Tatlı ve pasta Tarifleri

Son güncelleme: 04.09.2022 19:53
  • Binlerce tatlı tarifine ve tatlı çeşidine sayfalarımız burdan ulaşın. Popüler tatlılar mı, kolay kaçamaklardan mı yoksa farklı tatlı tariflerinden mi tercih edersiniz? Damakta iz bırakan pastalar, kahvenin en keyifli eşlikçisi kekler, ekonomik ve doyurucu özellikte kurabiyeler, yaz aylarının kurtarıcısı dondurmalı tarifler veya nefis çikolatalı tatlılar... Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan tüm şerbetli ve sütlü tatlı çeşitleri Beğendiğiniz tatlı tariflerini sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın



    Sütlaç

    Tatlı ve pasta  Tarifleri


    Gerçek Fırın Sütlaç Nasıl Yapılır? bu kez bu soruya yanıt veriyoruz... Sütlü tatlılar denildiğinde ilk akla gelen, hafif ve doyurucu tarifiyle geleneksel nişastalı sütlaçtır. Sütlaç, Türk mutfağına özgü bir lezzettir. Kuzey, Batı Avrupa ve Balkan ülkelerinde de tüketilir. Kalsiyum ve potasyum değeri yüksek olduğu için kas gelişimini destekler. Özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi önerilir. Ana malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir. Kıvamının pirinç tanelerinin çok sert olmayacak tek tek ağza gelebilecek şekilde olması gerekir. İskandinavya ülkelerinde tarçın sosu ya da kavrulmuş badem ile sunulur. Sütlaç, Osmanlı'da 'Sütlü aş' ismiyle bilinir. Malzemeler hazırsa, 'Gerçek sütlaç nasıl yapılır, bir kase sütlaç kaç kalori?' sorularının cevabı için tarife başlayalım. Lezzet Mutfak Okulu'nda bu hafta Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümünden Eğitmen Şef Arif Akdaş, 'Gerçek Fırın Sütlaç' yapıyor... Yazıda hem gerçek fırın sütlacın tarifini hem sütlaçta kullandığımız 'sübye'nin yapılışını bulabilirsiniz. Ayrıca sütlacın kıvamı nasıl tutturulur yazımıza göz atmayı unutmayın. İşte tam kıvamında gerçek sütlaç için gerekli malzemeler, yapım aşamaları ve gerçek sütlacın püf noktaları:

    1 KASE SÜTLAÇ KAÇ KALORİ?

    Standart malzemelerle hazırlanan bir porsiyon nişastalı sütlaç, yaklaşık 220 kaloridir. Fırında hazırlanan sütlaç çeşitleri ise 200 gramlık bir porsiyonda ortalama 260 kalori değerine sahiptir. Şeker değeri yüksek olduğu için, diyabet hastalarının küçük porsiyonlarla tüketmesi gerekir.l



    Sütlaç Tarifi İçin malzemeler

    1 kg süt
    200 gr şeker
    Vanilya
    110 gram sübye
    1 yumurta sarısı
    40 gram pirinç

    Sütlaç Nasıl Yapılır?

    Öncelikle sütü, yumurta sarısını, şekeri tencereye alıp çırpıyoruz.
    Tencerenin altını kısık ateşte yakıyoruz.
    Diğer ocakta pirinçlerimizi haşlıyoruz.
    Pirinçlerimiz yumuşayınca süzüp kaynayan sütümüze ilave ediyoruz.
    Kaynayan sütlacımızı sübye ile kıvam verip 2 dakika kaynatıyoruz.
    Kaselere alıp altı su dolu tepside 200-250 derecelik fırında üstü kızarana kadar fırınlıyoruz.

    Sütlaç Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

    Sütünüzün taze ve yağlı olması sütlacın kıvam ve lezzetinde önemlidir.
    Pirinçlerin ayrı ocakta tamamen yumuşayıncaya kadar haşlanması pirinçlerin tane tane olması açısından önemlidir.
    Kıvam verici olarak sübye kullanılması hem doğal bir bağlayıcı hem de lezzet açısından önemli bir unsurdur sütlü tatlılar için
    Sütlaçları fırınlarken kasenizin tamamını doldurmanız daha iyi kızarması açısından önemlidir.
    Sütlacı fırınlarken kaseleri koyduğumuz tepsinin içine kesinlikle su koyulmalı.

    SÜBYE TARİFİ

    200 gr pirinç, 200 gram su (Oran:1 kg süte 110 gram sübye)
    Gerçek sütlaçta 'sübye' kullandığımız için (Oranı: 1 kg süte 110 gram sübye) sübyenin tarifini de şöyle bırakalım:
    Biz, eğitici olması açısından 200 gram sübye yapımının tarifini veriyoruz. Kalan sübyeyi dolaba koyup bir hafta sonra yeniden kullanabilirsiniz. Ayrıca siz, yapacağınız sütlaç miktarına göre bu oranları değiştirebilirsiniz.
    Sübye yapımı; 1 gece önceden ıslattığımız pirinçlerin ertesi gün suyun tamamen süzeriz.
    Islattığımız 200 gram pirince 200 gram su ilave edip blenderdan pirinçler iyice ezilinceye kadar çekeriz. Sonrasında süzüp kullanırız.
#26.08.2022 23:16 1 0 0
  • Sakızlı Muhallebi
    Tatlı ve pasta  Tarifleri


