Yunuslarla Rehabilitasyon Nasıl Yapılır?

Son güncelleme: 05.10.2022 18:13
  • yunuslarla terapi - yunuslarla rehabilitasyonun iyi gelen hastalıklar - hangi hastalıklarda yunuslarla rehabilitasyon yapılırAlternatif terapi yöntemlerinden biri olan yunuslarla rehabilitasyon 3-16 yaş aralığında uygulanan ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.


    Yunuslarla rehabilitasyon profesyonel eğitmenler ve psikolojik danışmanlar eşliğinde yapılan bireysel bir çalışmadır. Programın tedavi süresi ve sıklığı kişiden kişiye değişmekle birlikte yaygın olarak 10 seans şeklinde uygulanır.

    Yunuslarla rehabilitasyonun iyi gelen hastalıklar:

    Otizm, Asperger sendromu vb. gelişim bozukluklarında
    Down sendromunda
    Sinir sistemi hastalıklarında
    Şiddet, cinsel istismar gibi travma sonrası stres sendromu görülen çocuklarda
    Konuşma bozukluklarında
    Dikkat eksikliği ve hiperaktivitede
    Beyin felcinde
    İstemsiz hareket ve kas spazmlarında

    Sara hastalarında, bulaşıcı hastalık taşıyan kişilerde ya da yüzmesi sakıncalı kişilerde, yunuslarla rehabilitasyon sağlık koşulları nedeniyle uygulanmaz.

    Yunuslarla rehabilitasyon hem fiziki hem de psikolojik etkisi olan bir yöntemdir. Yunusların yaydığı yüksek frekanslı ses, hastalar üzerinde iyileştirici vücut tepkilerinin gelişmesini sağlar. Sonoforez adı verilen gelişmiş tepkiler ağrı kesici etkiye sahiptir. İnsan beyninden yayılan alfa dalgaları üzerinde düzenleyici etkisi bulunan yunus sesleri bağışıklık, uyku, bilişsel faaliyetler ve bellekten sorumlu enorfinlerin üretimini destekler.

    Yunus sesleri, düşük frekansa sahip elektromanyetik dalgalardan oluşur. Bu dalgalar pineal bez faaliyetlerini uyarır. Uyarım sonucunda beyindeki ACTH moleküllerinde artış sağlanır. Bu moleküller sinir hücrelerinin yenilenmesini hızlandırır. Yapılan araştırmalara göre otistik çocuklarda ACTH molekülerindeki artış, çocukların sosyal becerilerinin artırdığını göstermektedir. Artan endorfin salgısıyla birlikte kavrama ve iletişim yeteneklerinin gelişmesi teşvik edilir.

    Yunus sesleri suda çeşitli titreşimlere neden olur. Oluşan titreşimler kan dolaşımını hızlandırır. Dokuların daha iyi beslenmesine ve gelişmesine yardımcı olur. Sesin dışında, yunusun kuyruğu ve yüzgeçleri ile yaptığı hareketler su akımı oluşturarak masaj etkisine sahiptir.

    Yunus ve çocuk arasındaki iletişim ve oyunlar psikoterapik etki gösterir. Yunuslarla rehabilitasyonun psikolojik ve bilişsel başlıca etkileri ise şunlardır:

    Yunusla çocuk arasındaki iletişim, çocuğun duygusal gelişiminin güçlenmesine yardımcı olur.
    Oyunlar halinde düzenlenen programlar, öğrenme ve konsantrasyon yeteneğini geliştirir.
    Bireysel olarak uygulanan programlar olumlu ve uyumlu davranış gelişimini destekler.
    Öngörülen egzersizlerin yunusların desteği ile tamamlanması, çocukta özgüven duygusunun gelişmesine yardımcı olur.


    alıntı
#19.11.2015 21:25 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#05.10.2022 18:13 0 0 0