Tarih tekerrürden ibaretmiş

Son güncelleme: 16.02.2009 10:12
  • 1912 Balkan Harbi sırasında, İstanbul'da büyükelçi olarak bulunan Rus Generali İgnatyef hatıralarında şunları yazıyor : "Türkleri madden ezmek ve yıkmak mümkün değildir. Gayet zeki, mağrur ve izzet-i nefis sahibidirler. Kendilerini müsbet yolda sevk ve idare edecek reislere sahip oldukları müddetçe de çalışkandırlar. Onları yenebilmenin kısa yolu milli ve manevi geleneklerine uymayan harici fikirler ve hareketlere onları alıştırmaktır."
    Bu açıdan bakınca; Atatürk'e, onun ilke ve devrimlerine yöneltilen eleştiriler, çevrilen filimlerin nedenleri daha iyi anlaşılmıyor mu ?

    İstanbul Fener Rum Patriği Grigoryus ise aynı tarihlerde, Rus Çarına yazdığı mektupla şöyle akıl vermektedir : "Türkler, dışarıdan gelen yardımı reddederler. Haysiyet hisleri buna manidir. Bu sebeple Osmanlı Devleti'ni tasfiye için sadece harp meydanındaki zaferler kâfi değildir. Hatta sadece bu yolda yürümek, onların haysiyet ve vakarını tahrik edeceğinden, hakikatlere nüfuz edebilmelerine sebep olabilir. Türkleri dış yardım ve desteğe alıştırmalıdır. Bu suretle maneviyatları ve milli duyguları sarsılacak ve onları yıkmak mümkün olacaktır. Yapılacak olan, Türklere bir şey hissettirmeden bünyelerindeki bu tahribi tamamlamaktır."
    İşte bu nedenle; milli kaynaklarımız, milli değerlerimiz, bankalar, fabrikalar, garajlar, barajlar satılmaktadır. Sonra gelsin; yabancı krediler, yardımlar, borçlar
    "Babalar gibi satanlar" , "dilenciler gibi el açarlar". Bünyelerindeki çöküntüyü tamamlarlar.



    SONUÇ

    Gerçi, "tarih tekerrürden ibarettir" derler. "Tarihi, tekerrür" yani tekrar eden olaylar zinciri olarak kabul eder ve ders alınması gerektiğini söylerler. Dünyanın en büyük şairlerinden, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy ise bu konuda "Tarih tekerrürden ibaret derler. Hiç ders alınsa tekerrür mü ederdi ?" diyerek "Kıssadan Hisse" başlıklı şu şiiri yazmıştır:

    Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey!

    Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?

    "Tarih"i "tekerrür" diye tarif ediyorlar;

    Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?

    Türkiye Cumhuriyetine oynanmak istenen oyunlara, Türk Milleti'nin başına örülmek istenen çoraplara kurban olmayalım. Hilelere, desiselere, dolandırıcılara, bölücülere, gericilere oyuncak olmayalım.

    "Kıssadan hissemizi alalım" , almak zorundayız.



    Av.A.Erdem Akyüz
    Hukukun Egemenliği Derneği
    Genel Başkanı
#09.02.2009 16:04 0 0 0
  • ßiLqi aLmış oLdm ßraz dha teşeqqüR...
#11.02.2009 20:03 0 0 0
  • Emeğine yüreğine sağlık kardeş.
#16.02.2009 10:12 0 0 0