1 baş sarımsak
1 büyük boy kuru soğan
5-6 dal kereviz (sapıyla beraber)
5-6 adet acı biber
Ortalama 15 adet tane karabiber
1 su bardağı kaya tuzu
Hazırlanışı
Sarımsakları ve soğanı soyup çok küçük olmayacak şekilde doğrayın. Zaten kuruyunca epey küçülecek.
Kereviz yapraklarını hiç doğramadan veya iri iri doğrayarak hava alan gölge bir yerde kurutun. Güneşte kurutursanız renkleri sararır. Biberlerin uç kısımlarını boylamasına kesip ipe dizerek veya pamuklu bir bezin üzerine serip kurutun.
Kuruyan sebzeleri ve tane karabiberleri tuzla beraber veya ayrı olarak öğütücüden geçirin. Kuru sebzeleri ve karabiberi ayrıca çekip tuza ekleyebilirsiniz.
Çeşnili tuzunuzu bir kavanoza koyup saklayın.
Çeşnili tuz nerelerde kullanılır?
Bu tuzu çorbalarda, salatalarda, pilavlarda ve köftelerde, kısaca aklınıza gelebilecek her yerde kullanabilirsiniz. Hatta tuza karıştırmadan hazırlayıp zeytinin, domatesin üzerine serperek kahvaltılıklar hazırlayabilirsiniz.
Çeşni olarak başka neler kullanılabilir?
Çeşnili tuz için, havuç, pırasa gibi sebzeler ve kişniş, biberiye, kimyon, kekik, fesleğen nane gibi ot ve baharatlar da kullanabilirsiniz.