Rakının yanına en önce keyifli bir arkadaş grubu gider. Masada ise birbirinden güzel ve özenli hazırlanmış mezeler güzel gider. Rakının yanına bir de acılı şalgam gider.
Türkiye’nin en popüler ve iyi markası Yeni Rakıdır. Son yıllarda Beylerbeyi Rakısı da iyiler arasında yer alıyor. Benim şahsi fikrimse tabii ki tekirdağ altın serisidir.
Rakının yanında en iyi içecek şalgamdır. Ayrıca ara ara çay da içilir. Hatta rakı ile içilen çaya ‘’ara çayı‘’ denir.
Rakı ile dost olan meyve tabi ki kavundur. Ancak yanı sıra yeşil elma, şeftali, kara üzüm gibi meyveler de güzel eşlik eder.
İyi bir rakı sofrasında önce sayısız meze olmalı. Ardından çeşit çeşit peynirden oluşan peynir tabağı olmalı. Rakının yanında bol bol meyve yeneceğinden özellikle kavun ve yeşil elma ağırlıklı bir meyve salatası olmalı.
1.Haydari
2.Şakşuka
3.Acılı Ezme
4.Semizotu Salatası
5.Bakla Fava
6.Çerkez Tavuğu
7.Kuru Cacık
8.Zeytinyağlı Deniz Börülcesi
9.Köz Patlıcan Salatası
10.Zeytinyağlı Brokoli Salatası
11.Fasulye Turşu Kavurması
12.Portakallı Kereviz
13.Girit Ezmesi
14.Tereyağında Karides
15.Piyaz
16.Pastırmalı Humus
17.Fırın Mücver
18.Muhammara
19.Babagannuş
20.Zeytinyağlı Radika Mezesi
Özetleyecek Olursak
1.Haydari
Rakı deyince aklımızda kendiliğinden haydari görüntüsü belirir. Haydarisiz rakı sofrası kurulduğunu pek görmemişizdir. Siz de kolayca nasıl hazırlayabilirsiniz şimdi anlatalım.
Malzemeler;
1 su bardağı süzme yoğurt
2-3 diş sarımsak
Çörek otu
Nane
Tuz
Zeytinyağı
Dereotu
Süzme yoğurdun içerisine sarımsağı rendeleyerek ekleyin. Ardından dereotlarını ince ince kıyıp ilave edin. Naneyi hafifçe kızgın yağda döndürün ve yoğurda ekleyin. Son olarak diğer kalan baharatları içerisine ekleyin. Dolapta 1-2 saat dinlendirin. Haydariniz artık hazır.
Taze sebzeler ve harika kokulu domateslerle hazırlanmış şakşukayı rakı sofranızdan nasıl eksik edebilirsiniz ki? Hafifçe şekerli domates sosu midenize de iyi gelecek.
Malzemeler;
Patlıcan
Biber
Patates
Domates
Domates salçası
Sarımsak
Tuz
1 küp şeker
Tüm sebzeleri küp küp doğrayarak kızgın yağda kızartın. Sebzeler soğurken bir taraftan domatesleri rendeleyin. Hafif yağda domatesleri kaynatın. İçerisine biraz domates salçası ekleyin. Sarımsakları sosun içine rendeleyin, tuz ve şekeri ilave edin. Sos pişince altını kapatın. Soğuyan sebzelerin üzerine dökün. Şakşuka masadaki yerini almak için hazır.
Kebap menülerinin yakıştığı kadar rakı sofralarına da yakışan acılı ezmeyi evde de kolayca hazırlamak mümkün. Nasıl mı?
