Türkiye'nin Kuşları: Küçük iskete

Son güncelleme: 27.09.2022 16:40
  • Türkiye'nin Kuşları: Küçük iskete

    Tanımı

    Küçük iskete ufak, kısa gagalı ve Avrupa’da bulunan en küçük ispinozdur. Erkeğinin üstü ve göğüs yanları çizgili altı beyazımsıdır. Başı, kuyruk sokumu ve göğsü parlak sarıdır. Kaş çizgisi belirgin ve sarı renktedir. Ense, yanaklar, sırt ve kanat tüyleri yeşil sarıdır. Dişisi daha donuk renkli ve kahverengi tonlardadır. Kuyruk çatalı derin, gaga gri ve ayaklar açık kahve ten rengindedir. Gençleri sarı kahverengi tonlarda ve çok çizgilidir.

    Habitatı

    Yarı açık,alçak boylu vegetasyonlu alanların böldüğü,gevşek ağaç ve çalı gruplarının bulunduğu alanlarda ürer.Sakanın aksine insanların oluşturduğu kültür arazilerine ihtiyacı vardır.Kültür takipçisi olarak,park ve bahçelerde,mezarlıklarda,istasyon ve endüstri alanlarında,meyve bahçelerinde ve üzüm bağlarında ve hatta villa bahçelerinde bulunurlar.

    Yayılışı

    Ülkemizde Torosların yüksek yerlerinde, marmara, Batı ve Orta Karadeniz ile Orta Anadolu’nun kuzeyinde kuluçkaya yatarlar. Diğer bölgelerde gezici bir türdür. *Küçük isketemiz Kuzey, Batı ve Güneydeki tüm dağlık yörelerde yerli bir kuşumuzdur.*

    Beslenme

    Tohumlar, yabani ot tohumları, huş ve kızılağaç taneleri, diken tohumları ve tomurcuklar başlıca besin kaynaklarıdır. Üreme döneminde sineklerle de beslenirler.

    Biyolojisi

    Dişi yuvayı ağaçlara veya açıklık bir yerde bulunan çalılıklara, fundalıklara yapar.Kase şeklinde muntazam yuvası saplar, kökler ve yosunlardan yapılıp içi tüy ve kıllarla döşenir. Kuluçkaya dişi kuş yatar. Yumurtalar pürüzsüz, parlak uçuk mavi renklerde ve üzeri mor beneklidir. Yumurtadan çıkan yavrular her iki eş tarafından beslenir.
    Göçü

    Güney Avrupa, Kuzey Batı Afrika ve Ülkemizin güneyi ve batısında yerleşik olarak bulunurlar. Bu türün göçmenleri yazları Avrupa ve ülkemizin kuzey bölgelerinde kuluçkaya yatarlar, kışı Kuzey Doğu Afrika ve Doğu Akdeniz kıyı şeridinde geçirirler.
    Popülasyonu

    Avrupa’da 17 ila 40 milyon birey yaşadığı tahmin edilmektedir.

    Davranışları

    Davranışları Üreme mevsimi dışında sürüler halinde ve bazen diğer ispinozlarla karışık halde gezerler. Genellikle yerlerde serçeler gibi dolaşır veya otların üzerinde gezinirler. İnsanlardan fazla ürkmezler. İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi bazı güney Avrupa ülkelerinde kafes kuşu olarak beslenirler.

    Ses-Ötüşü

    Çağrısı cam kırıklarının ezilme sesini andıran cıvıldama notaları ve ötüşü bunun daha uzun versiyonudur. Zir’r’r’r’rl
    Alarma sesi tü-i
#30.05.2021 11:43 5 0 0
#30.05.2021 11:44 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#27.09.2022 16:40 0 0 0