Yemek Tarifleri > Corba Cesitleri

    Patates Çorbasi

    Malzemeler:
    3 orta boy patates
    1 orta boy sogan
    1 çorba kasigi un
    1 çorba kasigi yag
    1 yumurta sarisi
    1/2 su bardagi süt
    1 tatli kasigi tuz
    8-10 dal maydanoz/nane

    Yapilisi:
    1) Tencereye kiyilmis sogan ve yag koyup karistirarak yumusatiniz. Un katip yediriniz. 6-7 su bardagi su ve tuz ilave edip kaynatiniz. Patatesleri irice rendeleyip kaynayan çorba suyuna katarak yumusayincaya kadar pisiriniz. Süzgeçten baska bir tencereya geçiriniz. Yumurtayi çirpip sütle karistiriniz. Çorba suyu ile iliklastirip çorbaya karistirarak ilave ediniz.
    Bir tasim kaynatip üzerine kiyilmis maydanoz serpiniz.
    Tavuklu Çorba

    Malzemeler:
    2 çorba kasigi un
    1/2 çorba kaisigi tereyag
    1/4 pisimis tavuketi
    4 au bardagi tavuk suyu
    1 tatli kasigi kuru nane

    Yapilisi:
    1) Un ve yagi hafif hararetli isida pembelesmeden kavurunuz. Tavuk suyunu ve ayrica bir su bardagi suyu hizli karistirarak ilave ediniz. Findik büyüklügünde dogranmis tavuk etini katarak 5 dakika kaynatiniz. Çorba kasesini bosaltip üzerine kuru nane serpiniz.
    Tarhana Corbasi
    Malzemeler:
    4 dolu yemek kasigi tarhana
    8 bardak et suyu veya su
    100 gr. kiyma (et suyu olursa gerekmez)
    1 büyük domates
    1 yemek kasigi tepeleme tereyagi
    Tuz

    Yapilisi:
    1) Tarhanayi 1 bardak su veya et suyuyla islatin.
    2) Kiymayi yagla birlikte 4 - 5 dakika kavurun. Dogranmis domatesleri karistirip 3 - 4 dakika daha pisirin.
    3) Kalan et suyunu ve islatilmis tarhanayi kiymaya katin. Ara sira karistirarak 10 dakika pisirin.
    NOT: Kiyma kullanilmadigi zaman, domatesi süzgeçten geçirin ya da küçük parçalara dograyip yagla birlikte biraz pisirin. Sonra et suyuyla tarhanayi katin. Çorbayi dilerseniz kizartilmis ekmek garnitürleriyle servis yapin.
    Yayla Corbasi

    Malzemeler:
    10 bardak et suyu
    1/2 bardak pirinç
    2yemek kasigi un
    1 bardak süt veya su
    2 yumurta sarisi
    1 bardak yogurt
    1 yemek kasigi tereyagi veya margarin
    1 çay kasigi kirmizibiber
    2 çay kasigi kuru nne
    1/2 yemek kasigi tuz

    Yapilisi:
    1) Pirinci ayiklayip yikadiktan sonra et suyu ile birlikte atese koyun. Pirinçler yumusayana kadar hafif ates üzerinde kaynatarak pisirin. Tuz atin.
    2) Unu, süt veya suyla karistirarak bulamaç yapin. Kaynayan çorbaya katin. 5 dakika daha kaynatin.
    3) Yumurtayla yogurdu birlikte çirpin, çorbaya karistirip atesten indirin.
    4) Çorbanin üzerine kirmizibiber ve nane katilmis yagi gezdirin.
    Kirmizi Mercimek Corbasi

    Malzemeler:
    2 1/2 lt. (10 bardak) et suyu
    1 büyük boy sogan
    1 kahve fincani un
    250 gr. (1 bardak tepeleme) kirmizi mercimek
    2 yemek kasigi (tepeleme) tereyagi veya margarin
    1/2 yemek kasigi tuz
    Garnitürü:
    1-2 dilim bayat ekmek (küp seklinde dogranmis ve kizartilmis)

