Bilişimin yeni gözdesi Netbooklar

Son güncelleme: 11.10.2009 22:44

  • Bilişimin yeni gözdesi Netbooklar - yeni netbooklar

    noimage


    ANKARA - Cüneyt Ateş - Yaklaşık 15 yıldır kullanımı her geçen gün ivme kazanan notebook türü dizüstü bilgisayarlar, hakimiyeti yavaş yavaş netbook türü mini dizüstü bilgisayarlara kaptırıyor.
    Canalys şirketinin raporundan derlenen bilgilere göre, notebooka göre daha az özelliğe sahip, CD ya da DVD okuyucusu bulunmayan, ama buna karşılık daha hafif olan netbookların satışı, her geçen gün artıyor. Rapora göre bu yılın sadece ilk çeyreğinde tüm dünyada 13.5 milyondan fazla netbook satışı gerçekleştirildi.
    Daha düşük özelliklere sahip olmasından dolayı notebooklara göre daha ucuz olan netbooklara insanların ilgisi, birçok firmayı harekete geçirdi. Rapora göre dünya çapında 50'den fazla firma, netbook üretiyor ya da üretmeye hazırlanıyor.
    Rapora göre bilgisayar endüstrisi, tarihinin en dramatik dönüşümünü yaşıyor. Yaklaşık iki yıl önce Asus ve Acer tarafından yaygın satışı yapılan netbookların pazar payı, Linux'a karşı pazar payını korumak için Windows işletim sisteminin fiyatını düşüren Microsoft ve Atom gibi düşük hızlı ama ucuz işlemciler üreten Intel gibi örnekler sayesinden büyük bir hızla artıyor.
    Netbooklara karşı olan olağanüstü talep, notebook üreten büyük firmaları operasyon maliyetlerini düşürmek gibi yollara da sevk ederken, netbook üreten firmalar, son olarak ürünlerine 3G modemler de eklemeye başladı. Böylece internet ortamına girmek için cep telefonlarının ekranlarını küçük ve yazılımlarını yetersiz bulan kullanıcılar, taşıması cep telefonuna göre biraz daha zahmetli ama internette sörf keyfini daha çok hissettiren netbook satışlarını maksimum seviyeye getiriyor. Hatta bazı firmalar, daha şimdiden netbooklara 4G modem koymak için endüstri standartlarının oturmasını bekliyor ve süreçleri yakından izliyor.
    Canalys şirketinin geçtiğimiz ay 3 bin Avrupalı tüketici arasında yaptığı araştırmada, kafeler, parklar ve tren istasyonları gibi birçok alanda, netbook kullanımının, notebook kullanımına göre 3 kat daha fazla olduğu belirlendi. Netbook kullanıcılarının yarıya yakını artık tatile bilgisayarlarını da götürdüklerini bildirdi.
    Araştırmaya göre, özellikle Avrupa'da, 3G modem entegre edilmiş ve aylık 145-290 dolar arası ödemeli/sözleşmeli netbook satışları önemli ölçüde arttı. Asya'da ise bu fiyatlar ortalama 100 dolar daha fazla gözüküyor.
    Rapora göre ayrıca akıllı cep telefonu pazarı lideri Nokia'nın, sektördeki değişimi fark ederek Windows tabanlı bir çeşit mini bilgisayar olan Nokia Booklet 3G üzerine yoğunlaşmasına da dikkat çekildi.
#11.10.2009 22:44 0 0 0