TAVUK IZGARANIN YANINA NE GİDER: TAVUK IZGARANIN YANINA ÇOK YAKIŞAN 10 TARİF
Tavuk ızgara klasik ve kolay hazırlanan bir protein yemeğidir. Peki yanına ne gider? Sizler için listeledik. İşte, tavuk ızgaranın yanına çok yakışan 10 tarif:
Tavuk lezzetli ve besin değeri yüksek hayvansal ürünlerden biridir. Tavuk ile sınırsız lezzetli yiyecek hazırlanır. Tavuk ızgara ise tavuk ile hazırlanan en klasik ve kolay lezzetlerden biridir. Tavuk ızgara yanına ne servis edilir? Sizler için tavuk ızgara yanına çok yakışan, birbirinden lezzetleri tarifleri listeledik. İşte, tavuk ızgara yanına çok yakışacak. tavuk ızgaranın tamamlayıcısı olacak 10 tarif:
1 Mercimek Çorbası
Çorba ile hafif ve lezzetli bir başlangıç yapmak isteyenler mercimek çorbasını tercih edebilir. Mercimek çorbasının içerisine mevsim sebzelerinden ekleyerek besin değerlerini arttırabilirsiniz.
Kökeni Orta Asya'ya dayanan mercimek; kırmızı, yeşil, sarı ve siyah gibi çeşitlere sahiptir. Türkiye'de en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan bu besin, özellikle kış aylarında haftada bir kez tüketilmelidir. Genellikle Gaziantep, Şanlıurfa ve çevresinde sık sık kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir. Malzemeleriniz hazırsa, Türk mutfağının en önemli lezzetleri arasında yer alan lokanta usulü mercimek çorbası tarifine başlayalım
Mercimek Çorbası Tarifi İçin malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 küçük soğan
Pulbiber
1 küçük patates
1 küçük havuç
30 gr tereyağı
5 su bardağı et ya da tavuk suyu
Tuz
karabiber
Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?
Mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı soyup ince ince kıyın. Patatesi soyup zar şeklinde doğrayın. Havucun kabuğunu soyup irice rendeleyin.
Mercimeği tencereye aktarın. Üzerine sebzeleri yayın. Suyunu ilave edip tencerenin kapağını kapatın.
Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Düdüklü tencerede ise yeterince buhar birikince kısık ateşte 10 dakika pişirin.
Çorbayı ocaktan alıp blenderdan geçirin. Tekrar ocağa alıp tencerenin kapağı açık olacak şekilde tereyağı, tuz ve karabiberle tatlandırarak bir taşım daha kaynatın.
Ocaktan alın. Servis bardaklarına paylaştırın. Afiyet olsun.
Kırmızı Mercimek Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?
Mercimekleri haşlarken içerisine bir tutam tuz atarsanız mercimekler kolayca dağılacak ve blendırdan geçirmenize bile gerek kalmayacaktır.
Mercimeği iyice yıkarsanız çorbanın rengi hem daha sarı olacaktır, hem de köpürme önlenecektir.
Haşlama esnasında üzerinde oluşan kefi almanız gerekmektedir. Bu mide de sindirim zorluğu yaratabilir.
Çorbanın kıvamını arttırmak için un ve tereyağı kavurabilirsiniz. Tereyağı lezzetini arttıracaktır.
Servis esnasında çorbaya kırmızı yağ yakarak servis edebilirsiniz.
İsterseniz içerisine daha farklı sebzeler ekleyerek sebzeli mercimek çorbası yapabilirsiniz.
Süzme mercimek istiyorsanız blenderdan geçirmeden önce ya da geçirdikten sonra ince bir kevgirden geçirerek süzebilirsiniz.
Hazırladığınız çorbada topaklanma oluşmasını önlemek için, son kez mikserden geçirebilirsiniz.
1 Porsiyon Mercimek Çorbası Kaç Kaloridir?
Mercimek çorbasının bir porsiyonu, yaklaşık 55 kaloridir. İçeriğinde potasyum ve farklı vitaminler barındıran bu tarifi, diyet listelerine ekleyebilirsiniz.
2 Terbiyeli Şehriye Çorbası
Sıcak bir başlangıç yapmak isteyenler için, şehriye çorbası tarifini öneriyoruz. Ortalama 30 dakikada hazırlanan bu çorba, yaklaşık 95 kaloridir.
