Mutlu Bir Evlilik için Öneriler

Son güncelleme: 09.12.2015 16:09
  • mutlu evlilikler - evlilikte mutluluk - evlilikte uyum - eşlerin birbirine karşı sorumluluklarıEn genel tanımıyla evlilik belirlenmiş haklar ve yükümlükler çerçevesinde karşı cinsten iki kişinin aralarında akrabalık bağı kuracak şekilde yaptıkları anlaşmadır. İstatistiklere göre aradaki çekim ve duygusal bağların zaman içerisinde eski gücünü yitirmesi nedeniyle mutlu bir evliliğin bir ömür sürmesi, çiftlerin birbirleriyle olan ilişkilerine bağlıdır. Uygulanabilecek püf noktalarla evliliklerde kalıcı mutluluğa ulaşabilmek mümkündür.

    Evlilik her ne kadar kişilerin yaşamlarını birleştirmesi anlamına gelse de birlikte zaman geçirerek gerçekleştirdikleri aktiviteler yanında çiftlerin bireysel olarak mutlu olabilecekleri aktivitelerde bulunması da önemlidir. Kişilerin mutlu olduğu sürece ancak çevresindekilerini de mutlu edebileceğini göz önünde bulundurularak ilişkide verimi artırmak açısından bireysel özgürlükleri kısıtlamayacak yaklaşımlar mutlu bir evliliğin temelini oluşturan unsurlardandır.

    Evlilik boyunca çiftlerin sadece aşk olarak değil dostluk ve güven çerçevesinde bir ilişki oluşturarak birbirine olan ilgilerini kaybetmemeleri de önemlidir. Birbirini dinleyen, birbirlerine duygusal destek sağlayabilen, etkili bir şekilde iletişim kurabilen ve birlikte kaliteli zaman geçirerek sahip olunan ortak anılara dair paylaşım değerleri oluşturan çiftler mutluluk açısından birbirlerini beslerler.

    Çiftlerin birbirlerine karşı mümkün olduğunca minnet duygularını ifade etmeleri ve takdir göstermeleri, olumsuz durumlar karşısında birbirlerinin olumlu yönlerini düşünerek şikayet ve suçlamak yerine uzlaşmacı tavırlar içerisinde bulunmaları da sağlıklı ve mutlu bir evlilik için gereklidir.

    Özellikle tartışma durumlarında karşılıklı saygıya dayalı, uzlaşmacı tavırlar sergilemek, her iki tarafın da kabul edebileceği çözümler üretmek evliliklerin temelini sağlamlaştıracak unsurlardandır. Çiftlerin hatalarını görmezlikten gelip içinde tutarak özellikle tartışmalarda birbirlerinin yüzüne vurmaları mutlu bir evliliğin önüne geçebilir. Böyle durumlarda doğru olan hataları biriktirmek ve ilişkilerde geçmişe bakmak yerine o an yapıcı bir şekilde dile getirerek duygularını en samimi şekilde ifade etmektir. Dile gelen olumsuzluklar şikayet ve suçlamadan uzak iyi niteliklerle birlikte karşı tarafa sunulduğunda sadece karşı taraf için değil bireyin kendisi için olumlu duyguların oluşmasında etkilidir. Ayrıca tartışmalarda hatalı olan kişinin hatasını kabul etmesi ve bu doğrultuda yapıcı ve olumlu tavırlar sergilemesi de ortadaki gerilimi kaldıracak en önemli etkenlerden biridir.

    Eşlerin birbirine karşı mükemmel olmalarına dair beklentiler içerisinde olması evlilikte mutluluğun temeli sarsabilecek unsurlardandır. Özellikle gerçekçi beklentilerden uzak, çevresindeki evlilikler ile kıyaslama içerisine girmiş evlilikler, zamanla paylaşım ve dostluk ortamını yitirici bir yapıya bürünürler. Her ilişkinin kendi içerisinde olumlu ve olumsuz yanlarıyla karmaşık ve benzersiz bir bütünlük oluşturduğuna inanmak saygı ve sevgi çerçevesinde ilişkinin korunmasına yardımcı olur.

    Mutlu ve huzurlu bir evlilik için çiftler bir üstünlük savaşı olarak bakmak ve rekabetçi bir ortam yaratmak yerine birbirlerine sevgi ve şefkat ile odaklanarak, karşılaştıkları zorluklarda bu duygularına sahip çıkmalılar, samimiyet ve yakınlık içeren bir iletişim içerisinde bulunmalılardır. Mutlu bir evliliği yürütmek için önemli olan bir çok faktörün yanında en önemlisi çiftlerin birbirine karşı gösterdikleri sevgi ve saygıdır.

    alıntı
#09.12.2015 16:09 0 0 0