Patates püresi ve kaşar peyniri ile birlikte sunulan tepsi köftesi, pratik yemek tarifleri arasında yer alır. Malzemeleriniz hazırsa, püreli tepsi köftesi nasıl yapılır sorusunun cevabı için tarife başlayabiliriz.
Püreli Tepsi Köftesi Tarifi İçin malzemeler
Malzemeler
500 gr dana kıyma
1 soğan
8 dal maydanoz
1 yumurta
2 yemek kaşığı galeta unu
2 sivri biber
Kimyon
Kekik
Tuz
Karabiber
Püre için
4~5 patates
30 gr tereyağı
1 su bardağı süt
Tuz
Üzeri için
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Püreli Tepsi Köftesi Nasıl Yapılır?
Köfte için gereken malzemeyi bir kapta yoğurun. Harcı 15 dakika buzdolabında dinlendirin. Patatesleri haşlayın ve sıcakken rendeleyip içine tereyağı, süt ve tuzu ilave edip karıştırın.
Yağlanmış bir cam kaba elinizle bastırarak köfteyi yayın ve 190 derece fırında 15 dakika pişirin.
Köfteyi fırından çıkardıktan sonra üzerine patates püresini yayın ve bir kaşık yardımıyla düzleştirdikten sonra en üst katına rendelenmiş kaşar peynirini yayıp tekrar fırına vererek üstü kızarıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkardıktan 10-15 dakika sonra dilimleyip servis yapın.
Kuzu ve dana etiyle hazırlanan soğanlı köfte, salçalı sos eşliğinde sunulur. Köfteler misket şeklinde hazırlanır ve arpacık soğan ile kavrulur. Malzemeleriniz hazırsa, kalabalık sofralara çok yakışacak arpacık soğanlı köfte tarifine geçebiliriz
Arpacık Soğanlı Köfte Tarifi İçin malzemeler
750 g dana kıyma
250 g kuzu kıyma
1 soğan
100 g arpacık soğanı
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Arpacık Soğanlı Köfte Nasıl Yapılır?
Kıymaları ve rendelenmiş soğanı yoğurma kabına alın. İyice yoğurduktan sonra misket büyüklüğünde köfteler hazırlayıp tavada pişirin. Arpacık soğanları ve sarımsağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Salçayı ekleyin. 1-2 dakika daha kavurup suyu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başladıktan sonra köfte, tuz ve karabiberi ekleyerek 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Kıyma, yulaf ezmesi ve Meksika biberi ile hazırlanan leziz bir tarifimiz var. Özellikle Fransız mutfağında sık sık kullanılan hardal sosu ile, köftenizi lezzetlendirebilirsiniz.
Etin yanına çok yakışan hardal, sos olarak hazırlanır. Özellikle Hint ve Fransız mutfağında sık sık kullanılır. Yeni tatlar denemek istiyorsanız, peynirli hardal soslu köfte tarifine geçebiliriz.
3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
300 g koyun kıyma
300 g dana kıyma
1 soğan
2~3 dal maydanoz
1 Meksika biberi
100 g rendelenmiş kaşar peyniri
1 yumurta
1 çay bardağı su
Sosu için
2 tablet et suyu
Yarım litre su
1 soğan
1 havuç
200 ml krema
2 yemek kaşığı hardal
Yarım limonun suyu
3~4 dal maydanoz
Karabiber
Peynirli Hardal Soslu Köfte Nasıl Yapılır?
Yulaf ezmesini bir kaba alın. Üzerine çok az su koyup şişmesi için birkaç dakika bekletin. Yulafların suyunu süzüp ayrı bir kaba alın.
Kıymalar, ince kıydığınız soğan, maydanoz, Meksika biberi, kaşar peynirini ilave edin. Tüm malzeme iyice özdeşleşinceye kadar yoğurun.
Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp elinizle yuvarlayarak şekil verin. Köfteleri hafif yağladığınız bir fırın kabına dizin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin. Sosu için et suyu ve suyu bir sos tenceresine alın. İnce kıydığınız soğan ve rendelediğiniz havucu ilave edip 10 dakika kaynatın.
Krema, hardal, limon suyu ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. İnce kıydığınız maydanozu ilave edip ocaktan alın.
Fırından çıkarttığınız köfteleri bir tabağa alın. Sosu üzerine gezdirip sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
500 gram kuzu kuşbaşı
1 su bardağı bezelye
1 adet havuç
1 adet soğan
1 adet sarı biber
4 adet sivri biber
1 tepeleme yemek kaşığı salça
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
2 adet yufka
Yufkalı Bezelyeli Kuzu Kebabı Nasıl Yapılır?
Bir tencereye bezelye ve küp doğranmış havucu alıp bir taşım haşlayın (10 dakika dan fazla olmasın).
Ayrı bir tencerede zeytinyağı ve soğanı alıp kavurmaya başlayın.
Kavrulan soğanın üzerine ince doğranmış biberleri ekleyin ve kavurmaya devam.
Ardından 500 gram kuşbaşı eti ekleyin. Kavurmaya devam edin.
Ardından salçasını koyun ve iyice karıştırın, haşlanmış ve süzülmüş bezelyeler ile havucu da ekleyin.
