Blogger Olmak İsteyenler İçin Yol Haritası

Son güncelleme: 25.01.2022 14:21
  • Bloggerlik yani tam anlamıyla blog yazarlığı günümüzün popüler akımlarından bir tanesidir.
    İnternet kullanıcılarının neredeyse %80'i blog okur ve bloglar ile etkileşim kurar. Bir blog yazmaya başlamak yani blogger olmak, içeriğinizle milyonlarca kişiye ulaşabileceğiniz anlamına gelir.

    Eğer siz de blogger olmaya karar verdiyseniz, ancak nereden başlayacağınızdan tam olarak emin değilseniz, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz

    Blogger Olmak İsteyenler İçin Yol Haritası

    Ne olursa olsun Blogunuz için güzel bir kategori seçin



    Bir blog oluşturmaya ve bir blogger olarak yazmaya başlamadan önce, blog nişinize karar vermeniz gerekir. Web'de 600 milyondan fazla blog bulunduğundan, nişinizin mümkün olduğunca spesifik olması gerekir. Bu, kalabalığın arasından sıyrılmanıza yardımcı olacaktır.

    Piyasa taleplerini mutlaka inceleyin


    Birkaç konu fikriniz olduğunu varsayalım. Bu konular hakkında yazılacak içeriklerden para kazanıp kazanamayacağınızı veya içeriğinizin okunup okunmayacağını nasıl anlayacaksınız. Sizce yeterince insan paylaşmak istediklerinizle ilgilenecek mi?

    Tam da bu noktada konunuzla ilgili birkaç anahtar kelime düşünün. Bu anahtar kelimelerin ne kadar popüler olduklarını görmek için Google Anahtar Kelime Planlayıcı ve Google Trendler gibi araçları kullanın. Alternatif olarak, potansiyel kitlenizin boyutunu anlamak için düşündüğünüz konuları çevrimiçi forumlarda arayabilir veya anketler düzenleyebilirsiniz.


    Yazılım Tarafında uygun bir blog platformu seçin



    Bu aşamada, mevcut blog platformlarına bakmanız ve kullanacağınız blog yönetim yazılımının türünü belirlemeniz gerekir.

    Blog siteleri söz konusu olduğunda, popüler birkaç seçeneğiniz vardır. Örneğin, WordPress yazılımı, açık ara en popüler içerik yönetim sistemidir.

    Bu popüler CMS ile blogunuzu kurmak isterseniz, özel bir alan adı ve web hosting hizmeti satın almanız gerekir. Eğer WordPress kullanarak bir blog kurarsanız, blogunuzun ve içeriğinin tam kontrolü sizde olacaktır. Bir sonraki adımda size WordPress ile nasıl bir blog kuracağınızı anlatacağız.

    Evet, WordPress ile bir blog kurmak başlangıç maliyeti gerektirir. Bu maliyete katlanmak istemezseniz, Wordpress.com, Blogger veya Tumblr gibi ücretsiz barındırılan platformları kullanarak bir blog başlatabilirsiniz. Ancak, ücretsiz platformların her zaman sınırlamalarla geldiğini bilmeniz gerekir.

    Ücretsiz blog platformlarında blog adınız, bir alt alan adı olarak ayarlanır. Örneğin, blogunuz.blogspot.com veya blogunuz.tumblr.com vb. gibi. Tabi alternatif olarak alan adı satın alıp bu platformlarda kurduğunuz sitelere bağlamanız da mümkün. Ekstra domain maliyeti bütçenize dahil olmuş olacaktır.

    İkincisi, bu platformların kural ve kısıtlamalarına tabi olursunuz.

    Evet, bir blog platformunu test etmek için ücretsiz seçenekler kullanışlıdır. Ancak, bir blog başlatma konusunda ciddiyseniz, er ya da geç hosting ve özel bir alan adı için ödeme yapmayı planlamanız gerekir.

    Akılda kalır bir alan adı seçip server hizmeti alarak blog sayfanızı kurun


    Blogunuzu WordPress kullanarak başlatmak için iki önemli şeye ihtiyacınız var: Bir alan adı ve bir web hosting şirketi.

    Alan adınız yani domain’iniz, çevrimiçi olarak tanınacağınız isim olacaktır. Örneğin, www.facebook.com bir alan adıdır.

    Bir blog alan adı seçerken göz önünde bulundurmanız gerekenler aşağıdaki şekildedir:

    Alan adınız kısa ve akılda kalıcı, telaffuzu ve yazılması kolay olmalıdır.
    İnsanların göz aşinalığı daha fazla olduğu için genellikle “.com” uzantılı bir alan adı almanız önerilir. Ancak diğer uzantılardan bazıları da kullanılabilir. Örneğin, “.net” veya “.blog”. Sonuç olarak, her şey akılda kalıcı olmakla ilgilidir, bu nedenle farklı bir uzantı öne çıkmanıza yardımcı oluyorsa, bu uzantılara da yönelebilirsiniz.

    Alan adınıza ve uzantınıza karar verdikten sonra, bu alan adının daha önce başkası tarafından alınıp alınmadığını kontrol etmek için alan adı sorgulama yapmanız gerekir. Eğer alan adınız daha önce alınmamış ise, bu istediğiniz alan adını satın alabileceğiniz anlamına gelir. Bu noktada Atak Domain’e gelerek alan adınızı sepete ekleyebilir ve hemen satın alma işlemini yapabilirsiniz.
    Bir alan adı seçtikten sonra güvenilir bir hosting hizmeti seçmek vereceğiniz en önemli kararlardan biridir. Çünkü blogunuzun işlevselliği ve performansı büyük ölçüde hosting sağlayıcınıza bağlı olacaktır.

