Yaratıcı Düşünme Nedir?

Son güncelleme: 14.12.2014 17:21
  • yaratıcı düşünmenin özellikleri - yaratıcı düşünme sanatı - yaratıcı düşünmenin aşamaları - wertheimer problem çözme yöntemiGünlük hayat içerisinde hemen hemen herkes birtakım sorunlar yaşamaktadır. Bazı insanlar bu sorunlar karşısında anında bir çözüm üretebilirken bazılarımız ise sorunla boğuşup bir sonuç elde edemeyiz. İnsanlar arasındaki bu farkı oluşturan faktöre yaratıcı düşünme denilmektedir.

    Wertheimer problem çözme konusunda iki farklı yöntemden bahsetmektedir. Bu yöntemlerden B tipi problem çözme de birey bildiği çözüm yollarından birini sorgulamadan uygular. A tipi problem çözme yönteminde ise tam tersi olarak birey sorunun temeline iner, nedenlerini araştırır ve hiç denenmemiş bir yöntem kullanarak sorunu çözer. A tipi problem çözme üretici problem çözme olarak da adlandırılır.

    Yaratıcı düşünme de iki kavram ya da nesne arasında o güne kadar kurulmamış bir ilişki kurulur ve problemin çözümünde kullanılır. Bu şekilde bir çözüm yolu uzun süre hatırlanabilir ve yeni sorunlara da genellenebilir.

    Wertheimer yaratıcı düşünme üzerine yaptığı deneylerden birinde öğrencilerine dikdörtgenin alanını hesaplamayı öğretmiş ve paralel kenar şeklinde bir kağıt dağıtmış ve alanını hesaplamalarını istemiştir. Ancak öğrencilerin bir kısmı dikdörtgenin alanını bulma formülünü uygulamaya çalışmış ( B tipi ), bazıları ise yeni bir formüle ihtiyaç olduğunu söylemiştir. Yalnızca birkaç kişi farklı bir yöntem uygulamayı düşünmüştür. Öğrencilerden biri paralel kenarın bir köşesini dikey olarak kesip diğer tarafa yapıştırınca bir dikdörtgen elde edeceğini görmüş ve sorunu kolayca çözmüştür.

    Yaratıcı düşünme önünde birtakım engeller vardır. Bu engeller şu şekilde sıralanabilir :

    1. Duygusal Etkenler : Karşılaşılan sorun duygularımızla ters düşecek bir yapıda ise bazen çözümden uzaklaşabiliriz.

    2. Algısal Etkenler : Problemle ilgili unsurlar ( nedeni, kaynağı, özellikleri ) tam olarak belirlenemezse çözüm üretme zorlaşabilir.

    3. Kültürel Engeller : Yaşanılan toplum çözüm yolunu garipseyecek bir yapıda ise birey bu yöntemi uygulamaktan çekinebilir.

    4. İşleve Takılma : Bir nesnenin asıl görevi dışında başka işlerde kullanılabileceğini düşünmesidir. Örneğin çakmakla soda kapağı açan biri işleve takılma sorununu aşmıştır.

    5. Geçmiş Deneyimler : Kişinin daha önceki sorunlarda uyguladığı çözüm yolunu yeni sorunlarda da uygulamaya çalışması çözümü zorlaştırır.

    alıntı
#14.12.2014 17:21 0 0 0