    Osmanlı'da bayramların en popüler tatlısı olarak bilinen muhallebi, özellikle yabancı konuklara sunulurdu. Süt ve un ile hazırlanan bu tatlı; muhallebili kadayıf veya pirinç unlu muhallebi gibi birçok farklı çeşide sahiptir. Kalsiyum ve potasyum bakımından zengin olan muhallebi, anne sütü kesildikten sonra tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Malzemeleriniz hazırsa, damla sakızlı muhallebi nasıl yapılır birlikte görelim:




    Sakızlı Muhallebi Tarifi İçin malzemeler

    1 litre süt
    1 su bardağı un
    1 su bardağı toz şeker
    2 paket vanilya
    2~3 parça damla sakızı

    Sakızlı Muhallebi Nasıl Yapılır?

    Öncelikle süt, un, şeker ve vanilyayı tencereye alıp pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın.
    Ardından damla sakızlarını döverek toz haline getirin ve karışıma ekleyin. Tencereyi ocağa yerleştirip orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin.
    Pişen muhallebiyi ocaktan alarak 5 dakika dinlendirin ve mutfak robotuna aktarın. Muhallebiyi robotta karıştırıp servis kaselerine doldurun.
    Oda sıcaklığına gelince buzdolabına alın ve birkaç saat soğutun. Üzerini fındık ve fıstık parçaları ile süsleyin. Şimdiden afiyet olsun.

    Damla Sakızlı Muhallebi Püf Noktaları Nelerdir?

    Muhallebi kıvamının koyu olmasını istiyorsanız, içerisinde bir parça tereyağı eritebilirsiniz.
    Kıvamı sulu olduysa azar azar elenmiş un ekleyin.
    Kıvamını açmak için muhallebiyi ocağa alın ve tekrar ısıtın. İçerisine süt ilave ederek karıştırın.
    Damla sakızlarının tadını alabilmek için dövülmüş olması gerekir. Sakızları bir poşetin içine alıp sert bir cisimle vurarak toz haline getirebilirsiniz.

    1 Porsiyon Sakızlı Muhallebi Kaç Kaloridir?

    Temel malzemeleri un ve süt olan muhallebinin bir porsiyonu, yaklaşık 125 kaloridir. Besin değerleri yüksek olan sakızlı muhallebiyi diyet listelerine de ekleyebilirsiniz.
#26.08.2022 23:19 0 0 0
  • Ballı Kremalı Izgara Kayısı Lokmaları


    Tatlı ve pasta  Tarifleri


    Kayısıların ızgarada pişirilmesiyle hazırlanan bu tatlı, bademli krema ile daha lezzetli bir hale gelir. Özellikle misafir ağırlarken sunulabilecek, tatlı atıştırmalıklardan biridir



    Ballı Kremalı Izgara Kayısı Lokmaları Tarifi İçin malzemeler

    Izgara kayısı için

    4 adet kayısı (İkiye kesilmiş)
    1 yemek kaşığı tereyağı (Eritilmiş)
    3 yemek kaşığı bal
    1 yemek kaşığı file badem

    Bademli krema için

    1/3 su bardağı krema
    1/2 tatlı kaşığı badem özü
    1.5 yemek kaşığı pudra şekeri

    Ballı Kremalı Izgara Kayısı Lokmaları Nasıl Yapılır?

    Orta- yüksek ısıda bir ızgara tavası ısıtın.
    Küçük bir kasede eritilmiş tereyağı ve bir çay kaşığı balı karıştırın.
    Kayısıların kesik tarafına eritilmiş ballı tereyağını sürün ve kesilmiş tarafı alta gelecek şekilde ısıtılmış tavaya yerleştirin.
    Yaklaşık 2 dakika pişirdikten sonra tavadan çıkarın ve kesik yüzleri üste gelecek şekilde bir servis tabağına alın.
    Çırpma kabına krema, badem özü ve pudra şekerini ekleyin. Kremayı sert tepeler oluşana kadar çırpın.
    Her bir kayısı yarısının üzerine bir çorba kaşığı çırpılmış krema dökün, üzerine badem serpin ve kalan 2 çay kaşığı balı gezdirin.
#26.08.2022 23:24 0 0 0
  • Elmalı Cupcake

    Tatlı ve pasta  Tarifleri


    Elmalı Cupcake Tarifi İçin malzemeler

    2 yumurta
    150 gr toz şeker
    100 gr tereyağı
    100 gr un
    25 gr buğday nişastası
    1 paket kabartma tozu
    2 elma
    2 yemek kaşığı kakao
    Yarım su bardağı ceviz
    Yarım su bardağı badem

    Elmalı Cupcake Nasıl Yapılır?
    Şeker ve tereyağını krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. 2 yumurtayı teker teker ilave edin. Elediğiniz unu, nişastayı, kakaoyu ve kabartma tozunu ekleyip spatula ile karıştırın. Kabuklarını soyup küp şeklinde doğradığınız elmaları ekleyin. Ceviz ve bademi iri olacak şekilde robottan çekin ve yarısını malzemeye ekleyin. Cupcake kalıplarını yağlayın. Malzemeyi kaplara paylaştırın. Kalan badem ve cevizi üzerine serpip önceden ısıtılmış 160 derece fırında 30 dakika pişirin. Ilınınca servis yapın.
#26.08.2022 23:26 0 0 0
  • Fırında Peynir Kremalı Armut

    Tatlı ve pasta  Tarifleri


    Fırında peynir kremalı armut tatlısına bayılacaksınız! Krema, mascarpone peyniri ve pudra şekeri ile tatlandırılan bu tatlı, fırında pişirildikten sonra servis edilir. Kullanılacak armutların tatlı olmasına dikkat edin.



