Yaz aylarının sevilen sebzelerinden bakla

Son güncelleme: 13.09.2022 14:23
  • Yaz aylarının sevilen sebzelerinden bakla, oldukça lezzetli tariflerin ana malzemesidir. Sizlere bakla ile hazırlanan birbirinden lezzetli tarifleri listeledik. İşte, birbirinden lezzetli bakla tarifi

    Yaz aylarının sevilen sebzelerinden bakla

    Yaz aylarının sevilen sebzelerinden bakla, oldukça lezzetli tariflerin ana malzemesidir. Taze olarak tüketilmesinin yanı sıra kurutularak kış aylarında da birçok tarifte kullanılabilir. Sizlere bakla ile hazırlanan birbirinden lezzetli tarifleri listeledik. İşte, birbirinden lezzetli bakla tarifi:

    Bakla Çorbası
    Yaz aylarının sevilen sebzelerinden bakla

    Kökeni yüzyıllar öncesine kadar dayanan baklanın ana vatanı Asya ve Avrupa ülkeleridir. Sebze, et yemekleri, salata ve çorbaların içerisinde yer verilen bu besin, kalp dostu olmasıyla bilinir. Özellikle damar tıkanıklığına iyi geldiği için, kalp hastalarının tüketmesi gereken besinler arasındadır. Ülkemizde en çok yetiştirilen çeşidi iç, kuru ve taze bakladır. Stres ve yorgunluğu gidermesinin yanı sıra hastalık direncini de arttırır. Baklanın faydalarından bahsettiğimize göre, başlangıç menülerinde sunabileceğiniz terbiyeli bakla çorbası tarifine başlayabiliriz.


    Bakla Çorbası Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    350 gr bakla
    1 çay bardağı ayçiçeği yağı
    4~5 taze soğan
    2 dal dereotu
    6 su bardağı sıcak et suyu
    1 çorba kaşığı un
    1 limonun suyu
    1 çay kaşığı pul biber
    tuz

    Terbiyesi için

    1 yumurta
    2.5 çorba kaşığı un
    3 çorba kaşığı yoğurt

    Bakla Çorbası Nasıl Yapılır?

    Baklaların uç kısımlarını koparıp temizleyin. Bol su ile durulayın ve süzüp küçük parçalara doğrayın. Taze soğanları temizleyip kıyın.
    Dereotunu temizleyip dal dal ayırın. Ayçiçeği yağını tencerede ısıtıp baklayı ekleyin. Baklaların rengi değişene kadar karıştırarak soteleyin.
    Taze soğan, sıcak et suyu ve tuzu ilave edip sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin.
    Terbiyesi için; un, yumurta ve yoğurdu bir kasede çırpın. Bir kepçe kadar çorba suyunu azar azar ekleyip karıştırın.
    Terbiyeyi kaynamakta olan çorbaya azar azar ilave ederek karıştırın. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Kaselere paylaştırıp dereotu ve pul biberle süsleyin.
    Bakla çorbasını, sebzeli bulgur pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    Bakla Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

    Baklaların kararmaması ve canlı kalması için, tarife başlamadan önce 15 dakika limonlu suda bekletin.
    Kabuklarını soyabilmek için; önce sıcak suya, sonra soğuk suya koyun.
    Çorbanın aromasını arttırmak için, et veya tavuk suyu ekleyin.
    Çorbanın kıvamı sıvı olursa un, koyu olursa su ilave edin.
    Çorbanın terbiyesini eklemeden önce bir kez mikserden geçirin ve topaklanma kalmamasına dikkat edin.

    1 Porsiyon Bakla Çorbası Kaç Kaloridir?

    Bakla çorbasının bir porsiyonu 25, bir kasesi ise yaklaşık 65 kaloridir. Uzun süre tokluk hissi veren bu tarifi, diyet listelerine ekleyebilirsiniz.
#13.09.2022 12:27 0 0 0
  • Baklalı Bezelyeli Enginar

    Yaz aylarının sevilen sebzelerinden bakla

    Şifa deposu enginarın bakla ve bezelye ile nefis uyumuna tanıklık edin


    Baklalı & Bezelyeli Enginar Tarifi İçin malzemeler

    4 adet çanak enginar
    4-5 adet arpacık soğan
    5 yemek kaşığı taze iç bakla (Haşlanmış)
    5 yemek kaşığı bezelye (Haşlanmış)
    5 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 adet limonun suyu
    2 tatlı kaşığı toz şeker
    1-2 çay kaşığı tuz
    1 su bardağı su
    Dereotu (Veya taze fesleğen veya taze nane)

    Baklalı & Bezelyeli Enginar Nasıl Yapılır?

