Asrın felaketinde 8. gün

Son güncelleme: 15.02.2023 17:17
  • Türkiye asrın felaketi sonrası seferber oldu... Asrın felaketinde 8. gün



    Asrın felaketinde 8. gün'ın Pazarcık ilçesinde önceki gün saat 4.17'de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından saat 13.24'te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi. Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı. AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

    İşte bölgede son durum:
    15:50 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: "Yürütülen çalışmalar kapsamında 33 bin 143 binada yer alan 153 bin 506 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık oldu

    15:45 Dışişleri Bakanı

    Çavuşoğlu

    , deprem nedeniyle Suriye'den Türkiye'ye sığınmacı akını yaşandığı iddialarının asılsız olduğunu söyledi.

    15:40 Gaziantep'te depremde yıkılan 25 binayla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 9 zanlıdan 5'i tutuklandı.

    15:34 Osmaniye'de yıkılan binalarda tespit edilen kusurlara ilişkin 5 şüpheli daha gözaltına alındı.

    15:19 Bakan Kasapoğlu'ndan depremzedelerin yurtlara yerleştirilmesiyle ilgili açıklama: 200 bine yakın vatandaşımız tesislerimizde kalıyor. Hiçbir öğrencimizin mağdur olmasına izin vermeyeceğiz.

    14:30 Bakan Dönmez,

    Osmaniye

    'de AFAD tarafından kurulan çadır kentteki depremzedeleri ziyaret etti

    14:03 Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol hükümete Türkiye'ye mümkün olan en fazla deprem desteğinin sağlanması için mevcut tüm kaynakları seferber etme talimatı verdi.

    13:47

    Hatay

    'ın

    Antakya

    ilçesinde depremin 178'inci saatinde 70 yaşındaki Nuray Gürbüz 3 katlı binanın enkazından sağ çıkarıldı.

    13:30 Adıyaman merkezdeki Bozbey Apartmanı'nın enkazından, depremin 178'inci saatinde 6 yaşındaki "Miray" isimli çocuk sağ çıkarıldı.

    13:27 Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar görenlere destek amacıyla Türkiye'ye 3 bin çadır gönderdi.

    12:54 BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı kurul icra oturumu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türkiye ve Suriye'de hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı.

    12:12

    Şanlıurfa

    Valisi Salih Ayhan, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa'da deprem nedeniyle 179 kişinin hayatını kaybettiğini, hastanelerde tedavi gören 8 bin 919 kişinin taburcu edildiğini belirtti.

    12:08 AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

    11:58 175. saatte Hatay'da bir kurtuluş daha gerçekleşti. Bir kadın günler sonra enkazdan sağ kurtarıldı

    11:37 Senegal, "asrın felaketi" olarak nitelenen, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet çalışmalarına destek için 30 kişilik arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdi.

    11:35 Finlandiya, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'ye 3 bin kişi kapasiteli barınma yardımı gönderdi.

    11.23 Ticaret Bakanlığı: Ticaret İl Müdürlüğümüzce fahiş fiyat ve fiyat etiketi yönetmeliği kapsamında yapılan denetimlerde bahse konu yol üzeri dinlenme tesisi işletmesine toplam 1 milyon 860 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir



    11:03 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır'da yıkılan binanın enkazından 81 saat sonra çıkarılan 6 yaşındaki Beşir Yıldız'ı tedavi gördüğü hastanede ziyaret etti.

    11:02 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay'ın Samandağ ilçesindeki arama kurtarma çalışmalarını inceledi, vatandaşlara taziye ziyaretinde bulundu.

    10:43 Türk sanayiciler, yardım koridoru oluşturarak önem sırasına göre malzeme ve ekipmanları deprem bölgesine ulaştırıyor


    10:25 Rus, Belarus ve Kırgız arama kurtarma ekipleri, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden 160 saat sonra bir kişiyi enkazdan sağ çıkardı.

    10:20 Libya, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından Türkiye ve Suriye'ye 2 yardım uçağı gönderdi.

    10:06 Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), evleri depremde hasar gören Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sahiplerinin kuruma hasar bildirimi yapması ile ilgili bir zaman sınırlamasının bugüne kadar hiç uygulanmadığını ve uygulanmayacağını duyurdu.

    10:03 Adıyaman'ın Besni ilçesinde yıkılan 6 binanın müteahhidi Mersin'de yakalandı.

    10:02 MSB: Hatay'da görev yapan 8'inci Komando Tugayımız, yaralarımızı sarmak için bölgede aralıksız görev yapıyor. Mehmetçiklerimiz tarafından kentteki vatandaşlarımıza sıcak yemek dağıtımı ilk günden bu yana gece gündüz demeden devam ediyor.

    09:58 "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İstanbul'a getirilen 4 bin 660 yaralıdan 3 bin 389'u taburcu edildi, 1271 depremzedenin ise tedavisi sürüyor.