    Fırında Peynir Kremalı Armut Tarifi İçin malzemeler

    4 adet armut
    2 yemek kaşığı bal
    2 yemek kaşığı tereyağı (Küp şeklinde doğranmış)
    1 su bardağı mascarpone peyniri
    1 su bardağı krema
    1 çay kaşığı vanilya özü
    1 yemek kaşığı pudra şekeri
    2 yemek kaşığı fıstık (Kıyılmış)
    3-4 dal taze kekik

    Fırında Peynir Kremalı Armut Nasıl Yapılır?

    Armutları dikey olarak ortadan ikiye kesin. Bir kaşık yardımıyla çekirdek yuvalarını çıkarın.
    Armutları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve ortalarına birer küp tereyağı koyup bal gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında armutlar yumuşayana kadar pişirin.
    Bu arada kremayı pudra şekeriyle birlikte mikserle kabarana kadar çırpın. Vanilya özütü ve mascarpone peynirini ekleyip spatula ile yavaş yavaş karıştırın.
    Armutları fırından çıkarın ve 5-10 dakika soğumaya bırakın. Daha sonra servis tabağına aktarın. Üzerlerini mascarpone kreması ile doldurup biraz daha bal gezdirin. Taze kekik yaprakları ile süsleyerek servis edin.
#26.08.2022 23:33 0 0 0
  • Vişneli Tayfır Tatlısı


    Tatlı ve pasta  Tarifleri

    Üç katmanlı lezzetli bir tatlı. Kıtır bisküvi,sütlü muhallebi ve vişneli sos ile damaklarınızda iz bırakacak. Hazırsanız tatlının malzemeleri aşağıda.



    Vişneli Tayfır Tatlısı Tarifi İçin malzemeler

    Bisküvi kıtırı

    Muhallebi için;

    600 ml süt
    300 ml krema
    1 su bardağı toz şeker
    ½ su bardağı nişasta
    3 yumurta sarısı
    5 gr vanilin

    Vişne sos için;

    4 su bardağı vişne suyu
    5 yemek kaşığı şeker
    2 yemek kaşığı nişasta

    Vişneli Tayfır Tatlısı Nasıl Yapılır?

    Muhallebi için süt, krema ve vanilya ocağa alınarak ısıtılır, kaynatılır.
    Şeker, nişasta ve yumurta sarısı bir kapta karıştırılır.
    Sıcak sütlü karışım yavaş yavaş içerisine eklenir.
    Ocağa geri alınarak kıvam alana kadar karıştırın.
    Vişne sos için olan malzemeler bir kapta karıştırılır ve kıvam alana kadar karıştırılır.
    Kapların altına bisküvi kıtırı, muhallebi ve vişne sos koyarak soğutmaya bırakın.
    Soğuduktan sonra servis edin.
    Afiyet olsun.
#26.08.2022 23:37 0 0 0
  • Fraiser

    Tatlı ve pasta  Tarifleri

    Yumuşak süngerimsi keki, keki ıslatan çilek sosu ve lezzetli kreması ile fraiser, dünya genelinde klasikleşmiş bir pastadır. 'Strawberry shortcake olarak da bilinen fraiser, çilek aromasının yoğun olduğu bir tatlıdır. Malzemeleriniz hazırsa fraiser tarifinin detayları aşağıda



    Fraiser Tarifi İçin malzemeler

    Pandispanya için:

    50 gr tereyağı, eritilmiş
    4 adet yumurta
    ½ çubuk vanilya ya da 5 gr şekerli vanilin
    125 gr toz şeker
    130 gr un

    Krema için:

    500 ml süt
    5 gr vanilin
    3 adet yumurta
    90 gr şeker
    40 gr mısır nişastası
    180 gr tereyağı, yumuşak ve küp küp doğranmış

    Çilek sosu için:

    150 gr çilek
    80 ml su
    50 gr şeker

    Fraiser Nasıl Yapılır?

    Pandispanya yapımı ile başlayın. Tereyağını eritin, soğusun.
    Yumurta, şeker ve vanilya bir kapta kabarana kadar çırpılır.
    Un yavaşça eklenir.
    Tereyağı eklenerek, karıştırılır.
    Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin.
    Krema yapımı için süt ve vanilya kaynatılır.
    Yumurta, şeker ve nişasta ayrı bir yerde çırpılır ve yavaş yavaş kaynayan süt eklenerek çırpılır. Süzülerek geri ocağa alarak kıvam alana kadar pişirilir.
    Ocaktan aldıktan sonra çırparak soğutulur. Çırparken bir yandan yavaş yavaş küp tereyağları ekleyin ve dolapta soğutmaya bırakın.
    Çilek sos için olan bütün malzemeler tencereye alınarak pişirilir. 5 dakika kaynatılır ve süzgeçten geçirilir.
    Birleştirmek için pandispanyayı ortadan ikiye bölün ve çilek sosu alt katmana dökün, kenarlara çilekleri dizin ve kremayı ortasına sıkın.
    Üst pandispanyayı da koyarak süsleyin ve servis edin. Afiyet olsun.
#26.08.2022 23:43 0 0 0
  • Yufkalı Kadayıf Tatlısı

