GÜNDELİK HAYATTA SUYUN KULLANIMI

Son güncelleme: 23.05.2009 15:54


  • Çok fazla önemsenmese de damlatan bir musluk ayda yaklaşık 3 ton su kaybına yol açmakta, sifon ise ortalama 8 ton suyu boşa harcamaktadır. Ayrıca, diş fırçalarken, el yıkarken ve tıraş olurken 2 dakika açık bırakılan bir musluk günde 20 litre su tüketiyor. 5 kişilik bir ailede bu rakam günde 100 litreye ulaşmaktadır. Bunun yanı sıra otomobillerin yıkanması sırasında yüzlerce litre su boşa akıtılmaktadır. Bir otomobilin kova yardımıyla yıkanması sırasında 20 litre su harcanırken, yıkama işinin hortumla yapılması durumunda bu miktar 150 litreye çıkmaktadır. Evde ve okulumuzda akıtılan suyun her 3 dakikası 1 kW saat enerji demektir. Damlayan bir musluktan boşa akan su, tonlarca su sarfiyatı demektir. Evlerimize satın alacağımız su tüketen ev aletlerinin (çamaşır ve bulaşık makineleri, musluklar, rezervuarlar) daha az su tüketmesine azami ölçüde dikkat etmeliyiz.

    En çok su tüketenin tuvalet rezervuarı olduğu biliniyor; sifonu her çekişimizde litrelerce su harcanıyor. Rezervuar satın alırken sadece fiyatını değil, aynı zamanda su tüketiminde tutumlu olup olmadığına da bakmalıyız. Örneğin biri az, diğeri çok su alan iki hazneli rezervuarları tercih etmeliyiz. Üreticilerin, uygun fiyatlı ve daha tasarruflu rezervuarları üretmeleri için tüketiciler olarak bir anlamda baskı uygulamalıyız. Unutmayalım ki, 4 kişilik bir aile, 7 litrelik tuvalet rezervuarı ile su tüketimini ayda 7 m3'ten 3 m3'e düşürebilir.

    Banyo yaparken, yüzümüzü yıkarken, tıraş olurken, dişimizi fırçalarken, sebze ve meyveleri yıkarken su tüketimindeki alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekir. Temiz su boşa akıtıldığı zaman atıksuya dönüştüğü unutulmamalıdır. İçme suyu ve atıksu arıtma maliyetinin yüksek olduğunu da aklımızdan çıkarmamalıyız.

    Banyo yaparken ayarlanabilir duş başlığı kullanabilirsiniz. Bu duş başlığı dakikada en fazla 9-12 litre su tüketirken, diğer başlıklar 25-30 litre su tüketir. Böylece, 5-6 dakikalık banyo sırasında 50-100 litre sıcak su ve o oranda da enerjiyi tasarruf edersiniz.

    Yeryüzünün dörtte üçü su olduğu halde sadece bu suyun % 1'inin ulaşılabilir su olduğu unutulmamalıdır. Suyu verimli olarak tüketerek hem daha hijyenik ve temiz ortamlar sağlanabilir, hem de daha ekonomik bir yaşam biçimi benimsemiş olursunuz. iyi bir tüketici, dişlerini fırçalarken, tıraş olurken, otomobilini yıkarken boşa akan musluk sularının, boşa harcanan paralar olduğunu bilir.

    Ayrıca, boşa tüketilen her damla su hem kendi geleceğimizin, hem de çocuklarımızın geleceğinin ipotek altına alınması demektir.



#23.05.2009 15:54 0 0 0