Gaziantep mutfağı lezzetlerinden biri olan zeytin böreği, çekirdeksiz yeşil zeytin ile hazırlanır. Ayrıca iç harcında ceviz içi, kıyma ve soğan da kullanılır. Hazırlanan börekler yarım ay şeklinde kapatılarak fırında pişirilir.
Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Zeytin Böreği (Gaziantep) için
Malzemeler
Hamuru için
1 su bardağı su
Aldığı kadar un
1 paket yaş maya veya instant maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
İç harcı için
2 su bardağı çekirdeksiz yeşil zeytin veya dilim zeytin
250 g kıyma
1 su bardağı ceviz içi (İri kırılmış)
3 adet soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay bardağı zeytinyağı
Üzeri için
1 adet yumurta
Zeytin Böreği (Gaziantep)
Nasıl Yapılır
Mayayı şekerli ılık suda eritin. Unu bir yoğurma kabına eleyin. Tuzunu ilave edip karıştırın ve ortasını açın.
Erittiğiniz mayayı ekleyin ve kulak memesi kıvamında pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp dinlenmeye bırakın.
Soğanları yemeklik doğrayın ve kıymayla birlikte zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Salçaları ilave edip kavurmaya devam edin.
Ardından dilimlenmiş yeşil zeytinleri ve cevizleri ekleyip karıştırın ve pul biber serpip ocaktan alın.
Hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın ve pasta tabağı büyüklüğünde açın.
Hamurun yarısına zeytinli harçtan bir miktar koyarak yarım ay şeklinde kapatın ve kenarlarını rulet veya çay tabağıyla keserek yapıştırın.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin ve üzerlerine çırpılmış yumurta sürüp önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında pişirin. Ilındıktan sonra servis edin.