Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası

Son güncelleme: 15.11.2012 18:08
  • noimage

    Kırmızı yanaklı su kağlumbağaları evlerde sıkça beslenen, hem karaya hem suya bağımlı yaşayan canlılardır. Ne yazık ki ne istedikleri bilinmedikleri için hobiciler su kaplumbağalarını fazla yaşatamamaktadır. Bakımı ve ihtiyaçları çok olan bir hayvan olmamasına rağmen, pek çok yanlış bilgili insan onların küçük plastik kaplarda bakılmasını önerererek işi zorlaştırır. Bu şekilde bir bakım yetersiz ve başarsızdır. Kaplumbağa besleyenlerin en dikkat etmesi gereken konu budur. Asıl önem gösterilmesi gereken kaplumbağanın evidir, bir kere yeterli ev ve ekipmanlar alındığında daha sonra kaplumbağa 75 yıl kadar sağlıklı şekilde bakılabilir. 75 yıl yaşadıklarını göz önünde bulundurduğunuz zaman kaplumbağa bakmanın önemi bir daha göz önüne gelmektedir.

    Tam yetişkin bir kaplumbağa 30cm'e kadar ulaşabilir. Halk arasında bilinen küçük kalan kaplumbağa deyimi son derece yanlıştır.

    Erkekler dişilerden daha küçük olur. Erkeklerin ön ayaklarının tırnakları daha uzundur, bu tırnakları erkekler birbiriyle kavga ederken ve dişilere kur yaparken su atmakta kullanırlar. Aynı zamanda erkeklerin kuyruğu dişilerden daha uzundur.

    Amerika'da 1970lerden beri 10cmden küçük kırmızı yanaklı su kaplumbağası satışı yasaklanmıştır. Bunun nedeni kaplumbağanın taşıdığı zehirlenmeye neden olan bir mikrop olan Salmonella'dır. Pek çok kişi küçük bir kaplumbağa alırken onun bu hastalığa sahip olma olsalığını ve büyük boyutlara ulaşacağını düşünemez.

    Beslenme: Kırmızı yanaklı su kağlumbağaları hem etçil, hem de otçuldur. Genç kaplumbağalar daha fazla etçil beslenirken yaşlandıkça daha fazla ot yemeye başlarlar. Küçük kaplumbağalar hergün beslenmeli, büyük boyuttakiler ise 2-3 günde bir beslenmelidir.

    Kaplumbağalar çeşitli yemlerle beslenebilir. Özel kaplumbağa yemleri kullanılabilir ancak bu oran diyetlerinin %25'ini geçmemelidir. Başka bir %25 lik bölüm hayvansal proteinlerden oluşmalıdır. Örneğin: Akan su altında yediği toprağı kusmuş solucan, cırcır böceği, haşlanmış tavuk, suda yaşayan salyangozlar vb. Küçük kaplumbağalar daha küçük olan kan kurtları (tubifeks değil!), su piresi, karides ile beslenmelidir. Kalan %50 lik kısım ise taze yeşillikten oluşmalıdır. Bunlar; marul, kıvırcık, havuç, yeşil fasulye gibi besinlerdir. Iceberg vermeyiniz. Bitkisel olarak ara sıra meyve de verilmelidir. Örneğin elma, muz, çilek, kiraz.

    Vitamin ve Mineraller: Haftada bir veya iki kere sürüngenler için hazırlanmış vitaminlerden üründe belirtildiği oranda yemlerine karıştırılmalıdır. Kalsiyum almaları için de kemirecekleri kalsiyum blokları kullanılmalıdır.

    Akvaryum: Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları zamanın belirli bir bölümünü karada güneşlenerek geçirirler. Bu yüzden hem yüzebilecekleri hem de güneşlenebilecekleri geniş bir akvaryum isterler. Bu yüzden en az 80 litrelik akvaryumlar kullanılmalıdır. Kaplumbağanız büyüdükçe akvaryumu da büyütmeniz gerekecektir. Kaplumbağanıza akvaryum yerine plastik kaplarda da bakabilirsiniz ancak hem o kadar büyük plastik kap bulmak zordur hem de plastik kaplarda yanlardan net görüş sağlanamaz. Akvaryumda dikkatedilecek bir diğer nokta yeterince yüksek bir akvaryum alınmasıdır, böylece kaplumbağalar tırmanıp firar edemez.

    Güneşlenme alanı olarak yumuşak yüzlü kayalar (sivri kayalar zarar verebilir), iri taneli çakıllar veya ağaç kökleri kullanılabilir.

    Kaplumbağalar akvaryumu fazlaca kirletirler, bu yüzden akvaryumu sıkça temizlemek gerekir. Akvaryumda kum kullanılması zorunlu değildir ancak kullanırsanız kaplumbağanızın yanlışlıkla yiyemeyeceği kadar büyük olduğundan emin olun.

    Su ve Filtreler: Akvaryumunuzda en az ne kadar su olacağını kaplumbağanızın yüksekliğine göre ayarlamalısınız. Su yüksekliği kaplumbağa yüksekliğinin en az 1.5 katı olmalıdır. Örneğin kaplumbağanız 8 cm yükseklikteyse su 12 cm olmalıdır. Yüzme yerinin boyu da kaplumbağanın en az 5 katı olmalıdır. Örneğin kaplumbağanız 15 cm ise 75 cm uzunluğunda yüzme yeri olmalıdır. Genişlik ise kaplumbağa genişliğinin en az 3 katı olmalıdır. Akvaryumu seçerken kaplumbağanın geleceği boyutları da hesaplamakta fayda var.

