Ramazan'da kilo almamanın yolları

Son güncelleme: 01.07.2023 14:50
  • Amerikan Hastanesi Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Bölümü Şefi Doç. Dr. Selçuk Can ve Diyetisyen Tuğçe Aytulu, obezite (şişmanlık) sorunu olan kişilerin, ramazan ayını bir perhiz fırsatı olarak gördüklerine dikkat çekerek, "Oruç tutmak ile kilo verilmez. Gün boyu aç kalmak, metabolizma hızını yavaşlatarak, alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bu durum, kilo artışına sebep olur" dedi.

    Doç. Dr. Selçuk Can, kutsal ramazan ayında kişilerin hareketsiz kalmaya meyilli olduğunu ve kendilerini yormamak için yürüyüş, koşma gibi aktiviteleri bilinçaltından yapmak istemediklerini belirterek, bu durumun da şişmanlamaya yol açtığını bildirdi.

    Diyetisyen Tuğçe Aytulu da, ramazan ayında sağlıklı insanların bile, uzun süren açlığın ardından aşırı biçimde yemek yediği için ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarını vurgulayarak, yanlış beslenme alışkanlıkları yüzünden birçok kişinin hem kilo aldığını, hem de ülser, kabızlık gibi problemlerin arttığını kaydetti.

    İftarda özellikle 'iftariye' adı altında yenen şarküteri ağırlıklı ürünler, hamur işi yiyecekler, pide ve tatlıların, yüksek kalorili olmaları sebebiyle oruç tutanlarda kilo artışına sebep olduğunu ifade eden Diyetisyen Aytulu, kilo artışına bağlı olarak kan yağlarında ve tansiyonda artış olabildiğini söyledi. Aytulu, "Oysa, iftarda yavaş ve az miktarda yiyip, bir kaç saat sonra öğün takviye olabilir. Hem sağlık hem de ekonomik davranma açısından iftariyelerin çeşidini ve miktarını azaltmak gerekir" diye konuştu.

    SAHURDA BOL SU İÇİN

    Diyetisyen Tuğçe Aytulu, ramazan ayında yemek saatlerinin değişmesine rağmen dengeli ve yeterli beslenmenin mümkün olduğunu da belirterek, şu tavsiyelerde bulundu:

    "Ramazan ayında da normal zamanlarda olduğu gibi azar azar ve sık beslenilmelidir. Gece tüketilen besinler, uykuda metabolizma hızı düştüğü için daha kolay yağa çevrilirler. Bu yüzden ramazanda sahura mutlaka kalkılmalı, öğün sayısı arttırılmalı, öğünlerde tüketilen besinlerin miktarı ve kalorisi normal zamandakine benzer olmalıdır. Bunun yanında günlük 2,5 litre su ve sıvı tüketilmelidir. Geceleyin ve sahurda bol su içilmeli, kahve ve gazozlu içecekler tüketilmemelidir. Kızartmalar, hamurlu yiyecekler ve tatlılardan uzak durulması önem kazanmaktadır".
#18.10.2004 08:29 2 0 0
  • evet mechhul ramazanda cok kilo aliniyo
#29.10.2004 17:35 0 0 0
  • ßiLgi İçin Te$ekkürler...........
#06.12.2004 13:45 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#27.12.2005 22:12 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#30.08.2022 15:44 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#01.07.2023 14:50 0 0 0