Suyu azsa çok çok az su ekleyin. Kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Pişip suyunu çeken yemeği hafif soğumaya bırakın.
Yufkaları 4'e bölün. Üzerine sürmek için zeytinyağı ve su karışımı hazırlayın.
2 kaşık yağ, 2 kaşık su yeterli olacaktır. Yufkaya bu sostan hafifçe sürün.
Bir dolu tahta kaşık kadar yemeği alıp yufkanın yayıyormuş gibi olan kenarına yayın.
Sigara böreği mantığı ile kenarlardan katlayıp yavaşça dürüm gibi sarın. Ardında bıçakla eşit parçalara bölün.
Tabanını yağladığınız fırın kabına yan yana gelecek şekilde dizin.
Tüm tepsi dolunca üzerine kalan sostan fırça yardımıyla hafifçe sürün ki üzeri kurumasın.
750 gr orta büyüklükte yenidünya eriği (tam olgunlaşmamış)
750 iri dişli taze sarımsak
800 gr zırhta çekilmiş kebaplık kıyma
Tuz
Karabiber
8 kebap lavaşı
Sarımsaklı Yenidünya Kebabı Nasıl Yapılır?
Yenidünyaların sap ve başlarını kesip ortadan ikiye ayırın. Çekirdekleri çıkarın. Sarımsakların tepe kısmını oyup alın. Dış kabuğunu bir kat soyun ve ikiye bölün. Bir kapta kıymayı tuz ve karabiberle iyice yoğurun. Yuvarlak köfteler hazırlayın. Tabanı yayvan bir tencereye bir sıra köfte bir sıra yenidünya eriği şeklinde dizin. Kalan köfteleri de sarımsakla değişimli olarak tencereye dizin. Malzemelerin yarısına gelecek kadar su ekleyip yemeği pişirin. Sıcak servis yapın.
250 gr ince bulgur
100 gr yağsız ve sinirsiz kuzu eti (Urfa deyimi ile kara et) 1 tatlı kaşığı isot
1 çay bardağı ayçiçeği yağı
2 çorba kaşığı un
1 çay bardağı süt
Tuz
Yuvalak Köfte (Urfa) Nasıl Yapılır?
Bulgur az miktarda su ile yumuşatıp isot ve tuz ile yoğurun. Köftelere istediğiniz şekli verip kızdırılmış ayçiçeği yağında kızartın.
Kuzu etini küçük parçalar halinde kesin. Tencereye aktarıp üzerini iki misli geçecek kadar su ilave edin ve haşlayın. Üzerinde biriken köpükleri alın. Etler haşlanınca suyundan bir bardak kadarını daha sonra kullanmak üzere ayırın.
Bir tencerede unu tereyağı ile kavurun. Azar azar süt ve etsuyunu ilave edip sürekli karıştırarak bir taşım kaynatın. Kuzu eti ve köfteleri de ekleyip kısık ateşte 25 dakika kadar pişirin. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt ve kızartılmış patlıcan ile servis edebilirsiniz.
Erzurum yöresine özgü bir lezzet olan cag kebabı, kuzu eti veya oğlaktan yapılır. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan bu kebap, özellikle Oltu ilçesiyle özdeşleşmiştir. Önceden terbiye edilen et şişe geçirilir ve yatay bir şekilde pişirilir. Odun ateşinde pişirilen bu kebabın ismi, cağ adı verilen şişlerden gelmektedir. Peki, evde cağ kebabı nasıl yapılır? Malzemelerinizi hazır ettiyseniz, cağ kebabı tarifi için detaylara geçebiliriz.
Cağ Kebabı Tarifi İçin malzemeler
1 adet kuzu but (sinirsiz ve yağsız)
100 gram yoğurt
1 adet soğan
5-6 adet yeşil biber
4 adet domates
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Yeterli miktarda lavaş ekmeği
Cağ Kebabı Nasıl Yapılır?
Bir kabın içerisinde yoğurt, doğranmış soğan, tuz ve karabiberi karıştırın.
Kestiğiniz eti bu terbiyenin içine yerleştirerek 24 saat yerleştirin.
Bekleme işleminden sonra yaprak şeklinde kesilen etleri, cağ kebabına özel olan şişlere takın.
Yatay bir şekilde ateşin üzerinde çevire çevire kızartın.
Domates, soğan ve biberi de ocakta közleyin.
Hazırladığınız cağ kebabını közlenmiş sebze ve lavaş ekmeği ile birlikte servis edin.
Kuzu budunu, parmak kalınlığında olacak şekilde yaprak yaprak kesin.
Cağ Kebabı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Tarifte kuzu yerine oğlak eti de kullanabilirsiniz.
Eti kasaptan dilimlenmiş şekilde de alabilirsiniz.
Etin içinde kemik, yağ ve sinir olmamasına dikkat edin.
Cağ kebabını yapmak için, odun ateşi en uygun pişirme yöntemidir.
1 Porsiyon Cağ Kebabı Kaç Kalori?
Cağ kebabının bir porsiyonu, yaklaşık 255 kaloridir. Protein bakımından zengindir.
