YOLLAR YÜRÜDÜKÇE UZUYOR

Son güncelleme: 09.03.2006 17:38

  • İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre bir yoldan ne kadar fazla geçtiyseniz, yolun o kadar uzun olduğunu düşünüyorsunuz. Nörologlar uzun zamandır beynin uzaklık tahmini konusunda çok zayıf olduğunu düşünüyor. Fakat şimdiye dek bu konu üzerine yapılan tüm çalışmalar, spor salonları ya da pistler gibi yapay ortamlarda gerçekleştirilmişti. İngiltere'deki Manchester Üniversitesi'nden Andrew Crompton ise gerçek ve günlük hayatta uzaklık tahmininin ne kadar iyi ya da kötü olduğunu merak etti.



    Üç yılda büyük fark

    Crompton, üniversitede okuyan 140 mimarlık öğrencisine, her gün okulla yurt arasında gidip geldikleri yol hakkında sorular sordu. Ve bu sorularını birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarda tekrarladı.Öğrenciler yolu daha çok kullandıklarında uzaklık tahminleri de artmaya başladı. Örneğin öğrencilerden biri, ilk yılında yolun 1.24 mil olduğunu söylerken, üçüncü yılında aynı uzaklığı 1.45 mil olarak tahmin etti.

    Biriktikçe uzuyor

    Araştırma sonuçları, gerçek olmayan bir ortamda yürüyen insanların uzaklık tahmini yapamadığını gösteren diğer araştırmalarla örtüşüyor ve uzaklıkların zihnimizde uzadığı bilgisini destekliyor.Çünkü zamanla, yürüdüğümüz yol hakkında daha küçük ayrıntılara dikkat etmeye başlıyoruz. Crompton, biriktirme teorisi denen bu durumun uzaklıkları daha büyük gösterdiğini söylüyor.

    Ayrıntılara dikkat

    Andrew Crompton, bu düşünceyi desteklemek için Kuzey Galler'de, küçük ve renkli ama garip binaların bulunduğu Portmeirion kasabasında bir deney daha yaptı.Portmeirion'da 500 metre yürüyen öğrenciler uzaklığı 1.5 kilometre olarak tahmin ederken, daha az ilgi çekici binaların olduğu ve daha aşina oldukları Manchester'da 500 metre yürüdüklerinde tahminleri 800 metre oldu.

    Mutlak bir değer değil

    Araştırmanın en önemli sonucu ise nörologların, uzaklığın da zaman gibi mutlak değil, beynin konseptlerine göre değişen bir kavram olduğu düşüncesini desteklemesi.ABD'deki Washington Devlet Üniversitesi'nde insanların çevreyi nasıl algıladıkları konusu üzerine çalışmalar yapan James Wise, "dünya sadece bir resim değil ve onunla nasıl bağlantıya geçtiğinize göre değişiyor" diyor.Andrew Crompton'ın gelecekte uygulayacağı başka bir deney ise insanların belirli bir uzaklığı farklı yerlerde, örneğin bir havaalanında, bir ormanda ya da bir otoyolda ne kadar farklı algılayacakları üzerine olacak.
#17.02.2006 07:52 0 0 0
  • sağol kardes eline
#09.03.2006 17:38 0 0 0