Malzemeler:
3 orta boy patates
1 orta boy sogan
1 çorba kasigi un
1 çorba kasigi yag
1 yumurta sarisi
1/2 su bardagi süt
1 tatli kasigi tuz
8-10 dal maydanoz/nane
Yapilisi:
1) Tencereye kiyilmis sogan ve yag koyup karistirarak yumusatiniz. Un katip yediriniz. 6-7 su bardagi su ve tuz ilave edip kaynatiniz. Patatesleri irice rendeleyip kaynayan çorba suyuna katarak yumusayincaya kadar pisiriniz. Süzgeçten baska bir tencereya geçiriniz. Yumurtayi çirpip sütle karistiriniz. Çorba suyu ile iliklastirip çorbaya karistirarak ilave ediniz.
Bir tasim kaynatip üzerine kiyilmis maydanoz serpiniz.
Malzemeler:
2 çorba kasigi un
1/2 çorba kaisigi tereyag
1/4 pisimis tavuketi
4 au bardagi tavuk suyu
1 tatli kasigi kuru nane
Yapilisi:
1) Un ve yagi hafif hararetli isida pembelesmeden kavurunuz. Tavuk suyunu ve ayrica bir su bardagi suyu hizli karistirarak ilave ediniz. Findik büyüklügünde dogranmis tavuk etini katarak 5 dakika kaynatiniz. Çorba kasesini bosaltip üzerine kuru nane serpiniz.
Tarhana Corbasi
Malzemeler:
4 dolu yemek kasigi tarhana
8 bardak et suyu veya su
100 gr. kiyma (et suyu olursa gerekmez)
1 büyük domates
1 yemek kasigi tepeleme tereyagi
Tuz
Yapilisi:
1) Tarhanayi 1 bardak su veya et suyuyla islatin.
2) Kiymayi yagla birlikte 4 - 5 dakika kavurun. Dogranmis domatesleri karistirip 3 - 4 dakika daha pisirin.
3) Kalan et suyunu ve islatilmis tarhanayi kiymaya katin. Ara sira karistirarak 10 dakika pisirin.
NOT: Kiyma kullanilmadigi zaman, domatesi süzgeçten geçirin ya da küçük parçalara dograyip yagla birlikte biraz pisirin. Sonra et suyuyla tarhanayi katin. Çorbayi dilerseniz kizartilmis ekmek garnitürleriyle servis yapin.
Malzemeler:
10 bardak et suyu
1/2 bardak pirinç
2yemek kasigi un
1 bardak süt veya su
2 yumurta sarisi
1 bardak yogurt
1 yemek kasigi tereyagi veya margarin
1 çay kasigi kirmizibiber
2 çay kasigi kuru nne
1/2 yemek kasigi tuz
Yapilisi:
1) Pirinci ayiklayip yikadiktan sonra et suyu ile birlikte atese koyun. Pirinçler yumusayana kadar hafif ates üzerinde kaynatarak pisirin. Tuz atin.
2) Unu, süt veya suyla karistirarak bulamaç yapin. Kaynayan çorbaya katin. 5 dakika daha kaynatin.
3) Yumurtayla yogurdu birlikte çirpin, çorbaya karistirip atesten indirin.
4) Çorbanin üzerine kirmizibiber ve nane katilmis yagi gezdirin.
Malzemeler:
2 1/2 lt. (10 bardak) et suyu
1 büyük boy sogan
1 kahve fincani un
250 gr. (1 bardak tepeleme) kirmizi mercimek
2 yemek kasigi (tepeleme) tereyagi veya margarin
1/2 yemek kasigi tuz
Garnitürü:
1-2 dilim bayat ekmek (küp seklinde dogranmis ve kizartilmis)
Yapilisi:
1) Sogani ayiklayip küçük parçalar alinde dograyin. 2 kasik yagla kisik ateste 4 -5 dakika börttürün. Içine un koyup 1-2 dakika daha karistirin.