Küçük makarna taneleri olarak bilinen şehriye; tek başına yenilen bir yemek değildir. Bunun yerine pilav ve çorbaların içinde tat vermesi için kullanılır. En çok tüketilen çeşitleri ise tel ve arpa şehriyedir. Ana vatanı İtalya olan bu besin, buğday ununun öğütülmesi ile yapılır. Genelde hazır paketler halinde satılan şehriyenin en çok kullanıldığı tarif, terbiyeli şehriye çorbasıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için, kış aylarında haftada bir kez tüketilmesi önerilir. Genellikle kültürümüzde hasta çorbası denildiğinde akla gelen ilk çorbadır. Terbiyeli şehriye çorbası nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, terbiyeli şehriye çorbası tarifini gelin birlikte görelim.
Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi İçin malzemeler
3 domates
2 çarliston biber
1 su bardağı arpa şehriye
5 su bardağı su
1 su bardağı domates suyu
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
15 gr tereyağı
Tuz
Karabiber
Terbiye için:
1 yumurtanın sarısı
1 çorba kaşığı limon suyu
Terbiyeli Şehriye Çorbası Nasıl Yapılır?
Öncelikle domatesleri enine doğru ikiye kesip rendeleyin. Biberlerin çekirdeklerini temizleyip halka şeklinde doğrayın.
Tereyağını tencerede eritip biberleri kavurun. Rendelenmiş domatesi ilave edip kavurma işlemine devam edin.
Domates suyu ve sıcak suyu tencereye ekleyip bir taşım daha kaynatın. Son olarak arpa şehriyeyi ilave edin ve yumuşayıncaya kadar pişirin.
Çorbanın terbiyesi için; 1 yumurtanın sarısı ile limon suyunu iyice çırpın. Çorbayı ocaktan alıp tuz ve karabiberle tatlandırın.
Terbiyeyi ekleyip tencerenin kapağını kapatın. 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra kaselere paylaştırın. Üzerini kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
Terbiyeli şehriye çorbasını, hasanpaşa köftesi ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Dilerseniz arpa yerine tel şehriye de kullanabilirsiniz.
Salça yerine rendelenmiş domates kullanabilirsiniz. Domateslerin olgun ve sulu olmasına dikkat edin.
Çorbanın aromasını arttırmak için bir parça tavuk bulyon veya didiklenmiş tavuk eti ilave edebilirsiniz.
Çorbayı çeşitlendirmek için kavrulmuş soğan dilimleri ekleyebilirsiniz.
Aromasından hoşlanıyorsanız pişirmenin son 5 dakikasında ince kıyılmış maydanoz ekleyerek aroma ve lezzetini arttırabilirsiniz.
Servis etmeden önce limon suyu ve maydanoz serpmeyi unutmayın.
Tavuk ya da et suyu ile hazırlamak, sağlıksal açıdan besin değerlerini arttırdığı gibi lezzet katacaktır.
Yazın hazırlanan konserve domateslerden de yapılabilir.
3 Sade Pirinç Pilavı
Tavuk ızgara denildiğinde ilk akla gelen eşlikçilerden biri sade pirinç pilavıdır. Sade pirinç pilavı ile birlikte tavuk ızgara servis edebilirsiniz.
Temel besin kaynağı olarak sayılan pirincin ana vatanı Hindistan ve Çin'dir. Genellikle pilav yapımında kullanılan bu besinin; osmancık, baldo, siyah, esmer ve kırık pirinç gibi çeşitleri mevcuttur. Türkiye'de en çok kullanılan türü ise baldo pirincidir. Dünyanın birçok yerinde farklı çeşitlerle sunulan pirinç, pilavın ana malzemesi olarak bilinir. İran'da 'çilav', İtalya'da 'risotto' gibi isimlerle anılan pilav; sade, sebzeli ve etli olarak sunulabilir. Hazırsanız, ana yemeklerin tamamlayıcısı niteliğinde olan tane tane pirinç pilavı nasıl yapılır gelin birlikte görelim.
Sade Pirinç Pilavı Tarifi İçin malzemeler
1 su bardağı pirinç
1.5 su bardağı su
20 gr tereyağı
Tuz
Sade Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?
Yıkayıp süzdüğünüz pirinci tereyağında kavurun.