    Tatlı ve pasta  Tarifleri



    Yufkalı Kadayıf Tatlısı Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    3 yufka
    Yarım kg kadayıf
    2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
    3 yemek kaşığı tereyağı

    Şurubu için

    5 su bardağı toz şeker
    3.5 su bardağı su
    Yarım limonun suyu

    Üzeri için

    Kaymak
    Toz Antep fıstığı

    Yufkalı Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?
    Kolayca uygulanabilen tatlı tarifleri arasında üst sıralarda. Şeker ile suyu derin bir tencerede kaynatın. Limon suyunu ilave edip bir iki dakika daha kaynatıp ılınmaya bırakın. Kadayıfı tel tel ayırın. Bir yufkayı tezgaha serin. Üzerine kadayıfın üçte birini yayın. Ceviz içi serpiştirip yufkayı rulo şeklinde sarın. Bıçakla iki parmak genişliğinde kesin. Kestiğiniz dilimleri yan çevirip yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Her dilimin üzerine fındık büyüklüğünde tereyağı yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Kadayıflar ılınınca ılık şerbeti üzerine gezdirerek dökün. Bir saat dinlendirdikten sonra tatlıları ters çevirin. Servis tabağına alın. Kaymak ve toz Antep fıstığı ile servis yapın.
#26.08.2022 23:47 0 0 0
  • Padişah Yastığı

    Tatlı ve pasta  Tarifleri

    Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan padişah yastığı tatlısı, gösterişli ve süslü olmasıyla biliniyor. Yapımında yumuşacık kek, krema ve şerbet kullanılan bu tatlı, görünümüyle ekmek kadayıfını andırıyor. Ancak ekmek kadayıfından daha şaşaalı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bayram sofralarında yer verilen padişah yastığı, dilimlenerek servis ediliyor. İsteğe göre kaymak veya dondurma ile sunmak da mümkün. Listedeki malzemelere göz attıysanız, nefis padişah yastığı tarifi için detaylara geçebiliriz.

    Padişah Yastığı Tatlısının Püf Noktaları: Tarifte hem kek, hem de şerbet mutlaka soğumuş olmalıdır. Krema yapımında yoğurt yerine labne peyniri de tercih edebilirsiniz.



    Padişah Yastığı Tarifi İçin malzemeler

    1 yemek kaşığı antep fıstığı (toz)
    1 yemek kaşığı hindistan cevizi

    Keki için:

    1.5 su bardağı un
    4 adet yumurta
    1/2 çay bardağı ılık su
    1 paket vanilin
    1 paket kabartma tozu
    1 su bardağı toz şeker

    Kreması için:

    3 yemek kaşığı süzme yoğurt
    1 su bardağı soğuk süt
    1 paket krem şanti

    Şerbeti için:

    3 su bardağı su
    2 su bardağı toz şeker

    Padişah Yastığı Nasıl Yapılır?

    Şerbeti için; Öncelikle şerbet için gereken malzemeleri bir tencereye alın.
    Şeker eriyene kadar şerbeti karıştırın. Şeker eriğinde ocağın altını açın ve şerbeti kaynatın.
    Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatın. Ardından ocağın altını kapatarak soğumaya bırakın.
    Kek için; Bir kabın içerisine yumurta ve şekeri alarak mikserle çırpın.
    Karışım köpük kıvamına geldiğinde üzerine ılık su ekleyerek çırpmaya devam edin.
    Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek tekrar karıştırın.
    24 cm'lik kelepçeli kalıbın alt kısmına yağlı kağıt serin.
    Kalıbın içerisine hazırladığınız kek harcını dökün. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında yaklaşık 35 dakika pişirin.
    Kekin pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi yapmayı unutmayın.
    Kreması için; Kek pişerken bir kabın içerisinde toz krem şanti ve soğuk sütü karıştırın.
    Ardından üzerine süzme yoğurt ekleyerek tekrar karıştırın ve buzdolabına kaldırın.
    Pişen keki oda sıcaklığında bekletin. Kek soğuduğunda kelepçeli kalıptan çıkartın ve enine doğru ortadan ikiye kesin.
    Kekin alt tarafını servis tabağına alın ve kelepçeli kalıbı tekrar geçirin.
    Üst tarafını ise başka bir servis tabağına alın. İki keki de soğuyan şerbetle eşit olacak şekilde ıslatın.
    Kelepçeli kalıpta olan kekin üzerine kremayı sürün ve her tarafına yayın.
    Kekin üst tarafını ise ters çevirerek kremanın üzerine yerleştirin.
    Hazırladığınız padişah yastığının üst kısmını antep fıstığı ve hindistan cevizi ile süsleyin.
    Padişah yastığı tatlısını 1 gece buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edin. Afiyet olsun.
#26.08.2022 23:52 0 0 0
  • Ballı Ve Kıtır Bisküvili Pasta

    Tatlı ve pasta  Tarifleri


    Ballı Ve Kıtır Bisküvili Pasta Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    150 gr tereyağı
    150 gr toz şeker
    1 yumurta
    3 yemek kaşığı bal
    1 tatlı kaşığı karbonat
    400 gr un

    Krema için

    500 ml süt
    2 yemek kaşığı nişasta
    2 yemek kaşığı un
    2 tatlı kaşığı vanilya
    200 gr pudra şeker
    100 gr tereyağı
    1 yemek kaşığı portakal kabuğu suyu

    Süslemek için

    Çilek
    Nane yaprakları

    Ballı Ve Kıtır Bisküvili Pasta Nasıl Yapılır?

