Yılmaz Gruda (d. 14 Temmuz 1930, İstanbul) Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, oyun yazarı, çevirmen.


Ankara Ticaret Lisesi'ndeki eğitim sürecini yarıda bırakarak devlet memuru olan Gruda'nın yazdığı şiirler, 1950'li yıllarda, çeşitli dergilerde yayımlanmaya başladı. 1956 yılında girdiği Cep Tiyatrosu'nda başlayan oyunculuk yaşamı, Ankara Devlet Tiyatrosuna ait Küçük Tiyatro'da devam etti. Ankara Meydan Sahnesi ve Nisa Serezli topluluklarında da görev yaptı. Bir süre yeniden memurluk hayatına dönüp, muhasebecilik yaptı. Muammer Karaca tiyatrosunu yönetti. Ayşen Gruda'nın eski eşi olan sanatçı, aynı zamanda Attila İlhan ile beraber mavi hareketini yaratan şairlerdendir. Seyirlik tiyatro oyunları da yazıp, çeviriler yapan Gruda'nın eserlerinde geleneksel Türk tiyatrosu ve Çehov etkisi açıkça görülür. Sanatçının yayımlanmış eserleri bulunmaktadır. Kamera önünde de yer alan Yılmaz Gruda, sinema ve dizi filmlerde rol almaktadır.


Ödülleri

* Cumhuriyet Gazetesi, Yunus Nadi ödülü, 2003, şiir dalında birincilik, Marathon "Bir Uzun Koşu"
* Behçet Aysan şiir ödülü, 1999, Çerçi Zeus



Eserleri

* Bir Başka O - Oratoryo, Kaynak Yayınları, Şubat 2007,
* Manzum Nasreddin Hoca Fıkraları, Kaynak Yayınları, Haziran 2006,
* Marathon "Bir Uzun Koşu", Bilgi Yayınevi, Haziran 2002,


Sanatçının bir kitabı

* Çerçi Zeus - Bir Çağdaş Mitoloji Denemesi, Öteki Yayınevi, 1997,
* Çarmıhtaki Yeni Mehmet, Öteki Yayınevi, 1997,
* Camdaki Düşman, Öteki Yayınevi, 1996,
* Bir Çürümüş Kent Belgeseli, Serander Yayınları, 2002,
* Tek Perdelik Dokuz Oyun, Anton Çehov, Bilgi Yayınevi, 1994,
* Şu Bizim Tiyatromuz, 1976
* Kül Altındaki Kor, Anton Çehov, 1993


Filmografisi

* Kavak Yelleri - 2007
* Yabancı Damat - 2004
* Gözlerinde Son Gece - 1996
* Aylaklar - 1994
* Meryem Ve Oğulları - 1977
* Tek Başına - 1976
* Arabacının Aşkı - 1976
* Su Perisi Elması - 1976
* Güngörmüşler - 1976
* Kana Kan - 1976
* Şoför - 1976
* Aşk Dediğin Laf Değildir - 1976
* Kuklalar - 1976
* Vur Tatlım - 1975
* Diyet - 1975
* Nereden Çıktı Bu Velet - 1975
* Kartal Yuvası - 1974
* Fedai - 1974
* Sevda Yolu - 1973
* Cano - 1973
* Bebek Yüzlü - 1973
* Zulüm - 1972
* Suya Düşen Hayal - 1972
* Bir Kadın Kayboldu - 1971
* Ölünceye Kadar - 1970
* Herkesin Sevgilisi - 1970
* Ağlayan Melek - 1970
* Bomba Ahmet - 1970
* Kanun Benim - 1966
* Karakolda Ayna Var - 1966
* Affetmeyen Kadın - 1964
* Rüzgar Zehra (Sünger Avcıları) - 1963
* Kader Yolcusu - 1961
* İstanbul'da Aşk Başkadır - 1961
* Suçlu Aşıklar - 1961
* Gecelerin Ötesi - 1960
* Düşman Yolları Kesti - 1959
* Dokuz Dağın Efesi - 1958

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 332
favori
like
share
ChE Tarih: 08.07.2009 22:37
yabancı damatın tekrar bölümlerini izliyorum, orada ne kadar gıcık bir tiplemesi varya,helal olsun çokta başarılı wala
eskitoprak Tarih: 07.07.2009 10:16
iyi rol oynuyor