Konya'nın sembolü haline gelen nefis etli ekmek nasıl yapılır? İncecik hamuruyla sofraları renklendiren, eti sayesinde hem mideleri hem de gözleri doyuran bir tarifle karşınızdayız. Mis gibi kokusuyla ağızları sulandıran etli ekmek, 1900'lü yıllardan beri sofralarda yerini alıyor. İlk zamanlar sadece kebapçılarda hazırlanan etli ekmek, zaman içerisinde yaygınlaşmıştır. Konya mutfağından gelen bu lezzet, dana ve koyun eti ile hazırlanır. Peynir ilaveli etli ekmeğe 'mevlana', makine yerine zırhta çekilen etli ekmeğe ise 'bıçak arası' denir. Hazırsanız, sofraları ziyafete dönüştürecek Konya usulü etli ekmek yapımına başlayabiliriz.
Konya Usulü Etli Ekmek Tarifi İçin malzemeler
Üzeri için
400 g yağlı dana kıyma
1 soğan
1 domates
3-4 dal maydanoz
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Hamuru için
500 g un
1 çay kaşığı yaş maya
350 g ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
Açmak için
1 su bardağı un
Konya Usulü Etli Ekmek Nasıl Yapılır?
Hamuru için, unu geniş bir yoğurma kabına alın. Ortasını açarak havuz yapın ve yaş maya, su, tuz ilave edin.
Tüm malzeme iyice özdeşleşinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek 45-50 dakika dinlendirin.
İç harcı için kıymayı bir karıştırma kabına alın. Rendelediğiniz soğanı, küp doğradığınız domatesi ve ince kıydığınız maydanozu ekleyin. Tuz ve baharatlarla tatlandırıp karıştırın.
Mayalanan hamuru 8 eşit bezeye ayırın. Bezelerin üzerine un serperek bir merdane yardımı ile hazır yufka inceliğinde açın.
Üzerlerine kıymalı harçtan koyup, yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 250 derece fırında 8-10 dakika pişirin. Fırından alıp dikdörtgen parçalar elde edecek şekilde dilimleyin. Sıcak servis yapın.
Etli ekmeği, turp salatası ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Etli Ekmek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Hamur, iki katına çıkana kadar mayalanması için bekletin.
Hazırladığınız hamurları, ince ve uzun bir şekilde açın.
Hamurun üst kısmına koyduğunuz harcı kenarlara doğru dağıtın.
İç harcı fazla doldurmamaya özen gösterin. Böylece pişerken taşmasını önleyebilirsiniz.
Hamur ince olduğu için, fırının performansına göre pişirme süresi değişebilir. Ara ara kontrol etmeyi unutmayın.
1 Porsiyon Etli Ekmek Kaç Kaloridir?
Etli ekmeğin bir porsiyonu, yaklaşık 190 kaloridir. Karbonhidrat ve protein değeri yüksektir.