    Kaplumbağalar özellikle yem yerken çok fazla kirlilik yaratırlar. Bu yüzden kaplumbağa akvaryumlarında iyi bir filtrasyon gereklidir. İç veya dış filtreler filtrasyon için yeterlidir. Bu sistem su değişim sıklığınızı azaltsa da haftada bir %25 su değiştirmelisiniz. Kaplumbağanızı ayrı bir kapta yemlemeniz filtrasyona binen yükü azaltacaktır.

    Sıcaklık: Kaplumbağanın suyu 24-30 °C'da tutulmalıdır. Eğer daimi olarak bu sıcaklığı sağlayacak bir ortam yoksa bir ısıtıcı kullanılmalıdır. Kaplumbağaların ısıtıcıyla oynayıp kırmamaları için ısıtıcıyı tercihen iyice delip sirkülasyonu sağladığınız bir PVC borunun içine koymalısınız. Tamamen suya giren ısıtıclardan alıp, ısıtıcıyı tamamen suyun içine soktuğunuzdan emin olunuz.

    Kaplumağanın güneşlenme yerini ısıtan ayrı bir ampül kullanılmalıdır. Buradaki sıcaklık 29-31 °C arası olmalıdır. Lambanın kaplumbağanın erişemeyeceği yükseklikte olduğuna emin olunuz. Çevre sıcaklığının da 23 °C altında olmaması gerekir.

    Işık: Güneşlenme yerine konulan lambaya ek olarak tam spekturumlu bir UVA/UVB sürüngen lambası alınmalıdır. Bu lamba kalsiyum metabolizması için çok önemlidir. Bunun dışında da pek çok faydası vardır. Zararlı olan UV ışını UVC'dir. UVA ve UVB kaplumbağalar için oldukça faydalıdır. Kaplumbağanızı sıcak güneşli günlerde geneşlendirmeniz de faydalı olacaktır. Mümkünse cam arkasından değil direk gün ışığı alacak şekilde güneşlendirilmelidir
#15.12.2007 12:22 0 0 0
  • Kaplumbağalarla nasıl arkadaş olunur?

    Su kaplumbağalarınızın kendilerini evlerinde hissetmeleri istemez misiniz? Aslında bu hiç sorun değil, yeter ki onlara doğal yiyecekler, bakım ve iyi bir ortam sunun. Ancak dikkatli olun çünkü yeni ''ev arkadaşınız'' memnuniyetsizliğini dile getirebilecek sesler çıkaramaz. Bu rehber sizlere su kaplumbağalarınıza nasıl bakmanız gerektiğini gösterecektir. Önerilerimize ne kadar çok dikkat ederseniz, kaplumbağalarınız da bir o kadar size bağlanacak ve sakin evcilleriniz olacaktır.

    Su kaplumbağaları ne zamandır varlar?

    Su kaplumbağalarının ilk 200 milyon yıl önce ortaya çıktıklarını biliyor muydunuz? İnsansoyunun ancak 10 milyon yıl olduğunu düşününce bunun ne kadar uzun bir süre olduğunu anlayabiliriz. Su kaplumbağaları her türlü jeolojik-tarihsel gelişmeleri sağ salim atlatmışlardır ve görünüşleri çok az değişmiştir.

    Acaba bundan dolayı mıdır ki masallarda ve mitolojik öykülerde sıkça kaplumbağalardan bahsedilir. Kaplumbağalara hep bilgelik, mutlu bir yaşlı dönem ve sağlam bir karakter atfedilir. Zeki hayvanlar olarak anılır ve Kızılderili inanışına göre kainatı da sırtlarında taşırlar. Ne yazık ki çoğu ihmalkarlık sonucu erken yaşta ölümlere maruz kalıyorlar.

