Film tarihteki en büyük komutanlardan biri olarak kabul edilen Büyük İskender'in hırsı ve aşk yaşamına farklı bir boyuttan bakmayı amaçlıyor...
Genç yaşlarda iktidara geçen Büyük İskender 8 yıl gibi kısa bir sürede sevgilisi ve veziri Hephaestion ile birlikte Pers İmparatorluğuna son verip kendi imparatorluğunu kurmuştur. Ve M.Ö. 356-323 yılları arasında da neredeyse fethedilmedik yer bırakmamak parolasıyla yola çıkmıştır...
Etkileyici savaş görüntüleri ve romantizm dolu sahneleri ile oldukça iddialı bir film...
Yapım Yılı: 2004
Süre: ?
Gösterim Tarihi: 2004
Oyuncular
Colin Farrell
-- Alexander
Angelina Jolie
-- Olympias
Anthony Phillip Hopkins
-- Ptolemy
Val Kilmer
-- Philip
Jared Leto
-- Hephaestion
Rosario Dawson
-- Roxanne
Jonathan Rhys-Meyers
-- Cassander
Rory McCann
-- Crateros
Elliot Cowan
-- Küçük Ptolemy
Joseph Morgan
-- Philotas
Yönetmen
Oliver Stone
Yaşadığı çağda bütün medeni dünyayı idaresi altına almıştır. Babası Kral Philip savaşlarla, politikasıyla Makedonya'yı Yunan devletlerinin önderi durumuna yükseltmişti. İskender ise bütün dünyaya yayılmak amacını güttü.
Büyük İskender Makedonya'nın baş şehri olan Pella'da, M.Ö.356 yılında doğdu. Aristo'dan ders almaya başladığında 12 yaşındaydı. 16 yaşındayken de Roma'ya karşı savaşa giden babasının yerine memleketi idare etti. 20 yaşındayken babasının öldürülmesi üzerine tahta çıktı, büyük Makedonya ordusunun başına geçti. M.Ö.334 yılında memlekette durumunu iyice sağlamlaştırınca Küçük Asya'ya geçerek Yunan şehirlerini İranlılar'ın elinden kurtardı. Sonra da Suriye ile Fenike üzerinden geçerek Mısır'a indi. M.Ö.332 yılında İskenderiye şehrini kurdu. Bu şehir 150 yıl yunan kültürünün beşiği olmuştur. Sonra gene İran'a dönerek Darius'un ordusunu bozguna uğrattı. Hindistan'ın şimdi Pencap denilen bölgesine girdi. Orada askerleri baş kaldırarak daha ileri gitmek istemediklerini bildirdiler. İskender boyun eğdi, böylece memlekete dönmek üzere yola çıktılar. Büyük İskender Doğu ile Batı arasında karşılıklı ilginin doğmasına yol açmıştır. Yunan kültürü ile Asya kültürünün birbirine karışmasına, geleneklerin kaynaşmasına yardım etmiştir.
Ele geçirdiği her devlette Yunanca devlet dili olmuştur. Onun savaşları yayılışları imparatorlukların ilk işaretleridir. Makedonya'ya dönerken İskender ancak Babil'e kadar gelebilmiştir. Orada hastalanmış ve ölümü kaçınılmaz olunca bütün askerleri ile yatağının yanında teker teker vedalaşmıştır. M.Ö. 13 Haziran 323'de de ölmüştür. İskenderin ölümünden sonra Makedonyalı General Ptolemaios I Soter, Mısır tahtını ele geçirmiştir.
YuKarıda Yazılan Büyük İSKENDER`in hayatından kıssadır.
Şimdi Gelelim Filmimize
Büyük İskender'in hayatını konu alan ve uzun süredir beklenen 'Büyük İskender' filmi Vizyona Girdi. Oliver Stone'un yönettiği film, Türk sinemaseverlerle Buluşuyor.
Henüz 25 yaşındayken dünyanın büyük bir bölümünü ele geçiren büyük bir savaşçı ve tarihin en güçlü komutanlarından biriydi Büyük İskender.
Başarıları üzerine çok sayıda hikaye anlatılan, hayatı çok sayıda kitaba konu olan Büyük İskender'in hayatını 'Cennet ve Yeryüzü' (Heaven and Earth), 'JFK[/swf2][swf3]Müfreze' (Platoon), 'Doğumgünü 4 Temmuz' (Born on the 4th of July) gibi filmleriyle tanıdığımız Oliver Stone, beyazperdeye taşıdı.
Yıldızlar bir arada
Büyük İskender'in hayatı, liderliği, askerliği ve ilişkilerini konu alan film 26 kasımda tüm dünyayla aynı zamanda Türk sinemaseverlerle de buluşacak.
Yapım aşaması 2.5 yıl süren filmde MÖ 4'üncü yüzyılda yaşayan Büyük İskender'i Colin Farrell, annesi Olympias'ı Angelina Jolie, babası Philip'i Val Kilmer, hocası Aristo'yu Christopher Plummer, General Ptolemy'yi (Claudius Ptolemaeus) ise Anthony Hopkins canlandırıyor.
'Büyük İskender'de, dünyanın en büyük imparatorluğunu kuran Büyük İskender'in hırsı ve aşk yaşamı anlatılıyor. Savaş, dram ve macera türündeki filmin müzikleri ise Yunan müzisyen Vangelis'e ait.
Büyük İskender-Bush benzerliği
Büyük İskender'in hayatını anlatan bir filmi çekme fikrinin ilk kez 1989'da oluştuğunu söyleyen yönetmen Oliver Stone, İskender ile ABD Başkanı George W. Bush arasında benzerlikler bulunduğunu söylüyor.
Ünlü yönetmen, "Irak'ın işgali, Afganistan'ın işgali, kısaca son dönemlerde dünyada olup bitenler. Bush Irak'ı işgal etti. Ayrıca babası da 1991'de Irak'a saldırmıştı. Bu tesadüfler bana Büyük İskender ile babası arasındaki ilişkiyi hatırlatıyor. Ben tarihin tekerrürden ibaret olduğunu düşünüyorum" diyor.
iskenderi severim hele tam soslusunu daha daha Şsaka bi yana bu herifi tarih kitaplarında zevkle okumuşumdur filmide zevkle izlenevek kadar güzel olsa gerek Saolarkadas aklıma getirdin bak ben bi koşu..