    Pratik pasta tarifleri arasında özel bir yere sahip. Krema için, süt, nişasta ve unu tencereye alıp iyice çırpın. Unun kokusu gidinceye kadar orta ateşte karıştırarak pişirin. Ocaktan almaya yakın şeker, tereyağı ve portakal suyunu ekleyip karıştırın. Ilınana kadar mikserle çırpın.

    Pastanın kıtır bisküvisi için gerekli tüm malzemeyi hamur yoğurma kabına alıp karıştırın. Malzemeler özleşinceye kadar yoğurun. Hamuru oklavayla yarım cm kalınlığında açıp iki eşit dikdörtgen şeklinde kesin. Yağlı kağıt serili tepsiye alarak önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Fırından alarak soğutun.

    Çileklerin yarısını dilimleyip kremaya karıştırın. Katlardan birinin üzerine kremalı çilekleri yerleştirin. Üzerine diğer kıtır bisküvi katını yerleştirin. Kalan kremayı krema sıkma torbasına doldurup bisküvinin üzerine dekoratif şekilde sıkın. Üzerine kalan çilekleri dizin. Bir saat dinlendirin. Nane yapraklarıyla süsleyip servis yapın.
#26.08.2022 23:57 0 0 0
  • Kestaneli Uludağ Pastası

    Tatlı ve pasta  Tarifleri
    İsmini görünümünden alan Uludağ pastası, pandispanya, krema ve çikolata sos ile hazırlanır. İç harcında krokan, damla çikolata ve kestane şekeri kullanılır. Üzeri ise çikolata rendesi ve kestane şekeri ile süslenir. Kışın en güzeli kestanesiyle hazırlayacağınız bu nefis pastayı denemeyen kalmasın :)


    Kestaneli Uludağ Pastası Tarifi İçin malzemeler

    Pandispanya için

    5 adet yumurta
    1 su bardağı toz şeker
    1/2 çay bardağı sıcak su
    1 su bardağı un
    1/2 su bardağı nişasta
    1 paket vanilin
    1 paket kabartma tozu

    Kreması için

    1 kutu krem şanti (2 poşet)
    1 su bardağı soğuk süt
    200 ml krema

    İç harcı için

    2 paket Antep fıstıklı krokan
    1 su bardağı damla çikolata
    1 çay bardağı fıstıklı draje
    1 su bardağı kestane şekeri

    Çikolata sos için

    3 yemek kaşığı kakao
    3 yemek kaşığı mısır nişastası
    5 yemek kaşığı toz şeker
    3 su bardağı süt
    1 tatlı kaşığı tereyağı veya margarin
    150 g bitter veya sütlü çikolata

    Üzeri için

    Kestane şekeri
    2-3 dal biberiye
    Çikolata rendesi
    Hindistan cevizi rendesi

    Kestaneli Uludağ Pastası Nasıl Yapılır?

    Pandispanyayı hazırlamak için, yumurta beyazlarını ve sarılarını ayrı ayrı çırpma kabına alın. Kuru malzemeleri bir kaba eleyerek karıştırın.
    Toz şekerin yarısını yumurta beyazlarına diğer yarısını sarılara ekleyerek önce yumurta beyazları katılaşana kadar çırpın. Yumurta sarılarını ise rengi açılıp köpük gibi olana kadar çırpın. Önce sıcak suyu ekleyip karıştırın, ardından kuru toz karışımı ekleyip düşük devirde kısa süre çırpın.
    Daha sonra yumurta beyazlarını azar azar alarak söndürmeden hamura yedirin. Hamuru yağlı kağıt serili dikdörtgen bir kalıba aktarın, eşit olarak yayıp üzerini düzleştirin. Önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırında 40-45 dakika pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın.
    Krem şantiyi süt ile birlikte bir kasede katılaşana kadar çırpın. Kremayı ise başka bir kasede kabarana kadar çırpın ve her ikisini de büyük ve derin bir kasede birleştirip karıştırın.
    Soğuyan keki küçük küpler halinde kesin ve hepsini kremanın içine aktarın. Kekleri zedelemeden karıştırın, ardından krokan, çikolata, draje ve doğranmış kestaneleri ekleyip iyice karıştırın.
    İstediğiniz şekilde bir kek kalıbının içini streç film ile kaplayın ve pasta harcını içine boşaltın.
    Bastırarak kalıba yerleştirin ve üzerini de streç film ile kapatıp dondurucuya alın. 2 saat dondurucuda beklettikten sonra buzdolabına alın ve 3-4 saat daha bekletin.
    Çikolata sos için tüm malzemeyi bir tencereye alarak çırpın ve kıvam alana kadar karıştırarak pişirin.
    Ocaktan aldıktan sonra tereyağını ekleyip eriyene kadar karıştırın. Yüzeyini tamamen kapatacak şekilde streç film ile örtüp buzdolabında soğumaya bırakın. Sos iyice soğuduktan sonra blendera alıp akışkan kıvam alana kadar çırpın.
    Soğuyan pastayı kalıptan çıkarıp servis tabağına alın. Üzerini çikolata sos ile kaplayın ve kestane şekeri, biberiye dalları, hindistan cevizi rendesi ve çikolata parçalarıyla süsleyerek servis edin.
#27.08.2022 00:08 0 0 0
  • Kar Topu Tatlısı

