Elma kabuğundaki şifa
Bilim adamları elma kabuğundaki şifayı ispatladı...


ABD'de yapılan laboratuvar araştırmaları elmanın kanseri önlediğini ortaya çıkardı. Prof. Dr. Hakkı Gökbel'in verdiği bilgiye göre elma kabuğundaki 'triterpenoids' adlı madde, kanserli hücrelerde çoğalmayı engelleyip öldürüyor.Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Deneysel Araştırma Merkezi Müdürü Gökbel, elmanın sağlıklı yaşam için vazgeçilmez meyvelerden olduğunu, ülkemizin hemen hemen her yerinde bol miktarda yetişen elmanın düzenli olarak tüketilmesinin, sağlık açısından yarar sağlayacağını ifade etti.

Prof. Dr. Gökbel, elmanın, sağlık açısından bugüne kadar bilinmeyen yararlarının öğrenilmesi ve özellikle çağın neredeyse en önemli sağlık sorunu haline gelen kanserle mücadelede kullanılabilirliğinin tespit edilmesi için gelişmiş ülkelerde çalışmalarının sürdüğünü anlattı. Gökbel, ABD'nin saygın üniversitelerinden Cornell Üniversitesi araştırmacılarının, elma kabuğundaki 'triterpenoids' adlı maddenin, laboratuvar ortamında kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği veya öldürdüğünü tespit ettiğini vurguladı.

ETKİLİ İLAÇ ÜRETİLEBİLİR

Özellikle karaciğer kanseri, kalın barsak kanseri ve göğüs kanserine karşı koruyucu etkiye sahip olan elmanın bu özelliğinin, elma kabuğundan izole edilen ''triterpenoids'' adı verilen maddeden dolayı olabileceğinin bilimsel çalışmalarda ortaya konulduğunu anlatan Gökbel, ''Daha önce yapılan çalışmalarda elmanın, farelerde meme tümörüne karşı etkili olduğu ortaya çıkmıştı.

Bu son çalışma, etkili bir kanser ilacı üretmeye yönelik bir adım sayılabilir'' dedi. Gökbel, ülkemizde her yıl 150 bin kişinin kanser hastalığına yakalandığını, kanserli hastaların tedavisinin sağlık harcamaları içinde büyük bir yer tuttuğunu belirtti.

KANSERİN ANA SEBEBİ SAĞLIKSIZ BESLENME

Kanser vakalarının artmasındaki ana sebeplerden birinin sağlıksız beslenme olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gökbel, şunları kaydetti: ''Özellikle meyve ve sebze tüketme alışkanlığının yeterli olmaması kanser vakalarının artışında etkendir. Akdeniz tipi beslenme, pek çok bilim adamına göre en sağlıklı beslenme tarzlarından biridir.

AKDENİZ DİYETİNİN ÖNEMİ

Akdeniz tipi diyetin en önemli özelliği, sebze ve meyve yönünden zengin olmasıdır. Kanserden korunmak için Akdeniz tipi beslenmenin ana ögesi olan sebze ve meyvenin bol miktarda tüketilmesi konusunda toplum teşvik edilmeli, bilinçlendirilmelidir. Okullarda meyve, salata ve süt gibi gıdaların öğrenciler tarafından bol tüketilmelidir”

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 712
favori
like
share
CADIKIZ Tarih: 24.02.2009 23:04
Ben bir yesil ve kirmizi sert elma kurdu:72: gercekten cok severim ama sert olmali yedigim,ve cokta faydasi vardir hic olmazsa herkesin gundelik 1,tane yemesini oneririim:85:
EFSANE1903 Tarih: 24.02.2009 18:30
elmayı kabuğuyla yiyin zaten...(benim gibi)
nichole Tarih: 23.02.2009 15:18
Ellerine sağlık
M.Kutsi Çil Tarih: 23.02.2009 10:58
Eline emeğine sağlık.
SU-PERISI Tarih: 20.02.2009 11:45
Paylaşımın için teşekkürler.Kabuğu ile yenen bir elmanın insanın günlük C vitamini ihtiyacını karşılıyor.
eskitoprak Tarih: 01.03.2008 12:29
insanin aciktirir elma ya fazla yememek lazim
SU-PERISI Tarih: 01.03.2008 12:09
Elmanın şifa kaynagı oldugunu biliyordum.paylaşımın için teşekkürler arkadaşım.
Sylar Tarih: 01.03.2008 12:00
bu aralar bol bol tüketiyorum..
kuber Tarih: 01.03.2008 10:57
paylaşım için teşekkürler eskitoprak.

emeğine sağlık