2) Ayiklayip yikadiginiz mercimegi, et suyu ile birlikte kaitn ve yavas yavas kaynatin.
3) Çorbayi süzgeçten ezerek geçirin. Tekra atese koyun. Sütlü terbiyesini katin. Bir iki tasim kaynatip indirin. Kizarmis ekmekle servis yapin.
Malzemeler:
6 su bardagi ilikli kemik suyu
1/2 kilo kirmizi mercimek
1 çay fincani pirinç
2 çorba kasigi salça
2 bas sogan
2 çorba kasigi un
Biraz kuru nane
2 çorba kasigi sade yag
Biber ve tuz
Yapilisi:
1) Bir tencerede 2 kasik sade yagi eritip 1 bas sogani çok ince dogarayin, 2 çorba kasigi unu da tencereye koyun, iyice karistirarak hafifçe pembelesmesini saglayin, 6 bardak suyu veya kemik suyunu tencereyi karistirarak yedirin, kaynayana kadar karistirin, temizlenip yikanmis kirmizi mercimekle pirinci de atinm sulandirdiginiz bir kasik salçayi da koyup karistirin, mercimekle pirinçler patlayana kadar orta kararetteki ateste pisirin, bol kuru naneyi tencerede serperek karistirin ve servis yapin. Eger aci seviyorsaniz bo çorbaya daha piserken aci süs biberlerinden atabilirsiniz.
Malzemeler:
6 bardak tavuk suyu
1 kahve fincani bugday
1 kahve fincani misir
2 kasik sade yag
2 bas sogan
Beyazindan biraz tavuk eti
Yapilisi:
1) Bugday ve misiri aksamdan temizleyip bol suda islatin, iyice kabarsinlar, derin bir tencerede 2 kasik yag eritin, 2 bas sogani kabuklari soyulup yikandiktan sonra, çok ince dograyip tencereye atin, hafifçe pembelestirin ve 6 bardak tavuk suyunu da tencereye koyun, bugdayi, misiri ilave edin, eger varsa biraz tavuk eti didikleyin, hepsi iyice pisince bol limon ilavesiyle servis yapin.
Malzemeler:
3 demet kara lahana
2 corba kasigi tereyag
1 corba kasigi salca
su
1 cay bardagi misir unu
1 su bardagi haslanmis barbunya fasulye
Tuz, karabiber
Yapilisi:
1- Lahana yapraklarini yikayin. Ince seritler halinde dogranir. Seritler uzunsa ikiye kesin. Tencerede tereyagini eritin. Lahanalarini ilave edip yumusayana dek kavurun. Lahanalar yumusamaya basladiginda bu kez salcayi ilave edin. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra tencereye yeterince sicak su ekleyin. Tuzunu, karabiberini ayarlayin.
2- Misir ununu azar azar ve surekli karistirarak, ilave edin. Barbunya fasulyesini tencereye aktarin.
3- Surekli karistirarak, bir iki tasim kaynatin. Atesten aldiktan sonra kaselere bosaltin.
malzemeler:
1 Küçük boy karnibahar
Iki kasik un
1 tatli kasigi tereyag Tuz, karabiber
Su veya Süt (istenen çorba miktarina göre
Yapilisi:
Bir küçük karnibahari isteginiz büyüklükte parçalara bölün. Sebzenin gaz yapmasini engellemek için biraz su ilave ederek haslayin.Tereyagin içinde unu kavurun. Biraz soguyunca, biraz su ya da sütün yardimi ile unu ezin,sulandirin. Topaklanmamasi için tel ile çirpin. Sütün suyun geriye kalanini da koyun. Haslanmis karnibaharlari ekleyin. Tuzunu ilave edin ve pisirmeye birakin. 5 dakika sonra ocaktan alin.
