Selam millet, geçen akşam YouTube'da rastgele takılırken birkaç farklı partinin meclis grup toplantılarına ve miting konuşmalarına denk geldim. Bir an durup düşündüm ve garip bir şeyi fark ettim: Biz en son ne zaman bir siyasetçiden memleketin geleceğine dair elle tutulur, somut bir proje duyduk?
Eskiden en azından yalandan da olsa bir vizyon ortaya konurdu. "Şu ile hızlı tren getireceğiz, şu sanayi bölgesini kuracağız, tarımda sulama projelerini şöyle çözeceğiz, eğitimde şu modeli deneyeceğiz" diye sayfalarca vaat kitapçıkları dağıtılırdı. Beğenirsin ya da beğenmezsin ama ortada tartışılacak teknik bir mevzu olurdu.
Racon Kesme ve TikTok Siyaseti
Şimdi açıyorsun televizyonu ya da sosyal medyayı; baştan sona laf sokma yarışı. Kim kime ne lakap takmış, kim kimin elini sıkmamış, kim kime kürsüden nasıl parmak sallamış... Bütün siyaset tamamen arkasına gaza getirici fon müziği koyup Reels ya da TikTok'ta paylaşmalık racon kesme sahnelerine dönmüş durumda.
İktidarı da aynı şeyi yapıyor, muhalefeti de. Önümüzdeki 10 yılda kuraklık kapıya dayandığında tarımı nasıl kurtaracağız? Yapay zeka gümbür gümbür gelirken genç işsizliği ne olacak? Şehirlerin altyapısı bu nüfusu nasıl kaldıracak? Sıfır tartışma, sıfır plan. Tek dert, akşam haberlerinde manşet olacak o 15 saniyelik sivri lafı söyleyebilmek.
Halk Olarak Biz de mi Kolaya Kaçıyoruz?
İşin acı tarafı, galiba kabahat biraz da bizde. Çıkıp sakin sakin grafiklerle, verilerle ülkenin bütçesini, üretim planını anlatan bir siyasetçi çıksa videoyu 5 bin kişi izlemiyor. Ama biri çıkıp karşı tarafa bağırıp çağırınca, masaya yumruğunu vurunca milyonlar izliyor, altı alev emojileriyle doluyor. Yani arz-talep meselesine kurban gitmiş durumdayız sanki.
Aranızda en son ne zaman bir partinin kalkınma ya da eğitim planını oturup ciddi ciddi okuyan oldu? Yoksa siz de benim gibi siyasetin sadece bir magazin ve şov programına dönüştüğünü düşünüp her şeyi akışına mı bıraktınız? Gerçekten merak ediyorum, siz ne düşünüyorsunuz bu gidişat hakkında?