Rakının yanına en önce keyifli bir arkadaş grubu gider. Masada ise birbirinden güzel ve özenli hazırlanmış mezeler güzel gider. Rakının yanına bir de acılı şalgam gider.
Türkiye’nin en popüler ve iyi markası Yeni Rakıdır. Son yıllarda Beylerbeyi Rakısı da iyiler arasında yer alıyor. Benim şahsi fikrimse tabii ki tekirdağ altın serisidir.
Rakının yanında en iyi içecek şalgamdır. Ayrıca ara ara çay da içilir. Hatta rakı ile içilen çaya ‘’ara çayı‘’ denir.
Rakı ile dost olan meyve tabi ki kavundur. Ancak yanı sıra yeşil elma, şeftali, kara üzüm gibi meyveler de güzel eşlik eder.
İyi bir rakı sofrasında önce sayısız meze olmalı. Ardından çeşit çeşit peynirden oluşan peynir tabağı olmalı. Rakının yanında bol bol meyve yeneceğinden özellikle kavun ve yeşil elma ağırlıklı bir meyve salatası olmalı.
1.Haydari
2.Şakşuka
3.Acılı Ezme
4.Semizotu Salatası
5.Bakla Fava
6.Çerkez Tavuğu
7.Kuru Cacık
8.Zeytinyağlı Deniz Börülcesi
9.Köz Patlıcan Salatası
10.Zeytinyağlı Brokoli Salatası
11.Fasulye Turşu Kavurması
12.Portakallı Kereviz
13.Girit Ezmesi
14.Tereyağında Karides
15.Piyaz
16.Pastırmalı Humus
17.Fırın Mücver
18.Muhammara
19.Babagannuş
20.Zeytinyağlı Radika Mezesi
Özetleyecek Olursak
1.Haydari
Rakı deyince aklımızda kendiliğinden haydari görüntüsü belirir. Haydarisiz rakı sofrası kurulduğunu pek görmemişizdir. Siz de kolayca nasıl hazırlayabilirsiniz şimdi anlatalım.
Malzemeler;
1 su bardağı süzme yoğurt
2-3 diş sarımsak
Çörek otu
Nane
Tuz
Zeytinyağı
Dereotu
Süzme yoğurdun içerisine sarımsağı rendeleyerek ekleyin. Ardından dereotlarını ince ince kıyıp ilave edin. Naneyi hafifçe kızgın yağda döndürün ve yoğurda ekleyin. Son olarak diğer kalan baharatları içerisine ekleyin. Dolapta 1-2 saat dinlendirin. Haydariniz artık hazır.
Taze sebzeler ve harika kokulu domateslerle hazırlanmış şakşukayı rakı sofranızdan nasıl eksik edebilirsiniz ki? Hafifçe şekerli domates sosu midenize de iyi gelecek.
Malzemeler;
Patlıcan
Biber
Patates
Domates
Domates salçası
Sarımsak
Tuz
1 küp şeker
Tüm sebzeleri küp küp doğrayarak kızgın yağda kızartın. Sebzeler soğurken bir taraftan domatesleri rendeleyin. Hafif yağda domatesleri kaynatın. İçerisine biraz domates salçası ekleyin. Sarımsakları sosun içine rendeleyin, tuz ve şekeri ilave edin. Sos pişince altını kapatın. Soğuyan sebzelerin üzerine dökün. Şakşuka masadaki yerini almak için hazır.
Kebap menülerinin yakıştığı kadar rakı sofralarına da yakışan acılı ezmeyi evde de kolayca hazırlamak mümkün. Nasıl mı?
Malzemeler;
Domates
Biber
Sarımsak
Soğan
Maydanoz
Biber salçası
Limon suyu
Zeytinyağı
Nar ekşisi
Tüm malzemeleri incecik olacak şekilde doğrayın. Eğer satırınız varsa bıçak yerine onu kullanmanız daha iyi olacaktır. Çünkü küçük küçük kıymak daha kolay olur. Ancak robottan geçirmemeye özen gösterin. Sosu için de salçayı, limon suyunu, nar ekşisini ve zeytinyağını karıştırın. Sebzelerle birleştirin. Baharatları ekleyin. Acılı ezme yapmak işte bu kadar kolay!
Yazın tarlaları kaplayan semizotundan yoğurtlu salata yapmayı denediniz mi? Yıl başında hazırladığınız çilingir sofranıza renk katacak bu yeşil beyaz salatanın tarifini sizinle paylaşıyoruz.
Malzemeler;
1 bağ semizotu
Süzme yoğurt
Sarımsak
Tuz
Zeytinyağı
Salatalık
Ceviz
Semizotlarını ayıklayıp bir kâsenin içine alın. Ardından üzerine salatalıkları doğrayın. Ayrı bir kapta yoğurtla rendelenmiş sarımsağı karıştırın. Tuzu ekleyin. Semizotlarının üzerine döküp karıştırın. Süslemek için üzerine azıcık zeytin yağ gezdirin. Cevizleri de serpiştirin. Yemesi de hazırlaması kadar keyifli. Afiyet olsun!
