Çalgılarda Aktarma

Son güncelleme: 16.01.2009 18:00
  • Do sesinin dışında yapılan çalgılara, aktarıma çalgılar denir. İki çalgının sesdaş eşliklerini sağlamak için gerekli işlem şöyle yapılır; iki çalgı arasındaki ses aralığı bulunur. Ele alınan çalgılardan ikincisi, birinci çalgıdan ses dizisindeki sıralanışa göre, daha kalın bir seste yapılmışsa, gösterdiği aralık kadar yukarıya, daha ince ise; gösterdiği aralık kadar aşağıya alınır. Ancak çalgıların sesdaş eşliklerinde sekizli aralığının bulunmaması için, çalgıların diyapozona göre duyuluşları çok iyi bilinmelidir.
    Do Büyük Flüt ile Si b Büyük Klarnetin sesdaş eşliklerini sağlamak için,
    Do Büyük Flüt
    Si
    Si b Büyük Klarnet

    biçiminde ses aralığı bulunur. Si b Büyük Klarnet, Do Büyük Flüte göre, bir büyük ikili kalın seste yapılmıştır, öyleyse, Si b Büyük Klarnet; Do Büyük Flütün sesdaş eşliğinde çalabilmesi için, Büyük Flütün çaldığı bütün dizi ve dizimlerden bir büyük ikili yukarıda olanları çalması gerekir. Örneğin, Do Büyük Flüt; Do Majör çalarken, Si b Büyük Klarnet; Re Majör çalar. Si b Büyük Klarnet ile Mi b Alto Saksofonun sesdaş eşliklerini sağlamak için,
    Do
    Si
    Si b Büyük Klarnet
    La
    La b
    Sol
    Sol b
    Fa
    Mi
    Mi b Alto Saksofon
    Mi b Alto Saksofon, Si b Büyük Klarnete göre, tam beşli kalın seste yapılmıştır, öyleyse, Mi b Alto Saksofonun, Si b Büyük Klarnetin sesdaş eşliğinde çalabilmesi için, Si b Büyük Klarnetin çaldığı bütün dizi ve dizimlerden bir tam beşli yukarıda olanları çalması gerekir. Örneğin, Si b Büyük Klarnet: Do Majör çalarsa, Mi b Alto Saksofon; Sol Majör çalar.
#16.01.2009 18:00 0 0 0