    Yapilisi:
    1) Sogani ayiklayip küçük parçalar alinde dograyin. 2 kasik yagla kisik ateste 4 -5 dakika börttürün. Içine un koyup 1-2 dakika daha karistirin.
    2) Ayiklayip yikadiginiz mercimegi, et suyu ile birlikte kaitn ve yavas yavas kaynatin.
    3) Çorbayi süzgeçten ezerek geçirin. Tekra atese koyun. Sütlü terbiyesini katin. Bir iki tasim kaynatip indirin. Kizarmis ekmekle servis yapin.
    Ezo Gelin Corbasi

    Malzemeler:
    6 su bardagi ilikli kemik suyu
    1/2 kilo kirmizi mercimek
    1 çay fincani pirinç
    2 çorba kasigi salça
    2 bas sogan
    2 çorba kasigi un
    Biraz kuru nane
    2 çorba kasigi sade yag
    Biber ve tuz

    Yapilisi:
    1) Bir tencerede 2 kasik sade yagi eritip 1 bas sogani çok ince dogarayin, 2 çorba kasigi unu da tencereye koyun, iyice karistirarak hafifçe pembelesmesini saglayin, 6 bardak suyu veya kemik suyunu tencereyi karistirarak yedirin, kaynayana kadar karistirin, temizlenip yikanmis kirmizi mercimekle pirinci de atinm sulandirdiginiz bir kasik salçayi da koyup karistirin, mercimekle pirinçler patlayana kadar orta kararetteki ateste pisirin, bol kuru naneyi tencerede serperek karistirin ve servis yapin. Eger aci seviyorsaniz bo çorbaya daha piserken aci süs biberlerinden atabilirsiniz.
    Bugday Corbasi

    Malzemeler:
    6 bardak tavuk suyu
    1 kahve fincani bugday
    1 kahve fincani misir
    2 kasik sade yag
    2 bas sogan
    Beyazindan biraz tavuk eti

    Yapilisi:
    1) Bugday ve misiri aksamdan temizleyip bol suda islatin, iyice kabarsinlar, derin bir tencerede 2 kasik yag eritin, 2 bas sogani kabuklari soyulup yikandiktan sonra, çok ince dograyip tencereye atin, hafifçe pembelestirin ve 6 bardak tavuk suyunu da tencereye koyun, bugdayi, misiri ilave edin, eger varsa biraz tavuk eti didikleyin, hepsi iyice pisince bol limon ilavesiyle servis yapin.
    Kara Lahana Corbasi

    Malzemeler:
    3 demet kara lahana
    2 corba kasigi tereyag
    1 corba kasigi salca
    su
    1 cay bardagi misir unu
    1 su bardagi haslanmis barbunya fasulye
    Tuz, karabiber

    Yapilisi:
    1- Lahana yapraklarini yikayin. Ince seritler halinde dogranir. Seritler uzunsa ikiye kesin. Tencerede tereyagini eritin. Lahanalarini ilave edip yumusayana dek kavurun. Lahanalar yumusamaya basladiginda bu kez salcayi ilave edin. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra tencereye yeterince sicak su ekleyin. Tuzunu, karabiberini ayarlayin.
    2- Misir ununu azar azar ve surekli karistirarak, ilave edin. Barbunya fasulyesini tencereye aktarin.
    3- Surekli karistirarak, bir iki tasim kaynatin. Atesten aldiktan sonra kaselere bosaltin.
    karnibahar corbasi

    malzemeler:
    1 Küçük boy karnibahar
    Iki kasik un
    1 tatli kasigi tereyag Tuz, karabiber
    Su veya Süt (istenen çorba miktarina göre

    Yapilisi:
    Bir küçük karnibahari isteginiz büyüklükte parçalara bölün. Sebzenin gaz yapmasini engellemek için biraz su ilave ederek haslayin.Tereyagin içinde unu kavurun. Biraz soguyunca, biraz su ya da sütün yardimi ile unu ezin,sulandirin. Topaklanmamasi için tel ile çirpin. Sütün suyun geriye kalanini da koyun. Haslanmis karnibaharlari ekleyin. Tuzunu ilave edin ve pisirmeye birakin. 5 dakika sonra ocaktan alin.
    Sebzeli corba

    malzemeler:

