Dilin afetleri Susmanın erdemi Nedir

Son güncelleme: 23.07.2009 00:21
  • dilin afetleri - islamii sorular
    noimage
    Rasulüllah (s.a.v.)'dan anlatıyor: "Ademoğlu sabaha erdi mi, bütün azaları, dile temenna edip: "Bizim hakkımızda Allah'tan kork. Zira biz sana tabiyiz. Sen istikamette olursan biz de istikamette oluruz, sen sapıtırsan biz de sapıtırız" derler." (Tirmizi)

    Ey Allah'ın Resulü dedim, "uyacağım bir amel tavsiye et bana!" Şu cevabı verdi: "Rabbim Allah'tır de, sonra doğru ol!" "Ey Allah'ın Resulü" dedim tekrar, "Benim hakkımda en çok korktuğunuz şey nedir? "Eliyle dilini tutup sonra: "İşte şu!" buyurdu.

    Rasulüllah (s.a.v.) buyurdular ki: "Allah'a ve ahiret gününe inanan kimse ya hayır konuşsun ya da sussun." Diğer bir rivayette de, Rasulüllah (s.a.v.): "Kim susarsa kurtulur." buyurmuştur. (Tirmizi)

    Rasulüllah (s.a.v.) buyurdular ki: "Kişinin mâlayani şeyleri terki İslam'ın güzelliğinden ileri gelir." (Tirmizi)

    Bir adam ölmüştü, diğer biri, Rasulüllah (s.a.v.)'ın işiteceği şekilde onun için şöyle söyledi: "Cennet mübarek olsun!" Rasulüllah (s.a.v.) sordu: "Nereden biliyorsun? Belki de o mâlayani (boş) konuştu veya kendisini zengin kılmayacak bir miktar da cimrilik etti!" (Tirmizi)

    Rasulüllah (s.a.v.) buyurdular ki: "Kul (bazen), Allah'ın rızasına uygun olan bir kelâmı, ehemmiyet vermeksizin sarf eder de Allah onun sebebiyle cennetteki derecesini yükseltir. Yine kul (bazen) Allah'ın hoşnutsuzluğuna sebep olan bir kelimeyi ehemmiyet vermeksizin sarf eder de Allah, o sebeple onu cehennemde yetmiş yıllık aşağıya atar." (Buhari)

    Rasulüllah (s.a.v.) buyurdular ki: "Ademoğlunun, emr-i bi'l-ma'ruf veya nehy-i ani'l-münker veya Allah Teala hazretlerine zikir hariç bütün sözleri lehine değil, aleyhinedir."

    Rasulüllah (s.a.v.) buyurdular ki: "Ben, haklı bile olsa münakaşayı terkeden kimseye cennetin kenarında bir köşkü garanti ediyorum. Şaka bile olsa yalanı terkedene de cennetin ortasında bir köşkü, ahlakı güzel olana da cennetin en üstünde bir köşkü garanti ediyorum."

    Rasulüllah (s.a.v.) buyurdular ki: "Allah'ın zikri dışında kelamı çok yapmayın. Zira, Allah'ın zikri dışında çok kelam, kalbe kasvet (katılık) verir. Şunu bilin ki, insanların Allah'a en uzak olanı kalbi katı olanlardır." (Tirmizi)
#20.07.2009 11:32 0 0 0
  • Allah razı olsun paylaşımınız için..
#23.07.2009 00:21 0 0 0