    Kaplumbağalar için uygun yerin sağlanması

    Su kaplumbağaları güney Avrupa ve Amerika kıtasının tropikal bölgelerinden gelirler. Bu yüzden yeni ''ev arkadaşınız'' için doğasına tam uygun bir ortam yaratmanız önemlidir. Dolayısı ile ısının, ışığın, kızılötesi ve morötesi (infrared ve ultraviyole) ışınlarının güneş ışığının eksikliğini gidermek için çok gerekli olduğunu unutmayınız. Kaplumbağalarınız için özel tasarlanmış bir mekan içerisinde bataklık kömürü ve çakıl olan akvaryum ayarlamanız uygun olur. Sıcak ayları (18°C'nin üstündeki sıcaklıklarda) açık havada geçirmelidirler. Ancak açık hava alanını başka hayvanlardan zarar görmeyecek şekilde düzenlemeniz gerekmektedir. Bunun dışında kaplumbağaların köşeler ve bitkilerin altına saklanmaktan hoşlandıklarını unutmayınız. Dinlenmeleri için gölgelik bir yer (güneydoğuya bakan) ayarlamak da onları mutlu edecektir. Şayet açık havada bir mekan ayarlayamayacak durumda iseniz o zaman güneş yerine geçecek şekilde haftada iki kez ve maksimum beşer dakikadan UV lambaları ile ışın görmesini sağlamalısınız. Bundan fazlası ağızlarına kadar yanıklara sebep olabilir. Sonbahar aylarında kaplumbağaların kış uykusuna yatmalarını izlemek ilginç olabilir. Her zaman nemli kalacak şekilde bir kutu ayarlayıp içine kömür çamuru koyun. Ancak buradaki ısının hiçbir zaman 8-10 °C'nin altına düşmemesine dikkat ediniz. Dışarıdan herhangi bir etkinin de gelmemesi gerekmektedir. Bahar aylarında ısı 20°C'nin üstüne çıktığı anda kaplumbağalar kış uykusundan uyanacaktır. Uzun bir ılık banyo yaptırıp bağırsaklarının içinin boşaltılması gerekir. Su düzeyinin çok yüksek olmamasına dikkat ediniz. Kaplumbağanın başının suyun üstünde kalması gerekmektedir, aksi takdirde boğulabilir. Artık kaplumbağaların iştahı açılacak ve yem isteyeceklerdir. Bunun yanında biraz meyve ve marul yiyebilirler. Su ve bataklık kaplumbağaları amfibiyan hayvanlar olup hem karada hem suda yaşayabilirler. Böyle bir düzeneğe akvaterariyum demekteyiz. Suyun derinliği kaplumbağaların tamamen suyun altında kalabilecekleri kadar derin olmalıdır. Suyun derecesinin hava derecesi 25 iken 20 ile 28 °C arası olması gerekmektedir. Kara kısmının yetişkin bir kaplumbağanın tamamen sığacağı ve güneşleneceği şekilde büyük olması ayarlanmalıdır.''Ev arkadaşınızın'' bu kara kısmına rahatça tırmanabileceğinden emin olunuz. Akvaryumunuzu bitki ve köklerle çok güzel dekore edebilirsiniz. Ancak kaplumbağalar bitkileri yiyebileceklerinden bunları onlardan korumalısınız. Dikkat: bazı saksı bitkileri zehirlidir.



    Suyu ayarlama

    Akvaterariyumun suyunu düzenlemek için Sera aquatan kullanınız. Şu işlere yarar:
    . zararlı metalleri yokeder.
    . çeşme suyunun çözülmüş tuzlarını nötralize eder.
    . klor etkisini azaltır.

    Su kaplumbağaları için uygun asit değeri 7'dir. Çeşme suyun pH'ı 7.6'dır. Suyun pH derecesini çabuk bir şekilde Sera pH testi ile anlayabilirsiniz ve Sera pH plus veya Sera pH minus ile düzenleyebilirsiniz.

    Kaplumbağalar ne yer?

    Doğada yaşayan kaplumbağalar açlıklarını giderecek herşeyi yerler. Ancak burada bizim onları beslememize bağlı yaşamaktadırlar. Bu yüzden gıdalarına dikkat etmeniz gerekir. Gıdasızlık ciddi sorunlara yol açar. Arada bir birkaç marul ve biraz da et vermek onlara düzgün bir diyet sağlamaya yeterli değildir. Aynı şekilde buz gibi su, buzdolabından yiyecekler ve başka hayvanlarınız varsa bunların yemleri de zararlıdır. Yani miktarı değil niteliği önemlidir.

    En iyisi kaplumbağanıza dengeli bir şekilde yemlerini vermektir, böylece hastalanmalarını önlemiş olursunuz. Söylememize gerek yok ancak tüm gerekli besinleri (mineraller, vitaminler ve kalsiyum) yiyeceklerinde mevcut olmalıdır. Su kaplumbağalarınızın kabuklarının gelişimi ve hastalanmamaları için bunlara mutlaka ihtiyaçları vardır, ancak bu yeterli değildir. Lifli gıdalara da sindirimleri için gereklidir.

    Bütün çabalara rağmen kaplumbağa hastalanırsa ne yapabilirsiniz?

    Kötü beslenmenin dışında başkaca hastalanma sebepleri de vardır. Yerlerinin soğuk olması, soğuk su ve gıda zehirlenmesi ishalin baş sebebidir. Öncelikle ısıyı artırmak gerekir. Yemlerinin oda ısısında olması gerekir. Kuru-ıslak arası yem vermek her zaman en doğrusudur (Sera Raffy I ve P ). Sera Diropur R ishallerini kesecektir, tamamen bitkiseldir.

    Az hareket ve yanlış beslenme bu sefer kabızlığa yol açacaktır. Biraz marula Sera laxopur R veriniz ve her gün ılık bir banyo ve biraz hareket kabızlığın geçmesine yardımcı olacaktır.

    Ayrıca üşütmeden kaynaklı hastalıklarda Sera bronchipur R kullanılabilir. Bu tarz hastalıklarda kaplumbağa nefes almada zorluk çeker, hapşırır, burun akıntıları görülür, gözleri şiş ve kapanır. Böyle bir durumda mutlaka tedavi şarttır.

    İştahın kesilmesi her zaman kötü bir işaret olmayabilir. Sadece yemeğini reddediyor olabilir. Ancak kış uykusundan uyanan tüm hayvanların iştahlarının yerinde olması gerekir, yoksa açlıktan ölebilirler. Özellikle vitamin ağırlıklı beslenme şarttır (Sera Vitalipur R) Ağızlarına damlatmak gereklidir, hatta kabul etmiyorlarsa zorla verilmelidir. Birkaç gün içerisinde yemelerinin düzeleceği garantidir. Ancak önemli olan: Hayvanların ısısı 20 C'nin üstünde olmalıdır. Eğer ısı bunun altındaysa kaplumbağanın uygun şekilde uyanmadığı düşünülmelidir.