    Tatlı ve pasta  Tarifleri


    Bembeyaz kar topuna benzeyen hafif ve lezzetli bir tatlı önerisi ile sizlerleyiz. Sadece 4 malzeme ile 10 dakika da hazırlayabileceğiniz hafif bir tatlı. Damak tadınıza göre meyve, istediğiniz kuruyemiş ya da çikolata ile birleştirebilirsiniz. Malzemeleriniz hazırsa tarifin detayları aşağıda.





    Kar Topu Tatlısı Tarifi İçin malzemeler

    200 ml krema
    ½ su bardağı pudra şekeri
    4 su bardağı hindistan cevizi
    Fındık ya da ceviz

    Kar Topu Tatlısı Nasıl Yapılır?

    Krema ve pudra şekerini biraz hacim alana kadar çırpın.
    İçerisine Hindistan cevizi ekleyin ve spatula yardımı ile karıştırın.
    Elinizle ceviz büyüklüğünde toplar alarak yuvarlayın.
    İçerisine ceviz ya da fındık koyarak yuvarlayın.
    Soğuk muhafaza edin ve soğuk olarak servis edin.
    Çikolata ile birlikte servis edebilirsiniz.
#27.08.2022 00:17 0 0 0
  • Cream Puff

    Tatlı ve pasta  Tarifleri

    Cream puff, aslında Fransız eklerinin profiterole dönüştürülmüş halidir. Cream puff yapımında pataşu hamuru, craquelin ve mocha kreması kullanılır. Sosyal Medya yıldızı @chefandmom Nazlı Aksoy Cırık’dan, kreması ve kurabiyesiyle şahane cream puff tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz.



    Cream Puff Tarifi İçin malzemeler

    Pâte à choux Hamuru için

    110 g un
    4 adet orta boy yumurta
    90 ml su
    85 ml süt
    70 g tereyağı
    4 g şeker
    1 tutam tuz

    Üzerinin kurabiyesi için (Craquelin)

    80 g tereyağı (Oda sıcaklığında)
    40 g esmer şeker
    20 g pudra şekeri
    100 g un

    Üst kreması için

    2 paket soğuk krema (400 ml)
    250 g Mascarpone peyniri
    2-3 yemek kaşığı pudra şekeri
    Vanilya

    Mocha krema için

    375 ml süt
    125 g bitter çikolata
    75 g toz şeker
    60 ml krema
    40 ml sert yapılmış kahve (Filtre, nescafe veya espresso)
    20 g nişasta
    4 adet yumurta sarısı
    20 g tereyağı
    Vanilya
    Süslemek
    Pudra şekeri

    Cream Puff Nasıl Yapılır?

    Süt, su ve tereyağını küçük bir tencere alın ve tereyağı eriyip karışım kaynayana kadar pişirin. Sonra içerisine unu ilave ederek kavurun.
    Biraz soğuttuktan sonra karışımı bir kaseye alarak çırpmaya başlayın. Bir yandan çırparken diğer taraftan önce şekeri sonra da tek tek yumurtaları ekleyin ve tamamen yedirene kadar çırpın.
    Yıldız uçlu bir duy ile hamuru sıkma torbasına alın ve aralarında boşluk bırakacak şekilde bir tepsiye sıkın.
    Tereyağı ve esmer şekeri bir kaba alarak krema kıvamına gelene kadar çırpın. Üzerine un ve pudra şekerini de ekleyerek çırpmaya devam edin. Elinizle toparlanacak hale gelince iki yağlı kağıt arasında 0.5 cm kalınlığında açın ve dinlenmesi için 30 dakika süreyle buzdolabına alın.
    Hamurdan tepsiye sıktığınız pâte à choux hamurları boyutunda yuvarlaklar kesin ve bu kurabiyeleri sıktığınız hamurların üzerine koyun.
    Önceden ısıtılmış 190 derecedeki fanlı fırında 15-20 dakika süreyle pişirin. Daha sonra fırının ısısını 170 dereceye düşürerek üstü kızarana kadar pişirmeye devam edin.
    Üst kreması için soğuk kremayı iyice kabarıp sertleşene kadar çırpın. İçine peyniri ve pudra şekerini ekleyin. Tamamen karışana kadar çırpmaya devam edin ve buzdolabına alarak dinlenmeye bırakın.
    Mocha krema için sütü bir kaba alarak kaynatın ve kaynama noktasına geldiğinde altını kapatın. İçine çikolata ile kahveyi ekleyin ve kenara alın.
    Diğer tarafta yumurta sarısı, şeker ve nişastayı bir kaba alarak beyazlaşıp kabarana kadar çırpın. Daha sonra sütlü karışımı yavaş yavaş ve sürekli çırparak yumurtalı karışıma ekleyin ve kıvam alana kadar karıştırarak pişirin.
    Ocaktan alınca tereyağı ile vanilyayı ekleyin ve tereyağı eriyene kadar karıştırmaya devam edin. Üzerine streç filmle kapatın ve buzdolabına alarak soğumaya bırakın.
    Her şey hazır olduktan sonra hazırladığınız hamurların tepesini şapka gibi kesin. En alta mocha kremayı üzerine de üst kremayı ekleyin ve kestiğiniz kapakları kapatın. Son olarak pudra şekeri serperek servis edin.
#27.08.2022 00:28 0 0 0
  • İsimleri de , tariflerde çok güzel
#27.08.2022 00:28 1 0 0
#27.08.2022 00:29 0 0 0
  • Bezeli Tart

