Malatya Doğal Güzellikleri

Son güncelleme: 24.07.2009 22:02
  • Malatya Doğal Güzellikleri - Malatya Mesire Yerleri - Malatya Gezilecek Yerler

    Pınarbaşı Mesire Yeri

    noimage

    Malatya il merkezine 5 km uzaklıkta bulunan Pınarbaşı Mesire yeri Bahçebaşı (Orduzu) mevkiindedir. Buradaki kaynak sularının önüne bir set çekilmiş ve bir gölet oluşturulmuştur.

    Çevresindeki tepelerin yamaçları çam ağaçları ile çevrili olan bu mesire yerinden yöre halkı yararlanmaktadır. Göletin çevresinde dinlenme tesisleri bulunmaktadır. Ayrıca Malatyaspor'un burada yaz kış kullanılan bir yüzme havuzu bulunmaktadır. Çevresinde amatör takımların kullandığı futbol sahaları bulunmaktadır.


    Horata Mesire Yeri

    Malatya'ya 5 km. uzaklıkta Konak bucağında bulunan mesire yerinde Beydağı eteklerinden çıkan Horata suyu bulunmaktadır. Bu suyun çevresinde oluşan mesire yerinden yöre halkı yararlanmaktadır.


    Aspuzu Bağları

    Malatya il merkezi içerisinde bulunan Aspuzu Bağları mesire alanı olarak kullanılmaktadır.


    Sürgü Mesire Yeri

    Malatya Doğanşehir ilçesinin Sürgü bucağında, Sürgü Vadisinde bulunan Sürgü Mesire yerinin il merkezine uzaklığı 70 km. Doğanşehir'e de 12 km.dir. Sürgü su kaynağının oluştuğu bu yer aynı zamanda doğal bir akvaryum görünümündedir. Yöre halkının piknik yaptığı bu yerde alabalık üretme çiftlikleri bulunmaktadır.


    Takaz Mesire Yeri

    noimage

    Malatya Doğanşehir'in 14 km. güneydoğusunda bulunan Takaz Mesire Yeri yöre halkının rağbet ettiği bir mesire yeridir.


    Somuncu Baba ve Çevresi Mesire Yeri

    noimage

    Malatya Darende ilçesi, Zaviye Mahallesi'nde Tohma Irmağı kenarında, Somuncu Baba Zaviyesi'nin önünde bulunan Kudret Havuzu bulunmaktadır. Burada balıkların çıktığı su kaynağı ve hemen yakınındaki vadiden geçen Tohma Suyu çevresi mesire yeri olarak yöre halkınca yararlanılmaktadır.

    Kudret Havuzu Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı'nın mülkiyetinde olup, havuz vakıf tarafından modern bir yüzme havuzu haline getirilmiş, çevresine soyunma ve duş yerleri yapılmıştır.


    Gündüzbey Mesire Yeri

    noimage

    Malatya'ya 8 km uzaklıktaki Yeşilyurt ilçesinde, Gündüsbey bucağındaki Gandüzbey Mesiresinin bulunduğu yerde Derne deresi kaynamaktadır.

    Derenin çevresi mesire yeri olduğu gibi yakınında da Kapılık isimlibir diğer mesire bulunmaktadır.


    Karakaya Baraj Gölü

    noimage

    Malatya il sınırları içerisinde, büyük bir bölümü kalan Karakaya Baraj Gölü Karakaya Barajının yapılmasıyla meydana gelmiş suni bir göldür.

    Karakaya Barajı Fırat Nehri üzerinde kurulmuş olan baraj Atatürk Barajından sonra Türkiye'nin ikinci büyük barajıdır. Barajın temelden yüksekliği 173 m. su hacmi de 200.000.000 m3.dür. Baraj gölü 298 km2.dir.

    Malatya'nın önemli kültür varlıklarından Kırkgöz Köprüsü baraj sularının altında kalmıştır. Malatya valiliğince göl çevresinde turistik tesisler ve feribot işletmesinin çalışmaları yapılmış, göl çevresi turizm yönünden ağırlık kazanmıştır. Ayrıca Kırkgöz Köprüsünün bulunduğu alan ile Kömürhan Köprüsü arasındaki karayolunun yapımı devam etmektedir.


    İnek Pınarı Mesire Yeri

    Malatya Yeşilyurt ilçesine 5 km. uzaklıktaki Altmalı mevkiinde bulunan İnek Pınarı Mesiresi doğal güzellikleri, meyve ağaçlı alanları ile yaz aylarında yararlandığı bir mesire yeridir.

    Malatya'da bu mesire yerleri dışında Arguvan ilçe merkezine 10 km. uzaklıkta Kızık Köyünde Balıklı Çeşme; Bemara Çayının geçtiği vadide; Arguvan ilçesinin 3 km. uzağında Dolaylı mahallesinde Büyük Bağlar Subaşı Mesire Yeri; Gürge Köyünde Deliklitaş; Hekimhan ilçesinde Güzelyurt, Ilıcak, Uğurpınar, Şıp Şıp, Zurbahan ve Yücekara mesire yerleri bulunmaktadır.
#24.07.2009 22:02 0 0 0