    İştahsızlık aynı zamanda hastalıktan, şoktan veya ortamındaki başka sıradışı olaydan da kaynaklanabilir. Bu yüzden her akşam 5-8 damla arası suya eklemenizi tavsiye ediyoruz, bunda kaplumbağanın ağırlığı da önemlidir.

    Kaplumbağanın üşütmesi veya kabuğunun yumuşaması tehlikeli bir durumdur ve HER ZAMAN yetersiz beslenme ile ilgilidir. Tedavisinde UV ışığı yardımcı olacaktır. Bunun yanında vitamin de verilmesi gereklidir.
    Kaplumbağalar göründükleri kadar sağlam mıdırlar?
    Hayır. Kaplumbağalar hassas ve narin hayvanlardır. Her ne kadar kabuklarının sert görüntüsü ve kalın derileri olsa da akımı yumuşak şekilde yapılmalıdır. Sanki bakımı kolaymış gibi görünür. Bu durum sizi yanılmasın.
    Maalesef çocuklar kaplumbağalara sanki oyuncakmış gibi davranır ve onlara işkence eder. Kaba davranışların kaplumbağaya zarar vermeyeceğini düşünen insanlar vardır, ancak bunun tek sebebi kaplumbağanın şikayet edecek sesinin olmamasındandır.
    Çocuklarınıza kaplumbağaların ilgi ve dikkat gerektiren hayvanlar olduğunu anlatınız. İyi bir arkadaşlığın başlangıcı için gerekli temel budur.
#15.12.2007 12:24 0 0 0
  • 5 yıl önce 7 YTL ye iki tane alıp evimde beslemeye başladım.

    Önceleri sadece kuru kaplumbağa yemiyle besledim. Yaz günlerinde birkaç günde bir güneşe çıkmalarını sağladım, (Kabuklarının sertleşmesi için).

    İşin ilginç olanı şu ki;

    Şu anda bir yetişkin insan eli kadar büyüklüğe ulaştılar, ne kadar büyüyorlar sorusuna cevap olması için söylüyorum, zannedildiği gibi küçücük kalmıyorlar. BEslendikçe ve akvaryum ya da benzeri yerleri büyük oldukça büyümeye devam ediyorlar.

    Hamsi balığını yılanlar nasıl yutarsa aynen öyle yutuyorlar ve çok da seviyorlar, bazen tavuk bazen pişmiş kıyma parçaları da yiyorlar. İştahları çok açık hayvanlardır.

    Dikkat : Bu büyüklüğe geldiklerinde parmağınızı masumca ağızlarına uzatmayın, Kötü ısırıyolar, hele ki çocuklardan bu tür tehlikeye karşı uzak tutup , uyarmayı da ihmal etmeyin
#15.12.2007 12:35 0 0 0
  • paylaşım için teşkkürler
#16.12.2007 00:30 0 0 0
  • @hicbirsey2001 adlı üyeden alıntı:
    5 yıl önce 7 YTL ye iki tane alıp evimde beslemeye başladım.

    Önceleri sadece kuru kaplumbağa yemiyle besledim. Yaz günlerinde birkaç günde bir güneşe çıkmalarını sağladım, (Kabuklarının sertleşmesi için).

    İşin ilginç olanı şu ki;

    Şu anda bir yetişkin insan eli kadar büyüklüğe ulaştılar, ne kadar büyüyorlar sorusuna cevap olması için söylüyorum, zannedildiği gibi küçücük kalmıyorlar. BEslendikçe ve akvaryum ya da benzeri yerleri büyük oldukça büyümeye devam ediyorlar.

    Hamsi balığını yılanlar nasıl yutarsa aynen öyle yutuyorlar ve çok da seviyorlar, bazen tavuk bazen pişmiş kıyma parçaları da yiyorlar. İştahları çok açık hayvanlardır.

    Dikkat : Bu büyüklüğe geldiklerinde parmağınızı masumca ağızlarına uzatmayın, Kötü ısırıyolar, hele ki çocuklardan bu tür tehlikeye karşı uzak tutup , uyarmayı da ihmal etmeyin
    Orijinali Göster...



    et obur kırmızı yanaklı su kamplumbağaları


    ne diyeyim selam söle benden
#16.12.2007 00:36 0 0 0
  • Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası - Turuncu Yanaklı Su Kaplumbağası

    + Kuzey Amerika Orta Batı kesimlerindeki bataklıklarda oldukça yaygın olarak bulunur. Ilık ve bol yeşilli suları severler. Bu kaplumbağaların en büyük özelliği yanaklarının iki yanındaki kırmızı-oranj lekelerdir, bu lekeler olgunlaştıkça kaybolur. Cinsiyetler kolayca ayırt edilebilir. Dişiler erkeklere göre daha uzun ve ağırdır. Boyları doğal ortamlarında yaşarlarsa, 16-25cm arasında değişebilir. Erkeğin kabuğu daha içeriye dönük, dişinin ise daha düzdür ve erkeğin tırnakları dişiye oranla çok daha uzundur. Yavru kaplumbağalar için 60 cm akvaryum ideal ölçüdür. Sabit ısı 27-28 derecede tutulmalı, ideal akvaryum boyu ilerisi de düşünülerek 100x40x40 cm edinilmesi tercih sebebi olmalıdır. UV lamba sürekli güneş ışığı görmeyen kaplumbağalar için önem taşır.
    Kurutulmuş karides ve balık parçaları, kurt kuruları ve ufalanmış et parçacıkları, ufak toprak solucanları, kıvırcık salata parçaları ve küçük balıklar verilebilir. Ömürleri 20-25 yıl kadardır, olası sağlık problemleri gözlerde enfeksiyon ve kabuk yumuşamasıdır. Sularına vitamin, kabuklarına zaman zaman yumuşak bir fırçalama yapılmalıdır.