Malzemeler;
Domates
Biber
Sarımsak
Soğan
Maydanoz
Biber salçası
Limon suyu
Zeytinyağı
Nar ekşisi
Tüm malzemeleri incecik olacak şekilde doğrayın. Eğer satırınız varsa bıçak yerine onu kullanmanız daha iyi olacaktır. Çünkü küçük küçük kıymak daha kolay olur. Ancak robottan geçirmemeye özen gösterin. Sosu için de salçayı, limon suyunu, nar ekşisini ve zeytinyağını karıştırın. Sebzelerle birleştirin. Baharatları ekleyin. Acılı ezme yapmak işte bu kadar kolay!
Yazın tarlaları kaplayan semizotundan yoğurtlu salata yapmayı denediniz mi? Yıl başında hazırladığınız çilingir sofranıza renk katacak bu yeşil beyaz salatanın tarifini sizinle paylaşıyoruz.
Malzemeler;
1 bağ semizotu
Süzme yoğurt
Sarımsak
Tuz
Zeytinyağı
Salatalık
Ceviz
Semizotlarını ayıklayıp bir kâsenin içine alın. Ardından üzerine salatalıkları doğrayın. Ayrı bir kapta yoğurtla rendelenmiş sarımsağı karıştırın. Tuzu ekleyin. Semizotlarının üzerine döküp karıştırın. Süslemek için üzerine azıcık zeytin yağ gezdirin. Cevizleri de serpiştirin. Yemesi de hazırlaması kadar keyifli. Afiyet olsun!
Cacığı kuru fasulye pilavın eşlikçisi olarak tanırız. Ancak susuz yapılan kuru cacık rakı severlerin de sofrasına her zaman konuk olur. Hele yaz aylarında bahçede yetiştirilmiş tazecik salatalık ile yapıldıysa harika bir tat uyandırır.
Malzemeler;
Yoğurt
Salatalık
Sarımsak
Nane
Zeytinyağı
Yapımı o kadar basit ki. Salatalıkları küp küp doğrayın. Yoğurdu karıştırarak akışkan hale getirin ve kesinlikle sulandırmayın. İçine sarımsağı rendeleyin, naneyi dökün ve salatalıklar ile buluşturun. Servis kabına aldıktan sonra üzerine yer yer zeytinyağı damlatın. İşte bu kadar!
Ege bölgesinin olmazsa olmazı. Ege sevdalılarının da olmazsa olmazı. Zeytinyağlı deniz börülcesi o kadar hafif bir salata ki yediğiniz porsiyonun miktarını bile hesap edemezsiniz. Rakı sofrası kurarken davetlilerden en az 1 tanesi bu salatayı masada görmek isteyecektir.
Malzemeler;
1 demet deniz börülcesi
Sarımsak
Zeytinyağı
Sirke
Sarımsakları bir bütün halinde deniz börülceleri ile suda haşlayın. Börülceler yumuşayınca ocaktan alın ve ayıklayın. Börülce bir tabakta soğurken siz de üzerine zeytinyağı ve sirkeyi gezdirin. Hazırlamak bu kadar kolayken hala yapmamak için neyi bekliyorsunuz? (Dilerseniz üzerine çiğ olarak da sarımsak ekleyebilirsiniz
Kahvaltılık olarak da tüketilen muhammarayı bir acılı ezme benzeri olarak rakının yanına eşlikçi olarak sunabilirsiniz. Hatay yöresinden ve Arap kültüründen gelen bu mezeyi hazırlamak için okumaya devam edin.
Malzemeler;
Domates salçası
Biber salçası
Zeytinyağı
Ekmek kırıntısı
Ceviz içi
Sarımsak
Karabiber
Kimyon
Pul biber
Tüm malzemeleri mutfak robotuna alın ve pürüzsüz hale gelene kadar çekin. Kıvamı koyu olduysa biraz zeytinyağı ile açabilirsiniz. Acıkayı andıran bu tarifi her zaman tüketebilirsiniz.
Babagannuş da yine Güney Doğu yöresinden ülkemizin tümüne yayılan bir tariftir. Yapıldığı yere göre değişik türleri olan babagannuşun söyleniş biçimleri de farklılık gösterebiliyor. Biz sizler için en çok bilinen ve en kolay tarifi seçtik.