Üzerine 1.5 su bardağı su ve tuz ekleyerek önce yüksek ısıda kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Şehriyesiz pirinç pilavını kuru fasulye veya köri soslu tavuk tarifinin yanında servis edebilirsiniz.
Sade Pirinç Pilavının Püf Noktaları Nelerdir?
Tarife başlamadan önce pirinçler ayıklanmalı ve suda bekletilmelidir. Bu sayede yumuşamaları sağlanır.
Her pirinç cinsinin su çekme oranı birbirine göre farklı olduğu için öncelikle 1 su bardağı pirinç ölçüsüne 1.5 su bardağı su ekleyin. Pirinçlerin hafifçe diri kalması durumunda biraz daha su ekleyebilirsiniz.
Pilav yapımında mutlaka tereyağı kullanın. Böylece yemeğinizin tane tane olmasını sağlayabilirsiniz.
Pirincin rengini kaybetmemesi için, pişirme esnasında içerisine birkaç damla limon sıkın.
Haşlama suyunun içerisine, et suyu veya tavuk bulyon koyarak aromasını arttırabilirsiniz.
Pilavı hazırlarken tahta kaşık kullanın. Suyu ilave ettikten sonra tencerenin içerisine yayın ve kapağını aralık bir şekilde kapatın.
Pişirme işlemi bitene kadar pirinci karıştırmamaya özen gösterin.
1 Porsiyon Sade Pirinç Pilavı Kaç Kaloridir?
Standart malzemelerle hazırlanan sade pirinç pilavının bir porsiyonu, yaklaşık 130 kaloridir. Nişasta ve karbonhidrat bakımından zengin olan pirinç pilavını ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.
Pirinç pilavı yerine daha hafif versiyonu olan bulgur pilavını da tercih edebilirsiniz. Soğan, domates ve biberle zenginleştirilen bulgur pilavını, ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.
Bulgur Pilavı Tarifi İçin malzemeler
1 soğan
25 g tereyağı
1 domates
3 sivri biber
3 su bardağı et suyu
1.5 su bardağı başakbaşı bulgur
Tuz
Karabiber
Nane
Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
Yemeklik doğradığınız soğanı tereyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Küp doğradığınız domates ve biberleri ilave edin. Sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha sotelemeye devam edin. Et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Et suyu kaynayınca bulguru ekleyin.
Tuz ve baharatlarla tatlandırıp bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
5 Baharatlı Patates Cipsi
Baharatlı patates kızartması tavuk ızgara yanına çok yakışan, lezzetini tamamlayan ürünlerden biridir. Kızartmak istemezseniz aynı şekilde hazırlayabilir, fırında pişirebilirsiniz.
Ana vatanı Güney Amerika olan patates, eski zamanlarda hayvan yemi olarak kullanılıyordu. Zaman içerisinde her yemekte yer almaya başlayan bu besin, ülkemizde en çok İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. A, B, E ve K vitaminleri bakımından zengin olduğu için cilt sağlığını korumasıyla bilinir. Kalsiyum ve demir içerdiği için kemik gelişimine olumlu etkileri vardır. Ana malzemesi patates olan cipsler ise, genellikle hazır paketlerde satılır. Malzemeleriniz hazırsa, yemeklerle birlikte sunabileceğiniz baharatlı patates cips tarifine başlayabiliriz.
Baharatlı Patates Cips Tarifi İçin malzemeler
2 patates
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Yarım çay kaşığı karabiber
Tuz
Ayçiçeği yağı
Baharatlı Patates Cips Nasıl Yapılır?
Patateslerin kabuğunu soyduktan sonra ince cips olacak şekilde dilimleyip derin bir kaba alın.
Üzerine baharatları ve tuzu ekleyip harmanlayın. Çöp şişlere aralıklı olacak şekilde dizin.
Derin ve küçük bir tencerede yeteri kadar yağı ısıtın. Patatesleri bu yağda kızartın.
Baharatlı patates cipsi, fırında tavuk ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Tarifte kullanacağınız patateslerin kızartmalık olmasına özen gösterin ve soymadan önce bol su ile durulayın.
Cips yapmanın en önemli püf noktası, patatesleri ince ince dilimlemektir.
Baharatlar kekik, nane ile zenginleştirilebilir. Fırını önceden ısıtın.
Pişme işleminin son 5 dakikasında üst kısımlarına bir parça tereyağı ekleyin.