    Tatlı ve pasta  Tarifleri



    Genellikle sade bir şekilde sunulan bezeyi, tart hamuru ile birleştirdik ve ortaya nefis bir tat çıktı. Bezeli tartı hazırlamak için klasik tart hamurunu, labne, süt ve krem şanti dolgusuyla dolduruyoruz. Üzerini hazır bezelerle ile kapladıktan sonra, size yalnızca pişmesini beklemek kalıyor. Malzemeler hazırsa, ev yapımı bezeli tart tarifine geçebiliriz.



    Bezeli Tart Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    125 g tereyağı
    300 g un
    1 çay kaşığı pudra şekeri
    1 yumurta
    1 yemek kaşığı yoğurt
    1 paket vanilya
    1 çay kaşığı kabartma tozu

    Dolgusu için

    1 paket toz krem şanti
    1 su bardağı süt
    4 yemek kaşığı labne peynir

    Üzeri için

    Beze

    Bezeli Tart Nasıl Yapılır?
    Hamur için gerekli tüm malzemeleri bir yoğurma kabına alarak karıştırın. Orta sertlikte bir hamur elde edecek şekilde yoğurun. Hamuru streç filme ile sarıp buzdolabında 30 dakika bekletin. Dinlenen hamuru tart kalıbınızın boyutlarında açıp hafif yağladığınız kalıba yerleştirin. Üzerine çatalla delikler açın ve yağlı kağıt serin. Kabarmaması için üzerine bakliyat serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. fırından çıkarıp üzerindeki bakliyatları alın ve 10-15 dakika daha pişirin. Dolgusu için toz krem şantiyi geniş bir kaseye alın. Sütü ilave edip kıvam alana kadar bir mikser yardımıyla çırpın. Labne peynirini ilave edip bir spatula yardımıyla karıştırın. Ilınan tartınızın ortasını labne peynirli krem şanti ile doldurun. Üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin. Üzeri hafif yakılmış bezelerle süsleyip servis yapın.
#27.08.2022 00:33 0 0 0
  • Kremalı İncir Tatlısı

    Tatlı ve pasta  Tarifleri


    Kremalı İncir Tatlısı Tarifi İçin malzemeler

    Keki için

    10 kuru incir
    4 yumurta
    1 su bardağı toz şeker
    1 paket kabartma tozu
    1 paket vanilya
    4 yemek kaşığı un
    1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

    Kreması için

    4 su bardağı süt
    1 su bardağı toz şeker
    3 yemek kaşığı un
    1 yemek kaşığı nişasta
    200 g labne peynir
    1 paket vanilya

    Keki ıslatmak için

    1.5 çay bardağı tahin
    1.5 çay bardağı pekmez

    Üzeri için

    Taze incir

    Kremalı İncir Tatlısı Nasıl Yapılır?

    Kuru incirleri ılık su dolu bir kasede yumuşayıncaya kadar 15 dakika bekletin. Süzdükten sonra küçük küpler halinde doğrayıp kenara alın.
    Kek için, yumurtaları ve şekeri köpürünceye kadar mikser yardımıyla çırpın. Geri kalan malzemeleri ekleyip, spatula yardımıyla yavaşça karıştırın.
    Karışımı yağladığınız fırın kabına alıp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Kreması için, vanilya ve labne peynir hariç tüm malzemeleri bir tencereye alarak, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
    Ocağın altını kapatıp soğuması için kenara alın. Soğuduktan sonra üzerine vanilya ve labne peyniri ilave edip pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın.
    Kekin üzerine kürdanla bir kaç delik açıp pekmezi dökün. Pekmez iyice çekince üzerine tahini gezdirin.
    Hazırladığınız kremayı kekin üzerine aktarıp bir spatula yardımıyla yayın. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirin. Taze incir dilimleri ile süsleyip servis yapın.
#27.08.2022 00:37 0 0 0
  • Çikolata Kremalı Pasta

    Tatlı ve pasta  Tarifleri

    Evde kendi pastasını hazırlamak isteyenler için, Pervin İnan’dan oldukça pratik bir pasta tarifi ile karşınızdayız. Beyaz çikolata kreması ve pandispanya ile hazırlanan bu pastayı, küçük porsiyonlara bölebilir veya tek porsiyonda sunabilirsiniz. Pastanın lezzetini arttırmak için, vişne, çilek, muz gibi meyvelerden yararlanabilirsiniz. Malzemeler hazırsa, özel günlerde sunabileceğiniz çikolata kremalı pasta tarifine geçebiliriz