    Tencereye zeytinyağı, limon suyu, şeker, tuz, arpacık soğanları ile su koyun ve enginarları ilave ederek orta ateşte 15-20 dakika, yumuşayana kadar pişirin. Tencereden alın.
    Baklaların kabuğunu soyduktan sonra bezelye ile birlikte enginar suyunda 5 dakika haşlayın. (Suyu azsa sıcak su ilave edebilirsiniz) Süzün ve üzerlerine zeytinyağı gezdirin.
    Soğuyan enginarları servis tabağına alın ve yine soğumuş bakla ve bezelye ile doldurun.
    Üzerine zeytinyağı gezdirdikten sonra fesleğen, dereotu veya nane gibi tercih ettiğiniz bir yeşillik serperek servis edin.
#13.09.2022 12:35 0 0 0
  • Taze Bakla Turşusu


    Yaz aylarının sevilen sebzelerinden bakla

    Taze Bakla Turşusu Tarifi İçin malzemeler

    500-600 g körpe bakla
    3-4 diş sarımsak (İrice doğranmış)
    1/2 çay kaşığı hardal tohumu
    1/2 çay kaşığı kişniş tohumu
    1 adet defne yaprağı
    1 çorba kaşığı kaya tuzu
    1/4 su bardağı sirke
    3-4 dal dereotu

    Taze Bakla Turşusu Nasıl Yapılır?

    Baklaları yıkayın ve varsa kılçıklarını alıp, tek lokmalık doğrayın. Bol suda 5 dakika kadar haşlayın ve süzerek soğuk sudan geçirin.
    Yarım su bardağı içme suyunda kaya tuzunu eritin. İçine sirkeyi ekleyin.
    Steril edilmiş cam kavanozun en altına defne yaprağını yerleştirin. Üzerine bakla ve sarımsakları birlikte ekleyin.
    Üzerine hardal ve kişniş tohumlarını ardından tuzlu, sirkeli suyunu ekleyin. Kalan kısmı baklaların üzerini tamamen örtecek şekilde içme suyu ile tamamlayın.
    Üzerine dereotu yerleştirin, bıçakla kenarlarından bastırarak havasını alın. Kavanozun kapağını yarı aralık bırakarak bir iki gün oda sıcaklığında bekletin. Taşma varsa fazla suyunu alın ve kapağını sıkıca kapatın. Bir hafta sonra bakla turşusu yemek için hazır olacaktır.
    Açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.
#13.09.2022 12:40 0 0 0
  • Zeytinyağlı Taze Bakla

    Yaz aylarının sevilen sebzelerinden bakla

    Bakla sevmediğimi söylemiştim değil mi? Markette reyonda görüp de beni kendine çekmesi ne anlama geliyordu acaba? Tazecik görüntüsü çok hoşuma gitti, eşim çok sever alalım bakalım dedim. Evet bakla almıştım. Daha önce tadını sevmediğim için ben hiç yiyememiştim. Baktım bu sefer bakla yiyorum ???? Ya yemediğim sürede değişen damak tadımdı ya da bakla bir lezzetli olmuştu. ???? Eşim böyle güzel yaparsan yılda bir değil her hafta yeriz dedi. ???? Küçük not tekrar alıp soğanla kavurup dondurucuya bile kaldırdım. ???? Videolu ayrıntılı tarifler için Instagram sayfamı takip edebilirsiniz mutfakkeyiftir


    Zeytinyağlı Taze Bakla Tarifi İçin malzemeler

    500 gr taze bakla
    1 adet kuru soğan
    4 diş sarımsak
    4 çorba kaşığı zeytinyağı
    ½ demet dereotu
    1 tatlı kaşığı şeker
    1 tatlı kaşığı un
    1,5 tatlı kaşığı tuz
    2 su bardağı sıcak su


    Zeytinyağlı Taze Bakla Nasıl Yapılır?