    3 adet orta boy patates
    2 adet sivri biber
    1 adet domates
    birkaç yaprak ispanak 1adet havuç
    100 gr. tereyag
    1 kasik un
    et suyu

    Yapilisi:
    önce patatesleri küp seklinde dograyin,domatesin kabuklarini soyup ekleyin, diger sebzeleride ekledikten sonra 4 bardak suda haslayin. haslanan sebzelerin suyunu süzün. ayri bir tencerede tereyagi ile unu kavurun üzerine et suyunu ( 4bardak) ekleyin 15 dk yarim ateste pisirin
    Sebzeli tavuk corbasi

    malzemeler

    2 adet tavuk but,
    3 adet orta boy havuc,
    2 adet patates,
    1 adet pîrasa,
    1 adet sogan,
    ve arzuya gore sebze cesitleri 1 cay bardagi tel sahriye,
    yeteri miktarda tuz ve karabiber,
    su

    Yapilisi:
    tavugu tuzlu suda haslayalim biraz haslaninca havuclari daire seklinde dograyip icine katalim tavuk tamamen haslandigi zaman tencereden butlari cikarip kemilerinden ayiralim daha sonra sebzelerin hepsini
    tencereye atalim sebzeler yumusamaya baslayinca sehriyemizide ilave edelim sehrileyeler tatamen pistigi zamanda tekrar tavuk parcalarimizi corbamiza katip karabiber ekleyip 5 dk boyle kaynattiktan sonar corbamizi sicak olarak servis yapalim arzuya gore uzerine limon suyuda eklenebilir.Afiyet olsun
    Balik corbasi terbiyesi

    malzemeler
    2 çorba kasigi un
    2 yumurta sarisi
    1 adet limonun suyu 1 su bardagi su
    tuz


    Yapilisi:
    Bir kapta unu su ile karistirin, ezerek bulamaç haline getirin. Bu islemi yaparken unun topaklanmamasina dikkat edin. Limon suyunu ve yumurta sarilarini ilave edip çirpin. Bu sos içinde mayonez ve krema gibi katki maddeleri bulunmayan balik çorbalari için tavsiye edilir.
    Mayonezli balik corbasi

    malzemeler
    1/2 kg kirlangiç
    1 bas sogan
    2 adet defne yapragi
    ½ demet maydanoz 3-4 dis sarmisak
    1/4 kavanoz hazir mayonez
    tuz
    kirmizi pul biber


    Yapilisi:
    Tencereye 5-6 bardak su, defne yapragi, ayklanmis maydanoz, bir bas bütün sogan ve baligi koyup 15 ila 20 dakika kaynatin. Baligi kevgirle sudan alip derisini, kilçiklarini ayiklayin, kuyrugunu ve kafasini ayirin. Ayikladiginiz parçalari temiz bir tülbente sarip suya iade edin ve 1 saat kadar kaynatin.

    Mayoneze dövülmüs sarmisaklari ilave edip karistirin. Kirmizi biberle balik suyunu yavas yavas ilave edip karistirin. Baliklari da ilave edip kaynatin.
    Kirlangic corbasi

    malzemeler
    Kirlangiç baligi , 300 gram (orta boy bir adet)
    ¼ adet limon
    1 çorba kasigi sirke
    4 dis sarimsak
    1 adet patates (iri)
    1 adet kuru sogan 1 çorba kasigi tereyag,
    ½ çay bardagi pirinç
    ½ demet dereotu (veya maydanoz)
    tuz
    karabiber


    Yapilisi:
    Bir tencerenin içine baligi koyup suyla doldurun.Içine 1/4 limon,1 çorba kasigi sirke ile yeterince tuz koyup kaynatin. Kaynamaya basladiktan 5 dakika sonra baligi tencereden alip kilçik ve derilerini ayiklayip küçük parçalara ayirin. Suyunu çorbada kullanmak üzere ayirin.

