Kahramanmaraş'ın yöresel güzelliklerinden biri olan sömelek köfte, irmik, ince bulgur ve kıymanın birleşiminden oluşur. Soğan, sarımsak ve baharatlarla zenginleştirilen bu köfte, sulu bir şekilde sunulur. Hazırlanan köfteler, isteğe göre yoğurt ve naneli sos eşliğinde servis edilir. Malzemeler hazırsa, Maraş usulü sömelek köfte tarifine geçebiliriz.
Sömelek Köfte Tarifi İçin malzemeler
1,5 çay bardağı ince bulgur
½ çay bardağı irmik
125 gr kıyma
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
½ su bardağı haşlanmış nohut
500 ml et suyu
250 ml su
2 adet soğan
1 tatlı kaşığı salça (soğan için)
3 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Nane
Kimyon
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
Nane, pul biber
Sömelek Köfte Nasıl Yapılır?
İnce bulgur ve irmik bir kaba alınarak sıcak su ile ıslatılır. Yumuşayana kadar bekletilir.
Yumuşayan irmik ve bulgur yoğurulur.
Kıyma, tuz, kimyon, karabiber, domates ve biber salçası eklenerek homojen bir kıvam alana kadar yoğurulur.
Parmak şeklinde parçalar alınarak şekil verilir.
Bir tencerede soğan ve salça kavrulur.
Üzerine et suyu, su ve köfteler eklenir.
Piştikten sonra sarımsak, haşlanmış nohut eklenerek kaynatılır.
Tereyağında nane ve pul biber kızdırılarak üzerine dökülür, servis edilir. Afiyet olsun.