Anjiyo ardından sıkı diyet

Son güncelleme: 07.09.2007 14:28
  • Koroner anjiyografi 4 dakika sürüyor. Ancak bu işlemden sonrası daha önemli. Sıkı bir diyet yapmalı ve asla sigara kullanmamalısınız.

    Koroner anjiyografi, bugün için dünyada 1 numaralı ölüm nedeni olan kalbi besleyen damarların tıkanıklığının tespit edilmesi için uygulanan tanısal işlem. Peki kimler bu işlemi yaptırmalı? Tüm bunları Özel Göztepe Şafak Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nuri Kurtoğlu'na sorduk.

    Kalp damarlarındaki tıkanıklıkların ortaya konulmasında değeri nedir?

    Kalp damar hastalıklarının tanınmasında günümüzde kullanılan en kesin yöntemdir. Kalp damarlarının direkt gözle izlenebilmesine olanak sağladığı için diğer tüm tanısal testlerden daha değerlidir.

    Daha çok kimlere koroner anjiyografi öneriyorsunuz?

    Uzman hekimler tarafından muayeneleri yapılmış ve kalp damar tıkanıklığı olduğundan şüphelenilen tüm hastalara yapılabilir. Hastalarda herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.

    Şüphelenen herkes koroner anjiyografi yaptırmalı mı?

    Tabii ki hayır. Bu tip şikayetleri olan tüm hastalar bir kalp uzmanına başvurmalıdır. Yapılacak muayenelerden sonra hekim hastaya koroner anjiyografi yapılmasına gerek olup olmadığına karar verir. Bunu yaparken de hastaya ait bir takım risk faktörlerini de göz önünde bulundurur. Hastaya ait bazı risk faktörleri kalp damarlarında tıkanıklık oluşmasına neden olabilir.

    Kalp damarlarında tıkanıklık oluşması için etkenler nelerdir?

    Bu etkenler içerisinde maalesef bizim elimizde olan ve olmayanlar var. Örneğin, kalp damar hastalıkları artan yaşla birlikte daha sık görülürler. Son yıllarda daha genç yaşlarda ortaya çıkabilmekle birlikte özellikle 40 yaşın üstündeki bireylerde risk daha fazladır. Yine erkek cinsiyette kadınlara göre daha sık kalp damar hastalıklarını görmekteyiz. Bunun dışında diğer etkenler kısaca yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara, yüksek kolesterol değerleri, hareketsiz ve stresli bir yaşam tarzı olarak sayılabilir.

    Koroner anjiyografi işleminde hasta hangi aşamalardan geçiyor?

    İşlem hasta tamamen uyanık ve aç iken, lokal anestezi uygulanarak yapılıyor. Hastanın sıklıkla kasık damarının olduğu bölge uyuşturularak acı ve ağrı hissetmemesi sağlanıyor. Daha sonra tamamen bu amaç için geliştirilmiş kateterler vasıtası ile hastanın kalbine ulaşılarak kalp damarlarının bir anlamda röntgenleri çekiliyor. Bu işlem yaklaşık 2-3 dk. sürüyor ve bu sayede kalp damar tıkanıklıklarının kesin teşhisi sağlanıyor. İşlemden hemen sonra hastanın hafif bir yemek yemesi ve su içmesine izin veriliyor. Aynı gün hastaneden taburcu olabiliyor.

    Bu yöntemle doğru hedef belirleniyor
    Koroner anjiyografi tedavi edici işlem değil mi?

    Koroner anjiyografi sadece hastanın tedavisini nasıl planlayacağımız konusunda yol gösteren bir işlem. Bunun sonucunda hastaya 4 farklı şey söyleyebiliyoruz. Birincisi ve hastayı en mutlu edecek haber kalp damarlarının tamamen açık olduğu. İkinci olarak var olan damar tıkanıklarının çok mühim olmadığı ve belirli kalp ilaçları ile tedavisinin yapılabileceği. Üçüncüsü, hastanın damarlarında tıkanıklık olduğu. Dördüncü ise by-pass seçeneğidir.

    Sigara içilen ortam artık size göre değil

    Hastalar bundan sonraki yaşamlarında nelere dikkat etmeliler?

    Hastaların bundan sonraki yaşamlarında mutlak bazı değişiklikler yapmaları gerekir. Mesela bu hastalar beslenmelerine dikkat etmeli ve belli bir diyet programı uygulamalılar. Bu diyet programı zeytinyağlı ve haşlanmış sebzelerin ve meyvelerin ön planda olduğu bir diyet olmalı. Ayrıca hastalar günlük aktivitelerini arasına mutlaka bir de egzersiz ve yürüyüş programı da koymalı. Sigara kullanmamalıdır.
#07.09.2007 08:28 0 0 0
  • paylaşım için saol
#07.09.2007 14:28 0 0 0