    Tavada tereyagini eritin. Ince dilimlenmis sogani tereyaginda, yumusayana kadar pisirin. Küçük küpler halinde dogranmis patatesleri de ilave edip pisirin. Karisimin tamamini ayirmis oldugunuz balik suyuna ekleyin. Baliklarla birlikte pirinci de ilave edin.
    Tencereye dogranmis dereotu ilave edip hafif ateste 15-20 dakika pisirin.
    Hamsi corbasi

    malzemeler:
    100 Gr. Hamsi
    1 adet iri olgun domates
    1 adet kuru sogan
    1 demet maydanoz 1 çorba kasigi un
    1 çorba kasigi tereyagi
    4 su bardagi su
    Tuz
    Karabiber

    Yapilisi:
    Hamsileri, kafalarini kopararak ve kilçiklarini çikararak fileto halinde ayiklayiniz; yikayip durulayiniz ve 1 cm uzunlugunda parçalar halinde kesiniz. 5 dakika kadar 4 bardak tuzlu suda haslayiniz. Haslanmis hamsileri suyunu süzüp kenara aliniz. Bu suyu daha sonra kullanacaginizdan dökmeyiniz.

    Domatesin kabugunu soyup rendeleyiniz. Sogani da rendeleyiniz.

    Tereyagini tavada eritip unu kavurunuz. Rendelenmis domates ve sogani ilave edip birkaç dakika çeviriniz. Beklettiginiz suyu ilave ediniz. Su kaynamaya yaklasinca hamsileri ve kiyilmis maydanozu ilave edip 5 dakika daha pisiriniz.
    Un corbasi

    malzemeler:
    1 su bardagi un
    2,5 su bardagi kaynar süt
    2,5 su bardagi kaynar su
    2 yumurta sarisi ½ su bardagi krema
    4 çorba kasigi tereyagi
    1 çay kasigi tuz

    Yapilisi:
    Tereyagini eritince unu ekleyip sürekli karistirarak kavurun. Sütü ve et suyunu da sürekli karistirarak ekleyip 10 dakika kaynatin.

    Baska bir kasede yumurta sarilarini çirpip kremayi ekleyerek iyice çirpin. Bu karisimi kaynamakta olan çorbaya devamli karistirarak yedirin. Tuzu da ilave edip birkaç defa daha karistirip tencereyi atesten alin.

    Çorbayi tel süzgeçten süzüp kaselere alip servis yapin.
    Sogan corbasi

    malzemeler:
    4 büyük sogan
    2 çorba kasigi un 4 su bardagi et suyu
    6 çorba kasigi tereyagi


    Yapilisi:
    Orta boy bir tencerede yagi eritip soganlari ilave edin. Karistirarak 25-30 dakika renkleri sararincaya kadar pisirin.

    Tencereyi atesten alip tuz, biber ve unu ekleyip karistirin, yavas yavas ve sürekli karistirarak et suyunu katip yeniden atese oturtun. Kaynayinca kapagini kapatip 20 dakika pisirin.

    Firin zigarasini kizdirin. Her francala diliminin her iki tarafini yarimsar dis sarimsakla ovun.

    Tencereyi atesten alip francala dilimlerini çorbanin üstüne koyun, dilimlerin üzerine de rendelenmis peyniri serpin
    Sebzeli sehriye corbasi

    malzemeler:
    1 adet orta boy havuç
    1 adet orta boy patates
    1 kahve fincani tel sehriye
    1 çorba kasigi salça 1/2 çorba kasigi margarin
    Yarim limon
    Kuru nane
    Tuz


    Yapilisi:
    Soyulmus havuç ve patatesi 2 su bardagi su ile yumusayincaya kadar haslayin. Sogutup küp küp dograyin.

    Salçayi margarinle bir tencerede hafifçe kavurun. Üzerine sebzeyi hasladiginiz su ile 2 su bardagi soguk suyu ilave edin. Tuzu da ekleyerek kaynatin.

