İzmir Mutfağı

Son güncelleme: 13.12.2009 13:10
  • İZMİR MUTFAĞI


    İzmir denince akla sağlıklı, insanı fazla yormayan, hafif yemeklerden oluşan bir mutfak gelir. Özellikle zeytinyağı İzmir mutfağı'nın baş tacıdır. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir zeytinyağı aynı zamanda. Zeytinyağının yanında çeşit çeşit yabani otları ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan bağları unutmamak gerek Ve tabii balık

    İzmir mutfağı, Ayvalık gibi Ege mutfağının tipik özelliklerini taşır. İzmir denince akla ilk gelen Kumru sandviç, buzlu badem ve Kordonboyu'dur. İzmir mutfağına özelliğini veren yabani ot yemekleri, Ege'nin ot cenneti Tire yöresinde yoğunlaşır. Ot kavurması, Sarmaşık ve Kuşkonmaz Kavurması diğer ot yemeklerinin yanında göze çarpanlardan. Bir de ısırgan otundan yapılan Okma var.

    İzmir ve yöresinin yemekleri de çeşit açısından son derece zengindir. Başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz.

    TARHANA ÇORBASI:
    Yaz mevsiminin sonuna doğru un, yoğurt, bol domates, kırmızı biber, İzmir'e özgü yabani otlar önce kazanlarda pişirilir, daha sonra ekşimeye bırakılır, kurutulur, el ile ovularak, un haline getirilen tarhanalar, iyice kurutulup, kışa saklanır.Soğuk kış günlerinde et suyu ile pişirilip, kızarmış ekmekle sıcak sıcak servis yapılır.Tarhana çok lezzetli, besin değeri yüksek yöresel bir çorbadır.


    KEŞKEK:
    Özellikle düğün ve bayram yemeği olarak bilinir. Taş dibeklerde döğülerek kabuğu çıkarılmış yumuşak buğdayın, koyun etiyle büyük kazanlarda ve bol odun ateşinde iyice pişirilmesiyle oluşan keşkek, düğünlerde misafirlere ikram edilir.Kalaylı bakır sahanlarda ikram edilen keşkeğin üstüne salçalı ve kırmızı biberli tereyağı dökmekte adettir.



    ZERDE:
    Keşkek gibi özel günlerin yemeğidir. Tatlı olarak sofraya en son getirilir. Nişasta, pirinç ve şekerden yapılıp, üzerine tarçın ilave edilir.



    SURA:
    Özellikle Kurban Bayramından sonra yapılan bir yemektir. Kurban etinin kaburga kemiklerinin bulunduğu bölüm kesilerek, büyük et parçası çıkarılır.Kaburga kemikleriyle et kısmının arası tuz ve baharatla oğulduktan sonra, iç pilavla doldurulur. Doldurulan kısmın etrafı pişerken pirinçler dağılıp dökülmesin diye yorgan iğnesiyle dikilir. Kuzu tenceresi denilen büyük bakır tencerede pişirilir. Daha sonra bir tepsiye alınarak, üzeri salçalı tereyağ ile yağlandıktan sonra, fırına sürülür. Pembeleşinceye kadar kızartılır.Sıcak olarak servis yapılır.



    İZMİR KÖFTESİ:
    Et iyice döğüldükten sonra soğan suyu, tuz , karabiber ve diğer baharatlar, ekmek içi ve yumurta ile yoğrulur.Köfte şekil verilerek, yağda kızartılır. Üzerine domates konularak pişirilir. Sıcak servis yapılır.



    PAPAZ YAHNİSİ:
    Dana eti doğranarak toprak bir tencereye konur. İçine soğan, sekiz-on tane bütün sarmısak, tuz, biber, kimyon ve sirke ilave edilir. Hiç su konulmadan tencerenin kapağı buhar çıkmayacak şekilde sıkıca kapatılarak, pişirilir.



