Ödemişli Mehmet

Son güncelleme: 21.12.2021 16:52
  • Klarnetin duayenidir Ödemişli Mehmet ALTIN KLARNET ÖDEMİŞLİ MEHMET isimli birde albümü bulunur

    Doğum tarihi: 1956
    Plak şirketi: Milhan Müzik
    Albümler: Altin Klarnet - Avare

    Ödemişli Mehmet




#21.12.2021 16:50 1 0 0
  • Çiftetelliye ve Ödemişli Mehmet'e övgü

    Geçenlerde müzik açısından hayatımın en güzel sürprizlerinden birini yaşadım. </br>Lapseki'den Gelibolu'ya geçen araba vapurundayım. İstanbul'a gidiyorum.

    Geçenlerde müzik açısından hayatımın en güzel sürprizlerinden birini yaşadım.
    Lapseki'den Gelibolu'ya geçen araba vapurundayım. İstanbul'a gidiyorum. Önümde uzun bir yolculuk var. Oralılardan esmer, bıyıklı bir müzik kasedi satıcısı yanıma yanaştı.
    CD de satıyormuş. İyi bir çiftetelli CD'si olup olmadığını sordum. Beş-altı örnek çıkardı.
    "Sen olsan hangisini alırdın?" diye sordum.
    "Ödemişli Mehmet'i," dedi.
    "Efendim?"
    "Altın klarnet Ödemişli Mehmet'i."
    Baktım, rengârenk bir kaset, üzerinde elinde klarnet tutan takım elbiseli bir adamın yanı sıra, bir Türk bayrağı, bilgisayarla çoğaltılmış üç adet Galata Kulesi, güller ve papatyalar var. Bursa'nın Mustafakemalpaşa'sında Asi Müzik firmasınca yayımlanmış. Gözüm tutmadı ama, daha 'ciddi' görünen bir CD ile birlikte aldım.
    Önce ötekini dinledim. Batı Anadolu'nun çiftetellilerini dinleyerek Trakya ovalarında yol aldım: İstanbul çiftetellisi, İzmir çiftetellisi, Edirne çiftetellisi, Balıkesir çiftetellisi, Çanakkale çiftetellisi..
    Bursa çiftetellisi... Coştum, hüzünlendim...
    Bittikten sonra, satıcının ısrarı üzerine aldığım öbür CD'yi taktım.. ve birden inanılmaz bir müzik ziyafeti başladı. Ağır Roman'ıyla, Avare'siyle, Sarıgül Çiftetellisi ve İzmir'in Tulumu'yla müzik öyle doruklara çıktı ki, şaşırdım kaldım. Ödemişli Mehmet, hiç kuşkum yok, dünyanın en iyi klarnetçilerinden biriydi ve ben onun adını bile duymamıştım. Ona ustalıkla eşlik eden genç trompetçiyle kemancının adı bile yoktu kapakta. Darbuka, davul ve zilcinin adı gibi resmi de yoktu.
    Altın Klarnet Ödemişli Mehmet'i hayranlıkla dinleye dinleye İstanbul'a geldim. Hemen bilgisayarın araştırma motorlarına girip baktım. Ödemişli Mehmet diye biri yoktu. Belli ki, dünya ve Türkiye müzik dünyasının periferisinde yaşayan, Roman kardeşleriyle birlikte düğünden düğüne dolaşan, bilinmeyen bir virtiözdü o.
    O gün bugün Altın Klarnet Mehmet'in CD'sini yakınlarıma, dostlarıma dinletiyorum. Şaşırıp kalıyorlar... Ödemişli Mehmet'in ya da yakınındakilerin Radikal okuma olasılığı çok az, ama kazara bir okuyan çıkarsa haber versin, telefon edip kutlamak isterim...
    Sözü şuraya getirmek istiyorum: Pek çok başka şeyimiz gibi müziğimizin zenginliklerinin farkında değiliz. Amerika'da New Orleans'ta bir kulüpte söyleyen en son 'blues' şarkıcısını izleyenemiz var (ki buna itirazım yok, ben de 'blues'severim), ama Ödemişli Mehmet'ten haberimiz yok. Oysa onun müziği hem çok güzel, hem de tam anlamıyla bizden...
    Damarlarımızda akan müzik... Çiftetelli çalmaya başlayınca orası burası oynamaya başlamayacak, oynamamak için kendisini kontrol etmeye çalışmayacak bir Türk olabilir mi?
    Ya da Yunanlı. Çiftetelli, komşumuzla bizi buluşturan kültürel öğelerden biridir. Tıpkı zeybek dansı gibi. Ya da kasap havası...
    Çok zarif, çok ince, çok duygulu, çok neşeli, çok hüzünlü, hatta kederli yerlerden geçebilen çiftetelli bizim kimi aydınlarımızca ve görgüsüzlerimizce 'göbek havası' şeklinde nitelenerek küçümsenmiştir. Oysa çiftetelli kimileri için 'oryantal' müziği olmanın çok ötesindedir. Doğaçlaması vardır ve işte oralarda Ödemişli Mehmet gibi ustalar bulutların arasına yükselir, ani pikelerle sanatın nelere kadir olduğunu gösterirler.
    Çiftetellimizle ve Altın Klarnet Ödemişli Mehmet'imizle övünebiliriz.

    HALUK ŞAHİN

    Kaynak:radikal.com.tr
#21.12.2021 16:52 0 0 0