Yenidoğan İşitme Tarama Testi

Son güncelleme: 28.10.2009 21:40
  • Yenidoğan İşitme Tarama Testi - Yenidoğan - İşitme Tarama Testi - Bera Testi - Bera Testi Nedir

    Anestezi almadan da bebeğinize işitme testi yaptırabilirsiniz: Bera Testi

    Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği'nden Uzman Eğitim Odyoloğu Ayşenur Küçük Ceyhan "Bebeklerde bir işitme testi olan BERA testi, bebeğin hareketsiz durmasını gerektirdiği için bazı merkezlerde anestezi uygulanarak yapılıyor. Biz hastanemizde BERA testini bebeğin doğal uykusu sırasında yapıyoruz" diyor.

    Yenidoğan işitme taraması nedir?
    Ülkemizde 1000 bebekten 3'ünde doğumsal işitme kaybı görülüyor. Bu oranla işitme kaybı en sık karşılaşılan duyu bozukluklarındandır. Yenidoğanların, işitme taramasından geçirilmesi ile erken tanı, tedavi ve rehabilitasyon imkanlarından en üst düzeyde yararlanmak mümkün olabiliyor. Çünkü normal dil ve konuşma gelişimi hayatın çok erken dönmelerinden itibaren bebeğin sesleri algılayabilmesine bağlıdır. İşitme kaybının olumsuz etkilerinin azaltılmasında, problemin erken teşhis edilmesi, erken işitme cihazı takılması ve işitme-konuşma eğitimine erken başlanması önem taşır.

    Yenidoğan işitme taramasını sadece işitme kaybı açısından risk taşıyan bebeklere mi uygulanır?

    Yapılan araştırmalar işitme kaybı bulunan bebeklerin önemli bir bölümünün herhangi bir risk faktörüne sahip olmadığını gösteriyor. İşitme kayıplı bebeklerin %90' ı normal işiten anne babaların bebekleridir. Bu nedenlerle tüm yenidoğanlara işitme taraması yapılması önerilir.

    Bebeklerde işitme taraması nasıl uygulanır, kullanılan testler nelerdir?

    Yenidoğan işitme taramasında iki ayrı test tekniği kullanılır.
    Otoakustik emisyon testi, kulağa yerleştirilen bir probla kulağa gönderilen sesin, iç kulaktan yansımasını kaydetmeye dayalı test yöntemidir ve birkaç dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Yenidoğan işitme taramasında ve işitme ile ilgili şüpheli durumlarda bebeklerin işitme değerlendirmesinde kullanılan diğer bir test yöntemi, işitsel beyinsapı cevapları testidir (BERA).

    Bera testi nedir, nasıl yapılır?

    Bera testi ortalama yarım saat süren ve bebeğin seslere tepkisini ölçen bir kayıt cihazıdır.
    Kafanın belirli bölgelerine yerleştirilen elektrotlar aracılığı ile yapılır, işitme yolları ile ilgili daha ayrıntılı bilgi verir. Bebeğin hareketsiz durmasını gerektirdiği için bazı merkezlerde anestezi uygulanarak yapılır. Biz hastanemizde BERA testini bebeğin doğal uykusu sırasında yapıyoruz. Bunun için ailelere bebeğin uyku ve beslenme saatlerini test saatine göre düzenlemeleri ile ilgili önerilerde bulunuyoruz ve uyanma ihtimalini düşünerek yeterli süreyi ayırıyoruz.
#28.10.2009 21:40 0 0 0