3 adet orta boy patates
2 adet sivri biber
1 adet domates
birkaç yaprak ispanak 1adet havuç
100 gr. tereyag
1 kasik un
et suyu
Yapilisi:
önce patatesleri küp seklinde dograyin,domatesin kabuklarini soyup ekleyin, diger sebzeleride ekledikten sonra 4 bardak suda haslayin. haslanan sebzelerin suyunu süzün. ayri bir tencerede tereyagi ile unu kavurun üzerine et suyunu ( 4bardak) ekleyin 15 dk yarim ateste pisirin
2 adet tavuk but,
3 adet orta boy havuc,
2 adet patates,
1 adet pîrasa,
1 adet sogan,
ve arzuya gore sebze cesitleri 1 cay bardagi tel sahriye,
yeteri miktarda tuz ve karabiber,
su
Yapilisi:
tavugu tuzlu suda haslayalim biraz haslaninca havuclari daire seklinde dograyip icine katalim tavuk tamamen haslandigi zaman tencereden butlari cikarip kemilerinden ayiralim daha sonra sebzelerin hepsini
tencereye atalim sebzeler yumusamaya baslayinca sehriyemizide ilave edelim sehrileyeler tatamen pistigi zamanda tekrar tavuk parcalarimizi corbamiza katip karabiber ekleyip 5 dk boyle kaynattiktan sonar corbamizi sicak olarak servis yapalim arzuya gore uzerine limon suyuda eklenebilir.Afiyet olsun
malzemeler
2 çorba kasigi un
2 yumurta sarisi
1 adet limonun suyu 1 su bardagi su
tuz
Yapilisi:
Bir kapta unu su ile karistirin, ezerek bulamaç haline getirin. Bu islemi yaparken unun topaklanmamasina dikkat edin. Limon suyunu ve yumurta sarilarini ilave edip çirpin. Bu sos içinde mayonez ve krema gibi katki maddeleri bulunmayan balik çorbalari için tavsiye edilir.
malzemeler
1/2 kg kirlangiç
1 bas sogan
2 adet defne yapragi
½ demet maydanoz 3-4 dis sarmisak
1/4 kavanoz hazir mayonez
tuz
kirmizi pul biber
Yapilisi:
Tencereye 5-6 bardak su, defne yapragi, ayklanmis maydanoz, bir bas bütün sogan ve baligi koyup 15 ila 20 dakika kaynatin. Baligi kevgirle sudan alip derisini, kilçiklarini ayiklayin, kuyrugunu ve kafasini ayirin. Ayikladiginiz parçalari temiz bir tülbente sarip suya iade edin ve 1 saat kadar kaynatin.
Mayoneze dövülmüs sarmisaklari ilave edip karistirin. Kirmizi biberle balik suyunu yavas yavas ilave edip karistirin. Baliklari da ilave edip kaynatin.
malzemeler
Kirlangiç baligi , 300 gram (orta boy bir adet)
¼ adet limon
1 çorba kasigi sirke
4 dis sarimsak
1 adet patates (iri)
1 adet kuru sogan 1 çorba kasigi tereyag,
½ çay bardagi pirinç
½ demet dereotu (veya maydanoz)
tuz
karabiber
Yapilisi:
Bir tencerenin içine baligi koyup suyla doldurun.Içine 1/4 limon,1 çorba kasigi sirke ile yeterince tuz koyup kaynatin. Kaynamaya basladiktan 5 dakika sonra baligi tencereden alip kilçik ve derilerini ayiklayip küçük parçalara ayirin. Suyunu çorbada kullanmak üzere ayirin.
Tavada tereyagini eritin. Ince dilimlenmis sogani tereyaginda, yumusayana kadar pisirin. Küçük küpler halinde dogranmis patatesleri de ilave edip pisirin. Karisimin tamamini ayirmis oldugunuz balik suyuna ekleyin. Baliklarla birlikte pirinci de ilave edin.
