YÖRESEL KÖFTE TARİFLERİ: AĞIZLARI SULANDIRACAK 17 KÖFTE TARİFİ
Yöresel köfteler nelerdir? Türk mutfağında çok sevilen birbirinden lezzetli köfte tariflerini sizler için derledik. İşte, sofralarınızı ziyafete dönüştürecek yöresel köfte tarifileri
Türk mutfağında nereye giderseniz gidin yöresel yemeklerin yeri bir başkadır. Ancak iddialı olduğumuz bir konu daha var, o da yöresel köfteler. Ülkemizde kendine has köfteleriyle bilinen birçok şehrimiz var. Ama İnegöl, Akçaabat, Tekirdağ köftesi gibi bazı köfte çeşitleri daha ön plana çıkıyor. Biz de evlerinde yöresel tatlar denemek isteyenler için birbirinden lezzetli köfte tariflerini bir araya getirdik. Yöresel köfteler nelerdir diye merak edenler için, işte Türk mutfağından en sevilen 17 nefis yöresel köfte tarifileri
Akçaabat Köftesi
İlk kez 1900'lü yıllarda Trabzon da lokantacılar tarafından hazırlanan bu köfte, adını lokantanın bulunduğu Akçaabat ilçesinden almıştır. Ana malzemesi dana eti olan akçaabat köftesi, zaman içerisinde yaygınlaşarak yöresel bir lezzet haline gelmiştir. Protein bakımından zengin olduğu için, kemik gelişimini önemli ölçüde destekler. Özellikle çocukların ve sporcuların ayda bir kez tüketmesi önerilir. Dana ve öküz etinin karışımıyla elde edilen köfte, Trabzon'un Türkiye'ye kazandırdığı lezzetli armağanlardan biridir. Malzemeleriniz hazırsa, potasyum deposu olarak bilinen meşhur akçaabat köftesi nasıl yapılır birlikte görelim.
Akçaabat Köftesi Tarifi İçin malzemeler
1 kg döş kıyma (dana)
600 gr gerdan kıyma (dana)
400 gr bayat ekmek içi
6 iri diş sarımsak
300 gr gömlek yağı
2 yemek kaşığı tuz
Akçaabat Köftesi Nasıl Yapılır?
Gerdan eti, döş eti, ekmek, gömlek yağı ve sarımsakları et kıyma makinesinden geçirin.
Mümkünse mermer bir zemin üzerine alarak kıvam alana kadar yoğurun.
Küçük yumurta büyüklüğünde parçalara ayırıp yassı yuvarlak şekil verin ve ızgarada pişirin.
Akçaabat köftesini, pirinç pilavı ve kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Akçaabat Köftesinin Püf Noktaları Nelerdir?
Tarifte dana ve öküz eti kullanacaksanız, kıymayı birleştirerek çektirin.
Köfte harcını hazırlarken bayat ekmek kullanın ve kıvam alıncaya kadar yoğurun.
Harcı hazırladıktan sonra streç film ile örterek 20 dakika dinlendirin.
Kıyma fazla geldiyse, kapalı bir kaba koyarak buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
Köftenin yumuşak olması için, içerisine yarım çay bardağı maden suyu ekleyin.
Köfteyi lezzetlendirmek için; karabiber, nane ve toz biber ilave edebilirsiniz.
1 Porsiyon Akçaabat Köftesi Kaç Kaloridir?
Akçaabat köftesinin bir porsiyonu, yaklaşık 240 kaloridir. Zengin besin değerleri ile sunulan bu tarifi, ızgarada pişirerek ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.
Bursa ile özdeşleştirilen inegöl köfte, en sevilen köfte çeşitleri arasında yer alır. Genellikle ızgarada ya da fırında pişirilir. Balkan ülkelerinde de oldukça önemli bir yere sahiptir. Malzemeleriniz hazırsa, nefis inegöl köfte nasıl yapılır birlikte görelim
İnegöl Köfte Tarifi İçin malzemeler
1 kg yağsız kıyma
150 gr böbrek yağı
2 soğan
2 çay kaşığı karbonat
2 yemek kaşığı süt tozu
1 yumurta sarısı
Tuz
İnegöl Köfte Nasıl Yapılır?
Kıyma ve böbrek yağını kıyma makinesinde iki kere çekin. Geniş bir kaba alıp rendelenmiş soğanları ekleyin. Karbonat, yumurta sarısı ve süt tozunu ilave edin.
Tuz ekleyip yoğurun. Harcı tekrar kıyma makinesinden geçirin. Üzerini streç folyoyla kapatıp 1 gün boyunca buzdolabında bekletin.
Parmak şeklinde köfteler hazırlayıp ızgarada veya fırında pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
İnegöl köfteyi, sebzeli bulgur pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz.
Adana yöresi ile özdeşleşen fellah köftenin ismi, Arapça kökenlidir ve 'çiftçi' anlamına gelir. İnce bulgur ile hazırlanan bu yemeğin, karbonhidrat ve potasyum değeri oldukça yüksektir. Ölçülü bir şekilde tüketildiğinde vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını karşılar. Özellikle Akdeniz ve İç Anadolu'da yaygınlaşan bu besin, bazı yörelerde sarımsaklı köfte adıyla bilinir. Malzemeleriniz hazırsa, orijinal fellah köftesi tarifine geçebiliriz.