    MÜCMERİ:
    Kıyma ve soğan yoğrulur.Haşlanmış pirinç ile karıştırılıp, ovulur. Macun haline gelince yumurta, maydonoz ve tuz ilave edilir. Üstü örtülüp bir süre dinlendirildikten sonra, yağda kızartılır.



    PİRİNÇLİ DOMATES DOLMASI: Domates rendelenir, tereyağında biraz pişirilir. Birkaç domatese bir çorba kaşığı tereyağ yeterlidir. Et suyunu koyup, kaynattıktan sonra, içine biraz tuz atıp, pirinç salınır. Fındık büyüklüğündeki köfteler, tepsiye serpilen una bulanır, daha sonra kaynayan pirinç suyunun içine salınır ve pişirilir.



    KOL BÖREĞİ:
    Alt üst böreği hamuru ile olur. İstenildiği kadar beze tutulur. Açılır ikiye katlanır, peynirli veya kıymalı iç konur. İzmir'de genellikle ıspanaklı yapılır. Ispanak kavrulursa ağır olur. Temiz yıkanıp, doğranan ıspanaklara ince doğranan bir soğan, tuz, karabiber karıştırılıp, böreğin içine katılır, rulo şeklinde sarılır. Sonra tepsiye sıralanıp, kesilir. Üzerine bol zeytinyağı sürülüp, fırına verilir. Pişince üzerine tepsi kapatılır.



    GERDAN TATLISI:
    Kurban Bayramlarında özellikle kurban etinden yapılan baharatlı bir et tatlısıdır. Kurbanın boyun kısmı önce çok az bir tuzla haşlanır. Sonra pişmiş et lifleri didiklenerek, kemiklerden ayrılır. Üzerine et suyu, şeker, tarçın, karanfil gibi baharatlar atılarak, ağdalı bir hal alıncaya kadar pişirilir. Pişmeden biraz önce içine kayısı ve kara erik kurusu ile kavrulmuş badem veya çam fıstığı ilave edilir, yemek üzerine sıcak olarak yenir.



    RADİKAL SALATASI:
    Yabani bir ot olan radika, İzmir ve çevresinde şifalı bir yiyecek olarak kabul edilmektedir. Pek çok çeşitleri olan bu ot cinsinin, temizce yıkanmış, bol su ile haşlanmış, üzerine bol limon ve zeytinyağı ilave edilmiş salatası servis yapılır.




    ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE: İnce doğranmış bir adet kuru soğan yarım su bardağı kadar zeytinyağında biraz öldürülür, üzerine ayıklanmış doğranmış taze fasulyeler ilave edilir, biraz kavrulur, üzerine bolca rendelenmiş domates, tuz, biraz şeker ilave edilir. Daha sonra yeteri kadar sıcak su ilave edilip, kısık ateşte pişirilir. Tencerede soğutulup, servis yapılır.




    TELKADAYIF:
    Türkiye'nin hemen her yöresinde çok lezzetli yapılan besin değeri çok yüksek olan telkadayıf İzmir'de de çok sevilen tatlıların başında gelir. Eritilmiş margarin ve tereyağı karışımı telkadayıflara iyice yedirilir. Yağlanmış tepsiye serilir, üzerine bolca dövülmüş ceviz dökülür, tekrar yağlanmış kadayıf serpilip, bastırılır. Orta hararetli fırında pembe renkli pişirilir.Biraz ılıyınca üzerine soğuk şurup dökülür.Arzu edilirse, üzerine bir parça kaymak koyup, servis yapılır.




    KAYMAKLI DONDURMA: Yazları çok sıcak olan İzmir'de güneş körfezde batarken, dondurma yemek bir alışkanlıktır. İzmir' in kaymaklı dondurması nefis lezzetiyle hem serinlik hem de sıcak nedeniyle gün boyunca vücudun harcadığı enerjiyi geri verir. Süt, şeker, ve salep bir tencerede pişirilip, kavrularak, soğutulur. Buzdolabının buzluğunda ve ara sıra karıştırarak, iyice donması sağlanır, fıstıklarla süslenerek, servis yapılır
#25.08.2007 01:50 0 0 0
  • t$k'Ler PayLa$ım iÇiN...
#28.12.2007 23:32 0 0 0
  • Aaaah ah bi keşkek olsa da yesek şimdi..