Tencereye dogranmis dereotu ilave edip hafif ateste 15-20 dakika pisirin.
malzemeler:
100 Gr. Hamsi
1 adet iri olgun domates
1 adet kuru sogan
1 demet maydanoz 1 çorba kasigi un
1 çorba kasigi tereyagi
4 su bardagi su
Tuz
Karabiber
Yapilisi:
Hamsileri, kafalarini kopararak ve kilçiklarini çikararak fileto halinde ayiklayiniz; yikayip durulayiniz ve 1 cm uzunlugunda parçalar halinde kesiniz. 5 dakika kadar 4 bardak tuzlu suda haslayiniz. Haslanmis hamsileri suyunu süzüp kenara aliniz. Bu suyu daha sonra kullanacaginizdan dökmeyiniz.
Domatesin kabugunu soyup rendeleyiniz. Sogani da rendeleyiniz.
Tereyagini tavada eritip unu kavurunuz. Rendelenmis domates ve sogani ilave edip birkaç dakika çeviriniz. Beklettiginiz suyu ilave ediniz. Su kaynamaya yaklasinca hamsileri ve kiyilmis maydanozu ilave edip 5 dakika daha pisiriniz.
malzemeler:
1 su bardagi un
2,5 su bardagi kaynar süt
2,5 su bardagi kaynar su
2 yumurta sarisi ½ su bardagi krema
4 çorba kasigi tereyagi
1 çay kasigi tuz
Yapilisi:
Tereyagini eritince unu ekleyip sürekli karistirarak kavurun. Sütü ve et suyunu da sürekli karistirarak ekleyip 10 dakika kaynatin.
Baska bir kasede yumurta sarilarini çirpip kremayi ekleyerek iyice çirpin. Bu karisimi kaynamakta olan çorbaya devamli karistirarak yedirin. Tuzu da ilave edip birkaç defa daha karistirip tencereyi atesten alin.
Çorbayi tel süzgeçten süzüp kaselere alip servis yapin.
malzemeler:
4 büyük sogan
2 çorba kasigi un 4 su bardagi et suyu
6 çorba kasigi tereyagi
Yapilisi:
Orta boy bir tencerede yagi eritip soganlari ilave edin. Karistirarak 25-30 dakika renkleri sararincaya kadar pisirin.
Tencereyi atesten alip tuz, biber ve unu ekleyip karistirin, yavas yavas ve sürekli karistirarak et suyunu katip yeniden atese oturtun. Kaynayinca kapagini kapatip 20 dakika pisirin.
Firin zigarasini kizdirin. Her francala diliminin her iki tarafini yarimsar dis sarimsakla ovun.
Tencereyi atesten alip francala dilimlerini çorbanin üstüne koyun, dilimlerin üzerine de rendelenmis peyniri serpin
malzemeler:
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
1 kahve fincani tel sehriye
1 çorba kasigi salça 1/2 çorba kasigi margarin
Yarim limon
Kuru nane
Tuz
Yapilisi:
Soyulmus havuç ve patatesi 2 su bardagi su ile yumusayincaya kadar haslayin. Sogutup küp küp dograyin.
Salçayi margarinle bir tencerede hafifçe kavurun. Üzerine sebzeyi hasladiginiz su ile 2 su bardagi soguk suyu ilave edin. Tuzu da ekleyerek kaynatin.
Kaynayan salçali suya sehriyeleri ilave edip, yumusayincaya kadar pisirin.Sonra patates ve havuçlari ekleyin. Servis yapmadan önce limon suyu katip, kuru nane ile süsleyin
malzeme:
12 adet haslanmis mantar
2 çorba kasigi siviyag
2 çorba kasigi un 6 su bardagi et veya tavuk suyu
1 küçük sogan
½ demet dereotu
Yapilisi:
Ince kiyilmis sogan ve unu yagda kavurun. Haslanmis ve küçük dogranmis mantarlari una ilave ederek karistirin. Yavas yavas suyu ilave edin ve kaynamaya birakin. Kaynayinca üzerine ince kiyilmis dereotu serperek servis yapin.