    ????‍???? Baklalar ayıklanır ve kararması için limonlu suda bekletilir. Yemeklik doğranan kuru soğan ve sarımsak zeytinyağında kavrulur.
    Baklalar ilave edilir. Bir kasede un su ile açılır ve tencereye aktarılır. Tuz, şeker ilave edilerek baklalar yumuşayana kadar pişirilir.
    Ilındığında doğranmış dereotu serpilerek servis edilir.
    ???? İsteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt ile de servis edilebilir. Afiyetle ❤️
#13.09.2022 13:01 0 0 0
  • Antep Usulü Yoğurtlu Bakla

    Yaz aylarının sevilen sebzelerinden bakla

    Ana vatanı Avrupa ve Asya olan bakla; iç, kuru ve taze bakla olarak üçe ayrılır. Baklagiller familyasından olan bu besin, Türkiye'de en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. İçeriğindeki mineraller sayesinde kalp dostudur. Ayda bir kez tüketildiğinde sindirim sistemini düzenler ve mide rahatsızlıklarını giderir. Fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklediği için, hamilelere önerilen yemekler arasındadır. Dilerseniz, Antep'in kendine has baharatları ve teknikleri ile hazırlanan yoğurtlu bakla tarifine başlayabiliriz.


    Antep Usulü Yoğurtlu Bakla Tarifi İçin malzemeler

    300 g dana kuşbaşı
    1 su bardağı ıslatılmış nohut
    1 kg taze bakla
    Yarım demet taze soğan
    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    4 su bardağı süzme yoğurt
    1 yumurta
    2 çay kaşığı tuz

    Antep Usulü Yoğurtlu Bakla Nasıl Yapılır?

    Kuşbaşı etleri bir tencereye alıp üzerine su ekleyin ve haşlayın. Nohut ve tuz ekleyip pişmeye bırakın.
    Ayıklanmış baklaları yemeklik doğrayıp soğuk su dolu kabın içinde bekletin.
    Taze soğanları baklaların büyüklüğünde doğrayın. Baklaları ve taze soğanı et tenceresine alıp pişirmeye devam edin.
    Derin bir tencerede zeytinyağı, yoğurt ve yumurtayı karıştırın. Baklalar pişince yoğurtlu karışımı yavaşça etlerin üzerine ekleyin.
    2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Küçük bir sos tavasında aspir ve tereyağını karıştırın ve yemeğin üzerine gezdirin.
    Antep usulü yoğurtlu baklayı, kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    Antep Usulü Yoğurtlu Baklanın Püf Noktaları Nelerdir?

    Tarife başlamadan önce baklaları limonlu suda 20 dakika bekletin.
    Yemeğin lezzetini arttırmak için, içerisinde ince ince kıyılmış dereotu kullanın.
    Kullanacağınız etin orta yağlı olmasına dikkat edin ve buzluktaysa 1 saat önceden çıkartıp dinlendirin.
    Et haşlama suyunu cam kavanozda muhafaza edin. Pilav veya makarna yapımında kullanabilirsiniz.
    İsteğe göre bir diş ezilmiş sarımsak ekleyebilirsiniz.
    Hazırladığınız sosu yemeği servis edeceğiniz zaman dökün. Böylece sulanmasını önleyebilirsiniz.

    1 Porsiyon Antep Usulü Yoğurtlu Bakla Kaç Kaloridir?

    Antep usulü yoğurtlu baklanın bir porsiyonu, yaklaşık 135 kaloridir. Folik asit ve C vitamini bakımından zengin olan bu tarifi, diyet listelerine ekleyebilirsiniz.
#13.09.2022 13:11 0 0 0
  • Bakla Yemeği

    Yaz aylarının sevilen sebzelerinden bakla
    Zeytinyağlı bakla, taze bakla turşusu, bakla çorbası gibi tariflerde kullanılan bu besin, sonbahar aylarında ekilir. Mayıs ayında toplanarak tezgahlardaki yerini alan bakla, iç bakla ve taze bakla olarak ayrılır. Malzemeler hazırsa, yaz aylarından sık sık tüketilen bakla yemeği tarifine geçebiliriz.

    Bakla Yemeği Tarifi İçin malzemeler

    500 gr taze bakla
    1 adet soğan
    1/2 limon suyu
    1 tatlı kaşığı şeker
    1 tatlı kaşığı un
    4 yemek kaşığı zeytinyağı
    Tuz
    Yoğurt
    Dereotu

    Bakla Yemeği Nasıl Yapılır?