Malzemeler;
Patlıcan
Kırmızı, yeşil, sarı biber
Domates
Soğan
Maydanoz
Sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Nar ekşisi
Patlıcanları ve biberleri közleyip ayıklayın. Daha sonra kuvvet uygulayarak ezin. Soğanı küçük doğrayıp hafif yağda kavurun. Közlenen sebzeleri, kıyılmış maydanozu, rendelenmiş sarımsağı, tuzu tavanın içerisine ekleyin. Azıcık döndürün. Servis kabına alıp üzerine nar ekşisi gezdirin. Babagannuş hazır!
Ege bölgesinde radikasız rakı sofrasına oturulmaz. Hemen hemen rakı içilen her yerde radika mezesi bulunur. Rakının olmazsa olmazlarından kabul edilir. O halde şimde tarifine bir göz atalım.
Malzemeler;
1 bağ radika otu
Sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Limon suyu
Radikanın yapraklarını ayıklayın. Biraz suda bekletin ardından haşlayın. Bu hali ile servis tabağına koyun ve üzerine tuz, rendelenmiş sarımsak, limon suyu ve zeytinyağını ekleyip karıştırın. Mezemiz masada yerini almak için sizi bekliyor.
Çerkez tavuğu, tavuğun yoğurtla birleştiği en leziz tariflerdendir. İçine bir de ceviz ve galeta unu eklenince damakta tuhaf bir his bırakır ancak tadına doyum olmaz. Bu meze rakı sofralarında da her daim aranan bir seçenek olacaktır.
Malzemeler;
Tavuk göğsü
Galeta unu
Yoğurt
Sarımsak
Ceviz
Tuz
Karabiber
Tavuk göğsünü suda haşlayın. Haşladığınız suda 1 bardak kenara ayırın. Tavukları ince ince didikleyin üzerine bol miktarda galeta unu dökün. Ayırdığınız tavuk suyunu üzerine dökün. Yoğurt ile sarımsağı birleştirin ve tavukların üzerine dökün. Son olarak da çekilmiş cevizleri ekleyin ve baharatları dökün. Bir kaşık ile karıştırıp servis tabağına alabilirsiniz.
3 adet patlıcan
2 adet domates
2 adet sivri biber
2 adet kapya biber
1 adet kırmızı soğan
2 diş sarımsak
4-5 sap maydanoz (İnce kıyılmış)
1 demet reyhan (İnce kıyılmış)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Mangal Salatası Nasıl Yapılır?
Bütün sebzeleri ateşte közleyin ve kabuklarını soyduktan sonra bıçakla ince kıyın.
Bir servis tabağına alın ve maydanoz, reyhan, tuz ile karabiberi ekleyerek karıştırdıktan sonra servis edin.
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
3 patates (haşlamalık)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3 kıyılmış taze soğan
Yarım limon
1/4 demet kıyılmış maydanoz
1/4 demet kıyılmış dereotu
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Kimyon
Kırmızı toz biber
Patatesli Bulgur Köftesi Nasıl Yapılır?
Bulguru bir kaseye alın. Üzerini geçecek kadar yaklaşık 2 su bardağı sıcak su ekleyip üzerine kapak kapatın ve bulgur yumuşayana kadar bekletin. Patatesleri haşlayın. Sıcakken rendeleyip bulgura ekleyin ve karıştırın. Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın. Salçaları ilave edip 2 dakika kavurun. Baharatları ve tuzu ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Bulgurun üzerine tüm malzemeleri ilave edip iyice yoğurun. Köfte şekli verip servis tabağına alın. Servis yapın.
Enginarlı Humus
@GS2004’den mevsimin en güzel sebzesi enginarla, hem sağlıklı hem lezzetli dolu bir humus tarifi.