1 Porsiyon Baharatlı Patates Cips Kaç Kaloridir?
Baharatlı patates cipslerin bir porsiyonu, yaklaşık 120 kaloridir. Karbonhidrat ve nişasta değeri yüksek olan bu tarifi, diyet listelerine ekleyebilirsiniz. Dilerseniz, kolayca hazırlanan patates köftesi tarifini de deneyebilirsiniz.
6 Marul Salatası
Klasik lezzetlerden vazgeçemiyorsanız tavuk ızgaranın yanında marul salatası tercih edebilirsiniz. İsterseniz tavuğu dilimleyerek salatanın üzerine ekleyebilirsiniz.
Marul Salatası Tarifi İçin malzemeler
1 marul
1 su bardağı
küp doğranmış pancar turşusu
100 gr beyaz peynir
1 çay bardağı mısır tanesi
3 yemek kaşığı kuru üzüm
4 küçük turp
6 ~7 biberli yeşil zeytin
3 yemek kaşığı zeytin yağı
Nane yaprakları
1 limon
Tuz
Kekik
Kırmızı pulbiber
Marul Salatası Nasıl Yapılır?
Marul yapraklarını yıkayıp suyunu süzün. İri parçalar şeklinde doğrayıp kaseye alın. Peyniri küp şeklinde doğrayıp ekleyin. Pancar turşusu, mısır, ince doğranmış turp, dilimlenmiş zeytinler ve nane yapraklarını ilave edin. Peynirlerin üzerine kekik ve pulbiber serpin.
Limonun suyunu sıkıp içine tuz ve zeytin yağı karıştırın. Bu sosu salataya döküp harmanlayın. En üste kuru üzüm serpiştirerek servis yapın.
7 Gavurdağı Salatası
İnce ince küp şeklinde kıyılan salata malzemelerinin ceviz ve nar ekşisi ile tatlandırılmasıyla hazırlanır. Tavuk ızgara yanında servis edilmeye uygun ve uyumludur.
İnce ince küp şeklinde kıyılan salata malzemelerinin ceviz ve nar ekşisi ile tatlandırılmasıyla hazırlanan gavurdağı salatası, et yemeklerinin vazgeçilmezidir. Genellikle ızgara ve kebapların yanında servis edilen bu salatanın en önemli özelliği malzemelerin küçük bir şekilde doğranmasıdır. Ülkemizde en popüler salata çeşitlerinden biri olan gavurdağı salatasını, sade bir şekilde de tüketebilirsiniz. Listedeki malzemeler hazırsa, gavurdağı salatası nasıl yapılır sorusu için tarif detaylarına geçebiliriz.
Gavurdağı Salatası Tarifi İçin malzemeler
4 adet domates
1 adet kuru soğan
4 adet yeşil sivri biber
2 adet salatalık
100 g ceviz içi
1/2 demet maydanoz
SOSU İÇİN
6 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığI nar ekşisi
1 tatlı kaşığı sumak
1/4 çay kaşığı tuz
Gavurdağı Salatası Nasıl Yapılır?
Domateslerin kabuğunu soyarak, salatalıkları ise tercihen kabuklarını soymadan küçük küpler halinde doğrayın.
Kuru soğanı ve çekirdeklerini ayıkladığınız sivri biberleri de yine küçük küpler halinde doğrayın.
Tüm malzemeyi derin bir salata kasesine aldıktan sonra ince kıydığınız maydanozu da ekleyerek karıştırın.
Sos için; zeytinyağı, nar ekşisi, sumak ve tuzu küçük bir kapta iyice çırptıktan sonra salata kasesine aktarın.
Son olarak ince kırdığınız cevizleri de ekleyerek sulanmaması için bekletmeden servis edin.
Hazırladığınız gavurdağı salatasını, orman kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Tarifte sulu ve olgun domatesler kullanmaya özen gösterin.
Tarifteki malzemeleri küçük küçük doğrayarak salatanın lezzetini arttırabilirsiniz.
İsteğe göre salataya taze soğan da ekleyebilir, salata sosuna ise limon suyu katabilirsiniz.
Cevizleri salatayı servis edeceğiniz zaman eklemeniz daha lezzetli bir sonuç verecektir.
1 Porsiyon Gavurdağı Salatası Kaç Kalori?
Gavurdağı salatasının bir porsiyonu, yaklaşık 115 kaloridir. Diyet menülerine de uygun olan bu tarifi gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.