Yıllar cildinize neler yaptı

Son güncelleme: 22.10.2009 10:01
  • Geçen yıllarımızın canlı kanıtı cildimizdir. Yaşlandıkça rüzgar, soğuk, güneş gibi hava koşulları ve kendi kötü davranışlarımız cildimizin kaderini belirler.



    Geçen yıllarımızın canlı kanıtı cildimizdir. Yaşlandıkça rüzgar, soğuk, güneş gibi hava koşulları ve kendi kötü davranışlarımız cildimizin kaderini belirler. Gene de her yaşta cildimizin taze bir görünümde kalması için yapabileceklerimiz var.

    Cildimizin nasıl yaşlandığı yaşadığımız coğrafi bölge, hayat tarzı, yediklerimiz - içtiklerimiz, ailesel faktörler ve sigara, alkol kullanımı gibi kişisel alışkanlıklarla belirlenir. Örneğin sebebi tam olarak çözülmemiş olmakla birlikte sigara içenlerde içmeyenlere göre daha fazla kırışıklıklar oluşur. Sigaranın vücuttaki serbest radikalleri arttırması ya da cildin normal kan dolaşımını etkilemesi suçlanmaktadır.
    Kırışıklıklar ile dolu lekeli bir cildin sebeplerinin başında doğal yaşlanma ve foto-yaşlanma gelir. Cilt altı destek dokusunun (kaslarla cilt arasındaki doku) azalması da temel bir sebeptir. Şehir hayatının stresi, yerçekimi, şişmanlık, uyku pozisyonları ve gündelik yüz hareketleri cildin yaşlanmasına etkisi olan faktörlerdir.
    Yaşlandıkça cildimizde olan değişiklikler:
    • Cilt kurulaşır ve kabalaşır.
    • Cildin elastikiyeti azalır.
    • Sık olarak iyi huylu tümörler görülür.
    • Cildin en üst tabakası inceldiğinden alttaki dokular (örneğin kan damarları) daha kolay görülmeye başlar.
    • Damarların duvarları da inceldiğinden, ufak darbelerle bile kalan izler artar.
    Foto - yaşlanma
    Ciltteki elastin adı verilen lifler zamanla güneşin ultraviyole (UV) ışınları tarafından zarar görürler. Bu elastin liflerinin kopmaları sonucu cildin gerilme ve eski halini alma yeteneği azalır. Aynı zamanda cilt daha kolay yaralanıp berelenir ve iyileşmesi de daha uzun sürer. Güneşin cilde olan zararlı etkileri hemen ortaya çıkmasa da zamanla mutlaka görülür.
    Güneşin cilde olan bu zararlı etkilerini tamamen silmek mümkün değildir, ama geciktirmek için öncelikle güneşten uzak durarak işe başlayabiliriz. Mutlaka güneşe maruz kalacağımız durumlarda şapka, uygun giysi, gerekirse koruyucu kremler kullanmak foto-yaşlanmanın bir ölçüde önüne geçer.
#22.10.2009 10:01 0 0 0