Bradikardi Nedir

Son güncelleme: 18.03.2012 17:15
  • kalbin yavaş çarpması. kalp, normal ve yetişkin bir insanda dakikada 60 defa atar. kalp atımlarının 60 tan aşağı olması hallerinde bradikardiden söz edilir.Dinlenme halindeki sağlıklı bir erişkinin kalp atışından daha yavaş olarak belirlenen kalp atışları. Kesin bir sınırı olmamakla birlikte, dakikada 60′tan daha az kalp atışında bradikardi düşünülür. Bradikardi yapan nedenler çoktur. Bradikardinin nedenleri kalbin dışındaki nedenler ve kalbe ilişkin nedenler şeklinde sınıflandırılabilir. Bradikardi, hem sağlıklı, hem de hasta kimselerde oluşabilir.

    Kalbin dışında oluşan bradikardi nedenleri arasında en yaygını uykudur. Uyuyan erişkin kimselerde sık sık dakikada 40 veya daha az kalp atışı görülür. Aynı şekilde yavaş kalp atışı, bazen dinlenme halindeki sporcularda da görülür.

    Bradikardi nedeni olabilen hastalıklar, sarılık, kalkanbezi hormonu yetersizliği, beyin kanaması ve uru salisilat ( aspirin benzeri) ve digitalis gibi ilâçların zehirlemeleridir. Vagus siniri (onuncu kafa siniri) nin normalden daha fazla etkin olması durumunda oluşan ve gagal kriz denilen durumlarda da, geçici bradikardi bulguları vardır. Kalp atışları, baygınlık oluşturabilecek kadar azalabilir.

    Kalbe bağlı bradikardi nedenleri çoğunlukla, kalp kaslarının kasılmalarını sağlayan uy arıların oluşmasını ve iletilmesini gerçekleştiren kalp yapısının zedelenmiş olmasına ya da normal olmayışına bağlıdır.- Bazı durumlarda anormalliğin nedeni belli değildir. Romatizmal kalp hastalığı veya koroner ( kalbi besleyen) atardamarların hastalığı gibi, iletim mekanizmasının görevini kötüleştiren hallerde kalp bloku denilen durum oluşur. Bu durumda iletim, karıncıklara yayılan kulakçık atışlarının bazılarında zayıflamıştır. Bu nedenle karıncıkların atışı çok yavaşlar. Kalp blokunun en ağır şeklinde kulakçık uyarılarının hepsinin iletimi durmuştur ve karıncıkların kulakçıklardan bağımsız atışları duyulur bu da aşağı yukarı dakikada 40 atıştır
#18.03.2012 16:32 0 0 0
  • Tşk :)
#18.03.2012 17:15 0 0 0