Enginarlı Humus Tarifi İçin malzemeler
1 adet çanak enginar
4-5 yemek kaşığı nohut (Haşlanmış)
1/2 adet olgun avokado
10-15 yaprak fesleğen (Kıyılmış)
1 diş sarımsak
1/2 adet limonun suyu
1 tatlı kaşığı tahin
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz
Enginarlı Humus Nasıl Yapılır?
Nohutların kabuğunu soyun.
Nohut, avokado, fesleğen, sarımsak, tahin, limon suyu ve zeytinyağını robottan geçirin.
Gerekirse zeytinyağı veya az su ilave edin.
Enginarı az tuz, çok az şeker, limon suyu, zeytinyağı ilave edilmiş suda diri olacak şekilde haşlayın ve minik küpler şeklinde keserek az zeytinyağı ile tavada soteleyerek renk aldırın.
Fesleğen ve avokadolu humusu servis tabağına alın ve üzerine enginar küplerini ilave ederek az zeytinyağı gezdirin. Kıyılmış fesleğen serpin ve sebze çubukları, grissini veya tost melba ile servis edin.
2 su bardağı ince çekilmiş fındık
Yarım bayat ekmek içi
3 diş sarımsak
Yarım su bardağı fındık yağı
250 gr beyaz peynir
1.5 çay kaşığı nane
1.5 çay kaşığı köfte baharı
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
Acılı Fındık Ezmesi Nasıl Yapılır?
Sarımsakları soyup ezin. Beyaz peyniri ufalayın. Ekmek içini ıslatıp sıkın ve ufalayın.
Çekilmiş fındık, sarımsak, ekmek içi, peynir, salça, köfte baharı, nane, tuz, pulbiber ve kimyonu bir kapta iyice karıştırıp yoğurun. Fındık yağını azar azar ekleyip tekrar yoğurun. Ezmeyi servis tabağına alın. Üzerini çatalla şekillendirip servis yapın. Afiyet olsun.
1 su bardağı yasemin pirinci
1.5 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı domates suyu
1 çay kaşığı kuru fesleğen
1 haşlanmış enginar göbeği
2~3 közlenmiş kırmızıbiber
Yarım su bardağı çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin
1 tutam maydanoz
1 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Zeytinli Meze Pilavı Nasıl Yapılır?
Zeytinyağı, 1.5 su bardağı su, domates suyu, pirinç, fesleğen ve tuzu tencereye alın. Ara ara karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. 5 dakika kaynattıktan sonra ocağı kısın. Suyunu çekinceye kadar pişirin. Suyunu çektikten sonra limon suyu, küçük küpler halinde doğranmış enginar ve kırmızıbiber, ince kıyılmış maydanoz, zeytin ve karabiber ile tuzunu ilave edip tahta kaşıkla karıştırın. 3-4 dakika daha pişirin. Son olarak üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpip sıcak olarak servis yapın.
Balkan ülkelerinin sevilen bir tarifi olan şile paprika, meze olarak sunulur. Rum, Arnavut, Boşnak ve Trakya mutfağında sık sık yer verilen şile paprika, peynirli biber ısıtması ismiyle de bilinir. Şile paprika yapımında köy biberi, yağlı peynir ve zeytinyağı kullanılır. Genellikle et yemeklerinin yanında servis edilir. Malzemeler hazırsa, şile paprika tarifi için detaylara geçebiliriz.
1 su bardağı yarım yağlı peynir
1 kg tatlı köy biberi veya çarliston biber
1 kahve fincanı zeytinyağı
Şile Paprika (Peynirli Biber Isıtması) Nasıl Yapılır?
Köy biberlerini ızgarada veya kor ateşinde közleyin.
Izgara yapamıyorsanız fırın veya ocakta da közleyebilirsiniz.
Közlenen biberleri oda sıcaklığında 2-3 dakika bekleyin ve ılınınca kabuklarını soyun.
Orta boyutlarda sahan tava içerisine biberleri uçları sahanın ortasına gelecek şekilde yan yana dizin.
