Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer

Son güncelleme: 17.08.2022 15:33
  • noimage


    Kulak tıkanıklığı, çeşitli nedenlerle geçici olarak işitme azalmasına neden olan ve duyum kalitesi açısından sıkıntıya neden olan bir durumdur. Genellikle kendiliğinden geçmekle birlikte, bazı durumlarda müdahale etmek gerekebilir.

    Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer
    Kulak tıkanması geçici bir durumdur ve çoğu zaman herhangi bir müdahaleye gerek kalmaksızın kendiliğinden geç
    Özellikle basınç değişikliklerinden kaynaklanan tıkanmalarda herhangi bir müdahaleye gerek yoktur.
    Sakız çiğneme,
    buharlı bir ortamda bulunma
    ağzın açılıp kapanması ya da esneme
    basınç değişikliğinden kaynaklanan tıkanmaları geç

    Kulak Tıkanıklığı Neden Olur

    Kulak tıkanması, östaki borusunda oluşan bazı problemlerden kaynaklanır. Orta kulağı boğazın arkasına bağlayan ve kulak zarının önü ile arkasında bulunan hava boşluklarını dengelemekle görevli olan östaki borusunun çeşitli nedenlerle sıkışması ya da tıkanması durumunda kulak tıkanması ortaya çıkar. Kulağa sıvı kaçması, kulak kirinin birikmesi, basınç değişiklikleri, çeşitli gribal enfeksiyonlar, kulak hastalıkları gibi nedenler, kulak tıkanmasına yol açabilmektedir.

    Kulağa sıvı kaçması genellikle banyoda ya da denizde su kaçması şeklinde olmaktadı Bu durumda söz konusu sıvı bir süre sonra kendiliğinden çıkacaktır. Ayrıca bu gibi hallerde, sıvı kaçan kulak tarafına doğru kafayı eğerek ayak üstünde hafifçe yaylanmak, sıvıyı çıkarabilir. Bunun dışında, kulağa avuç içi yardımıyla pompa yapmak ya da geceleri su kaçan kulak üstüne yatmak da sıvının çıkmasına yardımcı olabilir. Ayrıca eczaneden alınacak kulak damlaları da bu konuda yardımcı olacaktır.


    Kulak kirinin birikmesi ya da kulağa yabancı madde kaçması hallerinde ise, kulağın temizlenebilmesi mümkünse bu yolla tıkanıklık giderilebilir. Kulak kirinden kaynaklı tıkanıklıklarda, eczanelerden alınacak kulak damlaları bu konuda yardımcı olacaktı

    Aşağıda sayılan durumlarda, tıkanıklık devam ediyorsa, doktora başvurulması tavsiye olunur. Aksi halde kulağın kendi çabanızla açmaya çalışmanız sağlık sorunlarına yol açabilir:



    Gribal enfeksiyonlarda, hastalık bitmesine rağmen tıkanıklık devam ediyorsa
    Basınç değişikliğinden kaynaklanan tıkanıklıklar bir günden fazla devam ettiyse
    Kulağa yabancı cisim kaçması halinde
    Kulak kirinden kaynaklı tıkanmalarda damla kullanımına rağmen tıkanıklık devam ediyorsa
    Kulak enfeksiyonlarında
    Kulaktan sıvı gelmesi durumunda
    Kulak ağrısının ortaya çıkması halinde

#15.02.2017 22:33 1 0 0
#17.08.2022 15:33 0 0 0