    Planınızın bir parçası olarak seçtiğiniz sağlayıcı, blogunuzun CSS'si, HTML'si, resimleri ve diğer tüm kaynakları için sunucusunda yer ayırır. Ayrıca, web sitenizin doğru şekilde görüntülenmesi ve çalışması için gerekli tüm verileri depolar. Birisi adres çubuğuna alan adınızı girdiğinde, sunucunuz tüm bu dosyaları ve verileri sunucusundan ziyaretçinin tarayıcısına aktarır.

    Bu nedenle, bir blog başlatacaksanız, bir web hosting planına ihtiyacınız olacak. Aralarından seçim yapabileceğiniz yüzlerce hosting sağlayıcısı vardır ve çoğu bir dizi plan sunar. Bu noktada, WordPress kuracak kadar teknikten anlayan biri değilseniz, bu durumda yapmanız gereken, wordPress hosting seçeneğini değerlendirmek olmalıdır.

    Neden mi?

    Çünkü Atak Domain üzerinden alacağınız herhangi bir wordpress hosting paketi sayesinde, web sitenizin kurulumunu otomatik olarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede adım adım WordPress kurulumu yapmanıza gerek kalmaz.

    Sade bir tema seçin ve blogunuzu tasarlayın



    WordPress hosting ile blogunuzun kurulumunu gerçekleştirdikten sonra yapmanız gereken ilk şey bir tema seçmektir. Yeni bir WordPress teması yüklemek oldukça basittir.

    WordPress panosunun içinde, "Görünüm" sekmesinin altında "Temalar" ı tıklayın. Burada size bazı popüler seçenekler sunulacaktır. WordPress.org Temaları düğmesine tıklayabilir ve ücretsiz temalar arayabilirsiniz. WordPress.org'da üç binden fazla tema mevcuttur.

    Yeni blogunuzun görünümü ve hissi, seçtiğiniz temaya bağlıdır. İlk kez blog’unuzu ziyaret eden okuyucularınız, içeriğe bakmadan önce genel görünümünü fark ederler. Bu yüzden harika görünen ama aynı zamanda özel ihtiyaçlarınız için de çalışan bir tema seçmeniz gerekir.

    Blog Yazıları Yazarak Nasıl Para Kazanılır?



    Bir blog yazmaya başlarken, blog’unuza gelecekte gelir elde etmenize olanak sağlayacak içerikler eklemeyi düşünebilirsiniz.

    Bir blogdan gelir elde etmenin en iyi yolları aşağıdaki şekildedir:

    Blogunuzda reklam yayınlamak önemli



    Blogunuzda reklam yayınlamanız için birçok olanak vardır. Niş alanınız ne olursa olsun, yazdıklarınızla ilgili markalara özel reklam alanları satabilir veya Google Adsense, Mediavine ve Adthrive vb. blog reklamları için en popüler seçeneklerden bazılarını kullanabilirsiniz.


    Affiliate programlarına kaydolmalısınız



    Affiliate programları, ürünlerini tanıtmak isteyen ve bir komisyon aracılığıyla başarılı satışlardan yararlanmak isteyen perakendecilerle blogger’lar arasında bir anlaşmadır. Affilate programları ile tanıttığınız ürün ile ilgili yaptığınız yönlendirme üzerinden satış gerçekleşirse komisyon alırsınız.

    Affiliate satışlarının sayısı, büyük ölçüde sahip olduğunuz ziyaretçi sayısına bağlıdır.
    Ziyaretçilerinizin bağlantılarınıza tıklaması için yeterince güvenilir olmanız gerekir.
    Başlamak istiyorsanız affiliate programları sunan Amazon Associates gibi popüler çevrimiçi platformlardan yararlanabilirsiniz.

    Ürün ve hizmetlerinizi satmak



    Yaratıcı ve girişimci iseniz, blogunuzu kendi ürün ve hizmetlerinizi satmak için bir pazar olarak kullanabilirsiniz. Bu, özellikle blogunuzun okuyucu sayısı, otoritesi ve popülaritesi arttıkça bir uygun bir seçenek haline gelir.


    Bir bloga kolayca entegre edebileceğiniz ve çevrimiçi ürün satmak için kullanmaya başlayabileceğiniz WooCommerce eklentisi gibi WordPress eklentileri vardır.

    Sponsorlu Gönderiler Satmak Mantıklı mı?



    Reklam verenler her zaman görünürlük arar. Eğer blogunuz daha fazla görünür hale gelirse, reklam verenler sponsorlu bir gönderi yerleştirdiğiniz için size ödeme yapabilirler.

    Bu yazılarda genellikle reklam veren ürün veya hizmetlerini tanıtır. Bu, blogunuzdan para kazanmanın iyi bir yoludur. Gelecekte, popüler bir blog oluşturursanız, reklamcılar gönderilerini yayınlamak için size gelebilir.

    Yukarıdaki olasılıkları değerlendirerek size ve hedef kitlenize en uygun yöntemi veya yöntemleri seçerek blogunuzdan para kazanabilirsiniz.
#25.01.2022 14:21 0 0 0