Bebeklere Börülce Nasıl Yedirilir?

Son güncelleme: 11.11.2015 19:56
  • börülce bebeğe kaç aylıkta verilir - kuru börülce - börülce püresiBebekler için önemli yiyeceklerden biri olan börülce, lezzetli olmasının yanı sıra besleyici değeri değeri yüksektir. İçinde demir, protein ve bol miktarda potasyum bulunur. Börülce yemeği aynı zamanda içerdiği zengin lif kaynağı sayesinde bebeklerin sindirim sistemi için de faydalıdır. Karnıkara olarak da bilinen börülce protein ve C vitamini deposudur. Ayrıca azot ve nişasta içerir.

    Özellikle kuru börülcenin gaz yaptığı bilinir. Bunun engellenmesi için börülceler suda bekletilmeli daha sonra su süzülerek yıkanmalıdır. Bu işlemin ardından börülceler 10 dakika pişirilir. Pişme suyu da döküldükten sonra yeni suyla börülceler biraz daha kaynatılır. Bu yöntemle pişen börülcelerin gaz yapmaz.

    Bebekler 8. aydan sonra börülceyi salata veya yemek şeklinde tüketebilir. Özellikle 8 aydan büyük bebekler için bunun en pratik yolu börülce salatasıdır. Börülceleri haşladıktan sonra bebeklerin severek yediği salatalık ve domates gibi taze sebzeler salataya eklenir. Börülce salatası, üzerine gezdirilen zeytinyağı ve limon sosuyla bebeklerin severek tüketeceği bir besin kaynağıdır.

    Bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine sahip börülce aynı zamanda bademcik, ağız ve diş eti iltihaplanmalarını da tedavi eder. Özellikle bebeklerde sıklıkla karşılaşılan kansızlık ve demir anemisinden korunması için tüketilmesi gereken bir besindir. İçinde bulunan manganez minerali sayesinde vücutta protein sentezlenmesini sağlayan börülcenin bağ dokuları kemiklerin gelişmesi ve büyümesini destekleyen bir besin olduğu uzmanlarca onaylanmıştır. 0-1 yaş arası bebeklerin zeka gelişimi çok önem taşır. Börülcede içerdiği potasyum sayesinde beyine oksijen taşıyarak zihinsel faaliyetleri destekler. Aynı zamanda zengin bir folik asit ve B9 kaynağıdır. 1 avuç börülce ile günlük B9 ihtiyacının yüzde 50'si karşılanır.

    Börülceli Püre

    Malzemeler

    1 adet doğranmış soğan
    1 adet kırmızı biber
    1 orta boy doğranmış soğan
    1 bardak haşlanmış kuru börülce
    3 yemek kaşığı zeytinyağı

    Yapılışı:

    İlk olarak soğanlar tavada sotelenir. Sotelenen soğanların üzerine kırmızı biber ve patates eklenir. Malzemelerin pişmesine yakın haşlanan börülceler tencereye ilave edilir. Tüm malzemeler birlikte harmanlandıktan sonra yemeğin ılıması beklenir. Ilıyan yemek çatal yardımıyla ezilerek servis edilir.

    alıntı
#11.11.2015 19:56 0 0 0