İzmir'de Ramazan Sofraları İçin Hazırlanan Yemekler

Son güncelleme: 20.09.2007 14:51
  • İzmir tarihi ve mutfak kültürü araştırmacısı, gazeteci-yazar Nedim Atilla, İzmir'de eski ramazan aylarında şerbet, sütlü kadayıf ve sütlü börek yapıldığını, artık bu geleneklerin çok az dükkanda yaşatıldığını söyledi.

    Nedim Atilla, Osmanlı dönemindeki ramazan mutfaklarının "saray mutfağı" ve "halkın mutfağı" olarak iki ayrı grupta incelenmesi gerektiğini söyledi.

    İzmir'deki vali ve paşaların görkemli iftar yemekleri düzenlediklerini belirten Atilla, halkın mutfağında susam yağı ve zeytinyağının kullanıldığı yemekler yapıldığını ifade etti.

    İzmir'deki iftar ve sahur sofralarının ayırt edici özelliğinin "şerbet" olduğunu kaydeden Nedim Atilla, "İzmir'de aklınıza gelen bütün meyvelerin şerbetleri yapılırdı. İzmir bir şerbet şehirdir. Gelmiş geçmiş bütün İstanbullu ünlü şerbetçiler İzmir'den gitmişlerdir. İzmir'de özellikle bir tür hurmadan demirhindi şerbeti yapılırdı. Karadut, limonata, meyan kökü, portakal ve mandalina şerbetleri de içilirdi" diye konuştu.

    Nedim Atilla, şerbetin iftar sofralarının yanı sıra sahur sofralarında da yer aldığını belirtti.

    İzmir'in ramazan aylarındaki yöresel tatlılarının "sütlü börek" ve "sütlü kadayıf" olduğunu kaydeden Atilla, "Bugün maalesef bu tatlıları yaşatabilen çok az dükkan var. Toplum, Fransız pastalarından etkileniyor" diye konuştu.
#20.09.2007 14:51 0 0 0