1 kg kuzu eti
300 gr arpacık soğan
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı su
Kuyruk yağı
12 taze soğan
1 demet maydanoz
1 kahve fincanı nar pekmezi
Kuzu Etli Tas Kebabı Nasıl Yapılır?
Kuzu etini küçük parçalar şeklinde kesin. Soğanların kabuğunu soyun. Et, tuz, karabiber ve soğanı bir kaba alıp harmanlayın. Isıya dayanıklı bir tasa bu harcı doldurun.
Üzerine 1 çay bardağı su ekleyin. Tasın üzerini kuyruk yağıyla kapatın. Tası içindekilerle birlikte yuvarlak bir fırın tepsisine ters çevirin. Maydanozları ve taze soğanları temizleyip kıyın.
Tasın çevresine bu harcı yayın. Harcın üzerine nar pekmezi gezdirin. Yemeği kısık ateşte 3 saat boyunca pişirin. Tası tepsiden alın. Yemeği pirinç pilavıyla birlikte servis yapın.
Zencefilli Ve Susam Soslu Köfte Tarifi İçin malzemeler
Malzemeler
600 g hindi kıyması
¼ su bardağı soya sosu
Tuz
Karabiber
1 tatlı kaşığı susam yağı
1 su bardağı tavuk suyu
Sosu için
1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 yemek kaşığı bal
1 diş sarımsak
2~3 dal yeşil soğan
1 yemek kaşığı pirinç sirkesi
1 yemek kaşığı susam
Kızartmak için
Kanola yağı
Üzeri için
Maydanoz
Zencefilli Ve Susam Soslu Köfte Nasıl Yapılır?
Hindi kıymasını geniş bir karıştırma kabına alın. İnce kıydığınız yeşil soğan, 1 yemek kaşığı soya sosu, susam yağı, tuz ve karabiberi ilave edip yoğurun. Üzerini streç filme sarıp buzdolabında 2 saat dinlendirin. Dinlenen kıymayı buzdolabından çıkarıp tekrar yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve elinizle yuvarlayarak şekil verin. Kanola yağını geniş bir tavada ısıtın ve hazırladığınız köfteleri kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Ayrı bir sos tenceresinde tavuk suyunu kaynatın. Kızarttığınız köfteleri bir fırın kabına alın. Üzerine tavuk suyunu ilave edip önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15 dakika pişirin. Sosu için zencefil, bal ve ezdiğiniz sarımsağı bir kasede macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın. İnce kıydığınız yeşil soğan, pirinç sirkesi, kalan soya sosu ve susamı ilave edip karıştırın. Sosu bir servis tabağına alın. Köfteleri ekleyin. Maydanoz yaprakları ile süsleyerek sıcak servis yapın.
Tatlı Ekşi Soslu Ve Fıstıklı Köfte Tarifi İçin malzemeler
Malzemeler
Yarım su bardağı ekmek kırıntısı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
700 g dana kıyma
1 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
1 yumurta
1 yemek kaşığı kapari
¾ su bardağı tavuk suyu
2 tatlı kaşığı toz şeker
Üzeri için
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
Yarım çay bardağı kuş üzümü
4~5 dal maydanoz
Kızartmak için
Zeytinyağı
Tatlı Ekşi Soslu Ve Fıstıklı Köfte Nasıl Yapılır?
Ekmek kırıntısı, zeytinyağı, tuz ve karabiberi bir sos tenceresine alın. Ekmek kırıntıların rengi kahverengi olup çıtırlaşana kadar pişirin.
Geniş bir karıştırma kabında kıyma, parmesan peyniri, ayrı bir kasede çırptığınız yumurta, kapari, ılınan çıtır ekmek kırıntısı, tuz ve karabiberi ilave edip yoğurun.
Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp elinizle yuvarlayarak şekil verin. Köfteleri yapışmaz yüzeyli bir tavada zeytinyağında rengi hafif kahverengi oluncaya kadar kızartın.
Kızarttığınız köfteleri kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını çektirin. Tavuk suyu ve toz şekeri bir kasede karıştırın. Köfteleri yağlı kağıt serili bir fırın kabına alın.
Üzerine karıştırdığınız tavuk suyu ve toz şekeri ilave edin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 20 dakika pişirin.
Üzeri için fıstık ve bir saat kadar sıcak suda beklettiğiniz kuş üzümünü yapışmaz yüzeyli bir tavada kavurun.
İnce kıydığınız maydanozu ilave edip ocaktan alın. Köfteleri bir servis tabağında alın. Üzerini fıstıklı kuş üzümü ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
Tarifte dana ve öküz eti kullanacaksanız, kıymayı birleştirerek çektirin.
Köfte harcını hazırlarken bayat ekmek kullanın ve kıvam alıncaya kadar yoğurun.
Harcı hazırladıktan sonra streç film ile örterek 20 dakika dinlendirin.
Kıyma fazla geldiyse, kapalı bir kaba koyarak buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
Köftenin yumuşak olması için, içerisine yarım çay bardağı maden suyu ekleyin.
Köfteyi lezzetlendirmek için; karabiber, nane ve toz biber ilave edebilirsiniz.