    Çikolata Kremalı Pasta Tarifi İçin malzemeler

    Pasta kreması için:

    5 adet yumurta sarısı
    50 g toz şeker
    2 yemek kaşığı nişasta
    500 ml süt
    1 yemek kaşığı tereyağı
    100 g beyaz çikolata
    1 paket vanilya

    Pandispanya için

    4 adet yumurta
    1 çay bardağı şeker
    1 çay bardağı un
    1/2 çay bardağı sıcak su
    1/2 çay bardağı nişasta
    1 paket kabartma tozu
    1 paket vanilya

    Çikolata Kremalı Pasta Nasıl Yapılır?

    Pasta kreması için 5 yumurta sarısını küçük bir tencereye alın ve toz şekerin yarısını ilave ederek karıştırın. Nişasta ve vanilyayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
    Sütü başka bir tencereye alarak bir taşım kaynatın ve kalan toz şekeri ilave edin. Bir taşım daha kaynattıktan sonra yumurta sarısının olduğu tenceredeki karışımın üzerine çok yavaş bir şekilde karıştırarak ekleyin ve koyulaşana kadar pişirmeye devam edin.
    Kaynama noktasına gelince altını kapatıp tereyağı ve çikolata eriyene kadar karıştırın.
    Ilınma aşamasında üzerinin kabuk tutmaması için düzenli bir şekilde karıştırmaya devam edin. Soğuyunca sıkma torbasına alarak 2-3 saat süreyle buzdolabında bekletin.
    Yumurtaların sarısı ile beyazını ayırın ve yumurta beyazını tıraş köpüğü kıvamını alana kadar çırpın. Yumurtanın sarısını ise şeker ile bir başka kaba alın ve açık renk olana kadar çırpın.
    Çırparken şekerin çabuk eriyebilmesi için sıcak suyu da ekleyin. Daha sonra un, nişasta, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek çırpmaya devam edin.
    Son olarak yumurta akını ilave edin ve yumurta akını söndürmeden hafifçe karıştırın. Karışımı fırın tepsisine alarak önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 20 dakika pişirin.
    Pandispanya ılık hale gelince bir taban ve üst kat olacak şekilde kesin ve istediğiniz boyutta bir kalıba aktarın.
    Alt katın üstüne soğuk kremayı sıkın ve üzerine üst katı yerleştirerek kalan krema ile şekil verin.
    Bir süre buzdolabında soğuttuktan sonra arzuya bağlı olarak gül yaprakları veya rende çikolata ile süsleyerek servis edin.
#27.08.2022 00:56 0 0 0
  • Peynirli Baklava

    Tatlı ve pasta  Tarifleri


    Peynirli Baklava Tarifi İçin malzemeler

    Hamuru için

    4 yumurta sarısı
    Yarım su bardağı yoğurt
    Yarım su bardağı süt
    Yarım su bardağı ayçiçek yağı
    Yarım çay kaşığı karbonat
    Un

    Üzeri için

    350 gr tereyağı

    Hamuru açmak için

    250 gr buğday nişastası

    İçi için

    1 kg tuzsuz peynir

    Şerbeti için

    1 kg toz şeker
    6 su bardağı su

    Peynirli Baklava Nasıl Yapılır?
    Şerbet için şeker ve suyu tencereye alıp şurup kıvamına gelene kadar kaynatın. Tencereyi ocaktan alıp şerbeti soğutun. Yumurtaların aklarını sarılarından ayırın. Büyük bir hamur yoğurma kabına alın. Çatalla hafifçe çırpın. Yoğurt, süt, ayçiçek yağı ve karbonatı ekleyin. Yavaşça unu ilave edip yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun. Hamuru 6 bezeye bölün. Her bezeden ceviz büyüklüğünde 10 beze yuvarlayın. Üzerini nemli bir bezle kapatıp 30 dakika dinlendirin. Fırını 190 derecede ısıtın. 10 bezeyi nişasta ile yemek tabağı büyüklüğünde açın. Üst üste dizip hepsini birlikte tepsi büyüklüğünde açın ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Diğer 10 bezeyi de aynı şekilde açıp tepsiye yerleştirin. Üzerine rendelenmiş tuzsuz peyniri serpin. Diğer hamurları da aynı şekilde açın ve peynirlerin üzerine 20 kat daha yerleştirin. Üzerine tekrar rendelenmiş peynir serpin. Son kalan 20 bezeyi de nişasta ile aynı şekilde açın ve tepsiye yerleştirin. Hamuru istediğiniz büyüklükte karelere kesin. Tereyağını köpürene kadar eritin ve üzerinde oluşan köpükleri alın. Sıcak olarak hamurun her yerini ıslatacak şekilde yağı gezdirin. Önceden ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin ve fırının ısısını 160 dereceye düşürün. Arada bir kontrol ederek içinin pişmesini sağlayın. Fırından çıkardığınız baklavanın üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Tepsinin üzerini kapatıp 1-2 saat bekletin. Servis yapın.
#27.08.2022 01:08 0 0 0