    Kaynayan salçali suya sehriyeleri ilave edip, yumusayincaya kadar pisirin.Sonra patates ve havuçlari ekleyin. Servis yapmadan önce limon suyu katip, kuru nane ile süsleyin
    Mantar corbasi

    malzeme:
    12 adet haslanmis mantar
    2 çorba kasigi siviyag
    2 çorba kasigi un 6 su bardagi et veya tavuk suyu
    1 küçük sogan
    ½ demet dereotu


    Yapilisi:
    Ince kiyilmis sogan ve unu yagda kavurun. Haslanmis ve küçük dogranmis mantarlari una ilave ederek karistirin. Yavas yavas suyu ilave edin ve kaynamaya birakin. Kaynayinca üzerine ince kiyilmis dereotu serperek servis yapin.
    Mantili yogurt corbasi

    malzeme:
    1 su bardagi hazir manti
    2 çorba kasigi yogurt
    1 çorba kasigi un
    1 adet yumurta 1 çorba kasigi yag
    1 çay kasigi nane
    3 su bardagi su
    Tuz


    Yapilisi:
    3 su bardagi suyu tencereye koyup, kaynatin.Tuzu ilave edin. Mantilari haslayin.

    Yogurdu, unu ve yumurtayi mikserde çirpin. Manti suyuna çirpilmis malzemeyi azar azar ilave edin. Kisik ateste karistirarak pisirin.

    Yagi tavaya koyun. Naneyi ekleyin. Birkaç dakika tavada yakin ve çorbanin üzerine dökün. Dilerseniz kirmizibiberle süsleyip servis yapin.
    Köy corbasi

    malzeme:
    3-4 adet yerelmasi
    1 adet yumurta
    1 çay bardagi yogurt
    1 kahve fincani un
    1/2 çorba kasigi tereyag 1 çorba kasigi siviyag
    Kuru nane
    Kirmizibiber
    Tuz


    Yapilisi:
    Yerelmalarinin kabuklarini soyun ve kararmamalari için suda bekletin. Sonra küp küp dograyin ve bir tencereye sivi yag koyarak yerelmalarini yumusayana kadar sote edip atesten alin.

    Bir kasede yumurta ve yogurdu çirpin. Unu ve suyuda ekleyerek topaksiz bir kivam elde edene kadar çipmaya devam edin. Sonra yerelmalarinin tenceresine ilave ederek pisirin.

    Atesten almadan 1 dakika önce tuzunu koyun. Tereyagini eritip, kirmizibiber ve nane ekleyerek çorbanin üzerinde gezdirin ve sicak olarak servis yapin.
    Kremali ispanak corbasi

    malzeme:
    2 çorba kasigi sivi yag
    1 küçük sogan (küçük dogranmis)
    500 gr. ispanak
    1/2 litre tavuk suyu 3/4 su bardagi krema
    1 çay kasigi rendelenmis hindistancevizi
    Karabiber
    Tuz


    Yapilisi:
    Sivi yagi tencereye koyun. Küçük dogranmis soganlari ekleyin ve pembelesene kadar kavurun. Kökleri temizlenmis, yikanmis ve küçük parçalar halinde kesilmis ispanak yapraklarini ekleyin ve yumusayincaya kadar pisirin.

    1 çorba kasigi kremayi bir kenarda bekletin. Kalan kremayi tencereye aktarin.1-2 dakika daha pisirin. Sonra bu karisimi blendirdan geçirin. Hindistancevizi, tuz ve karabiberi de ekleyerek püre kivamina gelinceye kadar karistirin.

    Servis tabagina aldiginiz çorbayi ayirdiginiz kremayla süsleyin ve sicak olarak servis yapin.
    Iskembe corbasi

    malzeme:
    600 gr. koyun iskembesi
    5 dis sarimsak
    1 limon kabugu
    1 limon suyu
    1/3 çorba kasigi un 1 1/2 çorba kasigi margarin
    3 yumurta sarisi
    3/4 bardak süt
    1/2 bardak sirke
    Tuz


    Yapilisi:
    Iskembeyi kaynatip suda iyice yikayarak temizleyin. Bir tencereye 16 bardak su, sarimsak, tuz, limon kabugu ve temizlenmis iskembeyi koyun ve atese birakin. Su kaynayincaya kadar tencerenin kapagini kapatmayip, suyun üzerindeki köpükleri delikli kepçeyle alin. Köpükler kesilince tencerenin kapagini kapatip iskembe pisinceye kadar 5-6 saat kaynatin.