    KAPLUMBAĞALARIN BESLENMESİ
    + Kaplumbağalar genel olarak etçil ve otçul olarak beslenmeye uygun sindirim sistemine sahiptirler. Doğada böcek , solucan, üzüm, karpuz, domates, kıvırcık ve sarı çiçekli bitkileri yiyerek beslenirler.
    Kaplumbağaların beslenmesinde dikkat edilecek en önemli hususlar:
    1-3 yaş arası kaplumbağalar vücut gelişimlerini tamamlamaları için protein ağırlıklı besin maddeleri almaları gerekmektedir. Bundan dolayı sürekli beslenmeli 6-7 yaşına kadar kış uykusuna yatırılmamalıdır.
    Yemlerinde Kalsiyum ve Fosfor dengesine ve vitamin ihtiyacına göre gerekli katkılar ilave edilmelidir. Ayrıca su kaplumbağaları yiyeceklerini suda almaktan hoşlanırlar.En çok sevdikleri yiyecekler arasında kurutulmuş karides gelir.
    Evde beslenen kaplumbağalara hazır yemler vermek daha uygundur.Kaliteli markaların kaplumbağalar için yemleri var.Mutlaka kullanın.

    BAKIM
    + Evlerimizde beslediğimiz tropikal su kaplumbağaları için gereken en önemli şey suyun temiz tutulması ve ısının bir ısıtıcı yardımıyla 27-28'C ye sabitlenmesidir.Bu kaplumbağalar en fazla suda bulunan mikroplardan etkilendikleri için su değişimlerinin düzenli olarak aksatılmadan yapılması gerekir.Eğer buna dikkat edilmezse kaplumbağalarımız sudaki kirlilikten dolayı hastalanacaktır.Bunun sonucunda göz körlüğüne,hatta ölüme kadar gidebilen durumlar oluşmaktadır.
    Başka bir önemli konu ise kaplumbağaların yeterince gelişemeden satışa çıkarılmalarıdır.Kabuk gelişimlerini daha tamamlayamadıklarından dolayı maalesef çoğu bilinçsiz bakım yüzünden telef olmaktadır.Burada bizlere düşen görev;kabuklarının gelişebilmesi için kaplumbağalarımıza düzenli olarak güneş banyosu yaptırtmaktır.Eğer böyle bir imkanımız yoksa piyasada ultraviole(UV)lambalar satılmaktadır.Bu lambalar güneş ışığının yerine geçer ve kaplumbağaların gelişimine katkısı büyüktür.Bunlardan mutlaka bir tane edinmeliyiz.
    Diğer problemlerden bir tanesi ise kaplumbağaların ortasında palmiye bulunan,ada şeklinde küçük plastik kaplarda beslenmeleridir.Bu ortamlar çok sağlıksızdır ve kaplumbağaların çoğu böyle ortamlarda telef olmaktadırlar.Onlar için en iyisi ileride büyüyeceklerini de göz önüne alırsak 100x40x40 ölçülerinde bir akvaryumdur.Yalnız akvaryumu almakla da iş bitmiyor.Daha önceden de söylediğim gibi mutlaka bir tane de ısıtıcı edinmeliyiz.Ayrıca kaplumbağaların üzerine çıkıp dinlenebileceği,kuruyabileceği bir kısmı suyun dışında kalacak şekilde kayalar da konmalıdır.Son olarak da bir filtre edinirsek ideal ortamı yaratmış oluruz bu sevimli dostlarımız için...Hem böylelikle filtreler sayesinde suları daha da geç kirlenecektir.

    SATIN ALIRKEN
    + Daha sahiplenirken dikkat etmeniz gereken şey;kabuğun yeterince sertleşmiş olmasıdır.Ticari olarak üretildikleri için ve henüz kabuk yapısı sağlıklı şekilde oluşamadığından dolayı genel gelişimi açısından problem yaratabilir.Kabuğun yumuşak olması,kabuğa yapışık halde olan iç organlarının daha kolay hasar görmesine yol açabilir.

    Bir su kaplumbağası alırken;

    -Gözler parlak ve temiz mi?
    -Deri canlı ve lekesiz mi?
    -Kabuk sert ve çizgileri düzgün mü?
    -Kuyruk çevresi temiz ve yarasız mı?
    sorularına olumlu cevaplar bulmanızı tavsiye ederim.

    Ayrıca bir su kaplumbağası sahiplenmek için en uygun zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır.

    Yeni aldığınız kaplumbağa daha bebek olduğundan dolayı kabuk gelişimi tamamlanmamış bir durumda olacaktır.Yaz döneminde kaplumbağanızı güneşin faydalı ışınlarından yararlandırarak kabuk gelişimlerine yardımcı olabilirsiniz.