Cacığı kuru fasulye pilavın eşlikçisi olarak tanırız. Ancak susuz yapılan kuru cacık rakı severlerin de sofrasına her zaman konuk olur. Hele yaz aylarında bahçede yetiştirilmiş tazecik salatalık ile yapıldıysa harika bir tat uyandırır.
Malzemeler;
Yoğurt
Salatalık
Sarımsak
Nane
Zeytinyağı
Yapımı o kadar basit ki. Salatalıkları küp küp doğrayın. Yoğurdu karıştırarak akışkan hale getirin ve kesinlikle sulandırmayın. İçine sarımsağı rendeleyin, naneyi dökün ve salatalıklar ile buluşturun. Servis kabına aldıktan sonra üzerine yer yer zeytinyağı damlatın. İşte bu kadar!
Ege bölgesinin olmazsa olmazı. Ege sevdalılarının da olmazsa olmazı. Zeytinyağlı deniz börülcesi o kadar hafif bir salata ki yediğiniz porsiyonun miktarını bile hesap edemezsiniz. Rakı sofrası kurarken davetlilerden en az 1 tanesi bu salatayı masada görmek isteyecektir.
Malzemeler;
1 demet deniz börülcesi
Sarımsak
Zeytinyağı
Sirke
Sarımsakları bir bütün halinde deniz börülceleri ile suda haşlayın. Börülceler yumuşayınca ocaktan alın ve ayıklayın. Börülce bir tabakta soğurken siz de üzerine zeytinyağı ve sirkeyi gezdirin. Hazırlamak bu kadar kolayken hala yapmamak için neyi bekliyorsunuz? (Dilerseniz üzerine çiğ olarak da sarımsak ekleyebilirsiniz
Kahvaltılık olarak da tüketilen muhammarayı bir acılı ezme benzeri olarak rakının yanına eşlikçi olarak sunabilirsiniz. Hatay yöresinden ve Arap kültüründen gelen bu mezeyi hazırlamak için okumaya devam edin.
Malzemeler;
Domates salçası
Biber salçası
Zeytinyağı
Ekmek kırıntısı
Ceviz içi
Sarımsak
Karabiber
Kimyon
Pul biber
Tüm malzemeleri mutfak robotuna alın ve pürüzsüz hale gelene kadar çekin. Kıvamı koyu olduysa biraz zeytinyağı ile açabilirsiniz. Acıkayı andıran bu tarifi her zaman tüketebilirsiniz.
Babagannuş da yine Güney Doğu yöresinden ülkemizin tümüne yayılan bir tariftir. Yapıldığı yere göre değişik türleri olan babagannuşun söyleniş biçimleri de farklılık gösterebiliyor. Biz sizler için en çok bilinen ve en kolay tarifi seçtik.
Malzemeler;
Patlıcan
Kırmızı, yeşil, sarı biber
Domates
Soğan
Maydanoz
Sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Nar ekşisi
Patlıcanları ve biberleri közleyip ayıklayın. Daha sonra kuvvet uygulayarak ezin. Soğanı küçük doğrayıp hafif yağda kavurun. Közlenen sebzeleri, kıyılmış maydanozu, rendelenmiş sarımsağı, tuzu tavanın içerisine ekleyin. Azıcık döndürün. Servis kabına alıp üzerine nar ekşisi gezdirin. Babagannuş hazır!
Ege bölgesinde radikasız rakı sofrasına oturulmaz. Hemen hemen rakı içilen her yerde radika mezesi bulunur. Rakının olmazsa olmazlarından kabul edilir. O halde şimde tarifine bir göz atalım.
Malzemeler;
1 bağ radika otu
Sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Limon suyu
Radikanın yapraklarını ayıklayın. Biraz suda bekletin ardından haşlayın. Bu hali ile servis tabağına koyun ve üzerine tuz, rendelenmiş sarımsak, limon suyu ve zeytinyağını ekleyip karıştırın. Mezemiz masada yerini almak için sizi bekliyor.
Çerkez tavuğu, tavuğun yoğurtla birleştiği en leziz tariflerdendir. İçine bir de ceviz ve galeta unu eklenince damakta tuhaf bir his bırakır ancak tadına doyum olmaz. Bu meze rakı sofralarında da her daim aranan bir seçenek olacaktır.
Malzemeler;
Tavuk göğsü
Galeta unu
Yoğurt
Sarımsak
Ceviz
Tuz
Karabiber
Tavuk göğsünü suda haşlayın. Haşladığınız suda 1 bardak kenara ayırın. Tavukları ince ince didikleyin üzerine bol miktarda galeta unu dökün. Ayırdığınız tavuk suyunu üzerine dökün. Yoğurt ile sarımsağı birleştirin ve tavukların üzerine dökün. Son olarak da çekilmiş cevizleri ekleyin ve baharatları dökün. Bir kaşık ile karıştırıp servis tabağına alabilirsiniz.