    Pisme süresi sonunda tencerede 8 bardak su kalir. Iskembeleri çikartip küçük parçalara dograyin ve tekrar tencereye koyup, atesi kisin. Bir tencereye margarin koyun ve ateste eritin. Atesten alip buna sicak süt ve un katin ve devamli karistirin. Bu karisim biraz soguyunca buna yumurta sarilarini ve biraz tuz atin ve yine karistirin.

    Bu arada atesteki iskembe suyundan kasik kasik alip bu karisima dökün. Terbiye iyice isininca, tenceredeki iskembenin üzerine karisimi dökün ve biraz ateste tutup, tencereyi atesten indirin. Tenceredeki sarimsak ve limon kabuklarini delikli kepçeyle çikardiktan sonra kaselere servis yapin.

    Sos kasesinde dövülmüs sarimsakla karistirilmis sirkeyi de sofraya götürüp servis sirasinda herkesin diledigi kadar kaselere ekleyin.
    Havuc corbasi

    malzeme:
    2-3 büyük havuç
    6 bardak su veya et suyu
    2 çorba kasigi margarin
    1 kahve fincani patates nisastasi 2 adet yumurta
    Yarim demet maydonoz
    3 adet yesil biber
    Tuz

    Yapilisi:
    Havuçlarin üzerlerini iyice kaziyip yikadiktan sonra küçük küpler halinde dograyin ve havuçlari iyice yumusayana kadar haslayin. Suyunu saklayip, kevgirle havuçlari alip, iyice ezin. Sakladiginiz suyun içine ezilmis havuçlari ekleyin.

    Diger yandan bir tavada margarini eritin. Içine boza kivaminda sulandirdiginiz patates nisastasini dökün. Karistirarak pisirin. Pisirdiginiz nisastayi çorbanin üzerine yavas yavas ilave edin. Tuzunu, biberini ilave edip agir ateste kaynamaya birakin. Servis yapmadan önce yumurtalari çirpip terbiyesini yapin ve servise sunun. Dilerseniz üzerine maydanoz serpin.
    Soguk domates corbasi
    malzeme:
    1/2 kg. domates
    1 adet kuru sogan
    4 adet dolmalik biber
    4 adet kirmizi biber
    2 adet salatalik
    6 dis sarimsak 250 gr. domates suyu
    1/2 su bardagi sizma zeytinyagi
    1 kahve fincani sirke
    Beyaz biber
    Tuz

    Yapilisi:
    Domateslerin ve soganlarin kabuklarini soyun ve iri parçalar halinde dograyin. Biberlerin içini temizleyin, salataliklarin kabuklarini soyun ve hepsini dograyin. Soyulmus sarimsaklari da ekleyerek tüm malzemeyi blendirdan geçirin. Sonra da süzgeçten geçirin.

    Üzerine domates suyu, sizma zeytinyagi, sirke, tuz, beyaz biberi ve istege bagli olarak da birkaç damla aci sos koyarak karistirin. Kizartilmis ve küp seklinde kesilmis ekmeklerle birlikte servis yapin
    karnim acikmisti namo ustadan neler var diye bir bakayim dedim:))))
    uyta böyle devam edersen bir corbaci dükani acarim..




    sagol usta ellerine saglik



    :danke: :super: :danke:
    Usta simdi corba canim istedi yahu :D eline saglik
    ya usta limon suyunu nereye ilave edecegim ? sosa mi corbayami
    Usta vallahi benimde canim simdi corba cekti Namo ellerine saglin usta bunlardan bazilarini yapacagim bakim becere bilecekmiyim :danke: