Az Uyku Kiloya Neden oluyor

Son güncelleme: 02.12.2007 22:45
  • Eğer yeni doğan bebeğiniz geceleri sizi uyutmuyorsa, bu durum hamilelikte aldığınız kiloları vermeyi zorlaştırabilir.

    Uykuyla kilo arasındaki bağlantı tam olarak açıklanamıyor, ancak Kaiser Permanente Araştırma Merkezi'nden Erica P. Gunderson, yeterli düzeyde uykunun an az sağlıklı bir diyet, ve fiziksel aktiviteler kadar önemli olduğunu belirtiyor.

    Daha önce yapılan çalışmalarda, az uykunun obezite, kalp hastalıkları ve diyabete neden olduğu ortaya konmuştu. Ancak araştırmacılar uyku ve hamilelik ve kilo arasındaki üçlü ilişkiyle ilgili çok az araştırmanın olduğunu belirtiyorlar.

    Gunderson ekliyor: "Az uyuyan kişilerin, uyanık oldukları saatler, dolayısıyla aktif oldukları zaman dilimi daha fazla olduğu için, daha kolay kilo verebilirler diye düşünülebilir. Ancak yapılan çalışma bunun tam tersini ortaya koyuyor. Bu durum, uykusuz kişilerin kendilerini daha çok aç hissetmeleriyle açıklanabilir."

    California Üniversitesi'nden pediatri profesörü ve iki çocuk sahibi Claire D. Brindis, kendi tecrübelerine de dayanarak, stres, uyku, ve kilo arasında çok güçlü bir bağlantı olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Uykusuz kaldığınızda, kendinizi daha yorgun hissediyorsunuz, ve enerji toplamak için yemek yemeniz gerektiğini düşünüyorsunuz. Stresli olduğunuz zamanlarda ise, yiyecekleri ödül olarak görüyorsunuz, ve yemek yediğinizde kendinizi rahatlamış hissediyorsunuz."

    Kaiser Permanente araştırma Merkezi ve Harvard Tıp okulu'ndaki araştırmacılar tarafından yürütülen bu çalışma, American Journal of Epidemiology'de yer almıştır.
#02.12.2007 12:29 0 0 0
  • demekki ben ondan istediğim gibi çabuk kilo veremiyorum,

    sağol fıstıkkız
#02.12.2007 19:30 0 0 0
  • sadece hamileler degil az uyku uyuyanlarda kilo alma riski var,sıkıldıkca atıştırılıyor
#02.12.2007 22:45 0 0 0