Sömelek Köfte

Son güncelleme: 31.08.2022 15:03
  • Sömelek Köfte



    Sömelek Köfte


    Kahramanmaraş'ın yöresel güzelliklerinden biri olan sömelek köfte, irmik, ince bulgur ve kıymanın birleşiminden oluşur. Soğan, sarımsak ve baharatlarla zenginleştirilen bu köfte, sulu bir şekilde sunulur. Hazırlanan köfteler, isteğe göre yoğurt ve naneli sos eşliğinde servis edilir. Malzemeler hazırsa, Maraş usulü sömelek köfte tarifine geçebiliriz.



    Sömelek Köfte Tarifi İçin malzemeler



    1,5 çay bardağı ince bulgur
    ½ çay bardağı irmik
    125 gr kıyma
    1 tatlı kaşığı domates salçası
    1 tatlı kaşığı biber salçası
    ½ su bardağı haşlanmış nohut
    500 ml et suyu
    250 ml su
    2 adet soğan
    1 tatlı kaşığı salça (soğan için)
    3 diş sarımsak
    Tuz
    Karabiber
    Nane
    Kimyon

    Üzeri için:

    1 yemek kaşığı tereyağı
    Nane, pul biber

    Sömelek Köfte Nasıl Yapılır?



    İnce bulgur ve irmik bir kaba alınarak sıcak su ile ıslatılır. Yumuşayana kadar bekletilir.
    Yumuşayan irmik ve bulgur yoğurulur.
    Kıyma, tuz, kimyon, karabiber, domates ve biber salçası eklenerek homojen bir kıvam alana kadar yoğurulur.
    Parmak şeklinde parçalar alınarak şekil verilir.
    Bir tencerede soğan ve salça kavrulur.
    Üzerine et suyu, su ve köfteler eklenir.
    Piştikten sonra sarımsak, haşlanmış nohut eklenerek kaynatılır.
    Tereyağında nane ve pul biber kızdırılarak üzerine dökülür, servis edilir. Afiyet olsun.
#31.08.2022 15:03 17 0 0