Fellah Köftesi Tarifi İçin malzemeler
Köfte için
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 soğan
1 su bardağı irmik
1 yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
3~4 yemek kaşığı un
Tuz
Karabiber
Kimyon
Yarım çay bardağı su
Sosu için
2 diş sarımsak
1 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Karabiber
1 demet maydanoz
Üzeri için
Yarım su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
Fellah Köftesi Nasıl Yapılır?
İnce bulguru bir kaseye alın. Üzerine sıcak su ilave ederek 4 dakika kadar demlenmeye bırakın. O esnada soğanları rendeleyin.
Şişen bulgura rendelediğiniz soğan ve kalan malzemeleri ilave edin. Tüm malzeme iyice özdeşleşinceye kadar yoğurun.
Harçtan fındık büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayın. Köftelerin ortasına parmağınızla bastırıp düğme şekli verin ve un serpilmiş bir tepsiye yayın.
Sosunu hazırlamak için ezdiğiniz sarımsakları ve salçaları zeytinyağında kavurun. Salçaların kokusu çıkınca ocaktan alıp ince kıydığınız maydanozun yarısını ilave edin ve karıştırın.
Sosu geniş bir kaba alın. Köfteleri tuzlu kaynar suda haşlayın. Köfteler suyun üzerine çıkmaya başlayınca bir kevgir yardımıyla süzün ve sosun olduğu kaba alın.
Tüm köftelerin sosa bulanması için karıştırın ve soslu köfteleri bir servis tabağına alın. Üzerine ezdiğiniz sarımsakla beraber hafif çırptığınız yoğurdu gezdirin.
Fellah köfteyi, fırında sebze ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Orjinal Fellah Köftenin Püf Noktaları Nelerdir?
Fellah köftesi yaparken kullanılacak bulgur oldukça önemlidir. İnce kısırlık bulgur kullanarak köftenin kıvamını tutturabilirsiniz.
Köftenin lezzetini arttırmak için, şekil verdiğiniz harçları buzdolabında 30 dakika dinlendirebilirsiniz.
Sos hazırlarken önce salçayı ve baharatları koyun. Sarımsağı sosun en sonunda koyarak aromasını arttırabilirsiniz.
Köfteyi servis ederken üzerine bir miktar nar ekşisi ekleyerek tadını güzelleştirebilirsiniz.
1 Porsiyon Fellah Köftesi Kaç Kaloridir?
Bulgurla kısa sürede hazırlanan fellah köfte, 100 gramlık porsiyonda, yaklaşık 120 kaloridir. Düşük kalorili fellah köftesini diyet listenize de ekleyebilirsiniz.
Yaklaşık aynı kalori değerine sahip olan mercimek köftesi de, en sevilen tarifler arasında yer alır.
Adından anlaşılacağı gibi İzmir mutfağından yayılan bu köfte yalnızca Türk mutfağında değil, Yunan mutfağında da ilgi görmektedir. Domates sos eşliğinde sunulan İzmir köfte, patates, domates ve biberle zenginleştirilir.
Domates sosu ile birlikte servis edilen İzmir köfte, Türk ve Yunan mutfağının önemli bir lezzetidir. Yunanistan'da smyrna köftesi olarak bilinen bu yemek, kaburga bölgesinden yapılır. Protein bakımından zengin olduğu için, sporcu listelerinde yer alır. Kas gelişimini desteklemesinin yanı sıra vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını da karşılar. Özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi önerilir. Malzemeleriniz hazırsa, gerçek İzmir köftesi nasıl yapılır sorusunun cevabı için tarife başlayabiliriz.
İzmir Köfte Tarifi İçin malzemeler
Malzemeler
500 gr orta yağlı kıyma
2~3 sivri biber
1 küçük boy rendelenmiş soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz
Kimyon
Karabiber
1 yemek kaşığı galeta unu
1 yumurta
3 dilim bayat ekmek içi
3 patates
Kızartmak için ayçiçeği yağı
Sosu için
3 domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Kırmızı toz biber
İzmir Köfte Nasıl Yapılır?
Köfte için, kıymayı çukur bir kaba alın. Rendelenmiş soğan, galeta unu, yumurta, bayat ekmek içi, çok ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatı ekleyip iyice yoğurun.
Köfte harcından cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp oval köfteler hazırlayın. Kızgın yağda hafifçe kızartıp kağıt havlu üzerine aktarın.
Patateslerin kabuğunu soyup elma dilimi şeklinde kesin. Tuzla tatlandırdıktan sonra kızgın yağda hafifçe kızartın.
Aynı şekilde kağıt havlu üzerine aktarın. Yemeğin sosu için domatesleri elma dilimi şeklinde doğrayıp salça ile birlikte zeytinyağında karıştırmadan 10 dakika pişirin.
Tuz ve toz biberi ekleyip tatlandırın. Sosu ocaktan alın. Isıya dayanıklı bir kaba köfteleri ve patatesleri yerleştirin.
Hazırladığınız sosu patates ve köftelerin üzerinde gezdirin. Sivri biberlerin çekirdeklerini temizleyip iri parçalar şeklinde doğrayıp ilave edin.
Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin.
Fırında İzmir köftesini, pirinç pilavı ve fava ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
İzmir Köftenin Püf Noktaları Nelerdir?
Köfte harcı hazırlarken kıymanın içerisine bir çay kaşığı karbonat ekleyin.
Kullanacağınız kıymanın orta yağlı ve iyi çekilmiş olmasına dikkat edin.
Köfte yapımında kullanacağınız ekmeğin bayat olması daha kolay pişmesini sağlayacaktır.