Biberlerin üzerine kırıklı ve yağlı peynirleri ilave edin.
Ardından zeytinyağını biberlerin üzerinde gezdirin ve kapağını kapatarak pişmeye bırakın.
Kısık ateşte peynirler erimeye başlayana kadar pişirin. Peynirler erimeye başladığında ocağın altını kapatın.
Kapağını açarak 2 dakika dinlendirin. Daha sonra ana yemeğin yanında servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Fava, Ege ve Yunan mutfağıyla özdeşleşen ve kuru bakla ile hazırlanan bir mezedir. Protein bakımından zengin olan favanın adı, Yunanca'dan gelir. Sindirim sistemini ve böbrekleri rahatlattığı için, genellikle et ürünleriyle birlikte servis edilir. Ara sıcak olarak sunulan bu besin, düşük kalorili olduğu için diyet listelerinde yer verilebilir. Zaman içinde yaygınlaşarak Avrupa ve Asya ülkelerinde de tüketilmeye başlamıştır. Genellikle balık yemeklerinin yanında servis edilir.Malzemeleriniz hazırsa, ana yemeklerin yanında sunulan meyhane usulü fava (bakla ezmesi) nasıl yapılır sorusunun cevabını görebiliriz.
Fava Tarifi İçin malzemeler
500 gr kuru bakla
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 soğan
1.5 demet dereotu
1 limonun suyu
5~6 dal maydanoz
Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber
Tuz
Fava Nasıl Yapılır?
İlk olarak kuru baklayı bol suyla ıslatın ve tencerede bekletin. Ertesi gün bol suda yıkayıp süzün.
Kullanacağınız soğanı temizleyin ve ince ince kıyın. Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın.
Soğanı tavaya ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine baklaları ilave edin. 3-4 su bardağı su ekleyip baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Dereotunu temizleyip kıydıktan sonra, tencereye ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Robotla püre haline getirin.
Limon suyunu ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Favayı kıyılmış maydanoz ve kırmızı biberle süsleyebilirsiniz.
Sofraların vazgeçilmezi haline gelen fava mezesini, balık köftesinin yanında servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Tam Ölçülü Fava Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?
Favayı yaparken dikkat edilecek en önemli nokta sudur. İlk olarak az miktarda su ile pişirin. Su çekilmiş yine de baklalar yumuşamamışsa, yavaş yavaş su ekleyebilirsiniz.
Baklalar yumuşadığında tencere içinde bir miktar su bırakmaya dikkat edin. Bu sayede püre haline getirmeniz kolaylaşacaktır.
Favayı soğutmadan servis etmeniz gerekir. Baklalar soğudukça sertleşmeye ve koyulaşmaya başlayacaktır.
Favayı robottan geçirirken büyük parçalar kalmamasına özen gösterin. Böylece pürenin tadı daha lezzetli olacaktır.
1 Porsiyon Fava Kaç Kaloridir?
Bakla ile hazırlanan favanın bir porsiyonu, yaklaşık 115 kaloridir. Servis esnasında ilave yağ kullanmak kalori değerini yükseltir. Bu yüzden diyet listelerine eklemek isteyenler yağ miktarını dikkatli bir şekilde ayarlamalıdır.
Havuç Mezesi
Ana vatanı Asya ve Avrupa olarak bilinen havuç, Türk mutfağının en önemli garnitürlerinden biridir. Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi hariç her yerde yetiştirilen bu besin; salata, çorba, tatlı ve ana yemeklerde kullanılır. A ve C vitamini bakımından zengin olan havucun göz sağlığına iyi geldiği bilinir. Bağışıklığı güçlendirmesinin yanı sıra meme kanseri riskini de düşürür. Malzemeleriniz hazırsa, yılbaşı gibi özel gecelerde sunabileceğiniz havuç mezesi tarifine başlayabiliriz.