    Paylaşım için teşekkürler..
#16.06.2008 09:37 0 0 0
  • Güzel İzmir'imin her şeyini severimde bi tek gerdan tatlısını sevemedim gitti :S
#16.07.2008 00:07 0 0 0
  • İzmir Mutfagi Yöresel Yemekler - Ege Yemekleri Hakkinda - Izmir Mutfagi - Izmir Yöresel Yemekler - Ege Bölgesi Yöresel Yemekleri Tanitim


    MİYANE ÇORBASI

    Malzeme:
    3 çorba kaşığı sade yağ 2 su bardağı un su.
    Yapılışı:
    Sade yağı kızdırılarak içine un katılır. Karıştırılarak kavrulur. Az peMbeleşince üzerine sıcak su karıştıra karıştıra dökülür. Bir taşım kaynayınca indirilir.
    TOP TARHANA
    Bir tencereye et biraz tuz mevsimine göre iki üç kuru veya taze biber ve böğrülce su tarhana konup 2 -2.5 saat kaynatılır. Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir. İndirilir ılık olarak yenir.


    KARMA KATMA
    Malzeme:
    1 kg. Patlıcan 3 kaşık katı yağ 3 baş soğan 3 kaşık salça 3 adet domates tuz bulgur.
    Yapılışı:
    Patlıcanlar soyularak doğranır bir tencerede yağla soğan kavrulur domates ilave edilerek de kavrulur üzerine doğranmış patlıcanlar konur. Tuz ve az su ilavesiyle kaynatılır. Biraz kaynadıktan sonra su ve biraza bulgur ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatılır ve indirilir.

    ET KÖFTESİ

    Malzeme:
    750 gr. Koyun kıyması 2 Adet soğan (rendelenmiş) 100 gr. Ekmek içi 2 adet yumurta 1 çorba kaşığı karabiber tuz 4 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ 1 su bardağı un
    .Yapılışı:
    Kıyma soğan ekmek içi karabiber tuz yumurta katılarak hep beraber yoğurulur sonra hamur küçük yassı köftecikler haline getirilir. Una bulandıktan sonra kızdırlmış yağda kızartılır.

    SURA

    Kuzunun kaburga kısmı alınır. Kemikle et arasına (pirinç üzüm ince doğranmış ciğer karabiberden mütekkil ) iç doldurulur. Dikilir. Büyükçe bir tencere içinde suda haşlanır. Kaynarken şişle birkaç yerinden patlamaması için delinir. eti pişince içte pişmiş demektir. Çıkarılır. Suyu süzüldükten sonra yağda kızartılır. Tencerede ki suyu et suyu olarak kullanılır.

    KULAKAŞI

    Hamur açılır 4 köşe küçük kesilir içine peynir veya kıyma konur. Muskalama kapatılır. Kaynar suda pişirilir. Üstüne yağ dökülür. Yoğurt da katıldığı olur.


    EGE PİLAVI

    1 tavuk
    4 su bardağı pirinç
    1 kaşık yağ
    10 ince çubuk makarna
    100 gram badem yeşil fıstık
    8 bardak su
    Yeteri kadar tuz.

    Tavuk haşlanır. Bir kenara konur bir kap içinde üç kaşık yağda bir parmak boğumunda küçük küçük kesilmiş makarna kızartılır bir kenara çıkarılır haşlanmış soğuyup temizlenmiş badem ve fıstılar yağda kızartılır buna kızarmış makarna etler piş-mezden bir saat evvel sıcak tuzlu suda ıslanmış dört beş kez kırılmadan yıkanmış pirinç kaynar suya katılır; tuz biber fıstıklar ve küçük parçalarda kesilmiş tavuk hep beraber hafif ateşte pişirilir; suyunu çektikten sonra kıvılcım üzerine alınır üzerine geri kalan yağ dökülür yarım saat dinlendirildikten sonra karıştırılarak servis edilir.