Malzemeleri karıştırdıktan sonra üzerini streç ile kapatıp 15 dakika dinlendirin.
Köfte ve patateslerin eşit pişmesi için fırının ısısını önceden ayarlayın.
Kıymayı hazırlarken elinizle yoğurun ve büyük parçalar kalmamasına özen gösterin.
Patates ve köfterleri istediğiniz boyutlarda hazırlayabilirsiniz.
1 Porsiyon İzmir Köfte Kaç Kaloridir?
Çinko ve potasyum deposu olarak bilinen İzmir köftenin bir porsiyonu, yaklaşık 105 kaloridir. Eklenen malzemelere göre kalori değeri değişebilir. Kilo kontrolünde olanların ölçülü bir şekilde tüketmesi önerilir. Dilerseniz, klasik köfte tarifini de deneyebilirsiniz.
Nevşehir'in en gözde tariflerinden biri olan Ürgüp köftesi, dana eti ile hazırlanır. Yapımında irmik, patates ve soğan kullanılmaktadır. Hazırlaması yaklaşık 30 dakika olan bu köfte, ana yemek olarak sunulabilir. Malzemeleriniz hazırsa, Ürgüp köftesi tarifi için detaylara geçebiliriz.
Ürgüp Köftesi Tarifi İçin malzemeler
500 gram dana kıyma
1 adet kuru soğan
7 adet patates
1 tutam maydanoz
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı irmik
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için:
Fındık yağ
Un
Ürgüp Köftesi Nasıl Yapılır?
İlk olarak patateslerin kabuklarını soyun. Patatesleri rendeleyip suyunu çıkartın ve bol yağ ile kızartın.
Kıymayı geniş bir kabın içine alın. Üzerine patates, kuru soğan ve sarımsak rendeleyin.
Ardından yumurta ve irmik ekleyerek yoğurun.
Maydanozları ince ince kıyın. Köfte harcına maydanoz, tuz ve karabiberi ekledikten sonra tekrardan yoğurun.
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve parmak şekli verin.
Bir tabağın içerisine un koyun. Şekil verdiğiniz köfteleri una bulayın ve yağda kızartın.
Ürgüp köfteyi, kibrit patates ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Not: Köfteleri kızarttıktan sonra kağıt havluda bekleterek fazla yağını süzdürün.
1 Porsiyon Ürgüp Köftesi Kaç Kalori?
Ürgüp köftesinin bir porsiyonu, yaklaşık 205 kaloridir.
Diyarbakır yöresi ile özdeşleşen patlıcan dizme, kebap tarifine benzer. Sulu yemek olarak sunulan bu besin, özellikle Doğu Anadolu'da tüketilir. Hazırsanız, Diyarbakır usulü patlıcan dizme nasıl yapılır birliktee görelim.
Patlıcan Dizme Tarifi İçin malzemeler
1 kg patlıcan
500 g kıyma
1 soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Sosu için
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı su
Patlıcan Dizme Nasıl Yapılır?
Patlıcanları alacalı soyun ve iki santim kalınlığında doğrayın. Kıymayı bir kaba alın.
Rendelediğiniz soğan, ince kıydığınız maydanoz tuz ve karabiberi ilave edip yoğurun. Harçtan, cevizler büyüklüğünde parçalar kopartıp köfteler hazırlayın.
Yuvarlak bir fırın kabına, bir patlıcan bir köfte olmak üzere yan yana diklemesine dizin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirin.
Salça ve suyu bir kasede ile karıştırıp köfte ve patlıcanların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
İsminden anlaşılacağı üzere Bolu mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri olan Bolu köftesi, kıyma, sarımsak ve mengen peyniri ile hazırlanır. Özellikle 1 gece dinlendirildiğinde çok lezzetli olan Bolu köftesi, patates kızartması ile birlikte sunulur. Ana yemek olarak sunulan bu köfte, mengen köftesi ismiyle de bilinir. Malzemeler hazırsa, Bolu köftesi tarifi için detaylara geçelim.
Bolu Köftesi Tarifi İçin malzemeler
600 gram dana ve kuzu kıyması karışımı
2 dilim bayat ekmek içi
4 diş sarımsak
3 adet kuru soğan
1 kahve fincanı rendelenmiş mengen peyniri (kaşar peyniri de olur)
Yarım demet maydanoz
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
Bolu Köftesi Nasıl Yapılır?
İlk olarak sarımsakları rendeleyin ve soğanları ince ince doğrayın.
Maydanozları yıkayıp süzdükten sonra, ince ince kıyın.
Bir kabın içerisine kıymayı alarak içerisine soğan, sarımsak ve yumurtayı ekleyin.
Bayat ekmek içini ufalayarak karışıma ekleyin.
Ardından baharatları da ekleyerek yoğurun.
Daha sonra rendelenmiş mengen peyniri de ekleyin ve yoğurun.
Vaktiniz varsa, köfteyi kapalı bir kaba koyarak 1 gece buzdolabında dinlendirin.
Vaktiniz yoksa, streç film ile örterek 30 dakika buzdolabında dinlendirin.
Dinlenen köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve elinizle şekil verin.
Köfteleri ızgara veya tavada kızarttıktan sonra servis tabağına alın.
Bolu köftesini bol soğanlı piyaz ile birlikte servis edin. Afiyet olsun.
Bolu Köftesi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Köfte yapımında hem dana, hem de kuzu kıyması kullanın.
Mengen peyniri bulamıyorsanız, kaşar peyniri de kullanabilirsiniz.
Bolu köftesinin en önemli püf noktalarından biri güzelce dinlendirmektir.
Köfteyi kızarttıktan sonra kağıt havluda bekleterek fazla yağını süzün.
İnce bulgur ve kıyma ile hazırlanan harput köfte, Elazığ'ın yöresel yemeğidir. Bazı yörelerde 'bulgurlu köfte' olarak da bilinir. Yaklaşık 30-35 dakika da hazırlanır. Malzemeleriniz tamamsa, Elazığ mutfağından nefis harput köfte nasıl yapılır görelim.
Harput Köftesi Tarifi İçin malzemeler
Malzemeler
2 su bardağı köftelik ince bulgur
500 gr az yağlı dana kıyma
2 soğan
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru reyhan
1 çay kaşığı tuz
Sosu için
45 gr tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3 su bardağı su
Harput Köftesi Nasıl Yapılır?
Soğanlar ve maydanozu temizleyip kıyın. Maydanozun 1 çorba kaşığı kadarını ayırıp kalanı soğanla birlikte çukur bir kaba alın.
Kırmızı biber, reyhan, tuz ve karabiberi ekleyip elinizle ovun. Kıymayı soğanlı karışıma azar azar ilave edip yoğurun.
Bulguru ekleyip 7-8 dakika daha yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 10 dakika bekletin.
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayarak şekil verin.
Her köftenin ortasını parmağınızın ucuyla bastırarak çukurlaştırın. Sos için, tereyağını tencerede eritin.
Domates ve biber salçalarını ekleyin. 1-2 dakika kavurup suyu ilave edin. Su kaynayınca köfteleri yavaş yavaş ilave edin.
Kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. Servis tabaklarına paylaştırıp üzerlerini kıyılmış maydanozla süsleyin. Sıcak olarak servis yapın.
Kahramanmaraş'ın meşhur lezzeti sömelek köfte, çiğ köftelik bulgur ve irmik ile hazırlanan bir yemektir. Protein ve demir değeri yüksek olan bu yemek, genellikle havuçlu pilav ile birlikte servis edilir. Üst kısmında baharatlı sos veya yoğurt kullanılır. Malzemeleriniz hazırsa, akşam menüsünü güzelleştirecek havuçlu pilav ile sömelek köfte tarifine başlayabiliriz.
3 su bardağı çiğ köftelik bulgur
1 çay bardağı irmik
300 g yağsız et (Sinirleri alınmış, çiğ köftelik et)
1 tatlı kaşığı pul biber
ÜZERİ İÇİN
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
HAVUÇLU PİLAV
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet orta boy rendelenmiş havuç
1.5 su bardağı sıcak su (Tavuk veya et suyu)
Tuz, karabiber
Havuçlu Pilav İle Sömelek Köfte Nasıl Yapılır?
Pilav için, pirinci 1 çay kaşığı tuz ve limon suyu ilave edilmiş ılık suda 20 dakika bekletin. Daha sonra akan suyun altında birkaç kez yıkayıp süzün.
Tereyağı ile sıvı yağı tencerede ısıtın. İlave ettiğiniz havuç ile pirinci sürekli karıştırarak yaklaşık 5 dakika kadar kavurun.
Sıcak su, tuz ve karabiberi ekleyip, orta ateşte birkaç taşım kaynatın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Eti, bulguru, irmiği, pul biberi ve tuzu geniş bir kaba alın. Sakız gibi olana kadar arada bir kontrollü olarak su ekleyerek iyice yoğurun.
Hazırladığınız köfte harcından nohuttan biraz daha büyük parçalar koparın. Elinizi hafif ıslatarak yuvarlayın ve silindir şekli verin.
Tencereye suyu aktarın. Kaynayınca tuzu ilave edin. Köfte hamurlarını da kaynar suya atın ve yumuşayana kadar 4-5 dakika haşlayıp, süzün.
Tavada tereyağını eritin. Köpük köpük olup ısınınca pul biberi ve naneyi ekleyin.
Süzdüğünüz köfteleri tavaya alıp sosla beraber 1 dakika kadar çevirin. Havuçlu pilavla birlikte sıcak olarak servis yapın.
Sömelek köfte ve havuçlu pilavı, patlıcan turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Sömelek köftesini hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yoğurma işlemidir. Bulgur ve irmik ile hazırlanan harcı kıvam alıncaya kadar yoğurun.
Yoğurma işleminin ardından 10 dakika dinlendirin ve tekrar yoğurarak şekil verin.
Pilavın tane tane olmasını sağlamak için tereyağı kullanın ve tahta kaşık ile karıştırın.
Pilavın sararmaması için içerisine birkaç damla limon suyu ekleyin.
1 Porsiyon Havuçlu Pilav İle Sömelek Köfte Kaç Kaloridir?
Sömelek köftenin bir porsiyonu 190, havuçlu pilavın porsiyonu ise yaklaşık 175 kaloridir. Tek başına veya birlikte sunabileceğiniz bu tarifi, küçük porsiyonlar halinde tüketebilirsiniz.
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
1 yumurta
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
1.5 su bardağı ılık su
Tuz
Sunum için
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Haşlamak için
Su
Tuz
Limon tuzu
Sıkma Köfte Nasıl Yapılır?
Bulgur, irmik, tuz ve kırmızı pul biberi yoğurma kabına alın. Ilık su ekleyip üzerini bir kapakla kapatın. Bulgur şiştikten sonra yumurtayı ekleyip yoğurun. Buzdolabında yarım saat dinlendirin. Cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp oval köfteler hazırlayın. Su, tuz ve limon tuzunu bir tencerede karıştırıp kaynatın. Köfteleri ekleyip 15 dakika pişirin. Piştikten sonra süzgece alıp suyunu süzün. Yoğurdu sarımsak ile karıştırıp servis tabağına alın. Üzerine köfteleri yerleştirin. Nane, pul biber ve tereyağını tavaya alıp kızdırın ve köftelerin üzerine gezdirin. Bekletmeden servis yapın.
Adana mutfağına özgü bir lezzet olan sarımsaklı köfte, görünümü ve lezzetiyle fellah köfteyle benzerlik göstermektedir. Ana malzemeleri sarımsak, bulgur ve irmiktir. Hazırlaması 30 dakika olan sarımsaklı köfte, haşlama usulüyle hazırlanır. Köfteler yuvarlak ve üstten basık bir şekildedir. Peki, sarımsaklı köfte nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, sarımsaklı köfte yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.
Sarımsaklı Köfte Tarifi İçin malzemeler
2.5 su bardağı irmik
3 su bardağı bulgur (köftelik)
3 su bardağı su
3/4 su bardağı un
1 su bardağı sıvı yağ
2 çay kaşığı tuz
2 adet büyük domates
5 adet sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
1 demet maydanoz
Sarımsaklı Köfte Nasıl Yapılır?
Öncelikle bir kabın içerisine irmik, bulgur ve tuzu alın.
Ocakta kaynatılıp 5 dakika soğutulan suyu, bulgurlu karışımın üzerine ekleyin. Üzerini kapatarak 10-15 dakika şişmesini bekleyin.
Bulgurlar şiştikten sonra içerisine biber salçası ekleyin.
Elinizi hafifçe suyla ıslatarak karışımı yoğurun.
Üzerine unu ekleyin ve 3 avuç su ilave ederek yoğurmaya devam edin.
Hamur çok cıvık ya da sert kıvamda olmamalıdır.
Hamur toplanınca istediğiniz büyüklüğü ayarlayarak elinizde yuvarlayın ve ortasına hafifçe bastırın.
Tüm köftelere şekil verince tencereye su ve köfteleri alın. 10-15 dakika haşlayın.
Köfteler haşlanırken bir tavada yağı ısıtın. Üzerine sarımsakları ekleyin.
Rendelenmiş domates ve bir yemek kaşığı salçayı da ekleyin.
Köftelerin kaynadığı su fazlaysa, bir kısmını süzün. Dibince az miktarda su bırakın.
Süzdüğünüz köfteleri, sarımsaklı sosla birleştirin.
Üzerine ince kıyılmış maydanozları ekleyin. Kalan maydanozları servis esnasında serpiştirebilirsiniz. Afiyet olsun.
İrmik ve bulgurun üzerine dökeceğiniz bulgurun çok sıcak olmamasına dikkat edin. Aksi takdirde bulgurlar ekşiyecektir.
Hamuru yoğururken avuç içinizi normal su ile ıslatabilirsiniz.
Köfteleri süzerken dibince az su bırakarak sosun daha yoğun olmasını sağlayabilirsiniz.
1 Porsiyon Sarımsaklı Köfte Kaç Kalori?
Sarımsaklı köftenin bir porsiyonu, yaklaşık 305 kaloridir.
2 su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı biber salçası
1 diş sarımsak
Kimyon
Kırmızı pul biber
5 yumurta
100 gr tereyağı
1 limonun suyu
6 taze soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Yumurtalı Köfte Nasıl Yapılır?
Bulgur, tuz, karabiber, kimyon, pul biber, salça ve rendelenmiş sarımsağı geniş bir kaseye alıp ara ara su ila ve ederek bulgur yumuşayıncaya kadar yoğurun.
Yumurtaları geniş bir kaseye kırıp çırpın. Tereyağını eritip yumurtaları pişirin. Ilınmaya bırakın.
Maydanozu ince kıyın. Taze soğanların kabuklarını temizleyip ince doğrayın. Limon suyunu yeşilliklere ekleyip karıştırın.
Yumurtaları yağı ile birlikte ilave ederek yoğurun. Elinizi ıslatarak köfteden küçük parçalar kopartıp servis tabağına dizin. Servis yapın.
Sakarya mutfağıyla özdeşleşen ıslama köfte, dana kıyma, bayat ekmek ve baharatlarla hazırlanır. Garnitür ile zenginleştirilen ıslama köfte, hem yapılışı, hem de lezzeti itibariyle diğer köftelerden ayrılır. Hazırlanan köfteler, kızarmış ekmek dilimleri ile birlikte sunulur. Malzemeler hazırsa, Sakarya usulü ıslama köfte tarifine geçebiliriz.
Islama Köfte Tarifi İçin malzemeler
Köfte için
500 gr dana kıyma
4~5 dilim bayat ekmek içi
1 soğan
1 yumurtanın sarısı
Tuz
Karabiber
Yenibahar
Garnitür için
4 dilim bayat ekmek
4 diş sarımsak
40 gr tereyağı
2 su bardağı et suyu
4~5 kıvırcık salata yaprağı
3 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
Tuz
Islama Köfte Nasıl Yapılır?
Kıymayı derin bir kaba alın. Ekmek içlerini ufalayın. Soğanı soyup rendeleyin.
Ufalanmış ekmek, soğan, yumurta sarısı, tuz, karabiber ve yenibaharı kıymaya ekleyip yoğurun.
Köfte hamurundan eşit büyüklükte parçalar koparıp elinizde yuvarlayarak uzun ve yassı köfteler hazırlayın.
Sarımsakları soyup ezin. Tereyağını tavada eritin. Sarımsak, tuz ve et suyunu ekleyip bir taşım kaynatın. Köfteleri ızgarada pişirin.
Ekmekleri kızartıp servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı suyu gezdirip maydanozu serpin ve köfteleri yerleştirin. Salata yapraklarıyla süsleyip servis yapın.
Islama Köfte Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Tarifte et suyu yerine, et bulyon da kullanabilirsiniz.
Bayat ekmek kullanmanız, köftenin lezzeti için daha iyi olacaktır.
Tarifte taze ekmek kullanmak, köftenin parçalanmasına neden olabilir.
Her şeyi aynı anda pişirmek için, tüm hazırlıkları tamamladıktan sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.
Trakya'nın meşhur yemeklerinden biri olan kadınbudu köfte, bazı Balkan ülkelerinde farklı versiyonları ile sunulur. Temel olarak kıyma ve pirinç ile yapılan bu yemek, protein ve kalsiyum bakımından zengindir. İsteğe göre fırında, ocakta ya da ızgara da pişirilebilir. Kas gelişimini desteklediği için özellikle çocukların ve sporcuların tüketmesi tavsiye edilir. Malzemeleriniz hazırsa, Edirne usulü kolay kadınbudu köfte nasıl yapılır görelim.
Kadın Budu Köfte Tarifi İçin malzemeler
Malzemeler
600 gr köftelik kıyma (az yağlı)
1 soğan
1 yumurta
1 kahve fincanı pirinç
1 çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Panelemek için
Yarım çay bardağı galeta unu
Yarım çay bardağı buğday unu
1 yumurta
Kızartmak için
2~3 su bardağı ayçiçeği yağı
Kadın Budu Köfte Nasıl Yapılır?
Öncelikle kıymayı ikiye bölün ve yapışmaz yüzeyli bir tavaya kıymanın yarısını alıp 2-3 kaşık su ekleyin.
Orta ateşte kavurun. Kıymayı ocaktan almadan önce kıyılmış soğanı ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Harcı soğumaya bırakın.
Ardından pirinci yıkayıp süzün. Ve haşlanmak üzere tencerede kaynatın.
Haşlanan pirinçleri bir kenara alarak soğumasını bekleyin.
Kavrulmuş kıyma ve çiğ kıymayı bir kaba alın. Soğuyan pirinçlerin suyunu süzüp kıymalara ekleyin.
Yumurta, tuz ve baharatı da ilave edin. Harcı karışana kadar yoğurun ve ardından buzdolabında 2 saat bekletin.
Dinlenen harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp oval köfteler hazırlayın.
Un, çırpılmış yumurta ve galeta ununa bulayıp ayçiçeği yağında kızartın.
Orjinal kadınbudu köfteyi, barbunya pilaki veya pilav ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Kolay Kadınbudu Köftenin Püf Noktaları Nelerdir?
Kadınbudu köfte hazırlarken kullanacağınız kıymanın az yağlı olmasına dikkat edin. Aynı zamanda kıymanın iki kez çekilmesi de işinizi kolaylaştıracaktır.
Pirinçleri ortalama 15 dakika haşlamanız yeterli olacaktır. Daha fazla haşlarsanız kıvamı bozulur ve köftenin tadını değiştirebilir.
Kıymaların üzerini unlamayı ihmal etmeyin. Unla harmanlanan köfteler daha çıtır ve lezzetli olur.
Köfteleri pişireceğiniz yağın sıcak olması da, köftelerin daha kolay ve eşit miktarda pişmesini sağlayacaktır.
Kızartma yağından kaçınmak isterseniz daha az yağ ile fırında pişirmeyi deneyebilirsiniz.
1 Porsiyon Kadınbudu Köfte Kaç Kaloridir?
100 gram olarak hazırlanan bir porsiyonda kadınbudu köfte, yaklaşık 250 kaloridir. Ocak yerine fırında pişirilen köfte ortalama 360 kaloridir.
Diyet listelerine ekleyebileceğiniz glutensiz kadınbudu köftenin kalori değeri ise 190'dır.
Van yöresi ile özdeşleşen ve görünümü ile sulu köfteyi andıran acem köfte, hemen hemen her yörede aynı şekilde hazırlanır. Kıyma, bulgur ve pirinç harcı ile hazırlanan acem köftesi, patates ve baharatlarla zenginleştirilir. Evde kolayca hazırlanabilen acem köftesi, köfteseverlerin en sevdiği lezzetler arasındadır. Peki, evde acem köftesi nasıl yapılır? Listedeki malzemeleri hazır ettiyseniz, acem köftesi yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.
Acem Köftesi Tarifi İçin malzemeler
500 gram kıyma
1 kg'ya yakın küçük patates
Yarım çay bardağı ince bulgur
1 çay bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı salça
İnce kıyılmış 2 demet maydanoz
1 adet yumurta
Tuz
Karabiber
Kekik
Acem Köftesi Nasıl Yapılır?
İlk olarak bulgur ve pirinci ayıklayın, yıkayın ve süzün.
Ardından kıymayı bir kap içerisine alın. Üzerine bulgur, pirinç, kekik, tuz ve rendelenmiş soğanı ekleyin.
Malzemeleri iyice özdeşleşene kadar yoğurun. Hazırladığınız harçtan küçük parçalar alın ve elinizle yuvarlak haline getirin.
Tencereye salça ve sıvı yağı ekleyerek birkaç dakika kavurun. Üzerine 5-6 bardak su ekleyin.
Ardından kekik, karabiber ve tuzu da tencereye ekleyin.
Son olarak tencereye soyulmuş patates ve köfteleri ekleyin ve yaklaşık 30 dakika kısık ateşte pişirin. Afiyet olsun.
Acem Köftesi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Dilerseniz, köftenin harcına 1 adet yumurta sarısı ekleyebilirsiniz.
Kıymalı harcı ne kadar çok yoğurursanız, köftenin kıvamı o kadar lezzetli olacaktır.
Yoğurduktan sonra avuç içlerinizi hafifçe ıslatın. Bu sayede yuvarlama esnasında köftelerin elinize yapışmasını önleyebilirsiniz.
Tarifte kekik yerine zeytirun da kullanabilirsiniz. Aynı zamanda beğendiğiniz baharatları da ekleyerek farklı tatlar ortaya çıkarabilirsiniz.
Köfteleri pişirirken çok fazla karıştırmamaya özen gösterin. Aksi takdirde köfteler dağılmaya başlayacaktır.
1 Porsiyon Acem Köfte Kaç Kalori?
Orta boyutlarda bir porsiyon acem köfte, yaklaşık 240 kaloridir. Ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
750 gr koyun kıyma
2 soğan
1 yumurta
30 gr margarin
1 dilim bayat ekmek içi
500 gr yoğurt
4 ince pide
2 domates
Tuz
Karabiber
Sumak
Halep İşi Yoğurtlu Şiş Köfte Nasıl Yapılır?
Lezzet sofralarınız için harika yemek tarifleri sunuyor. Şimdi başlayalım.
Soğanı soyup rendeleyin. Ekmek içini ıslatıp sıkın ve ufalayın. Kıymaya soğan, ekmek içi, yumurta, tuz ve karabiber ilave edip iyice yoğurun. Köfte harcını 6 eşit parçaya ayırıp şişlere geçirin ve avucunuzun içinde bastırıp yuvarlayarak şiş boyunca uzatın. şiş köfteleri 180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
Domatesleri soyup çekirdeklerini çıkarın ve küçük küçük doğrayın. 1 kaşık margarini tavada eritip domatesleri ilave edin. Koyu sos kıvamında olana kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Pideleri fırında ısıtıp küçük kareler halinde doğrayın ve servis tabağına alın. 1 kaşık margarini tavada eritip pidelerin üzerine gezdirerek dökün. Yoğurdu çırpıp pidelerin üzerine yayın ve sumak serpin. şiş köfteleri fırından alıp yoğurtlu pidenin üzerine yerleştirin. Domates sosunu köftelerin üzerine gezdirerek dökün. Sıcak servis yapın.
sot, bulgur, et ve baharatlarla hazırlanan çiğ köfte, Şanlıurfa'nın en meşhur yemeğidir. Özellikle Adıyaman, Adana, Diyarbakır ve Gaziantep yörelerinde sık sık tüketilir. Pişirilmeden hazırlanan etli çiğ köfte, genellikle marul, limon ve lavaş ile birlikte servis edilir. İsteğe göre aynı malzemeler kullanılarak etsiz çiğ köfte de yapılır. Malzemeleriniz hazırsa, evde çiğ köfte nasıl yapılır birlikte görelim.
Çiğ Köfte Tarifi İçin malzemeler
1 kg gülle karası kemiksiz koyun budu
2 kg çiğ köftelik bulgur
2 soğan
1 demet taze nane
4 demet maydanoz
8 taze soğan
4 yemek kaşığı domates salçası
20 gr pul biber
Biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı yenibahar
Tuz
Karabiber
Marul yaprakları
Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?
Koyun etini tahta tokmakla döverek macun haline getirin. Ete tuz ekleyip yoğurun. Bulguru ayıklayıp bir tepsiye yayın.
Kuru soğanların kabuğunu soyup kıyın. Nane ve maydanozu temizleyip kıyın. Domates salçasına çok az su ekleyip karıştırın.
Soğan, kırmızı pul biber, karabiber, kimyon, yenibahar ve biber salçasını ekleyip yoğurun. Yoğurmaya devam ederken bulguru azar azar ekleyin.
Kıvama gelen karışıma hafifçe elinizle serperek su ve domates salçasını ilave edin.
Bulgur tamamen yumuşayınca kıyılmış taze soğan, nane ve maydanozu ekleyin. Biraz daha su ekleyip bir süre daha yoğurun.
Köfteleri küçük sıkımlar halinde marul yapraklarının içlerine yerleştirin.
Çiğ köfteyi, ev yapımı şalgam ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Çiğ Köfte Püf Noktaları Nelerdir?
Çiğ köfteyi etli hazırlamak istiyorsanız, eti yumuşayana kadar dövün. Bu sayede et, sadece aroma verecektir.
Tarifte, çiğ köftelik esmer bulgur kullanın. Bulgurun kaliteli olmasına dikkat edin.
Bulgura su döktükten sonra, bulguru avcunuza alın ve sıkın. Bulgur şekil alıyor ve dağılmıyorsa kıvamı tutmuş demektir.
Bulgurlar cıvık kaldıysa, üzerine kaynar su ilave edip üstünü örterek bekleyin.