    KAPLUMBAĞALARDA CİNSİYET AYRIMI

    + Kaplumbağalarda erkeklerle dişileri ayıran en önemli özellikler; Dişilerde kloaka kuyruk kökünde son bulur, erkeklerde kuyruk dişilere göre daha uzun ve kalındır. Çiftleşmeyi kolaylaştırabilmek için karın altı kabuğu erkeklerde daha kuvvetli ve içe doğru çöküktür. Erkeklerde ön bacak tırnaklarından bir tanesi dişiyi çiftleşme anında kavrayabilmek için daha uzundur.
    Hayvanat bahçesi gibi yerlerde cinsiyet tayini kan analizleriyle yapılmakta hayvanın dişi ve erkek olduğu öğrenilmektedir. Kandaki Östörojen ve Testesteron hormonları seviyelerine bakılır.
    Avrupa kaplumbağalarında cinsel olgunluk 12 yaşlarında başlar.

    KAPLUMBAĞALARIN YUMURTA ve KULUÇKA ZAMANI
    + Yumurtadan yavru çıkma süreleri 2-3 ay sürmektedir. Testusdo gracea (Tosbağa) kaplumbağalar 2-3 cm boyunda 6-12 adet yumurta yaparlar. Tatlı su kaplumbağaları ise 3-12 beyaz uzun şekilli yumurta yaparlar. Yavrular ise 2-3 ay süre sonra yumurtadan çıkarlar. Kaplumbağaların tüm çeşitleri yumurtalarını toprağa bırakırlar. Kara ve Tatlı Su kaplumbağaları yaşadıkları doğal çevrede uygun bir ortamı seçerek eştikleri çukurlara yumurtlarlar ve üzerini toprakla örterler. Deniz kaplumbağaları hayatlarının çoğunu denizde geçirdikleri için Dünyanın belirli kumsallarında kıyıya çıkarak; kumsalda eştikleri çukurlara yumurtlarlar. Genelde bu işlemide geceleri yaparlar.
    Sürüngenlerin cinsiyetlerinin belirlenmesinde kuluçka dönemi çevre ısısının etkili olduğu yönünde bir çok araştırma yapılmıştır.
    Ülkemizin Akdeniz ve Ege kıyılarında deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktıkları dünyaca ünlü kum plajları bulunmaktadır. Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kumluca, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Göksu Deltası, Kazanlı, Akyatağan, Samandağ gibi bölgeler deniz kaplumbağalarından Caretta Caretta ve Cheloniamydas'ın ana vatanlarıdır.
    Çiftleşme isteği mevsimine bağlıdır. Tropik ve subtropik iklim koşullarına göre değişiklik gösterir. Ayrıca dış ortam koşulları da bu olayı etkilemektedir. Genelde kaplumabağalar nisan ayının başından, mayıs ayının sonuna kadar çiftleşirler. Bu dönemde günlerin uzun olması ve güneş ışığının fazlalığı önemli rol oynamaktadır. Ultraviyole ışınların, kaplumbağaların yaşamlarındaki çiftleşme ve yumurtadan yavruların çıkması gibi fizyolojik olaylara etkisi oldukça fazladır. Dişiler çiftleştikten sonra spermi 4 yıl gibi süre ile saklayabilirler.
#20.02.2010 14:51 0 0 0
  • benim kaplumbağam daha 4-5 aylık salyangoz yiyebilir mi acaba?
#19.06.2010 09:47 0 0 0
  • Kurutulmuşunu verebilirsiniz ancak fazla vermeyin haftada 1-2 kere yeterli..
#19.06.2010 17:37 0 0 0
  • meraba benimde iki küçük su kaplumbağam var yaşlarını bilmiyorum fakat tetra nın reptomin yemini kullanıyordum.Konya da yem bulmak zor kurutulmuş karides almayı düşündüm ama SHRIMP-E die kurutulmuş karides yemi verdi üzerinde balık yemi diyor almak istemedim satıcı bunları yer onlar dedi bende aldım ama yinede korkuyorum zarar verirmi acaba? Kurutulmuş karides olsada üstünde balık yemi yazıyor tereddüt ettim yardımcı olursanız sevinirim :)
#19.09.2011 11:44 0 0 0
  • BESLENME(Her İki Tür İçinde)



    Tatlı su kaplumbağalarının obur yaratıklar olduğu unutulmamalı. Önlerine ne kadar yiyecek konulursa konulsun hepsini bitirmek isteyeceklerdir.En iyisi, yiyeceklerini azar azar vermek. Sevdikleri kurutulmuş karideslerden günde 4-5 tane yiyebilirler. Su kaplumbağaları için hazırlanmış pelet yemler de var. Tüm hayvanlarda olduğu gibi kaplumbağaları da tek tip besinle yaşatmaya çalışmak hata olur. Zaman zaman küçük parçalar halinde çiğ et, taze midye içi, solucan parçaları, küçük balıklar verebilirsiniz. Tabii aşırıya kaçmamak kaydıyla. Artan yemleri hemen toplarsanız, kaplumbağaların suyu daha geç kirlenecektir.Çabuk büyümelerini istiyorsanız yediklerikadar yesinler yiyemediklerini toplayın.Su kaplumbağalar üzerlerine (kalsiyum ve vitamin eklenmiş) tatlı su balıklarını çok severler, özellikle taze alabalık en sevdikleri yiyeceklerden biridir.Unkurduna da bayılırlar. kurtçuklar aslında iştahı kapalı olan veya yavru kaplumbağalar için daha çok iştah açıcı olarak kullanılır.Kaplumbağalar için özel olarak hazırlanmış minik çubuk şeklindeki yemler bağırsakları için çok uygundur. (değişik markalar var, en iyisinden alınız çünkü türkiye burası ve içinde ne olduğunu bilemiyoruz...) vitamin ekli yemlerden hafta 3-5 tane verilmesi uygundur.