    09:25 Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca, kentte deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

    09:15 Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Gaziantep'te yıkılan Emre Apartmanı'nın şantiye şefi ve fenni mümessili Nazmi Tosun İstanbul'da gözaltına alındı.

    09:05 Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinin organize ettiği yardım kampanyası kapsamında, depremzedeler için toplanan giyecek, sağlık, gıda ve temizlik malzemeleri, Kaliforniya'nın San Francisco Uluslararası Havaalanı'ndan THY'nin kargo seferleriyle depremzedelere ulaştırılmak üzere yola çıktı.

    06:04 170. saatte Gaziantep'te Sibel Kaya isimli bir kadın enkazdan kurtarıldı.

    04:43 ABD'de New York Times Meydanı'nda, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenler için anma etkinliği düzenlendi.

    03.48 Adıyaman'da enkaz altında kalan 60 yaşındaki kadın 166 sonra kurtarıldı.

    01.01 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Pazarcık'ta arama kurtarma bitti, 2 merkez ilçemizde arama-kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

    00.38 44 yaşındaki Naime Şakar 165 saat sonra enkazdan yaralı olarak çıkarıldı.

    00.34 Enkaz altında kalan 62 yaşındaki kadın 163 saat sonra kurtarıldı.

    Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde önceki gün saat 4.17'de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi.

    7,7 büyüklüğündeki depremin ardından saat 13.24'te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi. Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı.

    Enkaz altındaki depremzedeler yüzlerce saat yaşam savaşı verirken, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından gelen ekipler kara deliklerde ses arıyor. Her sağ çıkarılan can, milyonlara umut oluyor.


    DAMACANA GETİRİN ÇOK SUSADIM

    Gaziantep

    Nurdağı'nda iğne ile kuyu kazan ZAK Arama Kurtarma Ekipleri, 9 yaşındaki Semih İnci'yi çıkardı. İnci, ekiplerin 'Ne istiyorsun' sorusu üzerine, "Çilekli dondurma istiyorum. Damacana su getirin, çok susadım" dedi.

    İKİNCİ HAYATA 'MERHABA'

    Kahramanmaraş'ta ekipler, 27 yaşındaki Muhammed Habib'e 10 saatlik zorlu bir çalışma sonucunda bulunduğu yerden çıkarıp sevinçle tekbirler getirdi. "Ben iyiyim" diyen Muhammed ise hayata el salladı.

    BABA-KIZ AĞLAYARAK ÇIKTI

    Hatay Emek Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'nde yıkılan bir binada Suriyeli Adnan Ahmad Amir ve 4 yaşındaki kızı Emira Amir'i 141. saate yıkıntılar arasından çıkarmayı başardı. İlk isteğinin iki bardak demli çay olduğunu belirten depremzede babaya ekipler, "Çaylar hazır, hazır" şeklinde cevap verdi. Baba ve kızı, tedavi altına alındı.

    ENGELLİ GENÇ KURTARILDI

    Antakya'da JAK ekiplerinin çalışmalarıyla zihinsel engelli olduğu belirtilen Hüseyin Seferoğlu (23) enkazdan kurtarıldı. Seferoğlu, tedavi altına alındı.

    JAK TİMLERİ ÇIKARDI

    Jandarma Özel Harekat ekibi, Adıyaman'da depremden 160 saat sonra 10 yaşındaki Aysima Baltacı'yı depremden 160 saat sonra enkazdan sağ çıkardı.

    İKİ KIZ KARDEŞ ÇIKARILDI

    Adıyaman'da Mercan Apartmanı'nda enkaz altındaki Rabia Kırmızı (30) ve Elif Kırmızı (26) isimli iki kız kardeşin kurtarılması herkesi umutlandırdı.

    ÇOK KİRLİYİM HAMAMA GÖTÜRÜN

    Hatay'da, arama kurtarma ekipleri depremin 147. saatinde 10 yaşındaki Cudi isimli kız çocuğunu enkazdan çıkardı. Cudi'nin enkaz altındaki ilk sözü "Ben çok kirliyim, hamama götürün" oldu.

    İKİ SEVİNÇ BİRDEN

    Türkiye Taşkömürü Kurumu arama kurtarma ekipleri, Hatay'da 50 yaşındaki Mediha Hadbezi ve 11 yaşındaki Lena Maradini'yi Pazarcık merkezli ilk depremden 160 saat sonra kurtarıp sağlık görevlilerine teslim etti.
#13.02.2023 14:43 0 0 0
  • Süleyman Soylu: Delillendirme yapılmadan enkazlar kaldırılmayacak
    Depreme ilişkin son durum bilgilendirmesi yapan Süleyman Soylu, bina enkazlarının bütün delillendirme işlemleri yapılmadan kaldırılmayacağını söyledi.
#15.02.2023 17:17 0 0 0