Tarifte kullanacağınız isotu, hazır paket yerine aktardan alın. Özellikle parlak görünümlü olanlardan tercih edin.
Çiğ köftenin tadını korumak için, soğanları ince ince doğrayın. Ardından suyunu sıktırın. Aksi takdirde soğan suyu çiğköftenin lezzetini bozacaktır.
Çiğ köfte yapımında en önemli nokta, yoğurma işlemidir. Malzemeleri ekledikçe bulguru yoğurun ve kıvam alıncaya kadar bu işleme devam edin.
1 Porsiyon Çiğ Köfte Kaç Kaloridir?
Orta boyutlu bir adet çiğ köfte, yaklaşık 55 kaloridir. 125 gramlık bir porsiyon çiğköfte ise 225 kalori değerine sahiptir. Bu tarifi diyet listenize ekleyebilirsiniz.
Güneydoğu'nun meşhur lezzetleri arasında yer alan içli köfte, iki farklı şekilde hazırlanır. Kızartma ve haşlama yöntemleriyle pişirilir. Bazı yörelerde 'oruk' ismiyle de bilinir. Dış kısmında bulgur, iç harcında ise soğanlı kıymalı harç kullanılır. Özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Hatay ve Kilis mutfağında sık sık tüketilir. İçli köfte yapmanın en zor noktası, dış kısmına şekil vermektir. İç harçla doldurulan bulgur, iki ucundan bastırılarak kapatılır. Malzemeler hazırsa, kızartma usulüyle pişirilen nefis içli köfte tarifine geçebiliriz.
İçli Köftenin Yanına Ne Gider?
İçli köfte, genellikle limon dilimleri ile birlikte sunulur. Ancak isteğe göre mercimek çorbası ve ayran ile birlikte nefis bir menü hazırlanabilir.
İçli Köfte Tarifi İçin malzemeler
Dış harcı için
500 gr çiğ köftelik et
5 su bardağı ince bulgur
1 soğan
2 yemek kaşığı kırmızı pul biber
Tuz
Karabiber
İç harcı için
1 kg orta yağlı kıyma
1 su bardağı ceviz içi
4 orta boy soğan
Tuz
Kırmızı pul biber
Kızartmak için
Zeytinyağı
İçli Köfte Nasıl Yapılır?
İç harç için gereken kıymayı tencereye alıp orta ateşte karıştırarak kavurun. Kıyılmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edin.
Ufalanmış ceviz içi, tuz ve kırmızı pul biber ekleyip tencereyi ocaktan alın. İnce bulguru geniş bir kaba alın.
Kıyılmış soğan, zırhla kıyılmış et, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip iyice yoğurun. Yoğurduğunuz harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
İşaret parmağınızla iç kısmını oyarak şekil verin. Oluşan boşluğa iç harç ekleyip ağız kısmını kapatın.
Tüm harcı aynı şekilde hazırlayın. Zeytinyağında kızartıp servis yapın. Afiyet olsun.
İçli Köfte Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
İçli köfte yaparken, harcın güzelce yoğrulması gerekir. En az 30 dakika yoğrulmalı ve tam kıvamında olmalıdır.
Kızgın yağda kızartmak için, deep frying tekniği uygulanabilir. Yani, içli köfteler derin yağda kızartılmalıdır.
Fazla yağını süzmek için, kızarttığınız köfteleri kağıt havlu üzerinde bekletebilirsiniz.
Kızartma yağının, daha önce kullanılmamış olmasına dikkat edin. Aksi takdirde köftelerin tadı değişik gelebilir.
İçli köfteleri, salçalı sos eşliğinde sunarak daha da lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
1 Porsiyon İçli Köfte Kaç Kalori?
Bir adet haşlanmış içli köfte 165, kızartılmış içli köfte ise yaklaşık 350 kalori değerindedir.
Daş köfte, oldukça lezzetli, besleyici ve doyurucu bir yemektir. Azerbaycan mutfağına ait bu yemek sulu bir şekilde yenir. Yapımında hem kıyma, hem de biftek kullanılır. Ayrıca bezelye ve pirinç ile zenginleştirilir. Daş köftesi için malzemeleriniz hazırsa tarifin detayları aşağıda.
Daş Köftesi Tarifi İçin malzemeler
400 gram kıyma
30 gr biftek
1 soğan
50-60 gram bezelye
50-60 gram pirinç
1 yumurta
1 çay kaşığı kurutulmuş nane
1 çay kaşığı tarhun kurusu
1 çay kaşığı kurutulmuş fesleğen
1 çay kaşığı isot
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet domates
Daş Köftesi Nasıl Yapılır?
Biftek, Azerbeycana özel yassı bir taşla, kıyılıncaya kadar dövülerek 2 saat ara vermeden dövülür.
Kıyıldığında, ıslatılmış bezelye, kıyma ve soğanı ekleyin ve birlikte çırpın.
Yuvarlak pirinç, tuz, karabiber, yumurta ve biraz ılık su ekleyin ve elinizle iyice karıştırın.
Kıymayı bir avuç büyüklüğünde parçalara ayırın.
Tuzlu su kaynatın ve hazırladığınız köfteleri kaynar su da pişirin.
Sıcak servis edin. Afiyet olsun.
Daş Köfte Tarifinin Püf Noktası Nedir?
Bölgelere ya da damak tadına göre patates ekleyerek pişirebilir ve bu şekilde servis edebilirsiniz.