    _______________________


    MARMARİS PİLÂVI

    1/2 kilo pirinç ve tavuk suyuyla bir pilâv pişirmeli. Pilâv pişerken bir tavaya 4 çorba kaşığı zeytinyağıyle 1 çorba kaşığı sadeyağ koymalı. Yağ kızmaya başlayınca rendelenmiş bir küçük baş soğan katmalı ve tahta kaşıkla karıştırarak soğanı kavurmalı. Soğan pembeleşmeden buna rendelenmiş havuçla ince ince doğranmış bir sap kerevizi katmalı.
    Sebzeler kavrulunca ince ince doğranmış iri bir kemiğin iliğini kıyılmış tavuk karaciğeriyle yüreğini ve katısını katmalı. On dakika da bunları kavurduktan sonra 2 çorba kaşığı tuzsuz natürel domates salçası katmalı. Salça iyice pişinceye kadar tavayı ateşte tutmalı. Gerekirse bir fincan sıcak tavuk suyu katmalı. Tavayı ateşten indirmeden iki dakika önce tuzunu ve biberini serpip kaşıkla birkaç defa karıştırmalı. Demlendirilen pilâvı servis tabağına boşaltınca üstüne salçayı dökmeli bir - iki defa harmanladıktan sonra servis yapmalı.

    ______________________________


    EGE PALAMUT HAŞLAMASI

    Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı. Sonra bunu içinde dilim dilim doğranmış limon havuç kereviz yaprağı maydanoz bulunan bir kaba oturtmalı. Tuzunu ve biberini de serptikten sonra gereği kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika kadar kuvvetli ateşte kaynatmalı. Sonra balık dilimlerini kaptan çıkarıp derilerini çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli.
    Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı. Bir diş sarımsağı havanda dövmeli. İki koşeronu küçük küçük doğramalı. Dört ançüez filetosunu ezmeli. Sonra bunları yarım bardak zeytinyağı ve yarım limonun suyuyla birlikte iyice karıştırmalı ve bir salça kâsesine koymalı. Servis tabağının çevresini limon dilimleriyle süsledikten sonra servis tabağını yanında salça kâsesi olduğu halde sofraya çıkarmalı.
    ______________________________


    Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi

    Mazemeler:

    1 su bardağı ince bulgur
    2 adet orta boy patates
    1 çorba kaşığı biber salçası
    4 adet taze soğan
    8-10 dal maydanoz
    Yarım tatlı kaşığı tuz
    4 çorba kaşığı zeytinyağı

    Kıyma kavurması için:

    250 gr orta yağlı dana kıyması
    1 adet küçük kuru soğan
    3 çorba kaşığı sıvı yağ
    Yarım tatlı kaşığı tuz

    Yapılışı:

    Önce kavurma hazırlanır. İnce kıyılmış kuru soğan sıvı yağda pembeleştirilir üzerine kıyma eklenir. Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulunca tuz eklenir. Birkaç defa daha çevrilir ateşten alınır. Yoğurma kabına ince bulgur ve 1 su bardağı ılık su konur. 10 dakika kabarması için beklenir. Daha sonra üzerine haşlanmış ezilmiş patates salça ve tuz eklenir. Salçanın rengi malzemeye çıkana kadar yoğrulur. İçine zeytinyağıince kıyılmış taze soğan ve maydanoz katılır yoğrulur. Köfte harcından ceviz kadar parçalar alınır çiğ köfte gibi şekillendirilir. Servis yapılacağı zaman servis tabağının kenarına 1 çorba kaşığı kıyma kavurması konur. Yanına birkaç adet köfte bırakılır
#13.12.2009 13:10 0 0 0