Havuç Mezesi Tarifi İçin malzemeler
4 havuç
3 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı mayonez
1 çay bardağı zeytinyağı
2 diş sarımsak
Tuz
Üzeri için
2-3 dal maydanoz
Havuç Mezesi Nasıl Yapılır?
Havuçları temizleyip rendeleyin. Zeytinyağının yarısını tavada ısıtın. Rendelediğiniz havuçları ekleyip soteleyin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Sarımsakları soyup ezin ve bir kaseye alın. Ilınan havuçlar, yoğurt, mayonez, ince kıyılmış maydanoz, kalan zeytinyağı ve tuz ekleyip karıştırın. Maydanoz ile süsleyin.
Havuç mezesini, imam bayıldı yemeğinin yanında servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Havuç Mezesinin Püf Noktaları Nelerdir?
Havuçların dışını temizlemek için bıçağın ters tarafı ile törpüleme yapabilirsiniz.
Havuçları kısık ateşte soteleyin. Rengi pembeleşmeye başladığında ocağın altını kapatabilirsiniz.
Ilımaya başlayan havuca yoğurt hariç tüm malzemeleri karıştırın. Yoğurdu servis edeceğiniz zaman ekleyebilirsiniz.
1 Porsiyon Havuç Mezesi Kaç Kaloridir?
Havuç mezesinin bir porsiyonu 70 kaloridir. Bu tarifi, diyet listelerinde ve çay saatlerinde tüketebilirsiniz.
Köpoğlu
Genellikle göçmen mutfaklarında hazırlanan köpoğlu, Trakya ile özdeşleşmiştir. Yapımında patlıcan, biber, domates gibi düşük kalorili sebzeler kullanılır. Görünümü türlü yemeğine benzese de, daha hafif bir şekilde sunulur. Vücut direncini arttırdığı için, haftada bir kez tüketilebilir. Genellikle yılbaşı gibi özel gecelerde et yemekleri ile birlikte servis edilir. Malzemeleriniz hazırsa, Balkan esintilerini sofralarınızda hissettirecek köpoğlu mezesi tarifine başlayabiliriz.
Köpoğlu Tarifi İçin malzemeler
2 orta boy patlıcan
1-2 sivri biber veya köy biberi
2 su bardağı süzme yoğurt
2 domates
1-2 diş sarımsak
Karabiber
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Köpoğlu Nasıl Yapılır?
Patlıcanları ve biberleri közleyin. Soğuduktan sonra temizleyin. Biberleri ince, patlıcanları küp şekilde doğrayın.
Zeytinyağını bir tavada ısıtın. Kabuklarını soyup, küp doğradığınız domatesleri ve ezdiğiniz sarımsağı ilave edin. Tuz ile tatlandırıp birkaç dakika soteleyin.
Doğradığınız közlenmiş patlıcan ve biberleri ilave edin. 2-3 dakika kadar daha pişirip ocaktan alın, bir servis tabağına aktarın.
Üzeri için; süzme yoğurdu iyice çırpın ve soğuyan sebzelerin üzerinde gezdirin.
Köpoğlu mezesini, çökertme kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Köpoğlunun Püf Noktaları Nelerdir?
Patlıcanları közlemeden önce 15 dakika tuzlu suda bekletebilirsiniz. Böylece acı tadını salacaktır.
Közleme işleminin ardından biber ve patlıcanları kağıt havluda bekletin ve çatalın dışıyla soymaya başlayın.
Sarımsakları ezerken çıkan suyu ezmeyin, karışıma ilave edin.
Yoğurdu servis esnasında ekleyin. Aksi takdirde mezenin kıvamı sulu olacaktır.
1 Porsiyon Köpoğlu Kaç Kaloridir?
Köpoğlunun bir porsiyonu, yaklaşık 45 kaloridir. Diyet listelerine ekleyebileceğiniz bu tarifi, ara veya ana öğün olarak tüketebilirsiniz.