    Baklalar yıkanır ayıklanır ve bol limonlu suda bekletilir.
    Soğanlar yemeklik doğranır ve zeytinyağının eklendiği tencerede kavrulur.
    Kavrulan soğana baklalar sudan süzülerek eklenir.
    Limon suyu, tuz, şeker ve un eklenerek bütün malzeme kavrulur.
    Malzemelerin yarısına gelecek hizada su eklenir ve kısık ateşte pişirilir.
    Yoğurt ve ince kıyılmış dereotu ile tercihen ılıkken servis edilir. Afiyet olsun.
#13.09.2022 13:25 0 0 0
  • Barbekü Soslu Ve Taze Baklalı Burger Köfte

    Yaz aylarının sevilen sebzelerinden bakla

    Köfte ve hamburger ekmeği ile hazırlanan bu tarifi çocuklar çok sevecek! Hem sağlıklı, hem de ekonomik bir tariftir. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz barbekü soslu ve taze baklalı burger köfte nasıl yapılır görelim.


    Barbekü Soslu Ve Taze Baklalı Burger Köfte Tarifi İçin malzemeler

    Malzemeler

    250 gr taze bakla
    400 gr orta yağlı kıyma
    1 rendelenmiş soğan
    2 diş ezilmiş sarımsak
    2~3 yemek kaşığı galeta unu (Köftenin kıvamına göre)
    Tuz
    Karabiber
    Kimyon
    Kırmızı pul biber
    Kırmızı toz biber

    Kızartmak için

    Ayçiçek yağı

    Barbekü sos için

    Yarım yemek kaşığı tereyağı
    1 soğan
    2 diş sarımsak
    1 yemek kaşığı hardal
    1 yemek kaşığı acı sos
    1 yemek kaşığı pekmez
    1 çay bardağı elma sirkesi
    1 çay bardağı ketçap
    2 yemek kaşığı worcestershire sosu
    1 yemek kaşığı esmer şeker
    1 çay kaşığı kırmızı pul biber
    Tuz
    Karabiber

    Barbekü Soslu Ve Taze Baklalı Burger Köfte Nasıl Yapılır?

    Taze baklaların uç kısımlarını kesin. Kaynayan suya ekleyip 10 dakika pişirin. Suyunu süzüp soğumasını sağlayın. Çok ince olacak şekilde doğrayın.
    Çukur bir kaba kıymayı, soğanı, sarımsağı, tuzu, baharatları ve galeta ununu ekleyip yoğurun. Taze baklayı ekleyip tekrar yoğurun. Köfteleri hazırlayın.
    Tavada yeteri kadar ayçiçek yağını ısıtın. Taze baklalı köfteleri ekleyip orta ateşte kızartın. Sos için soğan ve sarımsağı yemeklik doğrayın.
    Sos tenceresine tereyağını alıp ısıtın. İnce doğranmış soğan ve sarımsağı ilave edip yumuşayana kadar kavurun.
    Kalan tüm malzemeyi ilave edip pişmeye bırakın. Sosu pürüzsüz hale getirin. Köfteleri yuvarlak ekmeklerin arasına alıp yanında sosla servis yapın. Afiyet olsun.
#13.09.2022 13:35 0 0 0
  • Taze Bakla Salatası

    Yaz aylarının sevilen sebzelerinden bakla


    Taze Bakla Salatası Tarifi İçin malzemeler

    500 gr taze bakla
    5 adet kiraz domates
    1 kırmızı biber
    1 sarı biber
    150 gr haşlanmış misket havuç
    1 limonun suyu
    3 taze soğan
    3 yemek kaşığı zeytinyağı
    Tuz

    Taze Bakla Salatası Nasıl Yapılır?

    Lezzet'in salata tarifleri ile sofralarınıza tat katın. Baklaları yıkayıp ortadan ikiye bölün. Unlu ve limonlu suda 30 dakika bekletin. Kaynayan suya limon suyu ekledikten sonra baklaları içine atıp yumuşayıncaya kadar haşlayın. Baklaları kaynayan sudan çıkarıp buzlu suya alın.

    Biberleri şerit halinde kesin. Domatesleri ve soğanları doğrayın. Sebzeleri baklalarla karıştırın. Tuz, limon suyu ve zeytinyağı ekleyip servis yapın. Afiyet olsun.
#13.09.2022 14:23 0 0 0