Lif

Son güncelleme: 14.06.2021 20:06
  • Lif Nedir?
    Lif veya elyaf, her türlü maddeyi oluşturan ince ve uzun parçalar, ipliksi yapılar. Bir iplik içindeki pamuk lifleri, yalıtım amacıyla kullanılan cam lifleri ve canlılarda kasları oluşturan kas lifleri bu tür malzemelere örnek olarak verilebilir. Tekil hali "lif", çoğulu "elyaf" olan sözcük Arapça (ألياف = alîf) kökenlidir.

    Doğal veya yapay yollardan elde edilebilen lifler, çeşitli bağlayıcılar ile birlikte kompozit malzeme üretiminde de yaygın olarak kullanılırlar. Liflerin bir kalıp ya da düzlem üzerine yerleştirilerek üzerine epoksi dökülmesi ile kompozit madde elde edilebilir. Ayrıca kurşun geçirmez zırh yapımında, çeliğe alternatif hammadde eldesinde, uçak ve uzay aracı gövdelerinde ve bazı silahların parçalarında kullanılabilir.

    Pamuk, keten gibi bitkilerden elde edilen lifler doğal lifler, cam lifi veya cam yünü gibi kimyasal işlemler sonucu elde edilen lifler ise yapay lifler olarak adlandırılır.

    Lifli yapıya sahip besinler insanın beslenmesinde önemli yer tutarlar. Sindirim sisteminin düzenli çalışabilmesi için bu tür besinler alınması gerekir. Ayrıca tüm gıdaların kendine has bir lifli yapısı bulunmaktadır.
#14.06.2021 20:06 25 0 0