    kaplumbağa çeşitlerine göre beslenme farkılığı göstermekle birlikte bütün kaplumbağalar için dana yüreği pek yararlı değildir çünkü vücuttan sindirim sırasında değerli kalsiyum alır götürür, hatta tavuk ciğeri özellikle zararlıdır!



    deniz balığı mümkün olduğu kadar az verilmelidir çünkü içlerindeki tuz oranı zaman içinde böbreklerine zarar verir ve et hem kara hem tatlı su kaplumbağaları için yine zamanla zararlıdır, kalsiyumun harcanmasına sebep olur, bunun yanında doğal yiyecekleri de değildir.



    hayvanın sürekli yeşillik yemek istemesi de normal değildir. yememe veya bir anda farklı beslenme şekli bir sorunun göstergesi olabilir.



    tüm kücük balıklar ile de beslenme sağlanabilir. akvaryumun içine çabuk çoğalan küçük balıklar bırakılabilir. böylece kaplumbağa hem arada bir onları yer hem de avlanır.



    kaplumbağalara bir saat içerisinde tüketebilecekleri kadar yem verilmelidir. yemekdikleri suda kalır. bunların temizlenmesi önemlidir.



    hazır yemlerin tek başına verilmesi doğru değildir.

    forumda çiğ et ve tavuk eti ile ilgili çok başlık ve soru gelmektedir, bu sorulara tam bir cevap vermek anlamında:

    azı karar fazlası zarar prensibi itibariyle hareket ediniz. cüssesine göre ne kadar yiyecebileceğini anlayabilirsiniz.

    genç kaplumbağalar etçil ağırlıklı bir beslenme tercih ederler, yaşlandıkça sebze ağırlıklı yemleri sevmeye başlayacaktır.

    unutmayınız ki kaplumbağalar sağlıklı yaşayabilmek için bizlerin verdikleri yiyeceklere muhtaçtırlar. beslenmelerinin aksatılması veya dengesiz olması ileride hastalıklara ve ölümlere yol açabilir.

    Peynir vermemenizi öneririm...

    Daha detaylı bilgi isterseniz:

    Yavrular hergün günlük olarak beslenirken,erişkin kaplumbağalar 2-3 günde bir beslenmelidir. Kırmızı yanaklı kaplumbağaların beslenmesinede dikkat edilmelidir.Eğer yanlış bir beslenme uygulanıyorsa her türlü hastalığa açık bir duruma gelebilir.Bu yüzden aşağıda bir rasyon örneği veriyorum.

    Kırmızı yanaklı kaplumbağa rasyonu :

    % 25 dana eti (yağsız ve kemiksiz)

    % 25 hazır kaplumbağa yemi

    % 50 meyva-sebze-ot ( havuç,çilek,elma,yonca,marul vb)

    Not: burada verilecek besinler ufak parçalara bölünerek verilmelidir

    Ayrıca alacağınız toz vitaminleri bu küçük parçaların üzerine serperek vermeniz uygun olacaktır.

    Ayrıca kırmızı yanaklı kaplumbağalarda yaşa göre beslenme tipi değişmektedir.Burada genç kırmızı yanaklı kaplumbağalar hem et hemde ot yeme özelliğinde yani hepçil bir beslenme karekterindedirler.Yetişkin kaplumbağalarda bu et yeme davranışı azalarak,daha çok otçul bir beslenme özelliği gösterirler ama tam olarak et yemeyi bırakmazlar.yani kaplumbağalarda yaş ilerledikçe verilen et miktarı azaltılırken,ot miktarı arttırılmalıdır.

    Reptillerin çoğu ektothermal poiklotherm (vücut sıcaklığı çevre ısısına göre değişen) özelliğe sahip olduklarından, çevre ısısına bağımlıdırlar. Bakteriyel ajanlarla enfekte olduklarında ılık yerlere giderler. Semiakuatik kaplumbağa türleri 20 - 30 dereceleri tercih ederler. Direk güneş ışığı alamayanlarda ısı kaynakları (infrared lambaları) kullanılır. Isı kaynakları da canlıdan 45 cm uzakta bulunmalıdır. Ayrıca havalandırmanın da bulunması yararlı olur.Aşırı ısı farklılıkları oluşmasından kaçınmak gerekir.Ortamın nemi % 35' den az olursa deride kurumalar ve soyulmalar, nem u' den fazla olursa da mantar ve bakteriyel hastalıklar meydana gelir. Kaplumbağalar için, tavşan yemi olarak hazırlanmış olan alfa alfa peleti, kum veya ağaç yaprakları altlık olarak kullanılabilir. Su kaplumbağaları içinse, barınaklarında çimentodan yapılmış beslenme ve güneşlenme, dinlenme alanları olmalıdır.Akvaryumlar bu yönden çok elverişlidir. Kaçma ihtimali de olmaz böylece.

    Barınaklarının temizliği ise, 3 ayda bir yapılabilir. Kaplumbağalar klorlanmış suyu tolare edebiliirler yalnız geçici göz irkiltisi meydana gelebilir. Tatlı su kaplumbağaları esas olarak hayvansal gıda tüketirler. Pelet hazır gıdaları bulunmakta, bunların yanında brokoli, yeşil fasülye, lahana, havuç eklenebilir. Özellikle A vitamini eksikliği kaplumbağalarda, sorunlara neden olmaktadır.

