da form tutanlar için en önemli soru kavunun kilo aldırıp aldırmadığıdır. Öncelikle kavunun kilo aldırıp aldırmadığını anlamak için besin değerlerine bakmak gerekir. Örneğin bir dilim kavun yaklaşık 50 kaloridir ve 100 gram kavunda yaklaşık 7 gram karbonhidrat, 0.1gram yağ ve 1.2 gram protein vardır. Bu besin değerleri diğer besinlerle karşılaştırıldığında çok önemli bir sorun teşkil etmediği gibi, lif içermesi sebebiyle tokluk hissi yaratarak zayıflamaya bile yardımcı olabilir.

    Kavun tüketmek kilo aldırıcı özelliğe sahip değildir. Bilakis zayıflamaya yardımcı bile olabilir. Diyet yapanlar kavunu çekinmeden aşırı olmayacak şekilde tüketebilirler, zira hiçbir diyet meyve ile desteklenmeden sağlıklı olmaz. Tabii bilindiği gibi her şeyin fazlası zararlıdır. Aynı şekilde kavunu aşırı şekilde tüketmek de zararlı olabilir.

    Alıntı
#01.08.2015 13:44 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#07.10.2022 15:30 0 0 0