balık zehirlenmesinin sebepleri - balık zehirlenmesi belirtileri - balık zehirlenmesinde ilkyardımSu ve su ürünleri tüketmek sağlığımız için oldukça önemlidir. Balık etinin insan bedenine sağladığı birçok fayda mevcuttur. Ancak balık tüketirken de dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar var. Aksi takdirde ciddi tehlikle içeren balık zehirlenmeleri ile karşı karşıya kalabiliriz.
Balık Zehirlenmelerine Yol Açan Faktörler
Çeşitli sanayi atıklarının, yağmur sularının ve denizyolları taşımacılığının olumsuz etkileri denizleri ve su ürünlerini ciddi anlamda etkiliyor. Sanayi atıkları suya karışarak çinko ve bakır zehirlenmelerine yol açıyor. Ayrıca su ve su ürünlerinin muhafaza edildiği yerlerin son derece hijyenik olması gerekiyor. Su ve su ürünleri tüketilmesi esnasında hijyenik, kaliteli ambalaja sahip, sıkı bir sağlık kontrolünden geçirilmiş balıklar tercih edilmeli. Su ve su ürünlerinin tüketilmesinde dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise, balıkların taze olarak tüketilmesidir. Bayatlamış besinler insan sağlığı için oldukça zararlıdır. Tüm bu hususlara dikkat edilmediği takdirde sonu ölümle sonuçlanan zehirlenmeler meydana gelebilir.
Balık Zehirlenmelerinin Belirtileri
Balık zehirlenmeleri meydana geldiğinde hastanın vücudunda meydana gelen birçok belirti mevcuttur. Bu belirtiler; şiddetli mide bulantıları, kusma, yüksek ateş, bayılma, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma hissi, karın ağrıları, midede oluşan şiddetli kramplar, şiddetli ishal, yorgunluk hissi ve baş dönmesi şeklinde sıralanabilir. Çok ağır vakalarda ise hastada şok meydana gelir ve vücudun çeşitli yerleri uyuşarak, kramplar oluşur.
Balık Zehirlenmelerinde İlk Yardım
Zehirlenmenin şiddeti çok fazla ise ve hastanın vücudunda ciddi tepkimeler oluştuysa hasta mutlaka doktora götürülmelidir. Hafif şiddetli zehirlenmelerde ise yapılacakların başında hastanın kusturulması gelir. Hastanın kusturularak, onu zehirleyen besin artıklarından kurtulmasını sağlamak gerekir. Hasta kusturulduktan sonra hastaya bol sıvı takviyesi yapılmalıdır. Hasta bol su içerek hem zehirli besinleri idrar yoluyla dışarıya atar hemde vücudun kaybettiği su kaybını geri alır. Hasta zehirlenmeden bir kaç gün sonra olabildiğince hafif yiyeceklerle beslenmeye özen göstermelidir. Ağır, yağlı ve soslu besinler iyileşme sürecini yavaşlatır ve midenin daha fazla hasar görmesine neden olur. Bu süreçte hafif çorbalar ve taze sebze – meyveler tüketilmelidir.