    Tatlı su kaplumbağaları esas olarak hayvansal gıda tüketirler. Bazen bitkisel gıda da yerler. Ticari, hazır gıdalar % 30- 50 protein içerirler. Omnivor olan türler (Hem etcil, hem otcul), proteinin yanında meyve ve sebze de yerler. Örnek bir diyet olarak ;

    Su : 272 gr

    Jelatin : 34 gr

    Mısır Yağı : 11 gr

    Ispanak : 23 gr

    Pişmiş tatlı Patates : 23 gr

    Vitamin-mineral : 5 gr

    Kaplumbağa Peleti : 50 gr

    Yukarıda verdiğim karışımda, G protein, %1.5 kalsiyum ve kalan miktarda, fosfor A D E C vitaminleri bulunuyor. Bu karışımı sağlamak, oldukça zor olduğundan, hazır kaplumbağa yemleri kullanmalısınız. Bu hazır yemlerin üzerinde, günlük, verilebilecek miktarlar yazılıdır. Bunun dışında, ayrı olarak, günlük olarak, brokoli, havuç, yeşil fasülye, lahana vb. verilebilir. Sürekli yiyorlar dememeli, bu besinleri az miktarlarda vermelisiniz. Yani miktarı kendiniz ayarlamalısınız. Hazır mamalarda bile, belirlenen bir miktar yoktur. Ancak, özellikle, yaz aylarında, verdiğiniz mama miktarı düşük olmalıdır.

    Kısaca:

    Hazır mamalarda, normal günlük miktar, günde 2 öğün olarak, kaplumbağalarınızın 1 dk. süre içinde tüketebileceği mama kadar olmalıdır. 1 dk. içinde tükettikleri mama miktarını belirleyerek, günde 2 kez, bu miktarda mama vermelisiniz. Yaz aylarında ise, günde 1 kez vermelisiniz. Yaz aylarında, tek öğün beslemeye dikkat ediniz.

    Akvaryumda, kalsiyum ve mineral içeren taşların bulunması yararlı olur. Suyun sıcaklığı, yaklaşık 23 derece ve dışarınınki de 25-26 derece olmalıdır. Tabiki kış aylarında bu şart sağlanamayacağı için, sıcak odalarda ve ısıtıcı kullanarak, hayvanı doğal ortamından ayırmamaya çalışmalısınız.



    Önemli bilgiler



    * Genç kaplumbağaların beslenmelerinde yüzde 40 protein, yüzde 60 bitki dengesi kurulmalı. Yetişkinler ağırlıklı olarak

    * İdeal akvaryumlar için suyun yüksekliği kapluşun bağa uzunluğunun 1.5, 2 katı, akvaryumun uzunluğu yine bağa uzunluğunun 4-5 katı olmalıdır.

    *Kaplumbağalar sadece bakımları yetersiz geldiğinde değil, strese girdiklerinde veya korktuklarında da hastalanabiliyorlar.

    *Kaplumbağalar için ideal su sıcaklığı 23 ila 30 derece arasında olmalıdır. Genç veya hasta kaplumbağalarda suyun sıcaklığı yüksek tutulmalıdır.

    *Hasta kaplumbağalarınızı mutlaka veterinere götürün.

    *Kaplumbağanızı yeni aldıysanız bırakın ilk zamanlar yaşam alanını keşfetsin. elinize aldığınızda havada tutmayın, bir elinizle alt bağasına destek verin. havada "yüzmeyi" sevmiyorlar çünkü ve strese giriyorlar.

    Öneriler

    1) Haşlanmış yumurtanın kabuğunu bir gün kadar suda bekletin. Elde ettiğiniz bu suyu kaplumbağaların suyunun içine koyun ve onlara da ara öğün olarak haşlanmış yumurta akı verin. Kabuğu için gerekli kalsiyum ve proteini böylece temin edebilirsiniz. Kabuk yumuşamasına da iyi geliyor, deneyimlerimle sabittir.(Kabuklu su formülünü bitkilerinize de uygulayabilirsiniz).



    2) Cinsiyetini belirlemek için kabuğunun altındaki yuvarlaklara bakın. Yuvarlaklar küçük ve seyrekse dişi, büyük ve yoğunsa erkektir. Ayrıca erkek kaplumbağalar daha güzel olur.



    3) Fesleğene bayılırlar. Bir küçük saksı fesleğen hem evinize renk katar hem de ara ara kaplumbağalarınızı besleyebilirsiniz.



    4) Kaplumbağalarda bulunan bir çeşit bakteri insan sağlığını ciddi şekilde etkiler. Suyuna, kabına ve kaplumbağanıza dokunduktan sonra, ellerinizi bol sabunlu suyla mutlaka yıkayın!



    5) Yuvalarına mercan koymayın. Kabuklarını zedeler.



    6) Kaplumbağalarınızı güneşlendirirken yuvalarının bir kısmı gölge de olmalı ki istedikleri zaman orada serinleyebilsinler.
#19.09.2011 17:23 0 0 0
  • balık yemi zaten kaplumbağaların yemine benziyor ama içeriği aynı değil sanırım sen kaplumbağa yemiyle değiştir kesinlikle onu.Hayvan aç kalır yoksa.
#15.11.2012 18:08 0 0 0